Evliliğin beklendiği gibi gitmediği ve ortak yaşam kurulmasını imkansız hale getiren unsurların varlığı durumunda bireyler boşanma davası açarak yasal olarak evliliklerini bitirebilmektedirler. Bu noktada boşanmak istiyorum diyen kişilerin açacakları boşanma davası, farklı türlerde olabilmektedir. Tarafların boşanma hususunda hem fikir olmaları ve tüm hukuki sonuçlarda uzlaşmaları sonucunda “anlaşmalı boşanma” gerçekleştirebilecekleri gibi boşanma sürecinde eşlerin anlaşamamaları durumunda “çekişmeli boşanma davası da açılabilir. Boşanmak istiyorum diyen kişiler açısından boşanma sürecinin sağlıklı yürüyebilmesi ancak açılacak boşanma davasında hukuki altyapının doğru kurulabilmesi ile mümkün olacaktır.
Anlaşmalı Boşanmak istiyorum
Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma ile kıyaslandığında hem daha kısa sürede sonuçlanmaktadır hem de boşanma davası süreci daha kolay atlatılmaktadır. Anlaşmalı boşanmak istiyorum diyen kişilerin bu noktada eşleri ile anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu içerisinde hükmedilen “anlaşmalı boşanma şartlarını” yerine getirmeleri gerekir. Kanuna göre anlaşmalı boşanma şartları, eşlerin en az 1 yıldır evli olmaları, eşlerin tüm konularda uzlaşmış olmaları ve bu durumu imzalayacakları anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde tek tek beyan etmeleri ve son olarak açılacak anlaşmalı boşanma davasında duruşmalara katılmaları şeklindedir.
Çekişmeli Boşanmak istiyorum
Çekişmeli boşanma davaları, taraflardan birisinin boşanma yönünde irade sergilememesi ya da her iki taraf da boşanmak istese dahi boşanmanın hukuki sonuçları olan çocuğun velayetinin alınması, mal paylaşımı yapılması, nafaka talepleri veya tazminat talepleri gibi hususlarda anlaşamamaları durumunda açılacak olan boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanmak istiyorum diyen bireylerin açacakları boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürede sonuçlanabilmektedir. Hukuki anlamda doğru yürütülen bir çekişmeli boşanma davası ortalama olarak 4 ile 6 celse arasında sürecektir. Bu da davanın 1 yıl içerisinde sonuçlanmasını sağlar.
boşanmak istiyorum gidecek yerim yok .Diğer yandan çekişmeli boşanmak istiyorum diyen bireyler açısından dava sürecinde gerekli adımların hızlı ve doğru şekilde atılmaması davanın 3 4 yıl sürmesine neden olabileceği gibi davanın reddi durumu da ortaya çıkabilmektedir. O nedenle boşanmak istiyorum diyen kişi mutlaka bu süreçte uzman bir boşanma avukatı tarafından destek almalıdır.
Boşanmak istiyorum Ne Yapmalıyım?
Öncelikle boşanma davası açılması için gerekli belgeler ile birlikte yetkili Aile Mahkemesine Başvuru yapılmalıdır. Boşanma davalarında Aile Mahkemeleri görevlidir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise bu dava, Aile Mahkemesi görevini üstlenen Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilir. Davanın açılacağı yer mahkemesi ise, eşlerin son altı ay içerisinde birlikte ikamet ettikleri bölgede bulunan mahkemelerdir. Boşanmak istiyorum ne yapmalıyım diyen kişiler, boşanma dilekçeleri ile birlikte yetkili mahkemeye başvuru yapmalıdır. Bilinmesi gerekir ki boşanma zor bir süreçtir ve hukuki boyutu doğru yürütülemez ise gerek maddi gerekse de manevi hak kayıpları ile karşılaşılması kaçınılmazdır.
En Kısa Sürede Boşanmak istiyorum
En kısa sürede boşanma ancak eşlerin boşanma sürecinde uzlaşmaları ve anlaşmalı boşanma davası açmaları ile mümkündür. Anlaşmalı boşanma davalarında boşanmak istiyorum diyen kişi açısından tek celsede boşanmak mümkündür. Bu noktada açılacak boşanma davasında hukuki altyapı doğru bir şekilde işletilmelidir. Aksi durumda en kısa sürede boşanmak istiyorum diyerek anlaşmalı boşanma davası açan kişinin açacağı dava daha uznu bir vadede sonuçlanabilir.