sanirim siz arkadasin problemini yanls anlamissiniz, sorun cocugun almanca konusamamasi degil, sayilari ogrenememesi, 1den 10a kadar sayilari yazamiyor diyor,
bu arada bence cocuguna turkce ogretmekle cok dogru bir is yapmis, bizde yurt disinda yasiyoruz ve sizing gibi kaygilarla cocuklarina turkce degilde yabanci dil ogretenler sonra turkceyi konusturmakta cok zorlaniyorlar, cocuk yasadigi ulkenin dilini ana dili benimsiyor, turkceyi konusmuyor,halbuki o ulkenin dlini okulda birkac ay icinde kolaylikla ogreniyorlar, benim buyuk kizim 5 yasindaydi buraya yerlestigimizde, turkceden baska bir dil bilmiyordu, okulda birkac ay icinde ogrendi, su anda 8yasinda ve sinif birincisi ve ben evde hala sadece turkce konusuyorum, turkiyeye gittigimizde de kizlarimin duzgun turkceleri herkesi sasirtiyor :)
Tabiki çoçuk sonunda ögreniyor ama neler yasiyor ögreniyorken. Bende avrupada dogup büyüdüm.
Annemler buranin dilini bilmedigi için bende zorluklar çektim. Ki ben yine sansliydim, komsularim Türk degildi ve ben mecburen
buranin dilini ögrenmek zorunda kaldim. Hatta çogu Türkler çoçuklarini Türklerin yogun oldugu okullara yazdirirken,
ben pek Türk olmayan okullara yazildim. Bu kosullarin sayesinde ben buranin dilini kusursuz bir sekilde konusuyorum simdi.
Elbette çoçuk Türkçe ögrenmesi gerekiyor. 1 dil bir insandir fakat buranin dili her zaman daha önemlidir.
Türkiyede düzgün bir sekilde dil konusmasi, burada okulunda yardim etmez. Ilerde is aradiginda aksanli konustugunda yardim etmez.
Yani neticede buranin dilini ögrenmesi aslinda daha önemli.
Bence çoçuk egitiminde en iyi yöntem mesela anne'nin Türkçe konusmasi ve babanin yasadigi ülkenin dilini konusmasi.
Iki dilde kitap okumak, çizgi film izlemek,.. yani çoçuk iki dilidi duysun alissan. Yoksa konu sahibin çoçuguna dönüsür.
O çoçugun ilk günü nasil olacagini düsünebiliormusunuz? Tanimadigi ortama girmek, tanimadigi çoçuklar, organizasyon ve bunun üstüne bide kendini ifade edememek, yaninda annesi yok,... bana sorarsan biraz travmalik bir olay. En azindan çoçuk ana okuluna gitmis olsaydi hem düzeni ogrenmis olurdu, hem dili ögrenmis olurdu. Konu sahibi sadece oyun oynuyorlar diyorda, o oyunlarda mesela makas kullanmayi ögretiyorlar, sosyal olmalarini ögretiyorlar,... yani o anaokuluna giden çoçuklar, konu sahibin çoçugundan 2-0 önden basliyorlar ne yazikki.