peki istemeye neden hep cümbür cemaat gidilmeli? Kiz evi kücükse, kendini ve kisi sayisini ona göre ayarlamayi ne zaman ögrenecek bu insanciklar?
cümbür cemaat meşalalelerle filan gitmek son dönemde ektsra bir şey oldu, biz böyle birşey bilmiyoruz eskiden yoktu.
eskiden -ya da en azından bizde
"isteme" olayı tamamen aile içinde olan bir durumdu. isteme için kimse çağrılmıyordu. sadece ailede büyükbaba filan varsa onlar aile büyüğü olduğu için gelirdi.
isteme ayrı söz nişan ayrı olacaksa onlar sonra ve çağırmalı oluyordu çünkü (bizde çoook eskiden "tatlı" idi bunun adı, şerbet içilirmiş çok eskilerde) davet ediliyordu (nişana davetiye bile oluyordu, hala oluyor mu bilmiyorum), istemeye davet edilmiyordu kimse.
esasen şimdi isteme söz nişan ne varsa hepsi birlikte yapıldığı için kalabalık oluyor. bir de ne biliyim ben 5 kişi gelir diye beklenip 25 kişi gelen görmedim görmüyorum. herkes biliyor kim kaç kişi gelir, gelecek. bu işleri konuşup ayarlamayan kimmiş ki? evinde yapacak olana da ikramlık yapalım mı yardım lazım mı vs. biz dışarıdan bile soruyoruz konuşuyoruz. konuşuyor herkes yani.
isteme ayrı
söz nişan takılı tören (adı neyse) ayrı yapılıyor buna rağmen istemeye de çok sayıda ve hele hele anlaşmadan kalabalık olacak denmeden çok kişi gidiyorsa o değişikmiş, benim etrafımda bunları ayrı ayrı yapan yok. yapılan da sayı bilinerek yapılıyor.
mesela nişanı kalabalık yapma durumu şundan olabiliyor
düğünü erkek tarafında yapacak oluyorlar
e nişan kız tarafının malum
kızın konu komşusu mahalleden arkadaşı, iş arkadaşı, osu busu kalkıp erkek tarafındaki -hele başka şehirse ve uzaksa- düğüne gidemiyor
kızın tarafı için yapılıyor yani bizde nişan, eğer yapılıyorsa.
benim yakın bir arkdaşım yaptı mesela düğün İstanbuldaydı, nişan 600 km mesafede oldu, kına zaten istemiyordu, nişanı kendi tarafında küçük bir yer tutup yaptı. kızın akrabası, iş arkadaşı, herkes oraya geldi. ama kız kına yapacaktır yok efendim bekarlığa veda yapacaktır. nişanı ayrıca bir yerde yapmaz mesela. bu kız hiçbirini yapmadığı için nişan yaptı.