Oğlum için neler yapabilirim?

surekli biseyler mirildaniyorsa konusmaya basladi mi susturamazsiniz emin ol.
konusur onun kendine gore ritmik saati var demek ki,kaldi ki erkek cocuklar gercekten biraz daha gec konusuyor.
su doldururken annecim su mu istedin,tamam sana SU koyalim..al bakalim biberoununa SU doldurduk,oh afiyetle ic SUYUNU..aa babasi ogluma bak ne iciyor goruyo musun,SU iciyo..diye sacma sapan bi suru diyalog kurun,zamani gelince acilacak dili hic uzulmeyin.

İnşallah canım inşallah çok tskler onerilerinizle için.

Bence bol bol kitaplarla haşır neşir olun ama asıl kreş Zaman'ı geldiğinde asla sıradan öylesine bi yere vermeyin, eğitim kalitesini çok iyi araştırın, o yüzden şimdilik yapılacak en iyi şey birikim bence.. Bir oyuncak alın 3 oyuncak parasını kenara atın, ananeler dedeler özel günlerde altın versinler rica edin, ben kızımda en büyük gelişimi doğru okulu seçtikten sonra gördüm, mesela yanında her zaman İngilizce öğretmen olan bi okul olsun kriteriniz

Genel kanı o yönde zaten. Her zaman ne kadar erken öğrenirsen o kadar kalıcı olur diye bilinir.

Ama henüz ana dilini tam olarak öğrenip konuşamayan bir çocuk, yanında ikinci dil de öğrenirse, hangisinin öncelikli olduğunun ve ikisinin farklı diller olduğunun ayrımına varamaz.

Bunu ben değil pedagoglar söylüyor. Anne ya da babadan biri yabancıysa bile bir dil seçilip ilk 2 yılda sadece bu dil konuşulmalı deniyor. Eğer o kadar önemsiz olsaydı, ebeveynlerden bu şekilde davranmaları istenmezdi herhalde.
bunun tam tersini söyleyen bilimsel veriler var. okudum. almanca ama ilgilenen varsa link atabilirim.

Nesneleri renklerine ve şekillerine göre gruplarına ayırma çalışmaları yapabilirsiniz ilk etapta. Çocuğunuz öğrenme derecesiyle zaten sizi yönlendirir. İnstagram kullanıyorsanız aframlabüyürken adlı bir kullanıcı var onu takip edebilirsiniz. Güzel etkinlikler yapıyorlar ben de çok yararlandım.

Ve kitaplar.. Doğduklarından beri kitap okurum. Bir sürü kitabımız var ve en sevdikleri şeylerin başında kitaplar geliyor.

dil gelişimi için bebeklikten itibaren konuşmaya başlayabilirsiniz. ben çok kararlı duramadım maalesef bu konuda. ama ingilizce hayvanlar,belli başlı eşyalar,merhaba, nasılsın, adın ne, bana getir götür gibi ufak tefek bildiği şeyler var. disney'in ''first words'' ingilizce seti var . 4 kitap birde cd var. cd yi açıp takip edebiliyoruz oyun gibi geliyor ama hoşuna gidiyor.
ben ilk çocuk kitabı olarak remzi kitapevinin ''ilk 100 sözcük'' kitabını almıştım. çok severdi kuzucum. ardından renkler kitabı aldım. içerikteki resimlerin gerçek olmasına özen gösterin. kızım 19 aylıkken renkleri biliyordu. pek çok eşya ve hayvanı tanıyordu.
çocukla sürekli iletişim halinde olun. Montessori aktivitelerini takip edebilirsiniz. evinizi şartlar elverdikçe bu sisteme göre düzenleyebilirsiniz. misal mutfakta bir çekmecesi olsun. evde oyun,okuma köşesi, ayakkabılıkta kendi rafı, kendi askısı,havlusu gibi.

eşleştirme kartları alın. ben orhan meriç'in yanılmıyorsam 4 set vardı hepsini aldım.
( giysiler,araçlar,renkler,sebzeler,hayvanlar vs diye gidiyor) hepsini bölümlere ayırarak, mini zarflara koydum çıtçıtlı. bunları şuan düz eşleştirme, ileride ters çevirerek eşleştirme,nesneleri tanıma,ingilizce karşılıkları içinde kullanabilirsiniz. misal meyveleri ingilizce öğretirkende kullandık.

ahşap materyal elbette vazgeçilmez, ihtiyaçlarınızı belirleyip buna uygun ahşap materyaller alın. şuan kızım 4 yaşında ve montessori matematik eğitimi 1 senedir onu sıkmadan yapıyoruz. bunun için gerekli materyalleri yapabildiklerimi kendim yaptım, genelde uçuk fiyatlarda zaten orjinal materyaller. şuan ufaklık için sünger ile su aktarma gibi,huniden kaşıkla taşıyarak bakliyat aktarma gibi çalışmalar yapabilirsiniz. başta sıkılabilir,yapmıyor diye pes etmeyin. onların dikkat süreleri belli,zamanla o size hadi etkinlik diye yaklaşacak.

yürüdüğü andan itibaren ev işlerine yardımcı olsun, sabahları kalkıp çekmecesinden çorabını alıp giymeyi denemeli,başlangıçta kendiniz giydirerek alışkanlıkların yerleşmesine yardımcı olabilirsiniz. makineye kendi giysilerini atsın, bulaşık makinesini boşaltsın. kendimden örnek verecek olursam kızım yürüdüğü andan itibaren ev içinde çok aktifti ve 1.5 yaşında her eşyanın yerini biliyordu. rutininiz ve düzeniniz olsun,her şeyin yeri belli olsun. çocuklar düzenli ortamlarda kendini daha güvende hisseder. tabi böyle yazınca çocuğu robot gibi kullanacağız anlamı çıkmasın. bahsettiğim etkinlik 15 dakika sürer,günün geri kalanında ahşap kuleler,hayvanlarla çiftlik yapma yada o ne istiyorsa onu oynamaya devam edebilirsiniz. maksat mutlu çocuk yetiştirmek. yaptığımız şeyleri ona sunmak benim görevim ve o zevk aldığı sürece yapmaya devam edeceğiz. oyun hamuru verin,boya verin çocuğa boyasın oynasın sizin kontrolünüzde.

her şey birazda çocukla alakalı, benim tüm alakama rağmen kızım doğru kalem tutamazdı mesela çünkü kasları gelişmemişti ve onu doğru tutmaya zorlarsam daha sakıncalı olacağını biliyordum. bende serbest bıraktım. bu sene kreşe başladı ve ilk hafta bak ben kalem tutuyorum diyerek geldi eve, arkadaş ortamı da öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

epey yazdım ama sözün özü çocuğu fazla bunaltmadan, sen nasıl bunu yapamazsın demeden,oyun haline getirerek pek çok şeyi verebilirsiniz. rakamları ismen ve miktar olarak kızım biliyordu ama kendilerini tanıyamıyordu mesela. sek sek aldık ona evde kullanılan, yalnızca sek sek değil araba park yeri olarak ve bir sürü şeyde kullandık ( 6 numaraya park ediyorum, 8 den yolcu al gibi ) hemen etkisi oldu. onemli olan onunla kaliteli zaman geçirmek, sevginizi vermek, mutlu olan çocuk ufak desteklerle birlikte her daim başarılı olur zaten.

son olarak her gece yatmadan önce mutlaka bir kitap okuyun. ben şimdi okumadan uyutamıyorum ağlıyor ( gece geç saatte bir yerden geldiğimizde okumasam dediğimde) biz şimdi sırayla okuyoruz önce o, sonra ben. ve bundan aşırı zevk alıyor. kitabı ihmal etmeyin.

Mutfakta böyle bir çekmecesi olsun mesela kendine ait.

Eklentiler

• WP_20160118_001.webp
    WP_20160118_001.webp
    20,4 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleme:
Kızım 15 aylıkken,boyama kalemi ve boş defter ile gayet haşır neşirdi. Halada sever boyama yapmayı. Renkler,şekiller,nesneleri anlatan minik kitaplar var,ilk kitaplarım serisi diye geçiyor yanlış hatırlamıyorsam,bu minik kitaplardan edinebilirsiniz. Sayfaları o açar,siz söylersiniz o öğrenir zamanla.
Oyuncak olarak bu dönemde telli koordinasyon oyuncakları var onları tavsiye ederim. Benim kızım o dönemde çok seviyordu,parmak kasları gelişimi açısından da faydalı.
Yine büyük parçalı,tutmalı ahşap puzzle tavsiye edebilirim. Birde büyük boy legolarla gayet güzel oynayabilir,benim kızımın o dönemde severek oynadığı oyuncaklar bunlardı.
Evde ekstra olarak,salata yaparken,yanımda olup tadına bakmak,doğrananları tabağa koymak,kurabiye yapmak,şekil vermek kalıplarla,su dolu leğen ve kendi yıkanabilen oyuncaklarını leğende yıkamak ,bizim fazlaca yaptığımız şeylerdi ki hala da öyle. Masa kurulurken yardım eder kızım,yemek yaparken tezgahta oturur,ufak tefek yardım eder,dökülsede saçılsada keyif alıyor o bana yeter.
Birde kaşığı verin eline artık,döke saça da olsa kendi yesin yemeğini. İnanın oda yediği yemekten keyif alacak,daha kolay öğrenecek. Kaşıktan yorulunca ellerini daldıracak ama zamanla öğrenecek.
İlk aklıma gelenler bunlar.
Sağlıkla büyütün bebeginizi

surekli biseyler mirildaniyorsa konusmaya basladi mi susturamazsiniz emin ol.
konusur onun kendine gore ritmik saati var demek ki,kaldi ki erkek cocuklar gercekten biraz daha gec konusuyor.
su doldururken annecim su mu istedin,tamam sana SU koyalim..al bakalim biberoununa SU doldurduk,oh afiyetle ic SUYUNU..aa babasi ogluma bak ne iciyor goruyo musun,SU iciyo..diye sacma sapan bi suru diyalog kurun,zamani gelince acilacak dili hic uzulmeyin.

susadım sanırsam :)

Öğle yemeğinden yeni geldim
Bir elime su dolu bardağımı almış yudumlarken, diğer elimle de kk da mouse ile gezinirken bunları gördüm, güldüm :KK48:
İçelim :KK50:

Benim oğlum 26 aylık alfabenin tamamını İngilizce-Türkçe söylüyor (karışık sorunca da ), rakamları 1-10 a kadar hem Türkçe hem İngilizce söylüyor, renkleri İngilizce 20 25 kadar kelimeyi de İngilizce söylüyor. Hayvanlı, şekilli, harfli, eşyalı oyun kartları alın ve bunları ona sorun o cevap vermese bile siz İngilizcesini söyleyin, eğer hayvansa çıkardığı sesi taklit edin. Biz İkea'dan yazı tahtası almıştık bir tarafı tebeşirli bir tarafı kalemle yazılandan. Mesela oraya bir okyanus çiziyoruz oğlum da yanımızda oturuyor 'Bil bakalım bu çizdiğim ne?, Ne renk olur bu?' gibi sorular soruyoruz. Veya o eşyayla ilgili aklıma gelen ilk çocuk şarkısını söylüyorum sonra oğlum babasıyla eşlik ediyor.
Bu akşam yarım kg. karbonata 1 su bardağı tıraş köpüğü ekleyip kar yapacağız. Önce oğluma karıştırtacağım, sonra karın altına küçük hayvanlar saklayıp onları buldurup isimlerini söyleteceğim. En son bu yaptığımız kara sirke döküp onu köpürtüp kaşıkla karıştırmasını isteyeceğim.
Bunlar benim naçizane örneklerim :) Şimdiden size de çocuğunuzla iyi oyunlar dilerim, umarım faydalı olmuştur örneklerim :)

dil gelişimi için bebeklikten itibaren konuşmaya başlayabilirsiniz. ben çok kararlı duramadım maalesef bu konuda. ama ingilizce hayvanlar,belli başlı eşyalar,merhaba, nasılsın, adın ne, bana getir götür gibi ufak tefek bildiği şeyler var. disney'in ''first words'' ingilizce seti var . 4 kitap birde cd var. cd yi açıp takip edebiliyoruz oyun gibi geliyor ama hoşuna gidiyor.
ben ilk çocuk kitabı olarak remzi kitapevinin ''ilk 100 sözcük'' kitabını almıştım. çok severdi kuzucum. ardından renkler kitabı aldım. içerikteki resimlerin gerçek olmasına özen gösterin. kızım 19 aylıkken renkleri biliyordu. pek çok eşya ve hayvanı tanıyordu.
çocukla sürekli iletişim halinde olun. Montessori aktivitelerini takip edebilirsiniz. evinizi şartlar elverdikçe bu sisteme göre düzenleyebilirsiniz. misal mutfakta bir çekmecesi olsun. evde oyun,okuma köşesi, ayakkabılıkta kendi rafı, kendi askısı,havlusu gibi.

eşleştirme kartları alın. ben orhan meriç'in yanılmıyorsam 4 set vardı hepsini aldım.
( giysiler,araçlar,renkler,sebzeler,hayvanlar vs diye gidiyor) hepsini bölümlere ayırarak, mini zarflara koydum çıtçıtlı. bunları şuan düz eşleştirme, ileride ters çevirerek eşleştirme,nesneleri tanıma,ingilizce karşılıkları içinde kullanabilirsiniz. misal meyveleri ingilizce öğretirkende kullandık.

ahşap materyal elbette vazgeçilmez, ihtiyaçlarınızı belirleyip buna uygun ahşap materyaller alın. şuan kızım 4 yaşında ve montessori matematik eğitimi 1 senedir onu sıkmadan yapıyoruz. bunun için gerekli materyalleri yapabildiklerimi kendim yaptım, genelde uçuk fiyatlarda zaten orjinal materyaller. şuan ufaklık için sünger ile su aktarma gibi,huniden kaşıkla taşıyarak bakliyat aktarma gibi çalışmalar yapabilirsiniz. başta sıkılabilir,yapmıyor diye pes etmeyin. onların dikkat süreleri belli,zamanla o size hadi etkinlik diye yaklaşacak.

yürüdüğü andan itibaren ev işlerine yardımcı olsun, sabahları kalkıp çekmecesinden çorabını alıp giymeyi denemeli,başlangıçta kendiniz giydirerek alışkanlıkların yerleşmesine yardımcı olabilirsiniz. makineye kendi giysilerini atsın, bulaşık makinesini boşaltsın. kendimden örnek verecek olursam kızım yürüdüğü andan itibaren ev içinde çok aktifti ve 1.5 yaşında her eşyanın yerini biliyordu. rutininiz ve düzeniniz olsun,her şeyin yeri belli olsun. çocuklar düzenli ortamlarda kendini daha güvende hisseder. tabi böyle yazınca çocuğu robot gibi kullanacağız anlamı çıkmasın. bahsettiğim etkinlik 15 dakika sürer,günün geri kalanında ahşap kuleler,hayvanlarla çiftlik yapma yada o ne istiyorsa onu oynamaya devam edebilirsiniz. maksat mutlu çocuk yetiştirmek. yaptığımız şeyleri ona sunmak benim görevim ve o zevk aldığı sürece yapmaya devam edeceğiz. oyun hamuru verin,boya verin çocuğa boyasın oynasın sizin kontrolünüzde.

her şey birazda çocukla alakalı, benim tüm alakama rağmen kızım doğru kalem tutamazdı mesela çünkü kasları gelişmemişti ve onu doğru tutmaya zorlarsam daha sakıncalı olacağını biliyordum. bende serbest bıraktım. bu sene kreşe başladı ve ilk hafta bak ben kalem tutuyorum diyerek geldi eve, arkadaş ortamı da öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

epey yazdım ama sözün özü çocuğu fazla bunaltmadan, sen nasıl bunu yapamazsın demeden,oyun haline getirerek pek çok şeyi verebilirsiniz. rakamları ismen ve miktar olarak kızım biliyordu ama kendilerini tanıyamıyordu mesela. sek sek aldık ona evde kullanılan, yalnızca sek sek değil araba park yeri olarak ve bir sürü şeyde kullandık ( 6 numaraya park ediyorum, 8 den yolcu al gibi ) hemen etkisi oldu. onemli olan onunla kaliteli zaman geçirmek, sevginizi vermek, mutlu olan çocuk ufak desteklerle birlikte her daim başarılı olur zaten.

son olarak her gece yatmadan önce mutlaka bir kitap okuyun. ben şimdi okumadan uyutamıyorum ağlıyor ( gece geç saatte bir yerden geldiğimizde okumasam dediğimde) biz şimdi sırayla okuyoruz önce o, sonra ben. ve bundan aşırı zevk alıyor. kitabı ihmal etmeyin.

Mutfakta böyle bir çekmecesi olsun mesela kendine ait.
Kızınız ne şanslı.. Maşallah.
Benimki 2,5 yaşında şu an. Bisikleti var pedallari çeviremiyor kasları gelismediginden sanırım ve kalem de pek beceremiyor tutmayı boyamaya hiç hevesi yok. Sizin yavrunuz ne zaman ogrendi kalem tutmayı. Bir de kızım kitapları severdi ama artık hiç ilgisini cekmiyor ne yapabilirim bu konuda

takipteyim kızlar... benim de kız 2,5 yaşında ben bi yerden okmuştum beyin 4 yaşına kadar konuşma lobunu açık tutarmış yani 4 yaşına kadar hangi dili konuşursan konuş kaç tane 2-3-5 farketmez hepsini öğrenebilirmiş çünkü beyin dil öğrenmeye açmış hani çocuk aman kafası karışır diye bir şey düşünmeyin demişti hatta küçük yaşta öğrendiği için analitik düşünebilirmiş yani karşısındaki kişi ingilizce konuştuğunda büyük yaşta öğrenenler o cümleyi alır beyinde türkçeye çevirir, beyinde türkçe cümle kurar sonra tekrar beyinde ingilizceye dönüştürüp cevap verirmiş ama bebek yaşta öğrenenler öyle yapmazmış hangi dilde konuşulduysa o dilde anlar ve beyin hemen cevap verirmiş. vay be demiştim...

Çocuğum falan yok ,anlamam da ama ,tablet bilgisayardan her türlü yapaylıktan uzak tutun bence.Yapay bir insan olmasın yani.
Bir de doğayı ve hayvanları çoook sevmesini saygı duymasını öğretin.:KK28:

Kızınız ne şanslı.. Maşallah.
Benimki 2,5 yaşında şu an. Bisikleti var pedallari çeviremiyor kasları gelismediginden sanırım ve kalem de pek beceremiyor tutmayı boyamaya hiç hevesi yok. Sizin yavrunuz ne zaman ogrendi kalem tutmayı. Bir de kızım kitapları severdi ama artık hiç ilgisini cekmiyor ne yapabilirim bu konuda
Kızım 2.5 yaşındayken biz 16 jant bisiklet aldık. 12 ve 14 janta oturdu bacakları yetişiyordu,16 ya oturdu onada yetişiyordu bizde öyle aldık. 1 hafta yarım yarım çevirerek ilerledi sonra mantığı anladı bu yaz fıldır fıldır gezdi :) yapamaz diye düşünmeyin, minik bir scooter ve minik 4 tekerlekli patende aldım ben 2yaşında. Çünkü scooter oğrenmişti kuzenlerinden,paten ise en büyük isteğiydi.ikisine de binebiliyor aldığımdan beri. Kasımda 4 yaşını bitirdi. Boyamak onun için tek renk ile herşeyi karalamaktı,boya ve kalemleri avuçlayarak tutuyordu elbette. Ekimde kreşe başladığında öğrendi. Arkadaşlarının ne yaptığı onu daha çok geliştirdi. Aslında 1 senedir çizgi çalışması yapıyordu ama her şeyin zamanı var elbette. Kitap mevzusu ise biz her gece mutlaka okuyoruz bebekliğinden beri. Bir kaç aydır sırayla okumaya ( o uyduruyor tabi) da başladık. Elinize kitapları alıp özellikle gece yada gunduz boş vakitlerde okuyun ve okutun. Zamanla onun için bir rutin olacaktır. Tubitak kitapları çok güzel bazı serileri üst yaşlar için ama bizimkine de hitap ediyor. Web sitesinden inceleyin ( eskiden korkardım ile nasıl ve neden serisini çok seviyor) timaşın hikâyeleri de favorisi.

Benm de 13 Buçuk aylık bi oğlum var takipteyim. Bu arada benm oglum yuruyemiyor 3-5 aadım atıp oturuyor normal mi?

Ablam buralarda olsaydi keske anlatirdi. Ben de onun izinden gidiyorum. Yegenim ahlakiyla ve basarilariyla parmakla gosterilen,,Fransiz hocalarin bile imrenerek baktigi bir kiz.
Ben de cok fazla atraksiyon gostermeden cocuk buyutuyorum onun gibi.
Biz cocuklarimizi ne prens ne de prenses gibi buyuturuz bu kilit nokta..

Benim kizimda alti bucuk aylik dogdugunda basladik konusmaya.bende napabilirim diye dusunuyorum.ben tek heceli kelime sonra birlestirip cift heceleri soyluyorum ona beni taklit ediyor ve soyluyoda resimli masal kitaplari okuyabilirsiniz.

cocuklari birakin cocuk olsunlar bebekleride birakin 6 aylik bebeye ne heceleteceksiniz ya allah askina. zaten omruboyunca ogrenecek bana gore acele edilmemesi lazim cocuklarin uzerine bu kadar dusunce cocuk okuldanda bilgi dende nefret edebiliyor zamanla bunuda dusunun

Selam KK' nın güzide hanımları;

Hepinizin mutlu ve huzurlu günler geçiriyor olmasını ümit ederim. 15 aylık bir oğlum var. Her anne gibi bende evladımı çok seviyorum, onun eğitimi ve geleceği için doğru adımlar atmak istiyorum. Burada bazı üyelerin çok güzel ve bilinçli paylaşımlarını görüyorum bazen. Hoşuma gidiyor.

Sizce oğlumun geleceği için şimdiden ne tür adımlar atmalıyım? Mesela ne tür oyunlar oynamalıyız? Oyuncak mağazalarına gidiyorum, yığınla oyuncak var. Ben oğlum için faydalı şeyler yapmak istiyorum. Yani ne biliyim bana evi oyuncak doldurmak onun nesnelere bağlılığını azaltır, emekle alınan şeylerin değerini bilmez, belki saçıp savurmasına neden olur gibi geliyor. Ama oğlumun zeka gelişimine katkı sağlayacak şeylerde yapmak istiyorum. Neler yapmalıyım sizce?

Mesela dil eğitimine ne zaman başlayabiliriz? Yada bu konuda hangi yazarların kitaplarını okumamı önerirsiniz?

Ben oğlumun kaliteli bir insan olmasını istiyorum. Onu iyi yerlerde görmek istiyorum ama onu bir yarış atına çevirmek değil amacım. Tabi ki sağlığı ve mutluluğu her şeyden önemli. Bir anne olarak neler yapmam gerekir sizce?

Lütfen paylaşımlarınızı esirgemeyin. Her öneriyi dikkate alacağım. Şimdiden teşekkür ederim
Kizim 16 aylik 7-8 kelime söyleyebiliyor benim soylediklerimi dili dondugunce tekrar etmeye calisiyor... o yuzden bende cocuk sarkilari soyluyorum ama dizime oturtuyorum goz goze seklindr ve agzimi taklit edebilmesi icin cok yavas şekilde soyluyorum... sonra zeka oyunları oynuyoruz kucuk oyuncaklarimiz var 1 2 3 diye hem dili donsun hem sayi ogrensin diye sayiyoruz.. emzigini çoraplarıni falan getirmesi icin isaret ederek bir kere gösteriyorum sonrakileri sadece soyleyerek yapmasini sagliyorum ki yapiyor anliyor yani.. yeni bir obje ile tanistirdigimda gun icerisinde iki uc sefer o objeyo gostererek adini soyluyorum kendisinin yemek yemesine izin weriyorum kaşık catal kullanmasina.. suan aklima gelenler bunlar.

Dil egitimi icin sanirim erken 2 yastan sonra baslaniyor ama emin degilim yinede

Ben oyuncak almiyorum ,ince motor becerisi arttirmak icin aktivite yapiyoruz mesela suzgecten cubuk makarna gecirmece bazen kiriyor bazen kitir kitir yiyor :)

Önüne herhangi bir bakliyat dolu kap koyup icine bir kac taş ya da herhangi bir yabanci madde atiyorum iclerinden onu temizlemece :)

Yazi tahtasi alip karalama yapmaca,ahsap puzzle ,legolardan degisik sekiller yapiyoruz :)

Back
X