Nedir bu basiretsizlik :(

bence kimseyi takmayin kafaniza. dördüz sonuçta. tek tek bir iki sene arayla hamile kalmis degilsiniz ki sizin seceneginiz olsun. ben de yerinizde olsam aynı seyi yapardım.

dediğiniz gibi zaten 3 yaşına getirmissiniz. biraz daha gecince krese ana okuluna falan verir ise girersiniz. o bile çok fark eder. Allah size sağlık güç sabir versin :)

çocuğun birinin eskisini giymesi, baska birinden bisey gelmesi, geçime yardim edilmesi yanlış veya kötü şeyler değil. hangimiz evladimiz zordayken kenara cekilir ki ana baba tabi elinden geleni yapar. sonuçta siz onların ebeveynligini kullanip somurmuyosunuz.

insan cocuklarina dünyaları vermek ister tabiki. ama sartlar buysa bunalima girmektense dik durmak cabalamak en doğrusu ki siz de bunu yapmissiniz.

ise gitseniz 4 çocuğun kresine para mi yeter tek bakici 4 çocuk mu bakar. Allah daha iyi etsin şartlarınızi. yavrularinizi da size bagislasin :)
Allah razi olsun mesajiniz o kadar iyi geldi ki anlatamam sakinlestim :)
Ben kendi hayatimdan vazgeçtim 4 cocuga hele de tek başına bakabilmek sadece Allahın yardımıyla olur yoksa o kadar zor ki.. inaniyorim her sey daha guzel olacak evlatlarim benim ciceklerim her zaman iyi yerlere gelsinler en iyisini yesin icsinler insallah.
Rabbim gonlunuze gore versin her seyi.
Her zaman derim herkes kalbinin ekmegini yer

Gelirlerimiz yakın. Bizde de bir çocuk var. Babam ev verdi kira ödemiyoruz sizden tek farkımjz bu.
Ama ay sonu gelmiyor sürekli kartlar patlıyor.
Ama bizim bereketsizliğimiz değil paramızın değeri çok düştü. Alım gücümüz düştü. Bir sene önceki harcama rutinine devam ediyorsanız o da etkiler. Yani her ürün iki katına çıktı
Biz eskiden hepimiz organik yerdik mesela şimdi çocuk organik yiyor biz normal.
Çocuğa zırt pırt oyuncak alırdık her gördüğünü isterdi. Artık yılbaşı, doğumgünü, 23 nisanda alıyoruz. O masraf bile öyle çokmul ki biraz etliledi.
Tatile yine her sene gidiyoruz ama her şey dahile değil de apart kiralamaya döndük. Maksat denize girmek yani.
Yani lüks kalemleri normalleştirdil. Hala açık oluyor ama en azından telafi edilecek boyutta.

Geçen seneye kıyasladıgımıda aslında çoğu zaman evde vakit geçiriyoruz hem yoğun çalışıyoruz oğlumu parka çıkarıyoruz yani öyle pek biryerlere gitmiyoruz, sadece 4 günlük bir tatil planlamıştık oda dediğiniz gibi apartta. Kısıtlı gidiyor harcamalarımız ama yinede patlıyor dediğiniz gibi kartlar vs.

Allah razi olsun mesajiniz o kadar iyi geldi ki anlatamam sakinlestim :)
Ben kendi hayatimdan vazgeçtim 4 cocuga hele de tek başına bakabilmek sadece Allahın yardımıyla olur yoksa o kadar zor ki.. inaniyorim her sey daha guzel olacak evlatlarim benim ciceklerim her zaman iyi yerlere gelsinler en iyisini yesin icsinler insallah.
Rabbim gonlunuze gore versin her seyi.
Her zaman derim herkes kalbinin ekmegini yer

amin canım Allah razı olsun hepimizin gönlüne göre versin rabbim :)

bugün senin ihtiyacın olur sana yardim edilir. yarın herşeyin olur sen başkasının elinden tutarsin. her zaman yaşayabileceğimiz seyler bunlar.

Allah yardımcıniz olsun. ben arada goruyodum sizi sitede hep takdir etmisimdir icimden. yardim olsa bile 4 çocuk büyütmek çok zor. siz tek başınıza aslanlar gibi bakiyosunuz. cocuklariniz çok sansli böyle bi anneleri olduğu için ;)

Arkadaşlar sayfadaki yorumları şöyle bir okudum da biraz şok oldum.
Sosyal medyada orda burda görünen ışıltılı hayatların yanında akşam yemeği yiyememesine rağmen çok şükür diyebilecek hayatlar ülkedeki gelir adaletsizliğini apaçık gözler önüne seriyor.
bazı arkadaşlar çok şükür geçiniyoruz dediği durumda akşam evde yemek aramadıklarından bahsetmiş. Yani geçinebiliyorsunuz ama akşam yemeği yemiyorsunuz. En temel ihtiyacınınz olan yemek yemeyi bile yapamıyorken nasıl geçinmek olabilir bu ? Bu duruma üzülmekle beraber bu durumu normalleştirmenize ve kabullenmenize aşırı derecede şaşırdım. Yoksa Ben mi yalnış anladım acaba ?

Allah razi olsun iyi niyetli mesajiniz icin tesekkur edeeim bir onceki mesajiniza cevap vermedim cunku diger mesajlarimda yazmistim bir de bir uyenin mesajindaki yazim dili cok kirdi beni ' ondan bundan gecinme ' ' bir de araba aliyorlar ' bunun gibileri anlamiyorum ' tarzi cumleleri vardi.. beni tanimadan ya da sartlarimi bilmeden böyle bir sey yazdi ben insanlari kirmaktan cok cekinirim ama herkes ayni degil neyse.. kimseden yardim istemiyorim ben bir devletten almaya ugrastim cimer bimer sosyal hizmetler vs onun disinda hic kimseden bir sey talep etmem ailem dahildir ablam annem babam kendi istedikleri icin ediyorlar hatta annem evde bir sey bitince neden istemiyorsun die kizar öyle yani. Annemin is yerinden yemek getirmesine laf soylemis ona da tamam ama patronu götür diyor yegenlerim yesin die .. annem 10 yildan fazla calisir patronu anneme annem der oyle bir samimiyet ozel bizim icin yapilan bir sey de yok bazen yemek kalmaz getirmez genelde getirir. Annem cope mi atayim artiyor der.. yani her seyin ayrintisini yazmak gerekiyor galiba
Ben her zaman halime sukrediyorum. Yemek yapmasam da kiyafet almasam da araba olsa da olmasa da yetmiyor... evet kaliteli yasamiyoruz dogru ama ben halimden memnunum. Cocuklarim az buyuyunce çalışırım onlar kaliteli yasayabilir..ben 4uz istemedim rabbim verdi binlerce şükür
Siz burada ki patavatsızlara bakmayın. Üstten konuşmaya bayılıyorlar. Ben sizin yazımınızdan huzurlu ve mutlu olduğunuz havası hissettim ki hayatta paradan çok daha önemlidir bu. Siz şartlarınıza uyum sağlamışsınız tebrik ediyorum. Ağlayıp sızlamaktansa durmuna uygun çözümler uygulayabilmek çok önemlidir bence.
Konu sahibine de Allah yardım etsin inşallah. Bazen her şey üst üste gelir böyle ama kazancınıza göre zaten paranızın yetmemesi çok doğal. Kiralar giderler uçtu, alım gücü çok düştü çünkü. İnşallah en kısa zamanda rahatlarsınız.

Evet bizde cok dusunuyoruz o durumu ama o zamana araba kredisi bitiyor hem cocuklar okula baslayinca benim de işe girme ihtimalim var kpss düşünüyorum.. şu an cocuklardan dolayi harekeet edemiyorum ama o zaman kres okul vs derken bende biraz rahatlarım

Soylediklerinizde cok haklisiniz.. ama 4uz benim cocuklarim hepsi ayni yasta ve ben onlarla birak tek basima bir yere gitmeyi iki kisi bile hareket edemiyordum çünkü hepsi ayni yasta ve küçüktü tasiyamazdim her dakika taksi de cagirilmiyor nakit para sürekli olmuyor.. benim dugunde takilan altinlarim ve cocuklara takilanlar ile aldik uzerine bir miktar koyarak cok gerekli oldugu icin mecburduk vergisi vs bizi zorluyor evet ama ne yapalim dolmuslara 4 cocukla binilmiyor hadi bindin durulmuyor yani her türlü zor

O acidan bakinca evet haklisiniz ama ben 4 cocuk yapmadim 4uz cocuklarim oldu ve tüp bebek falan diil cok şükür hepsi saglikli yani kiyamazdim onlardan birine ya hepsi birden kayip gitseydi elimden..
Bende düşünüyorum annem emekli olunca ne olacak okula baslayinca ne olacak ama dedigim gibi şu anda elimizden bir sey gelmiyor araba bizim icin luksten ziyade ekmek su gibi ihtiyac acil durumda hastaneye surekli gitmek gerektiginde 4 tane ayni yasta cocukla hareket edilmiyor birine birak deseniz birakacak kimsem yok mecbur her yere beraber gidiyoruz zaten bulasici vs hastalikta hepsi oluyor mecbur eşim evde kalsa ben gotursem saat sikinti olur uzun surer iş yerinde sıkıntı olur arabayi esim kullanıyor vs vs ..
Cocuklar okul cagina gelince bende insallah kpss ye hazırlanayacağım o olmazsa baska bir işe girmeyi dusunuyorum o zamana annem de emekli olmus olur o cocuklarin yaninda durur okuldan arta kalan zamanda ...araba kredisi de bitiyor o zamana. Yanı cok şükür halimize ama hep böyle gitmeyecek insallah.

Dördüzlerin bakımı da masrafı da zordur çok haklısınız.
Ama naçizane araba yerine taksi daha masrafsız. Her gün bir yere gidip gelmiyorsanız haftasonunda yada hastane için o kadar vergi benzin ödemek akıl karı değil. Ben arabadan önce taksi kullanırdım daha az maliyetli olduğunu biliyorum. Arada sırada elli seksen ödemekle sürekli benzinine bakımına para ödemek aynı değil.
Sizin için araba lüks açıkçası.
Yani gelen yardımlarla ayakta duruyorsunuz araba gerçekten yazık

Evet bizde cok dusunuyoruz o durumu ama o zamana araba kredisi bitiyor hem cocuklar okula baslayinca benim de işe girme ihtimalim var kpss düşünüyorum.. şu an cocuklardan dolayi harekeet edemiyorum ama o zaman kres okul vs derken bende biraz rahatlarım

Soylediklerinizde cok haklisiniz.. ama 4uz benim cocuklarim hepsi ayni yasta ve ben onlarla birak tek basima bir yere gitmeyi iki kisi bile hareket edemiyordum çünkü hepsi ayni yasta ve küçüktü tasiyamazdim her dakika taksi de cagirilmiyor nakit para sürekli olmuyor.. benim dugunde takilan altinlarim ve cocuklara takilanlar ile aldik uzerine bir miktar koyarak cok gerekli oldugu icin mecburduk vergisi vs bizi zorluyor evet ama ne yapalim dolmuslara 4 cocukla binilmiyor hadi bindin durulmuyor yani her türlü zor

O acidan bakinca evet haklisiniz ama ben 4 cocuk yapmadim 4uz cocuklarim oldu ve tüp bebek falan diil cok şükür hepsi saglikli yani kiyamazdim onlardan birine ya hepsi birden kayip gitseydi elimden..
Bende düşünüyorum annem emekli olunca ne olacak okula baslayinca ne olacak ama dedigim gibi şu anda elimizden bir sey gelmiyor araba bizim icin luksten ziyade ekmek su gibi ihtiyac acil durumda hastaneye surekli gitmek gerektiginde 4 tane ayni yasta cocukla hareket edilmiyor birine birak deseniz birakacak kimsem yok mecbur her yere beraber gidiyoruz zaten bulasici vs hastalikta hepsi oluyor mecbur eşim evde kalsa ben gotursem saat sikinti olur uzun surer iş yerinde sıkıntı olur arabayi esim kullanıyor vs vs ..
Cocuklar okul cagina gelince bende insallah kpss ye hazırlanayacağım o olmazsa baska bir işe girmeyi dusunuyorum o zamana annem de emekli olmus olur o cocuklarin yaninda durur okuldan arta kalan zamanda ...araba kredisi de bitiyor o zamana. Yanı cok şükür halimize ama hep böyle gitmeyecek insallah.

Dördüzlerin bakımı da masrafı da zordur çok haklısınız.
Ama naçizane araba yerine taksi daha masrafsız. Her gün bir yere gidip gelmiyorsanız haftasonunda yada hastane için o kadar vergi benzin ödemek akıl karı değil. Ben arabadan önce taksi kullanırdım daha az maliyetli olduğunu biliyorum. Arada sırada elli seksen ödemekle sürekli benzinine bakımına para ödemek aynı değil.
Sizin için araba lüks açıkçası.
Yani gelen yardımlarla ayakta duruyorsunuz araba gerçekten yazık

Arkadaşlar merhaba,

Eşimle ne zaman maddi anlamda bir şey alsak yada kenara 3 kuruş koyalım desek mutlaka birşey çıkıyor. 10 yıllık evliyiz ve 10 yıldır çalışıyoruz sadece 2 yıl bebek için ara verdim, kesintisiz çalıştık hep.

Mesela ev aldık 5.yılımızda satmak zorunda kaldık 5 yıl borcu duruyordu daha birsürü elden borç almıştık banka borcu vs. Onları ödedik elimizde çok bir para kalmadı, Neyse kısmet değilmiş dedik. Araba aldık motoru gitti satmak zorunda kaldık. 2.arabamızı aldık bu sefer eşimin işle ilgili sorunları çıktı mahkemelık oldular 6,7 aylık maaşı-tazmınatı içerde kaldı, neyse can sağlığı olsun dedik sattık daha uygun bir araba aldık bu sefer de farklı sorunları çıktı. Yine masraf etmek zorunda kalacağız. 7,8 bin kadar. Allah sağlık versin yaparız çalışalım yeterki diyorum ama sürekli birsey çıkıyor devamlı borç ödüyoruz. Evimize 6 bin tl kadar para giriyor. Kira, kredi , ödemeler faturalar derken elimize pek birşey kalmıyor diyebilirim. Anlayamadığım şu herkes mi böyle? Ben üstüne başına devamlı birşeyler alan, her ay kuaföre giden, her yıl tatile giden insan da değilim ama elimizde para kalmıyor bir türlü ve hep zarar görüyoruz. Biz harcamalara dikkat ettikçe devamlı birşeyler çıkıyor. 10 yılımda hep boyle geçti devamlı harcamalarım kısıtlı, Allah aşkına birşeyler söyleyin sizler de böyle mısınız ?
Valla canım arkadaşım zaten ekonomik kriz ortada. Her şeyin fiyatı acayip bir şekilde arttı. İnan kuaföre en son ne zaman gidip saç yaptırdım hatırlamıyorum artık. Kıyafet desen internetten iyi fiyata bir şeyler bulabilirsem sipariş ediyorum. Daha hiç bir tatilimde 5 yıldızlı otelde kalmışlığım yok... Yapamaz mıyım? Tabi ki de yemez içmezsem yaparım ama bir şekilde bir yerlerden kısıyoruz işte.

Tabi sizde ekstra talihsizlikler olmuş. İpin ucu ciddi bir boyutta bir kere kaçtı mı toparlamak çok zor oluyor. Bence elinize alın kalemi kağıdı. Genel zorunlu harcamalarınızı ortalama yazın. Toplam eve giren parayı yazın. Ekstra harcamalarınıza kalan paranın da yarısını hatta daha fazlasını bir şekilde değerlendirin. Altın falan alın. Bir deneyin belki de yapabilirsiniz... Olmuyorsa olmuyordur ama en azından 1 2 ay denemekten zarar çıkmaz.

Bir de araba alırken çok dikkatli olun.

Bir şey alıp satarken çok düşünün.

Bunun haricinde kredi / faiz giren ev hep bereketsiz oluyor , bu benim gözlemim.

Esimin maasini ben 3 biliyordum şimdi yanimda sordum 2600 imis bir de ticketimiz var onla beraber 3100 oluyormus. Dedigim gibi 900 ev kirasi 750 kredi 400 faturalar kendime kiyafeti internetten alirim nadir alirim eskidiyse sefamerveden 40 50 arasi eşim de keza öyle eskimedigi surece eskitene öldürene kadar kullaniriz :)) cocuklara sadece bayramda kiyafet aliyoruz 4 cocugun kiyafeti malum daha 3 yasindalar annemin patronunun torunuyla yasit onlar verirler annem babam ticket yetmedigi zaman yardim ediyor kahvaltilik vs ay sonunu cikaramazsak yemek olayi sanirim bizi kurtariyor annem müteahit ofisinde cay yemek isine bakiyor orda öğle yemegi yapiyor -patronun bilgisi dahilinde - bize de getiriyor ben yemek pek aramam esimle cocuklar yer yettigi kadar yetmezse evde ne varsa :))
Gordugunuz gibi aslinda bize de yetmez ama Allah bir sekilde yardim ediyor cocuklarin riziklari kesilmiyor şükür .. gezmemiz tozmamiz en fazla avm ye gidip bi dondurma yemektir ayda yilda bir esimle sinema yapariz odur yani

Lütfen yanlış anlamayın, üzüldüğüm için söylüyorum. Böyle yaşamaya şükrettirecek düzenin ben ... :kızgın:

artanı birikime koyma olayı olmuyor
harcamadan birikim yapacaksın kalanı ile geçinmeye çalışacaksın yoksa binda geçse 100 binde kazansan boş ne yaparsan yap boş
gelirin %80 kalacak %20 birikime koyacaksın.
sonra kalan %80 ile geçinmeye çalışacaksın ki geçinirsinde
asgari ücretle ile yani 2000 tl ile ev geçindiren insanlar var.

kredi ödüyoruz demişşiniz nedne çektiniz kredi ortaya mal mülk yok
işte bu hata mesela

Valla canım arkadaşım zaten ekonomik kriz ortada. Her şeyin fiyatı acayip bir şekilde arttı. İnan kuaföre en son ne zaman gidip saç yaptırdım hatırlamıyorum artık. Kıyafet desen internetten iyi fiyata bir şeyler bulabilirsem sipariş ediyorum. Daha hiç bir tatilimde 5 yıldızlı otelde kalmışlığım yok... Yapamaz mıyım? Tabi ki de yemez içmezsem yaparım ama bir şekilde bir yerlerden kısıyoruz işte.

Tabi sizde ekstra talihsizlikler olmuş. İpin ucu ciddi bir boyutta bir kere kaçtı mı toparlamak çok zor oluyor. Bence elinize alın kalemi kağıdı. Genel zorunlu harcamalarınızı ortalama yazın. Toplam eve giren parayı yazın. Ekstra harcamalarınıza kalan paranın da yarısını hatta daha fazlasını bir şekilde değerlendirin. Altın falan alın. Bir deneyin belki de yapabilirsiniz... Olmuyorsa olmuyordur ama en azından 1 2 ay denemekten zarar çıkmaz.

Bir de araba alırken çok dikkatli olun.

Teşekkür ederim, eşim şöyle yapıyordu maaşlar bankamatıkte kalıyordu, ödediklerımızı ödüyorduk. Nakit lazım oldukça çekiyorduk. Bu sefer banka kartından alışveriş yaptıkça göze gelmiyor ek hesaba felan giriyorduk, bundan sonra tüm parayı çekip elimizde paramızı görerek harcamalarınızı yapacağız

bence sizde şanssızlık olmuş, hepsi üst üste gelmiş.

ama siz de sürekli birşeyler alma çabasındasınız. evi satmışsınız ama kredisini kapatabilmek için faizini ödediniz. yani burdan içerdesiniz, araba aldınız, birinciden ağzınız yandı, ikinciyi de mi araştırmadan etmeden aldınız? biraz parayı dikkatli yönetmek lazım. çok şükür kazancımız iyi, ama hiçbir zaman araştırmadan etmeden har vurup harman savurarak birşeyler almayız. ve evet, her yıl birden fazla kez tatile gideriz, kuaförüme giderim, spor salonuna giderim, giysiden kozmetikten kısmam. buna rağmen parayı akıllı yönettiğimiz için sıkıntı yaşamıyoruz.

öncelikle bir durun, birşeyler almayı bırakın ve kenara para koyun. bir de bereket duası okuyun.

Teşekkür ederim ama genç yaşta kisarak birşeyler sahibi olmaktı niyetimiz, ama olmadı. Har vurup harman savurmadım tabııkı, ilk araba da olsa ikinci de olsa hepsi için gayet güzel kontrollerden geçerek aldık ama araba bu sonuçta nerede sıkıntı vereceği belli olmuyor.

gelirinize göre fazla açılmanın acısını ve ikinci el araç alırken dikkatsiz davranmanın ince eleyip sık dokumamanın acısını çıkarıyrosunuz bence...
benim tek başıma maaşım 4600 tl. eşiminde 3000-3500 arası. evimiz kendi evimiz ama kredi ödeniyor. arabamız yok eşimin emekli olmasını bekliyoruz almak için (çalışmaya devam edecek eve artı maaş girecek ve tazminat alacak toplu paramız olacak haliyle) zaten kışın 1200-1300 kreş parası oluyor. yeme içme faturalar aidat ancak yetiyor....
ama şu var ben son zamanlarda az da olsa birikim yaptım nasıl mı gram altın alarak.
tatil kısmında ialeden avantajım var yazlık devremülk falan ama her sene 2 kez ailecek tatile gideriz olmazsa olmazımızdır. ödemeyi eskiden kredi kartından çeker bir sene borcunu öderdik herşey dahile giderdik. şimdi oda kahvaltı yarım pansiyon tercihimiz. rezervasyon sırasında yapıyoruz ön ödeme birer gecelik, kalanı nakit yad akartla tek çekim hallediyoruz. birimiz konaklamayı diğerimiz yolu yemeği karşılıyor ve tatilimizi de yapmış oluyoruz..
bence borçların ana temeli plansız borca girmek..

İkinci el araç alırken dikkatsiz davrandıgımızı nereden çıkardınız ki? Gayet güzel kontrollerden geçti eksper , servis kontrolleri vs yapılarak alındı, ama araba bu sonucta nerede arıza çıkaracağı belli olmuyor maalesef. Sizin birikim yapabilmeniz çok güzel evet ama benimle kıyaslamanız olmamış çünkü aynı maaşı almıyoruz ve kira ödüyorum ben. Kendi evim olsaydı ve 8000 tl kadar gelirim olsaydı çok rahat gecınebılırdım

Kötü yatırım yapıyor olmanız , şu an ekstra ihtiyaçlarınız varken araba sahibi olmaya calismak araba kapıda durması bile ekstra masraf.. önce arabayı elden çıkarın Birikim yapıp 0 araba alın.. eşiniz yada siz iyi soforseniz ancak araba iyi bir yatırım aracı olur.. Ayrıca geçim derdi var bu aralar ekstralarsan uzak durmanizda fayda var..

Her işinizi kredi ile halletmişsiniz. Çift maaş giren bir ev sonuçta. Sizin 10 yılda çoktan ev araba gibi bi mal varlığınızın olması lazımdı.

Arkadaşlar merhaba,

Eşimle ne zaman maddi anlamda bir şey alsak yada kenara 3 kuruş koyalım desek mutlaka birşey çıkıyor. 10 yıllık evliyiz ve 10 yıldır çalışıyoruz sadece 2 yıl bebek için ara verdim, kesintisiz çalıştık hep.

Mesela ev aldık 5.yılımızda satmak zorunda kaldık 5 yıl borcu duruyordu daha birsürü elden borç almıştık banka borcu vs. Onları ödedik elimizde çok bir para kalmadı, Neyse kısmet değilmiş dedik. Araba aldık motoru gitti satmak zorunda kaldık. 2.arabamızı aldık bu sefer eşimin işle ilgili sorunları çıktı mahkemelık oldular 6,7 aylık maaşı-tazmınatı içerde kaldı, neyse can sağlığı olsun dedik sattık daha uygun bir araba aldık bu sefer de farklı sorunları çıktı. Yine masraf etmek zorunda kalacağız. 7,8 bin kadar. Allah sağlık versin yaparız çalışalım yeterki diyorum ama sürekli birsey çıkıyor devamlı borç ödüyoruz. Evimize 6 bin tl kadar para giriyor. Kira, kredi , ödemeler faturalar derken elimize pek birşey kalmıyor diyebilirim. Anlayamadığım şu herkes mi böyle? Ben üstüne başına devamlı birşeyler alan, her ay kuaföre giden, her yıl tatile giden insan da değilim ama elimizde para kalmıyor bir türlü ve hep zarar görüyoruz. Biz harcamalara dikkat ettikçe devamlı birşeyler çıkıyor. 10 yılımda hep boyle geçti devamlı harcamalarım kısıtlı, Allah aşkına birşeyler söyleyin sizler de böyle mısınız ?
Bence kredi yüzünden olmuş böyle sevinilecek şey aslında haram para kalmıyor sizde üzülmeyin bazısına yarar bazısına yaramaz...

Back
X