Bir anne olarak ben ne yapardım... Sesli düşünerek yazıyorum bu arada.
Oğlumla konuşmak vakit geçirmek için, yemeğe yada sinemaya çıkmakla ilgili plan program yapardım.
Kahve içerken "nasılsın, hayat nasıl gidiyor" sorularıyla konuşma başlatırdım.
Öfkesini anladığımı ama bir kişinin yaptığı kötülüğü tüm insanlara mal etmemesi konusunda konuşurdum.
Misal bir köpeği çok seven besleyen insanlar varken, onlara zarar veren insanların da olduğunu. Ama o canlının gözünde tüm insanları aynı değerlendirmesinin iyi niyetli olanlara haksızlık olacağını anlatırdım. Bir arkadaşından gördüğü kötü bir davranış yüzünden tüm arkadaşlarına aynı şekilde davranırsa istediği arkadaşlık bağını hiç bir zaman kuramayacağını, iyi olanlarında ondan uzaklaşacağını anlatırdım.
Birde çocuklarda kendi geçmiş tecrübelerimizi anlatmak çok etkili oluyor.
Misal "evet bende geçmişte duygusal bir arkadaşlık yaşamıştım. Bana şöyle şöyle bir kötülüğü oldu. O an kendimi çok değersiz hissettim. Ama yaşadığım haksızlığın benimle bir ilgisi yoktu. O karşımda ki insanın karakteri ile ilgiliydi. Bunu anladığımda kendimi daha iyi hissettim. Bir başkasının davranışı yüzünden bende kötü bir insan olmayı, bana yakışmayan hareketleri yapmayı seçmedim. O zaman eleştirdiğim o insandan ne farkım kalırdı. Eğer o ilişkimde yaşadıklarımı tüm insanlara mal etseydim babanı sevemez, aile kuramaz, sizin gibi güzel evlatlara sahip olamazdım. Bu tarz insanlar hayatın her alanında karşımıza çıkabilir. Ama inan yaşadığın şey sana her seferinde yeni bir şey öğretir, güçlendirir, o kişilerle nasıl baş edeceğin konusunda fikir sahibi olmana sebep olur. Olgunlaşmakta budur zaten. Sen kendin olmaya devam et, içinde olmayan biri gibi davranmaya devam edersen hiç bir zaman mutlu olamazsın. Yaşadığın şeyden edindiğin tecrübeyi koy cebine bir daha bu tarz biri ile karşılaşırsan ne yapacağın hakkında fikrin olsun" tarzı bir konuşma yapardım.
Belki bir saat içinde dönüşümü yaşamayacak ama kulağına kar suyu kaçmış ve sorgulamaya başlamış olacaktır. Onu suçlamak, eleştirmek yerine bol bol dinleyin. Kızdığınız bir tavrında bile "sanırım ben böyle yapmazdım" tarzında yorumlar yapın.