Oğlum için neler yapabilirim?

Bende mucithanimlar.blogspot sitesini takip ediyorum her hafta çocuklar ile yapılabilecek aktiviteleri koyuyorlar. Hatta orada yazar olmayı düşünüyorum :)

Gelisimsel konularda acele edilmemesinden yanayim,erken yapilan her girisim aslinda gelisimlerini olumsuz etkiliyor üzerlerinde baskı yaratabiliyor ,ya da anlam karmasasi yaratabiliyor

Ben İngilizce öğretmeniyim. Yabancı dil eğitimini 'acquire' edebilmesi için yaşı uygundur. Bilingual büyür. Noam Chomsky'nin 2nd language acquisiton teorilerine bakarsanız biraz fikir edinebilirsiniz. Türkçesi var mı bilmiyorum ama.
Oyuncak içinse, kırdılı vurdulu oyuncaklardan çok düşünmesine yardımcı olacak oyuncakları seçebilirsiniz.

Benim yaptığım girişimler kendim öğretmen olduğum ve montessori eğitmeni sertifikam olduğu için benim gözetimimde oluyor, o sebepten bu anlamda kendimce doğru ilerliyoruz. Maksat çocuğa zevk alacağı şeyler yaptırmak. Çocuk rakamları soruyorsa onu engelleyemeyiz, tane hesabı yada toplama yapmaya çalışıyorsa ona şimdi zamanı değil dersek ozaman bilgiden soğur. Mesele çocuğa ayak uydurmak,öyle olunca bilgiye aç oluyor zaten.

mahallenin en mutlu yumurcağı olası 2 yaş krizleri için tavsiye kitabım.
şimdiden bul-tak, lego, yapboz gibi parça bütün ilişkisi ve birleştirme oyunlarına başlayın (eğer henüz başlamadıysanız)
hepsiburadada bazı ahşap oyuncaklar indirimde, yüz birleştirme tarzı oyunlar var göz atın derim.
oyun hamurları basit ama muhteşem oyuncaklar, özellikle el kasları için. ama hazır kalıp kullanmadan kendiniz şekillendirmenizi öneririm. hazır kalıplar yaratıcılığına ket vuruyor bence.
bol bol kitap okuyun timaş yayınlarının mini masallar serisinde çok güzel hikayeler var. ayrıca dil gelişimi için büyük resimli kitaplar alıp nesneleri öğretebilirsiniz. net yayınlarının ilk kitabım kitapları çok güzel, yavru hayvanlar, ilk sözcük kitabım, ilk renkler kitabım v.s. hepsi güzeldi.
bi de bol bol gezin, çocuklar en çok görerek ve dokunarak öğreniyor, deneyimleyerek büyüyorlar ve mutlu oluyorlar :)

Benim oglumda 21 aylik ve ben dil egitimine basladim. Renklerin ve sayilarin ,bazi esyalarin birde gunluk basit konusmalarin ingilizcelerini ofretiyorum bebegime. Ingilizce ogretmeni oldugum icin benim icin bi zorluk olmuyor. Bebegim daha 6aylik bile diilken renkli kitaplar almis onlari anlatarak vakit gecirmeye baslamistim. Suan kendine ait kucuk bi kutuphanesi bile var. Cok duzgun konusuyor ve bizi bile sasirtan cunleler kuruyor. Hayvanlari renkleri esyalari taniyor. Bu aralar sayilara ilgi gosteriyor. Oyuncak olarak ahsap puzzlelar var bildigimiz yapbozlar var onlardan aliyorum. Gereksiz aldigim bi oyuncagi yok. Evdeki esyalari oyuncak olarak kullaniyoruz. Cok seviyor tava tencereyle oynamaya bayiliyor. Beraber oyun kurup oynuyoruz. Kitaplari okurken kendi hikayesini olusturmasina izin veriyorum. Hayal gucu gelisiyor.

Nasıl oyun kuruyorsunuz mesela? Ya ben bu konuda beceriksizim yada oğlum küçük olduğu için pek başarılı olamıyorum :s..,

Merhabaaaa :KK66:
Benim de oglum 3,5 aylik,dil egitimine dogdugu zaman basladik gun icerisinde 3 saat ingilizce konusuyorum onunla kulagi alissin diye siz de oyle yapabilirsiniz onun disinda ahsap zeka gelistirici oyuncaklar var internetten alabilirsiniz veya magazalarda da var olabilir ben denk gelmedim,zeka kartlari da olur yasina gore
Oyuncaklar konusunda size katiliyorum evi doldurmaktan baska birseye yaramiyor ve zekasini durgunlastiriyor cocugun, bir de doyumsuz olmasina sebep oluyor her disari ciktiginizda oyuncak aldirma egilimi basliyor

Gule gule buyutun insallah bebisinizi, omru uzun olsun

Teşekkür ederim. Hepimiz güzel güzel büyütelim inşallah. Tebrik ederim. 3 saat ciddi bir emek.

Henuz cocugum Yok anne degilim ancak Ben de Bir oneride bulunmak istiyorum cocugunuzu tv den cep telefonlarindaki videolardan tabletlerden mumkun oldugunca uzak tutun. Emsallerinin teknolojik cihazlari acip kapamasi icin cevre de ayy cok Akilli cocuk yorumlarina aldiris etmeyin. cikolatanin seker in tadini bile bilmesin. buyuklerden evinize sizi ziyarete gelirken cocugunuz icin cikolata degil kuruyemis getirmelerini dileyin. Bir de ses isik cikaran oyuncaklari da pek Onermiyorlar. havalar duzelsin vaktiniz oldukca alin cocugunuzu birlikte parklara akin. Benim ilk etapta dikkat edecegim Seyler bunlar olacak.
Katılıyorum. Ama zor işte.

Dil eğitimine artık yavaştan başlayabilirsiniz. Daha önce de yazmıştım yeğenim 2 yaşında ve şu an İngilizce sayıları, alfabeyi, renkleri biliyor. Adını söyleyebiliyor. Yes, no, maybe gibi basit kelimeleri biliyor. Zaten şarkı sürüsüne bereket :KK48: Bir de şarkıları yarı Türkçe yarı İngilizce söylüyor bazen..

Nasıl oyun kuruyorsunuz mesela? Ya ben bu konuda beceriksizim yada oğlum küçük olduğu için pek başarılı olamıyorum :s..,
Aslinda ozel bisi yapmiyorum oglumun isteklerine gore hareket ediyorum oglum yol gosteriyor ben sadece uygalayan kismindayim. Tavayi tencereyi aliyor bi bardak su istiyor benden suyu buyun kaplara doldurup bosaltiyor. Sonra bir kasik alip corba yaptigini soyluyor ve bana iciriyor. Evcilik tarzi aslinda sonra ben guzel olmus diyince kendide iciyo gibi yapip immm tuzu yok gibi cumleler kuruyor. Aslinda tamamen beni gozlemleyerek ogrendigi seyleri bana satiyor

Selam KK' nın güzide hanımları;

Hepinizin mutlu ve huzurlu günler geçiriyor olmasını ümit ederim. 15 aylık bir oğlum var. Her anne gibi bende evladımı çok seviyorum, onun eğitimi ve geleceği için doğru adımlar atmak istiyorum. Burada bazı üyelerin çok güzel ve bilinçli paylaşımlarını görüyorum bazen. Hoşuma gidiyor.

Sizce oğlumun geleceği için şimdiden ne tür adımlar atmalıyım? Mesela ne tür oyunlar oynamalıyız? Oyuncak mağazalarına gidiyorum, yığınla oyuncak var. Ben oğlum için faydalı şeyler yapmak istiyorum. Yani ne biliyim bana evi oyuncak doldurmak onun nesnelere bağlılığını azaltır, emekle alınan şeylerin değerini bilmez, belki saçıp savurmasına neden olur gibi geliyor. Ama oğlumun zeka gelişimine katkı sağlayacak şeylerde yapmak istiyorum. Neler yapmalıyım sizce?

Mesela dil eğitimine ne zaman başlayabiliriz? Yada bu konuda hangi yazarların kitaplarını okumamı önerirsiniz?

Ben oğlumun kaliteli bir insan olmasını istiyorum. Onu iyi yerlerde görmek istiyorum ama onu bir yarış atına çevirmek değil amacım. Tabi ki sağlığı ve mutluluğu her şeyden önemli. Bir anne olarak neler yapmam gerekir sizce?

Lütfen paylaşımlarınızı esirgemeyin. Her öneriyi dikkate alacağım. Şimdiden teşekkür ederim

Allah im hayirli evlat olmasini nasip eder islh öncelikle bende bir anneyim 4 yasinda bir kizim var ve herzaman onunla ilgiliydim en onemlisi anne ve cocuk arasinda ki iliski cnm ve cevre faktorleride etkiliyor cocugun gelişimini sende bi anne olarak zamanla o dozu ayarliycaksin emin ol biraz daha büyüyüp gelisince sen bile ondan farkli seyler ogrene biliyorsun emin ol cocuklar bizden daha güçlü ve herseyi daha cabuk ogreniyorlar sen biraz destek olman yeterli olacaktir zamanla herseyi yerine oturcaktir

Selam KK' nın güzide hanımları;

Hepinizin mutlu ve huzurlu günler geçiriyor olmasını ümit ederim. 15 aylık bir oğlum var. Her anne gibi bende evladımı çok seviyorum, onun eğitimi ve geleceği için doğru adımlar atmak istiyorum. Burada bazı üyelerin çok güzel ve bilinçli paylaşımlarını görüyorum bazen. Hoşuma gidiyor.

Sizce oğlumun geleceği için şimdiden ne tür adımlar atmalıyım? Mesela ne tür oyunlar oynamalıyız? Oyuncak mağazalarına gidiyorum, yığınla oyuncak var. Ben oğlum için faydalı şeyler yapmak istiyorum. Yani ne biliyim bana evi oyuncak doldurmak onun nesnelere bağlılığını azaltır, emekle alınan şeylerin değerini bilmez, belki saçıp savurmasına neden olur gibi geliyor. Ama oğlumun zeka gelişimine katkı sağlayacak şeylerde yapmak istiyorum. Neler yapmalıyım sizce?

Mesela dil eğitimine ne zaman başlayabiliriz? Yada bu konuda hangi yazarların kitaplarını okumamı önerirsiniz?

Ben oğlumun kaliteli bir insan olmasını istiyorum. Onu iyi yerlerde görmek istiyorum ama onu bir yarış atına çevirmek değil amacım. Tabi ki sağlığı ve mutluluğu her şeyden önemli. Bir anne olarak neler yapmam gerekir sizce?

Lütfen paylaşımlarınızı esirgemeyin. Her öneriyi dikkate alacağım. Şimdiden teşekkür ederim

başka bir dile daha maruz kalırsa konuşmayı öğrenmesi gecikebilir ancak 2 dili birden kullanabilir konuştuğunda

ingilizce şarkılarla başlayabilirsiniz

Hanımlar bütün yorumları okudum beni bi telaş aldı. :KK17:

15 aylık benim oğlumda. Çok hareketli. 10 aylıkken yürüdü bir saniye oturup dinlenmiyor. Bilinçli olarak söylediği kelime su, ekber, amma (anne). Konuyu takip etmeliyim. Çünkü biraz acemi bir anneyim :KK22:

Merhaba
Güzel bir konu

15 ay henüz erken olsada biz nelere dikkat ettik onları yazayım cunku hiç birimiz aslında uzman değilimiz.
Televizyon , tablet ve telefonla oynamamaları gerekıyor . Daha bu sene laptop'ı bazanın altından cıkardık online etüt aldıgı için.Fakat bu yaslarda olur m yahu dememek lazım cidden ben sosyal medyada her gun goruyorum cocukların onunde yemek tabakları karsılarında cızgı fılm cocuk hipnotize olmus gibi bakıyor.

Dil eğitimi için eğiti kartlar alabilrsiniz ben kendim yapmıştım çok zahmetli bişeyde değil, cıktıları kartona yapıstırmıstım.
Şuanda sayı saymaya gerekınımlerı olmadıgı ıcın sanırım hayvan ısımlerı bazı nesnelerın adını yapabılırsın , sayılar dedıgım gıbı bıraz gereksız olabılır. Hem sunger gıbı denıldıgıne bakma o kadar zor ogrenıyorlar ki :) Yani bilinçli öğrenme zor.

Sonracıma kreşe verirken ek ders gibi bişey vardı bizde biz onu ingilizce secmiştik sanırım bu artık hemen hemen her okulda var.

Henüz küçük ama tiyatrolara götürebilirsiniz devlet tiyatrolarına şuanda sezon başladı .Muthelemen sonuna kadar durmayacaktır ama sorun degıl zaten hem fıyatları cok uygun hemde cok sessız bı ortam olmuyor hemde cıkarsınız baktınız durmuyor.

Mandal renklere gore eslestırme, corap eslestırme tabi kendi coraplarını babasının bılmem ne karelı corabını ayırt edemez bebıs suanda.

Hmm kitaplar konusunda hıc aklımda bısey yok ben genelde kıtapların egıtıcı olanının bızle alakalı oldugunu dusuyorum o yuzden Ege'nın kıtapları tamamen masal ıcerıklı yatarken okuyoruz .

Nasıl oyunlar oynarsınız goz goze oyunlar oynayın oyunu o yonetsın sız sadece dahıl olun henuz bu kadar ıfade edemıyor olabılır kendını ama olsun oldugu kadar, ve mutlaka mutlaka elıne verın bı kalem ufak boyama kıtapları renklı kalemler cocuk alıssın
buyudugunde epey ısıne yarayacak o kalem

Cutemom sen hamile misin listeyi duzenleyim mi:KK57::KK36: eğer öyleyse Allah analı babalı buyutsun şimdiden çoook sevindim.

Dil acisindan deneyimlerimizi yazayim .Ben oglum 3yasindayken basladimdim dil egitimine suan 80 90 adet kelime biliyor. 1.5 ay oldu. Hergun her dakika konusmuyorum. Calio ing. Egitim seti almistim onun cd sini tv ye taktim 2 3 kere dinledi oyun oynarken. Kartlardanda tekrarladim aynilarini aklima geldikce. Baska kartlarda aldim onlarida gosterip kelimeleri tekrarliyorum. Dogrumu yapiyorum bilmiyorum. Baya cabuk ögreniyir ama oyle ing konusmuyor sadece what is this deyince ne oldugunu what colour is this detince rengini falan söylüyor. Erken baslasaydim daha mi iyu olurdu bilmiyorum.

Merhaba
Güzel bir konu

15 ay henüz erken olsada biz nelere dikkat ettik onları yazayım cunku hiç birimiz aslında uzman değilimiz.
Televizyon , tablet ve telefonla oynamamaları gerekıyor . Daha bu sene laptop'ı bazanın altından cıkardık online etüt aldıgı için.Fakat bu yaslarda olur m yahu dememek lazım cidden ben sosyal medyada her gun goruyorum cocukların onunde yemek tabakları karsılarında cızgı fılm cocuk hipnotize olmus gibi bakıyor.

Dil eğitimi için eğiti kartlar alabilrsiniz ben kendim yapmıştım çok zahmetli bişeyde değil, cıktıları kartona yapıstırmıstım.
Şuanda sayı saymaya gerekınımlerı olmadıgı ıcın sanırım hayvan ısımlerı bazı nesnelerın adını yapabılırsın , sayılar dedıgım gıbı bıraz gereksız olabılır. Hem sunger gıbı denıldıgıne bakma o kadar zor ogrenıyorlar ki :) Yani bilinçli öğrenme zor.

Sonracıma kreşe verirken ek ders gibi bişey vardı bizde biz onu ingilizce secmiştik sanırım bu artık hemen hemen her okulda var.

Henüz küçük ama tiyatrolara götürebilirsiniz devlet tiyatrolarına şuanda sezon başladı .Muthelemen sonuna kadar durmayacaktır ama sorun degıl zaten hem fıyatları cok uygun hemde cok sessız bı ortam olmuyor hemde cıkarsınız baktınız durmuyor.

Mandal renklere gore eslestırme, corap eslestırme tabi kendi coraplarını babasının bılmem ne karelı corabını ayırt edemez bebıs suanda.

Hmm kitaplar konusunda hıc aklımda bısey yok ben genelde kıtapların egıtıcı olanının bızle alakalı oldugunu dusuyorum o yuzden Ege'nın kıtapları tamamen masal ıcerıklı yatarken okuyoruz .

Nasıl oyunlar oynarsınız goz goze oyunlar oynayın oyunu o yonetsın sız sadece dahıl olun henuz bu kadar ıfade edemıyor olabılır kendını ama olsun oldugu kadar, ve mutlaka mutlaka elıne verın bı kalem ufak boyama kıtapları renklı kalemler cocuk alıssın
buyudugunde epey ısıne yarayacak o kalem

Sevgili Cute cuğum;

Öncelikle bebeğini sağ salim kucağına almanı dilerim. Çok sevindim. Sen ne düşünüyorsun bilmiyorum ama umarım bu sefer bir kızın olur. Ege' den de çok efendi bir abi olur diye düşünüyorum. Seni çok öpüyorum :*...

Eşim, ben ve oğlum sabah çıkıyoruz evden. Oğlumu bakıcı ablamıza bırakıyoruz ve ardından işe geçiyoruz. En geç akşam 6 gibi evde oluyoruz. Yemek şu bu derken zaten uyku zamanı geliyor. İki üç saatlik bir zamanımız var ve o zaman diliminde özellikle ben mutfakta bir şeyler hazırlarken oğlum maalesef TV ile ilgileniyor. Ama ben bu konuda şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü oğlum TV' ye düşkün değil.

Çok küçük, biraz daha büyük olsa birlikte yapacak çok şeyimiz olacak. Ben zaten el oyalayıcı şeyleri çok severim. Kum boyama, resim yada boncuklarla nazar ağacı falan yapılıyor ya... Biraz daha büyüse bu etkinlikleri yapabiliriz mesela.

Geçen gün bir sepetin içine doldurdum ilgisini çekme ihtimali olan malzemeleri birlikte boşalttık ve dün akşam yaklaşık bir 20 dk hareketli kitabını karıştırdı.

Paylaşımın için teşekkür ederim canım.

Yaşına uygun yapbozlar geçmeli oyuncaklar var onlardan alabilirsiniz
Oyun hamuru ve yaşına uygun kitaplar var onlardan da edinin
Oyun herzaman önemlidir mutlaka oynayın
Dil gelişimini ben kreşe bıraktım orada hallediyorlar evde dil eğitimi sürekliliği sağlayamadım

Kitaplarımız var yalnız oyun hamuru şu anda riskli çünkü ağzına sokmaya çalışıyor :D...

Benim çocuğum yok, inşallah yakın zamanda biz de düşünüyoruz.. Ama bu şekilde fikir danışmanız çok hoşuma gitti. Umarım hepimizin çocukları karakterli, düzgün kişilik sahibi olurlar.

Teşekkür ederim. Ben oğlumun mutlu olmasını istiyorum. Her anne gibi bende kaliteli iyi bir hayatı olsun isterim ama dediğim gibi öncelik sağlıklı ve huzurlu bir birey olması. Birde ben elimden geldiğince donanımlı olmasını istiyorum öyle ki gelecekte mesleği onu değil o mesleğini seçebilsin. Sevgiler...

Back
X