Sanemcim
Öncelikle sakin ol,boşanmak hiç bir zaman çözüm değil.Zaten eşin kayınvalidenin bu kadar baskısına rağmen ben karışmam kendi aranızda halledin diyorsa seni seviyor demektir.Toplumun örf adetleri belli adamcağız nasıl annesine karşı gelsin,hemde onun evinde otururken.
Sen sanıyormusun ki bu durum sadece okumayanların görücü usulu ile evlenenlerin başına geliyor.Bu yaşadıkların tamamen kayınvalidenin aşağılık kompleksi ve terkedilme ,yanlız kalma korkusundan kaynaklanıyor.Çok yakın bir arkadaşım var.Kız doktor evlendiği adamda ilkokul mezunu ve asgari ücretle çalışan bir adamdı,evlilikleri sadece bir sene sürdü.Neden biliyormusun kızı beğenemediler bir türlü ,hem eşi hem eşinin ailesi aşağılayıp durdu.Aynen senin yaşadıkların gibi yok kız hiç bir şeyi beceremiyormuş yok salakmış yok bilmemne.....Yani gerçekten eşinden çok daha fazla kazanan ,eğitimli,üstelik aileside zengin biri senin yaşadıklarını yaşıyorsa bu tamamen aşağılayan insanların kendileriyle olan sorunlarından kaynaklı.
Eşinin diğer kardeşlerinin eğitimli ve eşlerinin ailelerinin maddi durumlarının iyi olduğundan bahsetmişsin.Senin kayınvaliden biliyor ki diğer çocuklar ona muhtaç değil,onun yanında olmayacaklar ve diğer ailelerin durumu iyi olduğundan belki onlara karşı kendini ezik hissediyor.Ve bu ezikliğini sana saldırarak bastırmaya çalışıyor.Ve bir de tabiki evde son kalan evladının hep onunla kalmasını istiyor.
Şimdiiiii....yani sorunun kaynağı belli ama sen ne yapacaksın
Evliliğini devam ettirmek istiyorsan sabırlı,sakin ve sevgi dolu davranman gerekiyor.Yani o kötü davranıyor sende aynı şekilde davranırsan o daha kötü davranmaya başlayacak.Git gide hakaretin ve arkadan iş çevirmelerin dozu artacak.Ve olan sonuçta sizin evliliğinize olacak.
Şunu unutma kayınvaliden zavallı,yaşlı,terkedilmekten deli gibi korkan biri.Kayınpederin yaşıyor mu bilmiyorum onunla ilişkileri nasıl.Ama tahminimce kayınvaliden ne eşinden sevgi ve saygı görmüştür ne de eşinin ailesinden.
Onun istediği şey önemsenmek,sevilmek ve adam yerine konmak,e tabi bir de yanlız kalmayacağından emin olmak.Şimdi diyeceksin ki bir sürü çocuğu gelini var,belki eşi var.Bütün ihtiyaçlarını ben mi karşılayacağım ?
Herkesin hayatında bazı zorluklar bazı sınavlar vardır.Kimse kimsenin yaşadığını bilemez.Sana düşende evliliğini devam ettirmek için bu hırçın kayınvalideyle başa çıkmakmış demek ki.Olaylara iyi tarafından bakmak ve elimizde olanlara şükretmemiz lazım.Bak ne güzel kira vermiyorsunuz,eşin çalışıyor evine bakıyor.Çocukların olduğunda kendin büyütebileceksin ,çalışmak zorunda değilsin.Allah korusun eşine bişey olursa ,sen çalışmak zorunda kalırsan ev sahibi kapınıza dayanmayacak,kayınvaliden çocuklarına bakacak.Seni sevmese de torunlarını sever merak etme.
Gelini kayınvalidenin sevdirmesi meselesine gelince hayatımda duyduğum en komik şey.Aslında ne diyor biliyormusun;hımmmm bak ben ne önemli kadınım,ne değerliyim...zavallı zavallı haykırıyor işte bana değer verin diye.İnsanı sevdiren sadece kendisidir.Diğer insanlar salak değil sen meraketme herkes herşeyi görür.Sen iyiliğinden nezeketinden taviz verme o ne yaparsa yapsın
Şimdi senin yapman gerekenler...
Çok sıkılıp bunaldığında gerçekten çok kötü şartlarda yaşayanları düşünüp haline şükretmek
Hayatında hiç mi iyi bir şey yok;eminim vardır.Annen kardeşlerin sağlıklı ,sen sağlıklısın,eşin sağlıklı...bunları düşünüp mutlu ol
Kayınvalidene de elinden geldiğinde iyi ve sevgi dolu davran.Annecim annecim diye peşinde dolan.Yaptğı yemeklerin ne kadar güzel olduğundan ne kadar lezzetli olduğundan bahset.Güzel yaptığı herşey için iltifat et,sana da öğretmesini iste.Burada defansla karşılaşabilirsin;annen öğretseydi diyebilir.Boşver desin,karşılığında sende şunu de,
Annecim Allah herkesi başka yeteneklerle ,başka güzelliklerle donatmış sende olan annem de yok annem de olan bazı özellikler yeteneklerde sende yok.Ben ne kadar şanslıyım ki farklı farklı yetenekleri olan iki anneye sahibim.
Eninde sonunda kayınvalidenin inadı kırılacak,senin ona değer verdiğini onu sevdiğini görünce o da sana ve ailene değer verecek ve sizi sevmeye başlayacak.
İlk başlarda bu sevgi böceği gibi dolanmak,kötülüğe iyilikle karşılık vermek çok zor gelebilir.Ama bir süre sabredersen emin ol alacakların verdiklerinden çok daha fazla olacak.Zor geldiği zamanlarda kendini bir oyunun içinde düşün oyun oyna,o kötüü davrandıkça sen gül geç.Kayınvalidenin gözlerinin içine bakarak sen ne yaparsan yap seni çok seviyorum de.Delirdiğini düşünecek belki ama sen yinede yap.
Sanemcim,yakarır vaziyette yardım istemişssin bende yaklaşık bir saattir yazıyorum.Bu kadar yazdım ve yaparsan gerçekten işe yarayacak.İşe yaraması için kırk gün boyunca sabah uyanınca şunları söyleyeceksin
Kendimi seviyorum
Kayınvalidemi seviyorum
Mutluyum
Allahım verdiklerin için şükürler olsun.
Ve yukarıda yazdığım gibi kayınvalidene sevgi dolu davranacaksın
Neden kırk gün ;Şems-i tebrizi öyle demiş
Şu dünya bir dağ gibidir. Ona nasıl seslenirsen o da sana sesleri öyle aksettirir.
Ağzından hayırlı bir laf çıkarsa, hayırlı laf yankılanır.
Şer çıkarsa, sana gerisin geri şer yankılanır.
Öyleyse kim ki senin hakkında kötü konuşur, sen o insan hakkında kırk gün kırk gece sadece güzel sözler et.
Kırk günün sonunda göreceksin her şey değişmiş olacak.
Senin gönlün değişirse dünya değişir
Ve son olarak her gün dua et.Mutluluk için,huzur için,sağlık için ,kayınvalidenle aranızdaki problemin herkesin hayrına olacak şekilde çözümlenmesi için..
Umarım yardımcı olabilmişimdir.Ömür boyu mutluluklar diliyorum sana