Nişanlım

Ailesiyle yaşıyor.
Bazı arkadaşlarda sormuş. Hepsini göndermisse kendisi ne yapacak diye. ailesiyle yaşadigi icinn sorun olmaz. Diğer maasindan cüzi bir şey kalmışsa odur yani.
Kardeşi de Bulgaristan da. Devletin verdiği burs kaldığı yere bile yetmiyormuş. Oylemis.
Gerçekten bir kismini gönderse asla bu kadar zoruma gitmezdi. Ben sok oldum. Bide alacağımız şey için yılbaşı indirimini bekliyorduk.
Adam acayip sorumsuz ve para hesabı yapamayacak kadar da savurgan. Biz nişanlıyken eşim de ailesiyle yaşıyordu ve bir yandan kendi öğrenim kredisi gibi kişisel borçlarını öderken bir yandan bir an önce evlenelim diye birikim yapıyordu.
Aranızda başka bir sorun yoksa ciddi şekilde uyar aynı devam ederse ayrılırsın

Evlensende böyle sürecek
Ya devam edip kendi kendini yiyeceksin
Ya da ayrılıp kendini kurtaracaksın
Tercihni yapmalısın

Üzmeyin kendinizi. Onca zaman işsiz kalmış ve muhtemelen ailesi desteklemiştir maddi olarak, o da şimdi işe başlayınca onlara destek olmak istemiştir. Her zaman böyle olmaz bence..

Ya ben yılbaşı hediyesi olarak daha 120 liralık bir ayakkabı seçtim masraf olmasın diye
gercekten ayakkabi mi istediniz hediye?
Bana cok sacma geliyor ya. Kendi hediyesini kendi secebilecek zekaya sahip degil mi?
Yani kendi alacağınız seyi secip ona mi odettiniz,ama bu hediye degil ki...
Herneyse ben adama hak veren tayfadayim.
Bir insan ise baslayinca ister istemez ailesi bir beklenti icinde oluyor. Ya da kisi "okudum ettim onca sene. Bir yuzlerini guldureyim" diye evine yardim yapmak istiyor. Bu kötü birsey degil ki.
Iki çeyrek almis gecen ay. 1000 liraya yakinini biriktirmis yani adam. Daha ne yapsin?
Boyle boyle az eline birşeyler gecer, baharda nisan yaparsiniz rahat rahat. Sonra bir kredi ceker dugun yaparsiniz.
Sahsen benim kurusumu hesaplayan, yogun bir sekilde calisip kazandigim parayi nereye harcayacagima hakki oldugunu düşünen biriyle evlenmek istemezdim.
Kaldi ki kardesi yurtdisinda öğrenci. Bir su alsa 1 eurodan 7 lira eder. Hibesinin yetmemesi,ailesinden para istemesi cok normal. Kardesi orada dogru duzgun karnini doyuramazken o en az 6 ay sonra kuracagi yuva icin tencere tava alsa daha sacma olmaz miydi?
Böyle seyler icin aglamayi sizlanmayi kesmelisiniz. Ise hergun kim gidiyorsa o parayi da o kisi harcar. Bu kadar basit.
Kocaman adam. Illaha ki yapmıştır hesabini kitabini. Daha ise basladiginin ilk ayinda bunaltmayin adami. Net bir tarih belirleyin bazi seyler icin. Kendi alacaklarinizi alın,onun almasi gerekenleri soyleyin... o zamana hala salliyorsa gorevini yapmamissa o zaman sorumsuz deyin yakin gemileri. Ama bu haliniz,kusura bakmayin ama cok itici.
Boyle kendinizi doldurmaya devam ederseniz bosu bosuna, degmeyecek bir ofkeden ya ayrilacaksiniz ya birbirinize olan sayginizi yitireceksiniz.
Cilesini siz cektiniz ileride sefasini basklari surecek :) sakin kalmaya calisin bence. Kendinizi doldurmayin , boyle sacma şeylerden de aglamayin

En son nişanlım işsiz diye bir konu açmıştım. Mühendisti. Bana hak vernlerde olmuştu haksizsin diyenlerde(boş durmasın garsonluk bile olsa çalışsın diye yazmıştım). 10 ay issiz kaldı düğünü erteledik.
2 aydır çalışıyor. Diyaliz makinalarının parçalarının yapıldığı bir yerde ise girdi. 2 maaş aldı. İlk maaşıyla hediye falan aldı akrabalarına. Biraz kendine harcada 2 tanede çeyrek aldı. Buna takilmadim. 2. Maaşını kardeşine yollamış parasi yetmiyor diye. Kardeşi Erasmus yapıyor. Bana daha şimdi söyledi. Bir şey attım alalım mı diye. Bir daha ki ay dedi. Ama daha yeni maaş aldın diyince anlattı. Sinirimden ağlıyorum kendime mani olamıyorum, sakinlestiremiyorum kendimi. Ya ben yılbaşı hediyesi olarak daha 120 liralık bir ayakkabı seçtim masraf olmasın diye (1 senedir ilk hediyesi önceden işsiz diye asla birşey aldirtmadim) nisanda tektaş bile istemedim. Bir alyans bir elbise. Ben neden bu kadar aptalım neden bu kadar aptalım ya. Bunları düşünürken daha yeni ise girmisken nasıl tüm maaşını kardeşine gönderir. Ailesi gonderebilirdi eminim kendisi göndermiştir. Maaşının bir kısmını gonderebilirdi ama hepsini göndermiş. Ben bu kadar fedakârlik yaparken.
Ayrılmak istiyorum onada cesaret edemiyorum. Odamda kendi kendime agliyorum sadece
Maaşı 3.800
Emin misiniz cok mantiksiz evlenecek adamin maasinin hepsini gondermesi? Bu arada hepsini gondermesi mantiksiz diyorum cunku benimki de ailesine yollar devamli. Iyi niyetimi suistimal ettiler benim de. O oyle gider malesef erkek vermeye alisiyor aile almaya.

Adam tüm maasini yollamis. Erasmusa giden ögrenci, ona göre para biriktirsin, hatta orda ise girsin. Bu çoçugun annesi var babasi var, onlar çoçuktan sorumlular.
Calisma vizenin olmadigi bir ulkede calisamazsin ki. Anca kacak gocek bufelerde çalışabilir ya da lokanta bulasikcisi falan olursun ama yakalanirsan cok pis ceza yersin. Kaldi ki Bulgaristan zaten genc issizliginin yasandigi bir ulke,bizim gibi biraz. ( Yazmadan kontrol edeyim dedim ama issizlikte son yillarin en iyi seviyesindelermis 😅 ama tanıdığım 5 bulgar genc var. Ucu issiz ikisi sacma salak islerde)
Yani kimse bulgarca konusmayan-ingilizcesi yarim yamalak olan hem de calisma vizesi olmayan birine kolay kolay is vermez. Nasil calissin ki giden?
Adam da tum parasini göndermemistir. Inanmiyorum ben buna. Kredi karti asgarisini ödemiştir, biraz kendine ayirmistir kalanini yollamistir. Belki de ailesi "eve para verme kardesine yardim et bu ay" demislerdir. Kizin söylediği siparişlerle durumu sıkışsin istemediği icin "hepsini gönderdim" demistir. Dekontunu mu paylasti sanki,dogrulugundan nasil bu kadar emin?

Ya gerçekten okumadan mi cevap yazıyorsunuz. Israr ettiği için 120 liralık ayakkabı istedim. Kardeşine 3.800 yollamış o sorun değil 120 liralık ayakkabı mi sorun yani. Burda ki tek sorun bu mu
paranın tamamını kardeşine yolladığına emin misiniz?

Calisma vizenin olmadigi bir ulkede calisamazsin ki. Anca kacak gocek bufelerde çalışabilir ya da lokanta bulasikcisi falan olursun ama yakalanirsan cok pis ceza yersin. Kaldi ki Bulgaristan zaten genc issizliginin yasandigi bir ulke,bizim gibi biraz. ( Yazmadan kontrol edeyim dedim ama issizlikte son yillarin en iyi seviyesindelermis 😅 ama tanıdığım 5 bulgar genc var. Ucu issiz ikisi sacma salak islerde)
Yani kimse bulgarca konusmayan-ingilizcesi yarim yamalak olan hem de calisma vizesi olmayan birine kolay kolay is vermez. Nasil calissin ki giden?
Adam da tum parasini göndermemistir. Inanmiyorum ben buna. Kredi karti asgarisini ödemiştir, biraz kendine ayirmistir kalanini yollamistir. Belki de ailesi "eve para verme kardesine yardim et bu ay" demislerdir. Kizin söylediği siparişlerle durumu sıkışsin istemediği icin "hepsini gönderdim" demistir. Dekontunu mu paylasti sanki,dogrulugundan nasil bu kadar emin?

Hadi bu konuda dogruyu söylemedi diyelim, peki yalan söylemekte çok kötü birsey. Insan nisanlisina bile dürüst olamiyorsa, kime olacak?

Kardesi erasmusa gidiyorsa, kendiside yeni isi var, evlenmek üzeri. Yani önceliklerini düsünmeli. Kardesi Erasmusa gidiyorsa, burs ile gitti. Gitmeden öncede burda çalismaliydi. Abisine güvenip gitmemeli. Ve dedigim gibi, bu çoçugun annesi var babasi var. Onlar onun sorumlusu, konu sahibin nisanlisi degil.

Ha abidir, tabiki yardim eder fakat adam dügünü iptal etti ya. Hadi ilk maasi ile dügün için birsey yapmadi, ikinci maasini kardesine vermesi, konu sahibini sevmedigini gösterir. Yada fazla aile merakli biri oldugunu gösterir. Bagimsiz bir sekilde aile kuramaz bu çoçuk.

TÜM MAAŞINI kardeşine gondermesini savunanların heralde abileri tüm maaşlarıni yolluyor ki ondan bu saçmalığı savunuyorlar 🤐 bence haklısınız konu sahibi
İnsan anne,babasına veya kardeşine kendi kazancıyla yardım ederken bir başkasından izin almak zorunda mı??Kaldı ki yurtdışında eğitim gören bir kardeş.Para birimi olarak Euro kullanıldığını varsayarsak 3.800 tl 600 euro bile yapmıyor.Bunun hastalığı var acil durumu var.Bazıları çalışsın demiş Erasmusla giden biri nasıl çalışacak acaba?Derslerine sınavlarına yetişmesi gerekirken?Üstelik çalışma izni de yok.Gidip bir yerde çalışma izni olmadan işe girse yarın bir gün emeğinin karşılığını istediğinde patronu onu yabancı polisine şikayet etmekle tehdit edip 5 kuruşunu vermeden kapının önüne koyabilir.Bir abinin kardeşine yardım etmesinden daha doğal ne olabilir?Belki zorda kaldı,belki başı sıkıştı derdini sadece abisine açabildi???Hayırlı bir kardeş ise zaten yarın bir gün eli ekmek tuttuğunda abisine ya da abisinin çocuğuna fazlaca ödeyecektir.Burada “yaa nasıl para yollar ayrılın” diye konu sahibini fişfikliyorlar ama dünyanın bin türlü hali var aynı şey konu sahibinin başına gelse “banane ben evleneceğim para biriktirmem lazım” mı diyecek??

adam daha yeni işe girmiş eli para görmüş.1-2 ay salın biraz hevesini alsın ondan sonra biriktirmeye başlar.erasmusta gerçekten zorlanmıştır kardeşi malum paramızın değeri çok düştü.bu kadar sinirlenecek bir durum yok.ben işe girince ilk yıl bütün paramı harcayacağım inşallah hevesimi alırım sonra biriktiririm.3-4 aydan sonra hala aynı tavırdaysa o zaman tepki verin.

Ben çalışıyorum. Sevgilime de bir ihtiyacım varsa söylüyorum. Hiç de gocunmadım. Ha bu bazen 700 liralık bir şey de olabiliyor. Maddi durumunu biliyorum. Ödeyebileceği alabileceği şeyleri neden benim için almasın ki. Ben de ona bir sürü hediye alıyorum. Bu para mevzusu çok büyütülmüş. Ayrıca bu paraya tenezzül etmek değil ki.

Evlenme arefesinde birikim yerine parayı dağıtıyorsa o insandan çok bişey beklemeyin bence siz. Yani evlenseniz bile dağıtacak demek ki aldığını. Bu ne yani. Bu kardeşler de hayretlik. Bana atsa böyle kardeşim abim ablam sen düğün yapacaksın yollama der geri gönderirim yani nasıl bir düşüncesizlik. Bu tarz olaylarla uğraşmak istemiyorsanız şimdiden ayrılın derim ilerde artarak ilerler çünkü

Cok fedakarlik yaparsin alicilar cikar. Iki maas almis oda telafi etmek istiyordur bazi seyleri. Ücüncü maasi direk planlayin. Dügünümüz icin birikim yapmaliyiz gibi sohbetler gecirin. Iki maasini harcadi diye ayrilik olmaz gidisata bakin ona göre karar verin.

Hani nişanlın yolluyor diyelim kardeşide gerek yok demiyor evleneceksin demiyor vay beee vay ki ne vay hemde...

Neden hemen evlenmek istiyorsun? İlk bi gözlemle? Sorumluluğunu yerine getiremeyen erkek le baş olmaz. Sen biraz gözlemle bakalım ölç tart biç kafanda. Bir insan 7 sinde neyse 70 in de de odur.
Çok mücadele etmek zorunda kalacaksın yoksa?

parasını nereye harcadığı değil de bu isteksizliği sorun. bir arakadasim vardı. sevgilisi nasıl istekliydi. ikisi birden baya bir para biriktirip düşük maaşlarına rağmen evlenmeden ev peşinatı biriktirmişlerdi. çocuk ek iş olarak çiğ köfte yapıp satıyordu. istese açıktan lisansa tamamlar askere öyle giderdi. hemen gitti uzun dönem yaptı geldi. vakit kaybetmemek için. yaşları da çok büyük değildi.

yani böyle ittirerek evlenilen insanla hayat boyu böyle geçiyor bence. nasıl baslarsa öyle devam ediyor. parasının hesabını yapamayan adam evlenince de yapamaz bence.

Hani nişanlın yolluyor diyelim kardeşide gerek yok demiyor evleneceksin demiyor vay beee vay ki ne vay hemde...

aynen ya. kardeşim yurtdışında. dolar üzerinden maaş aldığı için baya iyi alıyor. haliyle hep destek olmak istiyor. asla kabul etmiyorum. bir kez pahalı bir hediye getirmişti nerdeyse onu bile geri gönderecektim. tamam su an durumu var ama maaşları her zaman bu seviyede olmayabilir..ne beni ne başkasını alistirmayin diyorum ona..birikim yapin kendinize harcayın diyorum.
ben de o yüzden bu tarz insanları asla anlayamıyorum.

Neden hemen evlenmek istiyorsun? İlk bi gözlemle? Sorumluluğunu yerine getiremeyen erkek le baş olmaz. Sen biraz gözlemle bakalım ölç tart biç kafanda. Bir insan 7 sinde neyse 70 in de de odur.
Çok mücadele etmek zorunda kalacaksın yoksa?

arkadaşa katılıyorum. hemen ayrılmadan bile Iraz bekle. öyle de böylede ertelenmiş nasılsa düğün. bekle bakalım kendi kendine bir hazirlik vs telaşına giriyor mu.girmiyorsa ya sorumsuzdur yada yeterince evlenmek istemiyordur bana göre.

aynen ya. kardeşim yurtdışında. dolar üzerinden maaş aldığı için baya iyi alıyor. haliyle hep destek olmak istiyor. asla kabul etmiyorum. bir kez pahalı bir hediye getirmişti nerdeyse onu bile geri gönderecektim. tamam su an durumu var ama maaşları her zaman bu seviyede olmayabilir..ne beni ne başkasını alistirmayin diyorum ona..birikim yapin kendinize harcayın diyorum.
ben de o yüzden bu tarz insanları asla anlayamıyorum.
Ben evlenirken kara kara düşünüyordum.Abim herşeyi yapacak, borçlanacak o borç kaç yıla bitecek nasıl olur diye...Rabbim kapı açtı çok şükür babamdan kalan maaştan dolayı çeyiz parası aldım bir senelik toplam maaş ödendi tam borç kadar denk geldi o kadar sevinmiştim ki.Abimde bekardı çünkü yük olmak istemedim o böyle bakmazdı biliyorum ama çok şükür diyorum...

Back
X