neden 'SEN'

ön edit : konu başlığı neden 'SEN' olacaktı ama tamamlayamadan elim enter'a çarptı : ((

Yeni tanıştığım insanlara ve iş, okul, alışveriş ortamlarında siz diye hitap ediyorum bence olması gereken bu . Sizin de başınıza gelmiştir ki ben ne kadar siz konusunda ısrarcı olsam da bazen ısrarla 'SEN' diyen tiplerle karşı karşıya kalıyorum. Ben bu noktada sen'e geçip gereksiz bir samimiyet algısı yaratmak istemiyorum karşı tarafta ya da lütfen bana siz diyin gibisinden bi uyarıda bulunmanın da çare olmayacağını düşünüyorum anlayacak kafada olunsa zaten ısrarla sen denmezdi sonuçta. Bu konuda çok kasıntı olduğumdan da değil zaten o samimiyeti yakaladığım kişilerle bu geçiş gayet hızlı oluyor. Bu durumlarda ne yapıyosunuz, rahatsız oluyorum artık
Siz henüz samimi olmadığınız ve bir disiplin içinde bulunduğunuz insanlara "Siz" demeye devam edebilirsiniz. Buna o karar vermesin. Sen diyor diye sizde o şekilde hitap etmek zorunda değilsiniz

Çok önemli bir konuya değindin böyle şeyleri tak hasta ol...
Siz
Yurtdışı da siz demezler bizim türkçe nereye çeker SEN

Ben de "sen " diyenlere "siz" demeyi sürdürüp, hanımlı beyli devam edenlerdenim.

Ingilizce dışındaki yabancı dillerde de- almanca, hollandaca, ispanyolca vs..- siz ve sen ayrımı çok açıktır. Kelimeleri bizdeki gibi farklıdır.
Eğitimsizler/az eğitimliler (okul çağındaki gençlerin birbiriyle ilişkisi müstesna) dışında, orada da yeni ilişkilerde "sen" e geçmek, bir aşamadır.

Bu konuda bir anım var, hikayedeki herkes yabancı: Bir hayli saygın bir avukat ve avukatın bir müvekkili var. Bu müvekkille avukat arasında çok uzun yıllardır hizmet veren/hizmet alan ilişkisi sürüyor, artık dostluk da var, birbirleriyle sen diye konuşuyorlar. Avukat, ilerleyen yıllarda, müvekkilin karısı ile de tanışıyor. Avukat yaşça herkesten büyük, ama diğer herkes de en az + 35 . Birkaç kere bir araya geliyorlar ailece.

Bir yemekte sohbet derinleşiyor, bu avukat aynı zamanda da hukuk profesörlüğü olan bir kişi. Müvekkilin karısı, bu profesör avukata - mesela adı Hans Meier olsun avukatın- Profesör Meier diye hitap ediyor ve siz diye konuşuyor. Neyse, işte son yemekte - ben de varım- bu yaşça diğer herkesten büyük avukat, Prof Meier diye diye konuşan kadına döndü ve " bana sen diyebilirsin " dedi. Kadın sakince döndü, " Önce haketmeniz gerek Profesör Meier " dedi.

O an, siz ve sen ayrımı için ne düşündüğümü, niye hoşlanmadığımı anlatan/aydınlatan bir an olmuştu benim için.

Esasen bir yakınlık göstergesi olması gerektiği için, mesafeyi ortadan kaldırdığı ve bunda da iki kişinin de rızası olması gerektiği için, örnek vermek gerekirse, iki kere kapıda selam verdim diye, 3. gün kapımı çalıp "kahve içmeye geldiiim, aaa salona ne gerek var, mutfakta içeriiiiz" diyip küt diye mutfağıma dalan, hadsiz görgüsüz bir komşuyla başbaşa kalmışım hissi verdiği için, ben de hoşlanmıyorum.

@subkortikal çok iyi bir cevap oldu arkadaş için de . Anınız gerçekten hoşmus farklı bakış açısı

ön edit : konu başlığı neden 'SEN' olacaktı ama tamamlayamadan elim enter'a çarptı : ((

Yeni tanıştığım insanlara ve iş, okul, alışveriş ortamlarında siz diye hitap ediyorum bence olması gereken bu . Sizin de başınıza gelmiştir ki ben ne kadar siz konusunda ısrarcı olsam da bazen ısrarla 'SEN' diyen tiplerle karşı karşıya kalıyorum. Ben bu noktada sen'e geçip gereksiz bir samimiyet algısı yaratmak istemiyorum karşı tarafta ya da lütfen bana siz diyin gibisinden bi uyarıda bulunmanın da çare olmayacağını düşünüyorum anlayacak kafada olunsa zaten ısrarla sen denmezdi sonuçta. Bu konuda çok kasıntı olduğumdan da değil zaten o samimiyeti yakaladığım kişilerle bu geçiş gayet hızlı oluyor. Bu durumlarda ne yapıyosunuz, rahatsız oluyorum artık
Yeni tanıştığım insanlara ben de siz derim, zamanla kafa yapım uyar, karşı tarafın samimiyetini içten bulursam siz sen'e döner.
Bazı insanlar "Siz" hitabını saygı duyma gibi algıladığından ya da siz denmesinde ısrarcı olanı kibirlenen, böbürlenip kendini üstün gören taraf gibi algıladığından sana saygı duymuyorum ki neden Siz diyeyim deyip kestirip atıyorlar, belki başınıza gelen budur, siz deyince saygı duyma manası çıkarıp demiyorlardır, ısrarla siz demeye devam ediyorum, sen diye hitap ederse sen değil siz diyorum kimi düzeltiyor kimi düzeltmiyor, benim hitap değişmiyor:)

Siz diye konusmaya devam ediyorum..

Saygı ve nezaketimi her daim korur, çalıştığım 8-9 yaşındaki çocuklara bile siz derim.
"Ne dersiniz küçük bey/hanım bir dahaki oyuna geçelim mi dersiniz?"

Back
X