• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nikahtan sonra çift soyadı kullanmak

KuRabiYe

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2009
9.187
1
0
K.K.T.C.
Merhaba
Avukat arkadaslara danışmak isteiğim bir konu var. Temmuz 2009 da nikahım var ve ben çift soyadı taşımak istiyorum. duyduğuma göre yeni düzenlemede böyle birsey mümkün değilmiş bayan ya sadece kendi soYADINI yada sadece eşininkini alabiliyormuş? doğru mudur? :uhm:

bende meraklandım bu konuda doğrusu aklım da karıştı bi yandan :uhm:

Madde 187.- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme me-muruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.

Madde 187.- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme me-muruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.

çok tesekkür ederim. yani bu maddede bir değişiklik söz konusu değil şu anda öyle mi?

Evlenme başvurusunda bulunurken nufusta kendi soyadınızı da kullanmak istediğiniz söyleyin. Böylece çift soyadlı olursunuz. Önce kızlık soyadnız gelir sonra eşinizin soyadı.

evet arkadaşlarımın dediği gibi nikah işlemleri esnasında ya da nikahtan belli bir süre öncesine kadar nikah memuruna bu siteğinizi iletin. evlilik cüzdanınızda kullanacağınız soyadını direk ikisi birlikte yazılır

yani çift soyadı uygulaması hala geçerli mi hihoyyyt
ay çok sevindirik oldum. ay tek soyadı kullanmak istesem bile çift kullanacağım gelir yani böyle bi durumda. bi kendi isteğinle tek kullanmak var bir de zorla kullandırılması :oklava:
teşekkürler yardımcı olan arkadaşlara Şeniz

neden çift soyadı kullanmak istenir ben anlamam..hem yaz yaz bitmiyor hemde artık yeni bir evnizi ve aileniz var..sizde bir aile oldunuz anne ve babanızdan ayrı..bence çok gereksiz bir şey...

ben de cift kullanalardanim cok mutluyum bolee :D kzilik soyadimi almasaydim cok uzulurdm sanirim :) babacima ihanet etmis gibi geliodu bana..

Son düzenleme:
ben de sadece eşimin soyadını kullanıyorum. hiç de rahatsız değilim babama vefamı bundan daha farklı şekillerde gösteririm zaten her zaman. ikisi de kısa olsaydı belki olabilirdi ama ikisi bir arada külfet gelio bana çok uzun :(

arkadaşlar ilk önce alıntı yapmadan yazmışım, kusura bakmayın. o yüzden edit :roflol:

Son düzenleme:
Merhaba
Avukat arkadaslara danışmak isteiğim bir konu var. Temmuz 2009 da nikahım var ve ben çift soyadı taşımak istiyorum. duyduğuma göre yeni düzenlemede böyle birsey mümkün değilmiş bayan ya sadece kendi soYADINI yada sadece eşininkini alabiliyormuş? doğru mudur? :uhm:

arkadaşlar merhaba,

nikah işlemleri sırasında talep etmediyseniz; ancak evlendikten sonra 2 soyadı kullanmaya karar verirseniz nüfus müdürlüğüne bir dilekçe vermeniz yeterli. hemen yenisi çıkartılıyor, tecrübeyle sabittir kaydirigubbakcemile2

yalnız sonra vazgeçmek isterseniz, mahkeme kararı gerekli dikkat kaydirigubbakcemile4

Adalet bakanlığının hazırladığı yeni Medeni Kanun Yasa tasarısında kadınlar ya eşlerinin soyadını yada kendi kızlık soyadlarını kullanacaklar, 2 soyadı kullanılamayacak...
Fkat bıu daha tasarı yani kanunlaşmadı.... Ve kolay kolay kanunlaşacak gibi durmuyor, çünkü çok saçma...
Evlilik başvurusu yaparken formda azıyor zaaten kızlık soyadınızı da kullanmak istiyormusunuz diye, evet kutusunu işaretlemen yeterli :)

arkadaşlar merhaba,

nikah işlemleri sırasında talep etmediyseniz; ancak evlendikten sonra 2 soyadı kullanmaya karar verirseniz nüfus müdürlüğüne bir dilekçe vermeniz yeterli. hemen yenisi çıkartılıyor, tecrübeyle sabittir kaydirigubbakcemile2

yalnız sonra vazgeçmek isterseniz, mahkeme kararı gerekli dikkat kaydirigubbakcemile4

Adalet bakanlığının hazırladığı yeni Medeni Kanun Yasa tasarısında kadınlar ya eşlerinin soyadını yada kendi kızlık soyadlarını kullanacaklar, 2 soyadı kullanılamayacak...
Fkat bıu daha tasarı yani kanunlaşmadı.... Ve kolay kolay kanunlaşacak gibi durmuyor, çünkü çok saçma...
Evlilik başvurusu yaparken formda azıyor zaaten kızlık soyadınızı da kullanmak istiyormusunuz diye, evet kutusunu işaretlemen yeterli :)

ayyy çok sevindim kızlarr çok çok saolunnn

ayyy çok sevindim kızlarr çok çok saolunnn

"Maddeyle, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin gereği olarak, evlenmeden önce tanındığı ve bilindiği soyadını taşımaya devam etmek isteyen, kocasının soyadını almak istemeyen kadınlara, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla sadece önceki soyadını taşıma konusunda da yeni tercih hakkı tanınmıştır.
Söz konusu düzenleme sonunda, Kanun gereğince kocasının soyadını alan veya kocasının soyadı önünde önceki soyadını birlikte kullanmayı tercih etme hakkı bulunan kadınlara, kocasının soyadını almaksızın sadece önceki soyadını kullanmaya devam edebilme konusunda yeni bir hak daha tanınmaktadır."

demekle, şu anda yürürlükte bulunan kanuna göre, kadın sadece kendi soyadını taşıyamıyordu ve dolayısıyla ya kocanınkini ya da 2 sini alabiliyordu. şimdi durum değişecek, kadın sadece kendi soyadını kullanmaya devam edebilecek, 2 soyadı kullananlar da 1 ini seçmek durumunda kalacak.

bence çok güzel bir düzenleme, 2 soyadını sadece kendi soyadımdan vazgeçemediğim için kullanmak zorundaydım ama şimdi kanun diyor ki, madem o kadar vazgeçemiyorsun, kalsın sende delikafadulden

kadın-erkek eşitliği yönünden de çok köklü bir düzenleme hihoyyyt umarım en kısa zamanda çıkar

"Maddeyle, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin gereği olarak, evlenmeden önce tanındığı ve bilindiği soyadını taşımaya devam etmek isteyen, kocasının soyadını almak istemeyen kadınlara, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla sadece önceki soyadını taşıma konusunda da yeni tercih hakkı tanınmıştır.
Söz konusu düzenleme sonunda, Kanun gereğince kocasının soyadını alan veya kocasının soyadı önünde önceki soyadını birlikte kullanmayı tercih etme hakkı bulunan kadınlara, kocasının soyadını almaksızın sadece önceki soyadını kullanmaya devam edebilme konusunda yeni bir hak daha tanınmaktadır."

demekle, şu anda yürürlükte bulunan kanuna göre, kadın sadece kendi soyadını taşıyamıyordu ve dolayısıyla ya kocanınkini ya da 2 sini alabiliyordu. şimdi durum değişecek, kadın sadece kendi soyadını kullanmaya devam edebilecek, 2 soyadı kullananlar da 1 ini seçmek durumunda kalacak.

bence çok güzel bir düzenleme, 2 soyadını sadece kendi soyadımdan vazgeçemediğim için kullanmak zorundaydım ama şimdi kanun diyor ki, madem o kadar vazgeçemiyorsun, kalsın sende delikafadulden

kadın-erkek eşitliği yönünden de çok köklü bir düzenleme hihoyyyt umarım en kısa zamanda çıkar

ama ben nikah işlemlerini yeni yaptırdım ve eşimin soyadından önce kendi soyadımı kullanmak istiyorum diye hazır bir protokol imzaladım. sonuçta bana çift soyadı kullanma hakkı verilmiş. verilen haklar geri alınabilirmi?
ben sadece kendi soyadımı değil özellikle çift soyadı kullanmak istiyorum da...

bende kendi soyadımı da kullanmak istiyorum sonuçta iş hayatında beni o şekilde tanıyorlar ve ben yine aynı kişiyim ki,geldiğim aile aynı soyadım aynı sadece ek soyadım olacak.fakat madde de diyor ki ''yeni bir hak daha tanınmaktadır."yani bu da eski hakkın devam ettiği anlamına glir

bende çift soyadı kullanıyorum nikah işlemleri için evrakları doldururken görevliye belirtmiştim onun içinde ayrı bir forma tarzı bişey doldurmuştum.

Back
X