Doktorunuz gebeliğinizde bir sorun olup kesin sezaryen olmanızı gerektiren bir durum yok ise sezaryen olacaksın demez. Veyahut doğum zamanı gelmeden kesin normal de diyemez. Doğumun şekli doğum zamanı belli olur. Ama size tavsiyem gerekli bir durum olmadıkça sezaryen olmamanız. Aslında sezaryen hayat kurtarıcı bir ameliyat, gerektiği durumlarda yapılması gerekiyor. Fakat ülkemizde tercih haline geldi. Hatta sezaryen olan veya olmayan kadınlar tarafından "rahatlık" olarak lanse ediliyor. Hem sezaryen olmuş hem de normal doğum yapmış biri olarak kıyas bile edemem sezaryen ameliyatını normal doğumla. Normal doğum acayip kolaylık ve rahatlık. Evet biraz doğumun son zamanları dişini sıkıyorsun. Sonra senden mutlusu yok gibi hissediyorsun. Bebeğin normal doğumun faydalarından yararlanıyor. Emzirmek çok kolay. Birinin size bakması gerekmiyor. Bebeğinizle kendiniz ilgilenebiliyorsunuz. Normal doğum benim için büyük rahatlıktı. Sezaryen ameliyatının da normal doğumun da riskleri var. Ama bir terslik yok ise, normal doğuma engel bir durum söz konusu değil ise her zaman normal doğumdan yanayım. Gerekli bir şey olursa sezaryen de olabilirsiniz. Ama günümüz koşullarında bazı doktorlar eften püften sezaryene yönlendirebiliyor gebeleri. Çok üzülüyorum. Kişi de bu konuda bilinçsiz ise inanıyor elbette. Mesela ilk doğumda bana doktorum senin çatın uygun değil normal doğum yapamazsın dedi. Daha bir sürü bir şeyler ama anlatmak istemiyorum, neyse sezaryen oldum. 2.doğumda ise çok kısa bir süre içinde normal doğum yaptım üstelik doktorum da çatın doğuma çok uygun dedi. Yani hala vaktiniz vat iken bi doğuma hazırlık eğitimi alabilirsiniz bence. Bilinçsizce doğum yapmaktansa, bilinçli ve kendine daha güvenli, daha ne yaşayacağını, ne yapması gerektiğini bildiğinde daha farklı oluyor her şey. Mesela sıralamak gerekirse öncelik normal doğum, eğer sezaryen olmayı gerektiren bir sağlık sorunu var ise mümkün olduğunca doğum kendiliğinden başladıktan sonra sezaryen olmak, hiçbiri mümkün değil hemen sezaryen olmayı veya öncesinde gebeliğin sona ermesi gerektiği durumlarda planlı sezaryen, zaten hayati bir şey var ise de acil sezaryen yapıyorlar. Bu konuda doktorunuz da çok önemli. Doktorunuzla konuşmaktan çekiniyorsanız bu pek iyi bir şey değil. Sonuçta doğumunuza eşlik edecek. Istediginizi sorun, isteklerinizi paylaşın. Güvenip, rahat edemedikten sonra ne anlamı var, doğumunuza eşlik edecek sonuçta.