• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne olur bana fikir verin

800.000 vermişsiniz sadece 10.000 ini geri alabilmişsiniz. Kar payı diyelim peşindesiniz, bence ana paranızı almaya bakın. Bu kişi arkadaşınız, durumu sıkışık verecek durumu da yok diyorsunuz, işleri kötü gittiğine göre kar da yapmamış neyin %10 unu verecek size. Ben olsam verdiğim kadarını beklerdim vereceğim dediği payın helalliğini düşünmezdim...

Faiz haram ama ülkelerin de ekonomik temelleri faiz üzerine kurulu.
Paran mutlaka bir miktar hak ediyor ama iki katı olduğunu sanmıyorum.
Değerini almalısın.
Sonuçta arkadaşın ama sende hayır kurumu değilsin borç vermişsin.

paranı al bencede. ama sana kazancımdan veririm demiş o kafamı karıştırıd. bir din alimine sor, ha söylüyüm suleymaniye vakfının internet sayfasına gir, fetva sorabilirisn. bu konuda uzman onlar.

Kimseyi terslmek gibi bir derdim yok,kafam karışık ve gerçekten aklı selim birilerinden fikir almak istiyorum.ben 2 senedir ev almak isterken alamadım bile,onun yüzünden ertelemek zorunda kaldım,6 ay sonra vercem dedi uzattıkça uzattı ve arada ev mevzusu da var hakkım olduğunu düşünüyorum ama kafam karışık eğer sadace verdiğim miktarı verirse hakkımı helal etmelimiyim çok çektim bu para mevzusundan sürekli iyi niyetimi kullandı

bence helal etme, öteki tarafta neden faizini almadın diye sorarlar adama :27: şaka gibi hem faiz alıyorum diyorsunuz, hem günah mı diyorsunuz.. ana parayı kurtarın da faizi kusur kalsın :34:

hukuken bakarsak o kadar parayı erkek arkadaşınıza falan mı verdiniz, aranızda yazılı bir sözleşme yapıldı mı, yapıldıysa mahkeme kanalıyla faizini alabilirsiniz, yoksa kanıtlayamazsınız, asıl alacağınızı bile alamazsınız...

Son düzenleme:
Arkadaşlar benim meselem biraz uzun maddi bir konu... Bundan 2 sene önce güvendiğim bir arkadaşım kendi işini kurmak için benden yüklü bir para istedi,6 ay sonra vericem ve şu kadar da sana kazancımdan vericdm dedi.sözünü tutmadı,engeller çıktı sonra benim paramı verceğine başka işe girişti benim paramla.sonrasında oturduğu ev icradan satılıkmış ev parası da gönderdim evi almış oldum,ev satıldı yine vermedi paramı 6aydır.önümüzdeki hafta nasipse paramı vericek size danışmak istediğim şey,bu arkadaşım 2 senedir paramı kullandı ve neticede ben bir ev parası gönderdim ama içim rahat değil yani şöyle gönderdiğimin 2 katı gibi bir para almam lazım ama bu sizce harammı yada gerçekten hakkımmı?siz olsaydınız okadar parayı alırmıydınız bence hakkım ama bir taraftan da acabalar var kafamda.ya da bana ev konusunu söyleyen satan ilgilenen o onunda bu parada hakkı var mı sizce nebileyim kafam karışık neolur bana fikir verin

bu kadar üzerinde duracağınız bir mevzu idiyse,
1- senet yapmak
2- anlaşma yapmak (100 lirayı ilk altı ay 120, ikinci altı ay 140 vs olarak alırım -ki tefeciliktir bu)
3- arkadaşınızın girdiği işe % olarak ortak olmak
4- altın değerine vurup güncel altın fiyatına oranlamak şeklinde yollar izlemeniz gerekirdi.

bana sorarsanız hakkınız değil. 2 yıllık faizden gelecek para mevzusu için de yorum yapmayayım. allah haramdan korumuş diyeyim.
siz verdiğiniz parayı alın ki haram gelip helali de götürmesin.

bu kadar üzerinde duracağınız bir mevzu idiyse,
1- senet yapmak
2- anlaşma yapmak (100 lirayı ilk altı ay 120, ikinci altı ay 140 vs olarak alırım -ki tefeciliktir bu)
3- arkadaşınızın girdiği işe % olarak ortak olmak
4- altın değerine vurup güncel altın fiyatına oranlamak şeklinde yollar izlemeniz gerekirdi.

bana sorarsanız hakkınız değil. 2 yıllık faizden gelecek para mevzusu için de yorum yapmayayım. allah haramdan korumuş diyeyim.
siz verdiğiniz parayı alın ki haram gelip helali de götürmesin.

Elimde senet var,benden para isterken iş kurucam 6 ay sonra verdiğin parayı ve gelirin yüzde 10ununu vericem demişti,2 sene oldu daha veremedi şöyle söyleyeyim ben iş kurması için ve de ayrıca ev mevzusu var bu ev icralıktan satılıktı yani ucuza geldi benim adıma işlemleri o yaptı tapu satış filan benim iş için ve de ev için gönderdiğim para aslında 300 civarı ama aslında benim sayemde onun eline geçen para 800 filan.ben zaten bilmiyorum 800bin verceğini zaten zannetmiyorum ve öyle beklentim de yok ama sizce ne kadar almalıyım sonuçta 2 senedir paramı kullandı ve ev konusu da olduğu için verdiğim parayı da almak olma gibime geliyor eğer sadece ana paramı vermezse hakkımı savunmayayım mı yani

Elimde senet var,benden para isterken iş kurucam 6 ay sonra verdiğin parayı ve gelirin yüzde 10ununu vericem demişti,2 sene oldu daha veremedi şöyle söyleyeyim ben iş kurması için ve de ayrıca ev mevzusu var bu ev icralıktan satılıktı yani ucuza geldi benim adıma işlemleri o yaptı tapu satış filan benim iş için ve de ev için gönderdiğim para aslında 300 civarı ama aslında benim sayemde onun eline geçen para 800 filan.ben zaten bilmiyorum 800bin verceğini zaten zannetmiyorum ve öyle beklentim de yok ama sizce ne kadar almalıyım sonuçta 2 senedir paramı kullandı ve ev konusu da olduğu için verdiğim parayı da almak olma gibime geliyor eğer sadece ana paramı vermezse hakkımı savunmayayım mı yani

Şimdi fetva vermiş gibi olmak istemiyorum da veremem de ama benim bildiğim kadarıyla dinen uygun bir durum değil
Kazancın %10 U diye söz verilmiş ama bu ortaklık değil yine faiz
Bir müftülüğe danışın isterseniz ben sıkışınca öyle yapıyorum

Hukuki olarak da sanırım senet yoluyla icraya gidilebilir. Taahhütlerin yerine gelmesi sağlanır ancak arkadaşınız kar değil zarar gösterirse yine kendi paranızı alırsınız

Ben olsam borç verdiğim parayı alır yoluma bakarım

insan borç verirken her durumu düşünmeli ben gözden çıkardığım miktarda borç veririm mesela geri ödemesi hiç de olmayabilir. siz neye güvenerek verdiniz borcu? daha fazla para alırım kazancın %10unu da alırım diye düşündüyseniz böyle olması normal yani :) fesatlık cinlik yapmışsanız elinize birşey geçmez.
bu arada faizin her türlüsü haramdır. dinen bu böyle. boşver dini falan bnm param değer kaybetti diyosanız yapacak bir şey yok. fazlasını istemek biraz açgözlülük bence. paranız bu kadar değerliyse bankadan faiz almak temel prensibinizse hiç borç vermeye yanaşmamalıydınız.
arkadaşların dediği gibi kendi verdiğiniz parayı talep etmenız daha iyi
:ssz:

sen asıl paranı kurtarda 2katını boşver gitsin:27::27: ayrıca haram tabikide tefeci gibi faize para verilir mi

Back
X