nişanlımla para mevzusunda yaşadığımız sıkıntı

zeynones

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2014
17.656
31.610
598
arkadaşlar,
nişanlımla aramızda asla paranın lafı sözü olmaz. ben onunkini o da benimkini çok rahat harcarız, birbirimizden cüzdanlarımız sakınmayız anlayacağınız.

kayın validem emekli olduğumda sana araba alacağım diye söz vermişti yıllar evvel... (diğer abilerinin de ilk arabalarına yüklü miktarda destek vermişti ve almıştı.)
emekli ikramiyesi netleşince de 10.000 tl ben vereyim sen üstüne ekle al istediğini dedi.
sonra evdeki hesap çarşıya uymadı, abinin birisi işsiz kaldı onun borçlarına ve geçimine verdi neredeyse 40000 gibi bir miktarını. Kayın validem kendisi anlattığı için biliyorum bunu da...
ve nişanlıma 5000 tl verdi. biz de üzerine ekledik 13.000tlik bir araba aldık. hem ayağımızı yerden kessin, sürekli babasının boş vakitlerini beklemeyelim diye araba istedik hem de düğün zamanı için elimizde net paramız olur diye düşündük.
(kayın validem emekli olmasına rağmen çok koşturan bir kadın, araba kullanamıyor her yere kayın babam yada nişanlım getirip götürür 10 dklık yol olsa bile...)

araba eskilerin iyilerindendi açıkçası memnunduk. bir kaza oldu ve araba 3.000 tl masraf çıkardı gittiği ustada taksit falan yapmam istersen bana sat dedi. 11.000e satmış bulunduk. parayı da kayınvalidem kendi hesabına koymuştu. nişanlım her ihtimale karşı harcar bir yere diye..
(keşke yaptırsaymışız diyorum şimdi)

asıl mevzu burdan sonra başlıyor nişanlımın kendi abisi gibi bildiği, üniversite yıllarında çok yükünü çeken bir abisi vardı. maddi olarak çok uzun zamandır sıkıştı, siz düğün yapacaksınız diye söylediğimiz borç teklifini kabul etmemişti arabayı almadan önce..

işin içinden çıkamamış nişanlıma söylemiş, nişanlım da ne kadar sıkıntıda olduğunu bildiği için annesine söyledi anne 2000 tl çekmem gerekiyor durum böyle böyle diye...
kayınvalidem asla olmaz şöyle böyle demiş, en son da istersen 2000 tl veririm kalan kısmını da ben kendimin ve abinlerin borçlarını öderim demiş.(ki nişanlım bana hiç söylemediniz borç olduğunu ben nerden bileyim diye de kızmış)

Allah var ya kayın validemin asla vereceğini düşünmüyordum, sadece caydırıcı olsun diye böyle bir şey söylediğini düşünmüştüm.
ki nişanlım işten gelene kadar parayı masasının üzerine bırakmış, diğerlerini de alacaklılara gönderdim diye mesaj atmış.

Açıkçası çok üzüldüm.
Çünkü geleceğimizle ilgili kendi düşüncelerimiz vardı bizim de...
Allah var bizim aramızda öyle sorun olmadı çok şükür...
ama oğluyla yaşadığı bu sorun beni üzdü, çünkü nişanlım çok üzüldü.
daha annesiyle evde karşılaşmadı ve muhtemelen büyük sorun yapacak kayınvalidem...
halbuki miktar çok bile değildi, 2000 tl ve kendi kazandığı para idi ve her şeyden önce borç olacaktı..
toplu para bir daha nasıl yerine gelecek

nişanlım bunu göndermese vicdanen asla rahat edemezdi çünkü o abinin çok fazla hakkı var üzerinde...

diyeceksiniz ki sen olayın neresindesin...
ben bu konuda zaten asla kayınvalidemle vs.. konuşmam.
para mevzusu onları ilgilendirir ama bu durumu anlayışla çözebilmek varken boş yere elimizdeki 3-5 kuruş birikimimiz de gitti.
oğlunun parasına konacak değil ama bizim planlarımızı yok saydığı için ciddi anlamda düşünceliyim ve üzüldüm.

bence kadın sizin yakın zamanda evlenemeyeceğinizi düşünüyor o yüzden bu kadar rahat
ayrıca bu kadın fazla otoriter ne demek çocuğun kendi parasını sormadan harcamak
ben çok büyük sorun yapardım
bizim ailede çocukların parasına dokunulmaz annem ve babam ben çocukken her ay bankaya bir miktar yatırmış benim adıma bir süre sonra da evdeki hesap çarşıya uymamış ve o miktarın üstüne konmamış yıllar sonra babam o parayı çekip bana verdi bir kuruşuna bile dokunmadım ki benim kazancım bile değil olması gereken budur diye düşünüyorum
nişanlınız o paranın kendi parası olduğunu belirtip düğün zamanı yerine konması gerektiğini üstüne basa basa söylemeli

Kayınvalidenizin para konularını yanınızda konuşması hoş değil bence ona aldım bunu verdim falan. Nişanlınızın kendi parası neden annesinin korumasında onu da anlamadım kocaman adam. Bence her şeyi ikinizin parasına göre hesap edip yapın. Nişanlınız kendi parasını istediği yerde kullanma hakkına sahip.

Nişanlınız en başta parayı annesinin hesabıma yatırmakla hata etmiş. Fakat annenin bu parayı kendi parası gibi harcaması çok ayıp.

madem oglunun parasina konacak bir anne degil, ozaman neden sorun yapiyosunuz? anne babalar evlatlarina (gucleri yetiyosa) yardimci olmak zorundadir bence. bugun abisine, yarin oburgun size. olurda sizin yarin oburgun paraya ihtiyaciniz olursada nisanliniz yine konusur annesiyle, ihtiyaci olani alir.

henuz evli degilsiniz, sizi ilgilendirmez o ailede kimin hangi parayi nasil harcadigi.

Annesi parayı daha önce borçlara vermiş olabilir mi?
Nişanlınız içinden 2000 isteyince de fırsat bu fırsat böyle bir kılıf uydurmuş olabilir gibi geldi bana.

yok onu yapmaz. çünkü iki güne kadar araba bulmuş bunu alın demişti bizim de içimize sinmemişti.

bence kadın sizin yakın zamanda evlenemeyeceğinizi düşünüyor o yüzden bu kadar rahat
ayrıca bu kadın fazla otoriter ne demek çocuğun kendi parasını sormadan harcamak
ben çok büyük sorun yapardım
bizim ailede çocukların parasına dokunulmaz annem ve babam ben çocukken her ay bankaya bir miktar yatırmış benim adıma bir süre sonra da evdeki hesap çarşıya uymamış ve o miktarın üstüne konmamış yıllar sonra babam o parayı çekip bana verdi bir kuruşuna bile dokunmadım ki benim kazancım bile değil olması gereken budur diye düşünüyorum
nişanlınız o paranın kendi parası olduğunu belirtip düğün zamanı yerine konması gerektiğini üstüne basa basa söylemeli

evet ciddi anlamda otoriter...
söylemiş zaten nişanlım o bizim evimiz için biriktirdiğimiz para 2000tlyi de ben düşünüyorum gibilerinden... merak etme koyarım paranı yerine, sen şimdi madem gözden çıkarttın elin adamı için ihtiyacın hiç yok demek ki gibi bir moda girmiş.

Neden kendi hesabınıza yatırmadınız ki?

araba satış döneminde nişanlım mesaide idi babası halletmişti, nişanlım kendi hesabına gönderecekler diye beklerken annesine göndermiş babası. o da ailem zaten lafı geçmesin şimdi para için güvenmiyormuşum gibi olmasın demişti bana.

evet ciddi anlamda otoriter...
söylemiş zaten nişanlım o bizim evimiz için biriktirdiğimiz para 2000tlyi de ben düşünüyorum gibilerinden... merak etme koyarım paranı yerine, sen şimdi madem gözden çıkarttın elin adamı için ihtiyacın hiç yok demek ki gibi bir moda girmiş.

bu ders olmuştur
bir daha kendi hesap açsın oraya koysun
koskoca adam parasını isterse çöpe atar
annesinin yaptığına bak

araba satış döneminde nişanlım mesaide idi babası halletmişti, nişanlım kendi hesabına gönderecekler diye beklerken annesine göndermiş babası. o da ailem zaten lafı geçmesin şimdi para için güvenmiyormuşum gibi olmasın demişti bana.

Bu ders olsun o zaman, para mevzuları ortalık karıştırmaya birebir, o yüzden hiç arada derede bırakmamak lazım. Kendi hesabınızda değerlendirin. Hatta borç verirken bile ödeme planını konuşmak lazım da, zor durumda olan kişiye de öyle denmez tabi, ama ihtiyaç halinde geri alamayacağınızı hesaba katacaksınız mecbur.

madem oglunun parasina konacak bir anne degil, ozaman neden sorun yapiyosunuz? anne babalar evlatlarina (gucleri yetiyosa) yardimci olmak zorundadir bence. bugun abisine, yarin oburgun size. olurda sizin yarin oburgun paraya ihtiyaciniz olursada nisanliniz yine konusur annesiyle, ihtiyaci olani alir.

henuz evli degilsiniz, sizi ilgilendirmez o ailede kimin hangi parayi nasil harcadigi.

konuşup almak değil aslına bakarsan kendi kazandığı paranın da içinde bulunduğu bir birikimimiz söz konusu idi.
aileler sürekli ertelemek istiyorlar düğünü ve biz 1,5 yıldır nişanlıyız. toplamda 9 yıllık bir ilişki. biz bayram sonrası konuşacaktık nikah tarihimizi belirlemek için elimizde hiç değilse temel eşyalarımızı alacak kadar bir miktar olacaktı.
(düğün zamanı illa ki yardım ederler ama biz temel şeyleri kendimiz yapabiliriz diyebilecektik.)

Bu ders olsun o zaman, para mevzuları ortalık karıştırmaya birebir, o yüzden hiç arada derede bırakmamak lazım. Kendi hesabınızda değerlendirin. Hatta borç verirken bile ödeme planını konuşmak lazım da, zor durumda olan kişiye de öyle denmez tabi, ama ihtiyaç halinde geri alamayacağınızı hesaba katacaksınız mecbur.

aynen biz bunu hesap ettik hatta abi vakit veremiyorum ama en geç düğününüzde bilezik olarak takarım demişti.

Vallainsan ne yaparsa kendisi yapacak. Çocuklarının para işlerine yardım anlamında bile karışamamak lazım, iyice çorba oluyor.

Kayınvalide ayıp etmiş.
Belki sonra yine paranızı verir diye düşündüm aslında...

Bence siz evlenin..
Taksitle filan herşeyi alırsınız, ödersiniz.
Kimseyi de bir daha para işlerine karıştırmayın ;) anne bile olsa...

Back
X