Çocuğunuzun bir problemi yok muhtemelen sadece dediginiz gibi yanlız bir çocuk, sosyalleşememiş.Merhabalar oğlum bugün 16 aylık oldu apartmanımızda veya çevremizde yaşıtı hiç yok yaşına en uygun kişi teyzesi (hemen hemen her gün görüşürüyoruz) ama o da kendisinden 19 yaş büyükakşama kadar benimle evde oturmak durumunda kalıyor oğlum.. Kış olduğu için parka da çok gidemiyoruz.. Yani şimdiye kadar hiç arkadaşı olmadı diyebilirim.. Oğlumun yaşıtında çocuklara baktığımda koşup oynayan dışa dönük çocuklar görüyorum halbuki oğlum çok çekingen evde bile örneğin bardaklardan kule yapsa ben de aaferinn desem hemen utanır bir şey yaparken bize bakar acaba bakıyor muyuz diye.. Bu sebeple de konuşmadığını düşünüyorum.. Her şeyi anlatmaya çalışıyor ama anlamlı kelime yok gibi ay ve çay diyor bilinçli şekilde onun dışında hep ilk heceler babaya ba, kaleme ka gibi.. Söylediğimiz her şeyi anlıyor yapıyor ama hiç konuşmuyor.. Oyuncaklarla oynamayı sevmiyor kitaplar kalemler puzzlelar alıyorum pek ilgilenmiyor varsa yoksa mutfak eşyaları, süpürge o tip şeyler.. (Çaya, ay dedeye ve süpürgeye takıntımız var resmen) açıkçası şu an kendimi çok ifade edemiyorum kaç gündür düşünüp duruyorum internetten okuyorum kafam çok karıştı benim oğlum neden bu kadar çekingen neden konuşmuyor neden oyuncak, top, çizgi film delisi değil her çocuk gibi.. Bir çocuk görünce gidip yaklaşmaz oyun kurmaz mesela.. Ağzın burnun nerde diyoruz gösteriyor ama renkleri şekilleri sayıları falan bilmiyor anlamıyorum çok mu şey bekliyorum yoksa ben bu çocuğu eğitmekte geri mi kaldım ne yapmalıyım çok kafama takıyorum nerdeyse zeka geriliği veya otizm düşünücem artık o derece kafama takılıyor...
Merhabalar oğlum bugün 16 aylık oldu apartmanımızda veya çevremizde yaşıtı hiç yok yaşına en uygun kişi teyzesi (hemen hemen her gün görüşürüyoruz) ama o da kendisinden 19 yaş büyükakşama kadar benimle evde oturmak durumunda kalıyor oğlum.. Kış olduğu için parka da çok gidemiyoruz.. Yani şimdiye kadar hiç arkadaşı olmadı diyebilirim.. Oğlumun yaşıtında çocuklara baktığımda koşup oynayan dışa dönük çocuklar görüyorum halbuki oğlum çok çekingen evde bile örneğin bardaklardan kule yapsa ben de aaferinn desem hemen utanır bir şey yaparken bize bakar acaba bakıyor muyuz diye.. Bu sebeple de konuşmadığını düşünüyorum.. Her şeyi anlatmaya çalışıyor ama anlamlı kelime yok gibi ay ve çay diyor bilinçli şekilde onun dışında hep ilk heceler babaya ba, kaleme ka gibi.. Söylediğimiz her şeyi anlıyor yapıyor ama hiç konuşmuyor.. Oyuncaklarla oynamayı sevmiyor kitaplar kalemler puzzlelar alıyorum pek ilgilenmiyor varsa yoksa mutfak eşyaları, süpürge o tip şeyler.. (Çaya, ay dedeye ve süpürgeye takıntımız var resmen) açıkçası şu an kendimi çok ifade edemiyorum kaç gündür düşünüp duruyorum internetten okuyorum kafam çok karıştı benim oğlum neden bu kadar çekingen neden konuşmuyor neden oyuncak, top, çizgi film delisi değil her çocuk gibi.. Bir çocuk görünce gidip yaklaşmaz oyun kurmaz mesela.. Ağzın burnun nerde diyoruz gösteriyor ama renkleri şekilleri sayıları falan bilmiyor anlamıyorum çok mu şey bekliyorum yoksa ben bu çocuğu eğitmekte geri mi kaldım ne yapmalıyım çok kafama takıyorum nerdeyse zeka geriliği veya otizm düşünücem artık o derece kafama takılıyor...
çocuğunuzda göz kontağı var mı ve mış gibi oyunlar oynar mı (mesela araba sürermiş gibi)
istediği bir şeyi işaret parmağı ile gösterir mi ve seslerinizi taklit eder mi (hapşırdığınızda veya cık cık cık gibi sesler çıkardığınızda)
Sadece 16 yaşlık bir bebekten bahsediyoruz , bakın benim çocuk demeye bile dilim varmıyor daha
Bende kelimleerin ilk heceleri ile konuşarak derdini anlatmak tam da onun yaşının işi .
Sayı saymayı , renkleri her gün alıp karşınıza öğretirseniz öğrenir ama ne gerek var ? Bırakın keşfe çıksın , çatal kaşığı bir yerlere soksun , keşif zamanı şimdi onun , daha 3-5 öncesinde yürümeyen bir bebek şimdi ayaklanmış , yeni bir dünyanın tadına varsın bırakın .
Uyaran eksikliği çocuk gelişiminde önemli bir durumdur evet , hatta çoğu anne uyaran eksiliğinden kaynaklanan konuşma geriliğini hemen otizme bağlar . Ama işin aslında genellikle sadece anne modelini gören çocuğun yeteri kadar uyarılmaması yatar.
Neden diğer çocuklar gibi tv den hoşlanmıyor demişsiniz ? Bırakın hoşlanmasın hatta 3 yaşına kadar hiç izlemesin .
Bahar geldi çattı artık , park bahçe dolaştığınızda yavaş yavaş toplum içindeki rolünü de öğrenecektir .
Panik yok , lütfen ona bir şey başardığında ''aferin sen ne kadar akıllı bir çocuksun '' gibi telkinlerle yaklaşın , tedirgin bakışlarınızla bakmayın . Siz endişelendikçe o da endişelenecektir .
Not: Tüm bu ahkam kesişimin nedeni , didik didik her hareketini incelediğim , pedagog pedagog dolaştırdığım , aman az konuşuyor aman takıntıları var , aman obsesif mi aman otizm mi ? diye diye 3 yaşına getirdiğim , şimdi 4,5 yaşında kreşte olan oğlumun o 3 sene hakkını yiyen bir anne olarak yazdım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?