dil gelişimi için bebeklikten itibaren konuşmaya başlayabilirsiniz. ben çok kararlı duramadım maalesef bu konuda. ama ingilizce hayvanlar,belli başlı eşyalar,merhaba, nasılsın, adın ne, bana getir götür gibi ufak tefek bildiği şeyler var. disney'in ''first words'' ingilizce seti var . 4 kitap birde cd var. cd yi açıp takip edebiliyoruz oyun gibi geliyor ama hoşuna gidiyor.
ben ilk çocuk kitabı olarak remzi kitapevinin ''ilk 100 sözcük'' kitabını almıştım. çok severdi kuzucum. ardından renkler kitabı aldım. içerikteki resimlerin gerçek olmasına özen gösterin. kızım 19 aylıkken renkleri biliyordu. pek çok eşya ve hayvanı tanıyordu.
çocukla sürekli iletişim halinde olun. Montessori aktivitelerini takip edebilirsiniz. evinizi şartlar elverdikçe bu sisteme göre düzenleyebilirsiniz. misal mutfakta bir çekmecesi olsun. evde oyun,okuma köşesi, ayakkabılıkta kendi rafı, kendi askısı,havlusu gibi.
eşleştirme kartları alın. ben orhan meriç'in yanılmıyorsam 4 set vardı hepsini aldım.
( giysiler,araçlar,renkler,sebzeler,hayvanlar vs diye gidiyor) hepsini bölümlere ayırarak, mini zarflara koydum çıtçıtlı. bunları şuan düz eşleştirme, ileride ters çevirerek eşleştirme,nesneleri tanıma,ingilizce karşılıkları içinde kullanabilirsiniz. misal meyveleri ingilizce öğretirkende kullandık.
ahşap materyal elbette vazgeçilmez, ihtiyaçlarınızı belirleyip buna uygun ahşap materyaller alın. şuan kızım 4 yaşında ve montessori matematik eğitimi 1 senedir onu sıkmadan yapıyoruz. bunun için gerekli materyalleri yapabildiklerimi kendim yaptım, genelde uçuk fiyatlarda zaten orjinal materyaller. şuan ufaklık için sünger ile su aktarma gibi,huniden kaşıkla taşıyarak bakliyat aktarma gibi çalışmalar yapabilirsiniz. başta sıkılabilir,yapmıyor diye pes etmeyin. onların dikkat süreleri belli,zamanla o size hadi etkinlik diye yaklaşacak.
yürüdüğü andan itibaren ev işlerine yardımcı olsun, sabahları kalkıp çekmecesinden çorabını alıp giymeyi denemeli,başlangıçta kendiniz giydirerek alışkanlıkların yerleşmesine yardımcı olabilirsiniz. makineye kendi giysilerini atsın, bulaşık makinesini boşaltsın. kendimden örnek verecek olursam kızım yürüdüğü andan itibaren ev içinde çok aktifti ve 1.5 yaşında her eşyanın yerini biliyordu. rutininiz ve düzeniniz olsun,her şeyin yeri belli olsun. çocuklar düzenli ortamlarda kendini daha güvende hisseder. tabi böyle yazınca çocuğu robot gibi kullanacağız anlamı çıkmasın. bahsettiğim etkinlik 15 dakika sürer,günün geri kalanında ahşap kuleler,hayvanlarla çiftlik yapma yada o ne istiyorsa onu oynamaya devam edebilirsiniz. maksat mutlu çocuk yetiştirmek. yaptığımız şeyleri ona sunmak benim görevim ve o zevk aldığı sürece yapmaya devam edeceğiz. oyun hamuru verin,boya verin çocuğa boyasın oynasın sizin kontrolünüzde.
her şey birazda çocukla alakalı, benim tüm alakama rağmen kızım doğru kalem tutamazdı mesela çünkü kasları gelişmemişti ve onu doğru tutmaya zorlarsam daha sakıncalı olacağını biliyordum. bende serbest bıraktım. bu sene kreşe başladı ve ilk hafta bak ben kalem tutuyorum diyerek geldi eve, arkadaş ortamı da öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
epey yazdım ama sözün özü çocuğu fazla bunaltmadan, sen nasıl bunu yapamazsın demeden,oyun haline getirerek pek çok şeyi verebilirsiniz. rakamları ismen ve miktar olarak kızım biliyordu ama kendilerini tanıyamıyordu mesela. sek sek aldık ona evde kullanılan, yalnızca sek sek değil araba park yeri olarak ve bir sürü şeyde kullandık ( 6 numaraya park ediyorum, 8 den yolcu al gibi ) hemen etkisi oldu. onemli olan onunla kaliteli zaman geçirmek, sevginizi vermek, mutlu olan çocuk ufak desteklerle birlikte her daim başarılı olur zaten.
son olarak her gece yatmadan önce mutlaka bir kitap okuyun. ben şimdi okumadan uyutamıyorum ağlıyor ( gece geç saatte bir yerden geldiğimizde okumasam dediğimde) biz şimdi sırayla okuyoruz önce o, sonra ben. ve bundan aşırı zevk alıyor. kitabı ihmal etmeyin.
Mutfakta böyle bir çekmecesi olsun mesela kendine ait.