Oğlum 16 aylık oldu ama...

yapmayın allah aşkına bu yenı nesıl annelerin zeka yarışıda kızdırıyor artık insanı herkes bır aynştayn doğurduğunu snaıyor tabı çocuk buyudukçe beklentılerı karşılamıyor vay allah benım çocuğum neden böyle çocuğunuz gayet normal evham yapacak bişi yok anormal olan kızmayın ama sızsınız sakın olun saçma sapanda olsa onun oyunlarına katılın çocuğunuzun nekadar normal olduğunu göreceksınız

Benim oğlumda 21 aylık ve biz ne kadar konuşsak, ilgilensekte anne ve babadan başka kelime söylemiyor.ama derdini öyle güzel anlatıyorki ve söylediğimiz herşeyi anlıyor o yuzden başka çocuklarla karşılaştırmaya hiç gerek yok.her çocuğun yapısı, gelişimi farklı.

Merhabalar öncelikle .
BebeginiZin utangacligini yenmek için ona bir evcil hayvan alsaniz .
Tavsiye olarak küçük yavru bir pug köpeği .
Yada yavru kedi .
Tavsan .
Hic yoktan muhabbet kuşu bile arkadaş olur ona.

Sadece 16 yaşlık bir bebekten bahsediyoruz , bakın benim çocuk demeye bile dilim varmıyor daha

Bende kelimleerin ilk heceleri ile konuşarak derdini anlatmak tam da onun yaşının işi .

Sayı saymayı , renkleri her gün alıp karşınıza öğretirseniz öğrenir ama ne gerek var ? Bırakın keşfe çıksın , çatal kaşığı bir yerlere soksun , keşif zamanı şimdi onun , daha 3-5 öncesinde yürümeyen bir bebek şimdi ayaklanmış , yeni bir dünyanın tadına varsın bırakın .

Uyaran eksikliği çocuk gelişiminde önemli bir durumdur evet , hatta çoğu anne uyaran eksiliğinden kaynaklanan konuşma geriliğini hemen otizme bağlar . Ama işin aslında genellikle sadece anne modelini gören çocuğun yeteri kadar uyarılmaması yatar.

Neden diğer çocuklar gibi tv den hoşlanmıyor demişsiniz ? Bırakın hoşlanmasın hatta 3 yaşına kadar hiç izlemesin .

Bahar geldi çattı artık , park bahçe dolaştığınızda yavaş yavaş toplum içindeki rolünü de öğrenecektir .

Panik yok , lütfen ona bir şey başardığında ''aferin sen ne kadar akıllı bir çocuksun '' gibi telkinlerle yaklaşın , tedirgin bakışlarınızla bakmayın . Siz endişelendikçe o da endişelenecektir .

Not: Tüm bu ahkam kesişimin nedeni , didik didik her hareketini incelediğim , pedagog pedagog dolaştırdığım , aman az konuşuyor aman takıntıları var , aman obsesif mi aman otizm mi ? diye diye 3 yaşına getirdiğim , şimdi 4,5 yaşında kreşte olan oğlumun o 3 sene hakkını yiyen bir anne olarak yazdım

Kizimon sekiz aylik, dogdugundan beri de bebek cocuk cok goruyor. Ama onlarla oynamaya daha yeni basladi (iki uc dakika falan oyuncak alir verirler) zaten sosyallesme bu yasta baslamaz. Baska binlerce bebek de olsa inanin oglunuz yine kendi dunyasinda olacakti. Bu yuzden uzmanlar oyun grubuna uc yasindan once goturmeyi gereksiz bulur.
Cizgi filme merakli olmamasi buyuk nimet. Zaten tv cocuklarda otizmden tutun da saldirganliga bur cok seye sebep oluyor. Biz tv yi hepten kaldirdik.
Top ve oyuncakla oynamamasi da ilgi alanini gostermis. Demek ki oglunuz mrkanik seyleri seviyor. Hem zaten kitapmis puzzlemis bosverin bunlari. Evi de dershaneye cevirmeyin. Cocuk birgun legenle oynar oteki gun su bidonuyla. Bir gun islak mendille yer siler ertsi gun kablolara merak sarar.
Parka hava acinca goturebilirsiniz. Acik hava iyi gelir.
Konusmuyor mu diyenlere hic takilmayin. Dil gelisimi kalitim ile baglantilidir. Bol bol anlatin. Ben hep sarki soylerdim kizima. O da sarki seviyor mesela. Ayrica zaten konusuyormus. Kaleme ka demis iste tamam. Erkek cocuklar gec konusur. Uc yasinda konusan bile gordum. Bence haksielik etmeyin.
Aa konusmuyor mu diyenlere bakmayin. Onlar cocuklarinin ne zaman ne yaptigini unutmustur. Benim de kv kizim uc aylikken takmisti kafaya bu basmiyor diye. Allahtan akli basinda biriyim de hic takmadim. Kizimiz onalti aylik yurudu. Topluma gore baya gec. Ben onun iskelet kas ve sinir sistemiyke ilgili sorunu olmadigini biliyordum kizimin emeklemesinin tadini cikardim.
Kisacasi oglusunyzun tadini cikarin. Sabiha paktuna zeka ilk uc yil anne tarafindan ihtiyaclarin karsilanmasiyla gelisir diyor. Acikinca doyurup uykusu gelince uyutmaniz ve kirlendiginde temizlemeniz bunlari sevgiyle anlatarak yapmaniz onu bol bol kucaklamaniz anne olarak gorevinizi mukemmel yaptiginizi gostetir. Onun tadini cikarin.

Yorumlar için çok teşekkür ediyorum oyun grupları arkadaş ortamları bulma çabalarım başladı bile umarım sosyalleşince daha rahatlayacağız

Canim brnim bizim kasim anneleri grubumuz var gebelikten de seni oradan tanuyorum
daha hicbirimizinki sayi renk vb onlari bilmiyor bence bu konuda bosuna takinti yapiyorsun
ara ara bizi takip etsen aramiza dahil.olsab sen de anlicaksin yavrunun normal seyurinde buyudugunu
benim kizimda oglunuz gibiydi simdi hocbiri kalmadi aksine ole sosyal bir kiz ki anlatamam
anneligin keyfini cikarin anlatfiklariniza ve bizim gruba gore oglunuzda hic bir anormal durum siz konusu degil

Benim erkek kardeşim 3 yaşına kadar hiç konuşmadı, suya cu derdi, bir de sakız isterdi sürekli his diyerek. Onun dışında ağzından kelime alamazdık. Annemler neler yaptılar, hatta ağzına anahtar sokup çevirdiler, dili çözülsün diye. Bir de evde 3 çocuktuk, sürekli konuşurduk onunla, ama hiç cevap vermezdi bize. O zaman videoya çekmiştik onun küçüklüğünü, şimdi izlerken cidden hayret ediyorum, hiç ses yok, hiç konuşmuyor, izleyenlerin de dikkatini çekiyor neden konuşmuyor diye. Şimdi kendisi 20 yaşında, hayatımda gördüğüm en sosyal insanlardan birisi, o kadar çok arkadaşı var ki ve hiiiç susmaz, kafam şişti sus derim yine anlatır da anlatır. Ben sizin çocuğunuzun davranışlarında çok garip bir yan göremedim, bence çocuğunuzla arkadaş olun, sürekli konuşun onunla, onunla oyun oynayın, onun yaşına siz inin. Mesela evin içine çadır kurun beraber, çocuklar çadırı çok sever. Benim annem biz çocukken sürekli bizimle oyun oynardı, evi darma duman ederdik, banyo leğenleri, düdüklü tencereler, annemin dantelleri, hepsi de bir oyun aracıydı. Çocukların çok renkli dünyaları, izin verin dışarı çıkarsın...

sizi nurtiriadada okudum...çocuğunuz evet çekingen bir çocuk... bu sizinle ilgili olabilir...şunu kesinlikle yapmamalısınız o çocuk ne anlarki gibi laflar...ya da çocuğun önününde bağırışmalar kavgalar olmamalı...

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim kuzenimin oğlu 3yaşında hala konuşmuyor hiç bir anormallik sezmedik gayet akıllı bir çocuk..bir tanıdığımın kızı 2 yaşında yine konuşmuyor o da gayet akıllı..sizmki daha 16aylık ne bekliyorsunuz bu kadar minik bebekten anlamadım..yazıktır yapmayın çocuk anlar tedirginliğinizi etkilenir...bu arada milletin kafasına siz sokuyorsunuz olumsuzlukları hala konuşmuyor diye cümleye başlayarak...

sizin tedirginliğiniz,endişeniz çocuğa da geçer.
biraz rahat olun bence.bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ben.
siz konuşsun ya da konuşmasın öğreteceğiniz nesnelerin isimlerini,sayıları,renkleri söylemeye devam edin.
şuanda hafızasına kaydediyor.anlıyor ama konuştuğu zaman hepsini söyleyecek.

çocuğum yok ama yeğenim var. hemen hemen aynı durumları.

biz geç konuşmasını kendimizde bulmuştuk. elini uzattığı şeyi hemen verip konuşmasına fırsat vermedik.

bizimki de 2 yaşına yakındı konuşmaya başladığında. bir konuştu pir konuştu hanım. şimdi sadece uyuduğu zaman susuyor

ohoo cnm bunu mu dert ettin ki? benim abim konuşmayı 3 yaşında öğrendi. kız çocuklarında 1-2 yaşta öğreniliyormuş erkek çocuklarında biraz daha geç. öğrendi dediğim de 3 yaşında bile kelimeleri daha düzgün söyleyemiyormuş. kırmızıya mınçı dermiş filan o derece yani.. 16 aylık daha ne ki? minicik:) şimdi abim gayet normal. konuşmayı geç öğrense de. yani otizmden falan şüphelenmene canını sıkmana gerek yok ki.
utangaçlığın da kimseye zararı yok bi de o utangaçlık belirli bi dönem oluyor. sonra geçer. mesela ben küçükken utangaç değildim ama şimdi fazlasıyla utangacım.. sonradan açılır merak etme:)
oğluna öpücükler

Çocuğunuzun bir problemi yok muhtemelen sadece dediginiz gibi yanlız bir çocuk, sosyalleşememiş.
Benim kızım 17 aylık, küçükken eve yabancı biri gelse çatlayana kadar ağlardı o derece yani. Ben havalar böyleyken hep dışarı çıkardım yağmur olmasın yeterdi benim için, park, bahçe, avm gezdim hep. Bebek arabasındada oturmazdı , bağladım mei-tai slingi bi 9 ayda karnımın üzerinde taşıdım.
Şu an çocuk görsün gidip öper, yanagına dokunur gıdı gıdı yapar, büyük birisi konuşsun güler, kendince laf atar.
Durumumuz bu ama ciddi çaba sarfettim.
Sizde üşür demeyin, giydirin park , bahçe, market nereye gidiyorsanız götürün, kedileri, köpekleri görsün, çocukları, insanları , alışır sosyalleşir hiç korkmayın.
Kolaylıklar dilerim.
Sağlıkla büyütün bebeğinizi.

bence sorun etmeyin benim kizim 4 yasina kadar dogru düzgün konusamiyordu, ama boyluydu insanlarin tepkisini siz düsünün onunla yasit olanlar bülbül gibiydi her cocuk ayni degil...
mesela oglumda 2 yasina girdikten sonra konusmaya basladi suan tam düzgün konusamiyorsada derdini anlatiyor bizim anliyacagimiz sekil konusiyor :)
sizin ki daha 16 aylik bebek yavas yavas bir iki diye saydirin onunla siz oylayin...
utanmaya gelince erkek cocuklari kizlara nazaran daha bir utangac oluyor benim ebe öyle söyledi :) benim oglumda hemen utaniyor bunlara pek takilmayin yani onunla vakit gecirin zamana birakin insaALLAH...
haa bu ara unuttum bizde dünya kadar oyuncak aliyoruz ama bosuna :) cocuklarin en cok sevdigi seyler mutfak esyalari inanin ne dogru düzgün kasigim kaldi ne birsey odalarindan habire topluyorum, oyuncak yerine artik tas girgir vs. gibi seyler aliyoruz bayiliyorlar

çocuğunuzda göz kontağı var mı ve mış gibi oyunlar oynar mı (mesela araba sürermiş gibi)

istediği bir şeyi işaret parmağı ile gösterir mi ve seslerinizi taklit eder mi (hapşırdığınızda veya cık cık cık gibi sesler çıkardığınızda)

Son düzenleme:

Göz kontağı var oyunlar oynar çaydanlıktan çay koyar içer uzun çubuklar bulur evi süpürür onlarla vs.. İşaret parmağıyla gösterir, sesimizi sen de yap deyince bazen taklit eder yalancıktan öksürür gibi mesela

Herkese yorumları için teşekkürler bu sabah kalkar kalkmaz parka gittik hava çok güzeldi orda biraz oynadı topumuzu da aldık mesela 15 aylık bir bebek vardı o topumuzu alıyor oynuyor atıyor falan bizimki hiç oralı değil başka şeylerle ilgili toprak çiçek tahtıravallinin mekanizması gibi

Son düzenleme:
Burada yazılan ''aman bunu mu dert ettin elbet konuşur'' yorumlarına ithafen;

Ben hastanede çalışıyorum, çocuk gelişim uzmnıyım. Bugüne dek bana gelen en çok vakadır ''çocuğum konuşmuyor'' ''canı isterse konuşuyor, istemezse duymazlıktan geliyor'' vakaları. Evet 5 yaşına kadar hala konuşmuyorsa gecikmiş konuşmadır, evet erkek çocuklar daha geç konuşur, evet 2. çocuklar geç konuşur, evet kalabalık ortamda büyüyen çocuklar daha geç konuşur vs..... Ama bana konuşmuyor diye gelen 3 çocuktan 1 tanesi otizm veya asperger sendromu şüphesi taşıyor ve ÇEVREDEN GELEN ''KONUŞUR ELBET BABASI DA GEÇ KONUŞMUŞTU'' vs. yorumları yüzünden geç tanı alıyor!!!! Lütfen biraz bilinçli yorum yapalım, çevremizdeki kimseyi yanlış yönlendirmeyelim....

konuşma iki şekilde olur önce alıcı dil gelişir daha sonra ifade edici dil gelişir. söylediklerinizi şu an anlıyor, mış gibi oyun ve taklit becerileri ayrıca göz kontağı kurabilme ve işaret edebilme becerileri gelişmişse sorun olmayabilir, ama yine de gelişim uzm. tarafından değerlendirmeye götürmeniz uygun olacaktır.

bugunluk yeterince begenmısım seni,oyuzden bu yazını begenemedım..
nede güzel anlatmışsın..

benımde suan 12 aylık kızım var,oyuzden tek tek okuyorum..
bı kac aya benımde saplantılarım oluşmadan bılgı depoliiim:)

sizde kendimi gördüm
aynı şekilde kızımla sabahtan akşama kadar bizde evdeyiz
ablamın oglu var 4 yaşında benim kız 2 yaşında
onunla oynamasa bile yanında oynuyor çogu zaman beraber oyun oynamak için daha küçükler
mesala biz akşama kadar
sayı sayıyoruz 1 den 10 kadar ezberledik
bu egitici oyuncaklar onlarla şarkı söyleriz
mutfakta tencere tava döker beraber yemek yaparız
arada top oynarız
çamaşır asar beraber toplarız
bulaşık makinesini beraber boşlatırız
evi beraber silip süpürürüz
yani çocuga arkadaş olsa iyi olur ama
olmayınca çevremizde kimse annelerde gayet güzel arkadaşlık ederler
bide kız olmasının avantıjı sanırım ev işini çok seviyor
o benim saçımı tarar ben onunkini
beraber bu havalarda anca avm ye gideriz
kızımda avm hastası
yazada bakacaz artık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…