• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

Bakın siz başka bir yorumunuzda eleştirdiğiniz genellemeyi yapıyorsunuz burada herkes yaftalıyor diyerek. Ben bacak bacak üstüne atmayı normal buluyorum ama normal bulmayanları yaftalamıyorum.
Ayrıca bir insanın ailesinde gördüğü bütün öğretiler, alışkanlıklar onun temel değerlerini oluşturur. Nasıl ki muhafazakarlığı bir temel değer olarak sayıyorsanız, rahat diye tanımladığımız aile büyükleriyle aynı sofrada alkol almak, yanlarında bacak bacak üstüne atmak da ailenin öğretileridir ve bunlar da o rahat ailenin çocuğuna ait temel değerlerdir.
Dolayısıyla ben de öyle bir ailenin çocuğu olarak bunlardan vazgeçersem kendi değerlerimden, doğrularımdan sapmış olurum. Ha bu arada ben böyle yetiştirildim fakat büyüklerime hiçbir zaman saygısız biri olmadım, aile büyüklerinin hep yanında oldum, ilgilendim hep. Yani katılıyorum, dediğiniz gibi saygının bacakla, oturmayla gösterilmeyeceğini bizzat yaşıyoruz ailemizde.
Yorumuma teşhis koymuşsunuz konuyu saptırma görüyorum diyerek. Ben tamamen sizin cümleleriniz üzerinden cevap verdim ve ben de sizden çifte standart görüyorum. Muhafazakarlık temel değer ama rahatlık, özgürlük, bireyselcilik değil. Siz bunu söylüyorsunuz ve bence hata ediyorsunuz.
:KK51: ne soyledigim gayet ve acik ve bu nedenle daha fazla aciklama yapmayacagim.. Kk'da da reelde de taniyan herkes bilir genelde dusunce ve yaklasim tarzimi.. Nasil anlamak isterseniz..

Benim rahmetli babamla annemde bacak bacak üstüne atılmasını sevmezlerdi. 70 yaşındaki babam dayımın yanında asla bu hareketi yapmazdı. Bizim aile yapımız büyüğün yanında bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak görürdü. Biz bununla büyüdük. Eşimin ailesi ise bu tür konularda oldukça rahattırlar. Büyüklerle küçükler içki içer, sigara içer, rahat rahat otururlardı. Ben tabiki bunların hiçbirini yapmadım, eşime de ailemin ve aile büyüklerinin yanında asla yapmaması gerektiğini söyledim. Sonuçta hayatının her anında kısıtlanmış olmayacaktı ki. Annemin, babamın ve büyüklerimizin yanında yapmayacaktı. Beni seviyorsa buna katlanacaktı. Bizim aile yapımız buydu, kabul ederse yola devam edeceğimi etmezse sırf bu yüzden bile ayrılabileceğimi söyledim.
Eşim sağolsun tüm bunlara uydu. Birsorun çıkmadı yani.
Sonuçta bir çok kişi bacakbacak üstüne atmanın saygıyla alakalı olmadığını söylemişse de, bazı insanların kriterleri farklıdır. Sevdiklerimiz için yapacağımız basit fedakarlıklar kişilikten ödün vermek değil, sevdiklerinize karşı saygı duymaktır.

izninizle ben bu ruh dünyasını anlamıyorum açıkçası anlamakta istemiyorum. fil dişi kulelerinizden çıkıp biraz aramıza karışsanız? sanki bu insanlar kafanıza silah dayamış bizimle bir aile ol diye de, madem öyle işte böyle mahiyetinde bir tavır alıyorsunuz. adamın yahut kadının oğlunu beğenip almışsınız. yeni bir aileye karışmışsınız. ailenin sizin yetiştiğiniz aileden daha farklı bir yaşayış tarzı kültür farkı vs olabilir. ve bu insanların zorlanmadığınız müddetçe sizden saygısızlık anlamına gelen hareketleri görmek istememeleri de gayet doğal. size sobaya odun taşı demiyorlarki 'ben babamın evinde odun kırmazdım şimdi hiç kırmam' tarzında şeyler söylüyorsunuz. bacağın biri birinin üstünde olmuş ne yanında olmuş ne. o da taş çatlasın birkaç saat. biz buna saygı duymak diyoruz. ipleri eline vermek değil. bugün buna karışan.. diye başlayan sözümona kendini ezdirmeme çabalarını saygı kavramıyla karıştırıyoruz. ne demek hayatımı başkalarına göre yaşayamam. tüm gün hayatımızı başkalarına göre yaşamıyor muyuz. otobüse binmek için sıra beklemek ne? millete göre hareket etmem neysem oyum deyip pata küte içeri mi dalarsınız siz kuzum? bal gibi de tüm hayatımızı başkalarına göre yaşıyoruz. ve bunun adı ipleri milletin eline vermek değil saygı duymak. farklı inançlara, farklı fikirlere, farklı görüşlere. bunun erdemle alakası var kendin olmak, kendin kalmakla değil. sanki York düküyüz.

Bu da son moda sözde savunma mekanizması oldu.

"İnin fil dişi kulelerinizden" "Sözde york dükü" "Bunlar halka karışmamış"

Kuzum siyasi parti lideri misiniz siz, onlara mı özeniyorsunuz? Karşı tarafı gereksiz bi elitizmle suçlayıp biz halkız diye coşmanızı gerektirecek bir ortam görmüyorum ben, meydanlarda oy toplamıyorsunuz. Sakin ve seviyeli yazın lütfen. Kimsenin kimseyi küçük görüp kafasına göre aşağılayacağı bi ortamda değilsiniz.

Yorumunuza gelince başan aşağı tutarsızlık dolu.

Birincisi sıra beklemenin, ne bileyim otobüste fiziksel olarak senden zor durumda olanlara yer vermenin ne hayatını başkalarına göre yaşamakla alakası var ne de saygıyla. Orman kanunları yerine sosyal düzenlere bağlı yaşamanın verdiği kolaylıktan faydalanıyoruz hepsi bu.

Yani işyeri kuralları, okul kuralları, toplu taşıma kuralları vs. fiziksel ihtiyaçtan, son derece mantıklı sebeplerle doğmuş, saygıyla sevgiyle zerre alakası olmayan, tamamen düzen arayışından doğmuş kurallardır.

Bacak bacak üstüne atmak gibi bana hiçbi mantıklı gerekçe çerçevesinde niye saygı ya da saygısızlık göstergesi oldugunu açıklayamayacağınız keyfi bi kültürel kural değildir yani hiçbiri.

İkincisi kimsenin oğlunu/kızını beğenip kendine eş seçmek ("almak" nedir bu arada, pazardan domates mi alıyosunuz) onun ailesinin her dediğine kafa sallamak zorunda kalmak anlamına gelmez.

Siz uç bi örnek vermişsiniz kendinizce git odun kır demiyolar ya diye. Size uç gelen şu örnek bugün hala bi sürü yerde eşin anasına atasına saygı ve hürmet kuralı olarak olarak görülüyo haberiniz var mı? Siz de kendinizce bi sınır çekmişsiniz altta kalanları aşagılıyosunuz. O fil dişi apartman dairenizden inip biraz köy kültürü öğrenip aralarına karışın lütfen. Karadenizin İc Anadolu'nun bazı köylerinde aileler gelinlerini iri yarı, etli butlu seçer hiç duydunuz mu bilmiyorum. Çünkü evin her isine koşacak olan da odur, sizin tabirinizle odunu kırıp sobayı da o yakar, her bi haltı da o yapar. Onlara göre de saygı, görgü buradan geçer.

Ki sizin akıl almaz mantıgınızla düsünürsek bile bulsalarmıs ogullarına kendi kültürlerine göre bi kız, o karışsaymış ailelerine. Bakın böyle oldu mu olmadı, çünkü sizin dediginiz de hic olmadı.

Hiçkimse yapmak istemediği hiçbi şeyi yapmaya zorlanamaz. Kafasına silah dayayarak da zorlayamazsınız sosyal baskıyla tehdit ederek de zorlayamazsınız. İnsanları degerlendirirken cok yanlıs yerlere takılıyorsunuz.

Saygı sonuçta yapsanız siz kazanırsınız karşı taraf size iyiyse her türlü saygıyı hakediyordur bence.

Saygı sonuçta yapsanız siz kazanırsınız karşı taraf size iyiyse her türlü saygıyı hakediyordur bence.
ama konu sahibi de saygı hakediyor.bir insanı kendi saygı değerlerine göre değiştirmeye çalışmak, bize göre hareket et demek bacak bacak üstüne atmaktan çok daha kötü bence; ben de bunu saygısızlık olarak görüyorum mesela.

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?
bencede bunun saygıyla alakası yok valla bacak bacak ustune de atarım, sigaramı ıckımı de ıcerım ben buyum, benı kabul eden boyle kabul etsın..
saygı dedıgın sey bambaska bırsey ....

ama konu sahibi de saygı hakediyor.bir insanı kendi saygı değerlerine göre değiştirmeye çalışmak, bize göre hareket et demek bacak bacak üstüne atmaktan çok daha kötü bence; ben de bunu saygısızlık olarak görüyorum mesela.

Canım ufacık bir şey evet atsa ne olacak bacaklarını öyle bence de.
Ama büyüktür sonuçta ve arkadaşa karşı saygısı ve sevgisi varsa bu adamın ben istediği gibi oturuveririm bu gönlü olsundur sadece ufak bir şeydir benim gözümde. biz bana 1 adım gelene ben 10 adım giderim lafıyla büyüdük. bana değer veren saygı gösteren insanları bunlar için kırmam. ama öyle oturacaksa arkadaş benim için ayıp değil zaten.

bilmem farkindamisiniz, biz turkuz ve bu kultur,orf, adet, geleneklerle buyuduk...nedir bazi kesimin bunu bir an once degistirip, sacma bir sekilde "ay bundan saygimi olur"....bundan olur saygi ya neden olur? sanki boyle konusanlar baska bir ulkede buyumuslerde bu adetlerimizden habersiz gibi konusmalari ne kadarda abes. o kucumsediginiz orf adetlerden uzaklasildikca bu saygisiz yeni nesil olustu, ana babaya, topluma saygisiz, rahat, bencil,...vs. cok mu guzel yani, bide daha onceki nesili dusunun, hangisi daha iyi, ufacik seyle saygi olurmu demeyin...olur.
Siz simdi boyle bacak bacak ustune atanlara sayarken saygilimiydiniz.

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?

Yasli insanlarin kafa yapisini degistiremezsiniz, bana kalirsa bunun tavizle alakasi yok birbirinizin bazi cizgilerine saygi gostermek denir, eger siz bu seylere dikkat ederken onlar sizin yaninizda kendi aile iclerinde davrandiklari gibi davraniyorlar ve gelinimiz var diye dikkat etmiyorlarsa o zaman baska tabiki. Biz mesela gayet mesafeli ve resmiyiz boyle olmasida acikcasi isime geliyor, birisinin yaninda rahat etmek samimiyetten oturu gelir ve samimi olmak gibi bir niyetim yok benim esimin ailesiyle.

Bunun saygıyla alakası yok.
Rahat etmek istemeniz en doğal hakkınız.
Ama nişanlınızın ailenin yanında biraz rahatsız olacaksınız gibi.

Evet aslinda ona kafam takiliyor. Beni uzuyor bu bile problem olabilecek birseyse ilerde neler olur
Hayir asla boyle dusunmeyin.bi bacak olayini dert edenler kimbilir neler yapmaz diye bi dusunceye kapilmayin asla.
Buyuklere saygi gostermek nezmndir yanlis oldu arkadaslar.tabiki bi buyugun yaninda ozelliklede esinin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmamalisin.bu gibi hateketler saygisizlik olarak algilanir.
Sizi severler ama bi hareketiniz sogutur.
Tartisma konusu bile yapmayin nisanlinizla bu olayi acik ve net.
Ben annemi babami birak abimin yaninda bile bacak bacak ustune atmamisimdir.
Bana gore saygi meselesi

Bencede saygi oyle yapilmaz ki. Kendi babam karismiyor birsey demez. Onlara ne oluyor anlamiyorum
İste sirun orda kendi babaniz size bastan ogretseydi simdi bu sekilde dusunmuyo olcaktiniz.kendi babanizin yaninda yapiyo olmaniz baskasinin yanindada yapma hakkini vermez size.
Taviz tavizi dogurur.asil onlar size simdidrn taviz verirse (sizin dusuncenize gore) bugun vacak bacak ustune atan yarin uzanir yanimizda demezlermi.
Siz kendinizden taviz vermezseniz ki sizi seven insanlara karsi onlardan saygi goremezsin.cunku onlara gore sizin hareketiniz saygisizlik.anlatabildimmi bilmiyorum

Bacak bacak üstüne atmanin saygıyla zerre kadar ilgisi yok bence. Bizim ülkede gelenek, görenek, örf, adet ne varsa büyük çoğunluğu sacma ve gereksiz zaten.

Back
X