bir arkadaşta sancıları sormuş eğer kendi sancınızsa hiç dayanılmıycak gibi değil kesinlikle canınız çok kıymetli değilse sabredebilirsniz ağdet ağrısnının biraz daha şişetlisini düşünün ama suni serumu takılmışsa ozman işin rengi değişiyor tabi
:uhm: ben 19 hafatlık hamişim ve şimdiden doğum telaşı aldı beni.
ve ben çok korkmama rağmen normal doğum istiyorum.
sezaryandan daha çok korkuyorum.:Saruboceq:
mrk ettiğim şey normal doğumda kesik mutlaka olurmu ve ne kadar zamanda geçiyor.ayrıca idrarını yaparken vajinada yanma olmuyormu.
sanki çok yanar gibi geliyor.:gitme: haaaa bide sonta takmak ne demek ve mutlaka yapılırmı.fisfisfisay çokmu cahilim ben yaa.:bbo:ilk bebeğim ve çok telaşlıyım doğum konusunda
cvplar için çook teşekkr ederm.bilgilerinize çok ihtiyacım vara.s.
:uhm: ben 19 hafatlık hamişim ve şimdiden doğum telaşı aldı beni.
ve ben çok korkmama rağmen normal doğum istiyorum.
sezaryandan daha çok korkuyorum.:Saruboceq:
mrk ettiğim şey normal doğumda kesik mutlaka olurmu ve ne kadar zamanda geçiyor.ayrıca idrarını yaparken vajinada yanma olmuyormu.
sanki çok yanar gibi geliyor.:gitme: haaaa bide sonta takmak ne demek ve mutlaka yapılırmı.fisfisfisay çokmu cahilim ben yaa.:bbo:ilk bebeğim ve çok telaşlıyım doğum konusunda
cvplar için çook teşekkr ederm.bilgilerinize çok ihtiyacım vara.s.
arkadaslar ben 38. haftadayım ama bana catı muaynesı falan yapılmadı, doktorum dogum seklin dogum basladıgında bellı olur dedı.. epiduralle normal dogum isiyorum bende ama korkuyorum da tabii.. bu yazılanlar biraz olsun cesaret verdı ama merak ediyorum ıkınırken tuvaletiniz falan geldi mi?? yada dogumdan once lavman tam olarak nasıl yapılıyor? dogumla ılgılı korkacak bır suru sey varken benımde kafama bu takıldı durdu aylardır.. :uhm:
MAMAGOZ ellerine saglik, nihayet birisi sezeryanin bebek icin olan yonunu de yazdi buraya, niye anlamiyoruz bunun anormal bir dogum sekli oldugunu bende bunu anlamiyorum. Tibbi nedenle sezeryan olanlari anliyorum ama sirf korkusundan doktoruyla sanki buna ehliyetleri varmis gibi bir gun belirleyip o gun gidip rahimde dogacagi gunun dolmasini bekleyen ve o sirada gelismeye devam eden bebegi cikariveriyorlar. Zavalli bebek travma yasiyor resmen, biri bizi uyudugunuz uykudan cekip suruklese ne hissederiz. saskin... Amerikada yasiyorum ben, ve burda yapilan bir arastirmada sezeryanla dogan bebeklerin normal doganlara gore daha acimasiz bireyler oldugu sonucu ortaya cikmis.
bende daha onceki yaptigim arastirmalardan derlediklerimi turkceye cevirip burayada kopyaliyorum, insh yeni gelen bebeklerimize faydali olur,anneleri ikna edebilir.
Bazi calismalar sezeryanla dogan bebeklerin ileriki yaslarinda normal yolla dogan bebeklere oranla yiyecek allerjisi ve astim rahatsizliklarina yakalanmalarinin daha yatkin oldugunu belirtiyor. Ayni calisma sezeryanla dogan bebeklerin surekli akciger tansiyonu hastaligina ve sizofrenede normal dogan bebeklerden daha sik oranda yakalanabileceklerini ortaya koymus. (according to a database analysis of deliveries at the Illinois Masonic Medical Center, in Chicago)
Baska bir calismada sezeryanla dogan bebeklerin annelerini emmede daha az basarili olduklari ve yine akciger gelisimleri son haftalarda tamamlandigi icin ilerde akcciger problemlerine yakalandiklarini kanitlamis. Ayni zamanda anneyede gelecekteki ureme kabiliyeti uzerinde olumsuz etkileri olabilecegi kanitlanmis, Cunku sezeryan sonrasi icerde atilan dikislere daha sonraki hamileliklerde plesentanin yapisma ihtimali yuksek, yada rahimde ayrilmalar olusabilir bu dikislerden kaynakli. Bu iki durumda ameliyat sirasinda ciddi problemlere yol acabilir. Gelecekteki dogumlari kotu etkileyebilir yahut imkansizlastirabilir. ( kaynak:
Normal dogum belki uzun zaman alabilir ama sezeryanla dogumda dogum sonrasi mikrop kapma ihtimali daha yuksektir ve annelerin yeniden hastaneye yatisi gerekebilir. (kaynak:
Almanyanin Munih kentindeki Ludwig-Maximilians University’deki ilk 4 aylari boyunca anne sutu alan 865 bebekte yapilan calismada da sezeryanla dogan bebeklerin yasamlarinin ilk yilinda yiyecek allerijisi ve ishale yakalanma risklerinin % 46 daha yuksek oldugu ortaya konulmus. Inek sutune olan allerjilerinin ise normal yolla dogan bebeklerden iki kat fazla oldugu kanitlanmis. Ayni zamanda arastirmacilar sezeryanin bagisiklik sistemi icin cok faydali olan ve bebeklerin sindirim sisteminde bulunan yararli bakteri olusumunu erteledigini de ortaya koymus.
Arastirmacilar normal yolla dogan bebeklerin bakterileri annelerinin vajina ve anus bolgesinden dogarken aldiklarini ve bu bakterilerin bebeklerin bagisiklik sistemi icin faydali oldugunu sezeryanla doganlarin ise hastane ortamindan bakteri topladiklarini ve bunlarin bebeklerin hastalanmasina yol actigini soylemisler.
Yine Almanyada yapilan bu calisma sezeryanla dogan bebeklerin kolik ve egzemaya daha sik yakalandiklarinida ortaya koymus.
( Kaynak...’a yni yapilan bir calismada annenin istegine bagli keyfi yapilan sezeryanla dogan bebeklerin dogumdan sonra olme oranlarinin normal yolla dogan bebeklerden 3 kat daha fazla oldugu ortaya konulmus. Bu calisma sezeryani dusunen anneler uzerinde bir sok etkisi yaratacak cunku tibbi bir gereklilik olmadigi halde nerdeyse ingilterede dogan bebeklerin %25’I sezeryanla doguyor. Sezeryanla dogan bebeklerin olum oranlarinin normal yolla doganlardan daha fazla oldugu biliniyordu bunun nedeni olarakta sezeryan ameliyatlarin genelde normal dogum sirasinda olusan tibbi aksakliklar nedeniyle oldugu dusunuluyordu. Yani zaten ortada tibbi bir aksaklik vardi ve bu yuzden bu cocuklar sezeryanlada dogsa oluyorlardi. Ancak Georgia Atlanta’daki Hastaliklari control ve onleme merkezinden yapilan aciklamada az risk grubuna giren annelerin bile sezeryanla dogurduklari yeni doganlarin tibbi ve cevresel risk faktorleri iyilestirildigi halde yinede normal yolla dogan bebeklere oranla olum sayisindaki farkin sabit kaldigi aciklandi. Bu aciklamalarin sonucunda hastane yoneticilerine ve kanun yapicilara tibbi gereklilik olmadan istenen sezeryanlar icin gerekli onlemlerin alinmasi tavsiye ediliyor. Ayni takim calismasinda Amerikada 1998-2001 yillari arasinda 5.7 milyon canli dogumdan 12.000 tanesinin olumle sonuclandigini ve bu yeni dogan olumlerinin dogumdan itibaren 28 gun icinde oldugu ortaya konulmus. Bu calisma Dogum dergisinin yenidogan bakimi sayisinda rakamlara vurularak bu yeni dogan olumlerinin keyfi sezeryanda her 1000 canli dogumda 1.77 iken, normal yolla dogan 1000 canli dogumda bu oranin 0.62 oldugu yayinlanmistir.
Teksas universitesinden yapilan aciklamada bu yeni calisma sonuclarinin KAdin dogum doktorlari arasinda tartismalar yaratabilecegi, sezeryan dogumlarin artilari ve eksilerinin incelenmesi gerektigini ve sezeryan dogumlardaki risklerin neden sabit kaldiginin arastirilmasi gerektigi bildirilmistir. Ingilteredeki ulusal bebek dogum merkezinden yapilan aciklamada da bu risklerin bir ipucu oldugunu bu ip ucununda sezeryanla dogan bebeklerdeki solunum problemleri oldugu idafe edilmistir. Bu durumun ciddiye alinmasi gerektigini vajinal yolla dogan bebeklerin dogum esnasinda dogum kanalinda ilerlerken sikistiklarini ve bebegin yasadigi bu sikisikligin ilerde yasanan akciger problemlerini onledigini acilamistir.
Amerikadan yapilan aciklamada da bebegin dogum kanalindaki sikismasinin akcigerlerdeki siviyi disari cikardigini ve bu sikismanin saglikli akciger islevi icin gerekli hormonun uretimini destekledigini aciklamistir. Alternatif aciklamada da yeni dogan olumlerinin sezeryanda yuksek olmasinin nedeni olarak ameliyat sirasinda bebegin kazara zarar gormesinin yada anne sutunun gelisinin daha yavas olmasi gosterilmistir. Ayni zamanda arastirmacilar sezeryanla dogum yapan kadinlarda kan pihtilasmasi, enfeksiyon ve anesteziden kaynaklanan problemlere yakalanmasinin normal dogum yapan kadinlara oranla 3.6 defa daha fazla oldugunu aciklamislardir.
Tecrübelerini ve bilgilerini paylaşan tüm arkadşlara,annelere teşekkürler :))
bende 20 haftalık hamileyim kısmetse ilk bebeğimiz olacak ve bende hep bu konuları araştırıyorum artık.öncelikle hemen şu lavman konusunda endişeleri olan arkadaşlara şunu söyleyeyim.ben iki ameliyat oldum ve ikisindede lavman yapıldı.hemşire sizi yan yatırıyo poponuzu açıyonuz,ucu küçücük ve yumuşak lastik gibi olan,yani emzik gibi düşünün :)) onu poponuza hafifçe sıkıyo,içinde ilaçlı bi su var.2 saniyelik bişey zaten.yani öle acı,ağrı vs hiç bişey olmuyooo..işlem yapılınca güleceksiniz kendinize..ondan sonra alllaaahhhhhhh hemen tuvaletiniz geliyo, koşa koşa wc ye gidiyonuz.ishal olmuş gibi yapıyonuz.aslında çok rahatlatıyo bu işlem.içiniz boşalıyo rahatlıyonuz yanii..
doğum işine gelince,ben iki kez rahim filmi çekilmiştim.ve bu film içinde inanılmaz korkutucu şeyler okuyordum burdan..neler anlatanlar vardı.sonuçta bende yaptırdım ve bu muuuu dedimm..tamam ilaç rahime verilince karnımda regl ağrısının biraz fazlasını hissettim ama 5-10 sn sürüyo sürmüyoo..dr diyo zaten şimdi bikaç sn liğine karnın ağrıcak kıpırdamaki filmin temiz ve güzel çıksın..karnımın ağrımasyla bitmesi bir oldu zaten.bukaramı yani bittmi dedim hatta!!!!!!!!yani çok şaşırdım onca anlatılanlar filan.işte o zaman anladım bu işler biraz sanırım abartılıyor.ve abartanlarında canı tatlı,ağrı eşiği düşük,aşırı nazik olan insanlar..ki bende kendimi canı çok tatlı olanlardan zannederdim ama bazı şeyleri yaşamak zorunda kalınca gördümkiii maşşallahımm varmışş.ama kendimi hep telkin ve hazırlayark yaşadım tüm yaşadıklarımı..bana deselerde sen bunları bunları yaşıcan diye haytta inanmazdım heralde.ama başa gelince mecbursun..sonuçta bi iğne bile yaptırırken insan rahatsız oluyo kalbi hızlanıyo tuhaf oluyosun..ama oluyo bitiyo..tabiiki doğum çok farklı bişeydir mutlaka,asla küçümsemiyorum,sonuçta içimizden bi canlı çıkıcak ve bu da öle hiç bişey hissetmeden olmaz..yani mutlaka az veya çok bişey ler yaşanacak o an..ama ne kadar kendimizi bu olaya beyin olarak hazırlarsak vücutta o kadar bu işi rahat yapar.az çok bende tecrübe ettim çünkü bunu yaşadıklarımla..
ALLAH hepimize hayırlı,kolay,sağlıklı doğumlar nasip etsinnnnn ...
Tümüyle katılıyorum. Çok da temiz bir Türkçe ile, çok güzel ifade etmişsiniz.
mrb arkadaslar hepinize hayırlı ve kolay doğumlar diliyorum
benim 5 aylık bir kızım var
dogum anına kadar herseyi okuyup hatim ettim nerdeyse birsürü dogum videosu izledim herseye hazırlıklı olmak için :),
kesinlikle sezeryan istemiyordum ne olursa olsun
bi sabah hafif adet agrısı gibi bi agrı ile uyandım
tuvalete gittiğimde suyum gelmişti
ben o heyecanla ne yapacagımı sasırmıstım
hemen eşimi kaldırdım ve doktorumu aradık panik yapmadan gelin kontrol edicem dedi
ben bütün evin işini halletmiştiim dusumu aldım güzelce giyinip makyaj bile yatım :))))
doktorum kontrol ettiğinde 2 cm acılma olmus dogum baslamıs dedi
bende gene tık yok cok hafif bir agrı sadece
neyse yatısım yapıldı anında o mereti getirip suni sancı yani taktılar yarım saat sonra agrılarım basladı
cok agır değildi
2 saat kadar böyle devam etti dolasabiliyodum guluyordum
daha sonra ebe gelip suni sancının dozunu arttırdı
artık dayanılamayacak kadar kötü agrılar cekiyordum bana kızacaklar anlattıgım için belki ama kendinizi hazırlayın arkadaslar
sabah saat 9 da hastaneye yattım ve aksam saat 19 30 a kadar sürekli suni sancı cektim ki gercekten artık gücüm falan kalmamıstı anneme ben bu bebegi doguramıcam gücüm bitti dedim
cünkü sürekli acılmam kontrol ediliyordu hep 2 cm di 3 olmadı yani
epidural istedim yapamayız plt seviyen düşük dediler
belki hayattaki en zor ama en heyecanlı gunumdu kızlar
keske sonucunda acılmam olsaydı da bende sezeryan olmak zorunda kalmasaydım
inş. sizler cabucak dogurursunuz
ben bunu yasadım diye herkes yasayacak deil cünkü ben agrı cekene kadar aynı saatte geldiğimiz ark. dogumlarını yapmıslar bebeklerini seviyorlardı :)
inanın dogum deil sonra bebişi buyutmek daha zor ama cok guzel
Bende 18 haftalık hamileyim normal doğum düşünüyorum.Doğum videosu izlemek istedim ama izleyemdim.O kadar inanılmaz kı etrafımda annem ve onun yaşıtları dışında hiç normal doğum yapan birileri yok.Bende burda sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istedim.Herkese paylaşımları için teşekkürler.Allah hepimize kolay ve rahat doğumlar verir inşallah
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?