Oğlum için neler yapabilirim?

Nesneleri renklerine ve şekillerine göre gruplarına ayırma çalışmaları yapabilirsiniz ilk etapta. Çocuğunuz öğrenme derecesiyle zaten sizi yönlendirir. İnstagram kullanıyorsanız aframlabüyürken adlı bir kullanıcı var onu takip edebilirsiniz. Güzel etkinlikler yapıyorlar ben de çok yararlandım.

Ve kitaplar.. Doğduklarından beri kitap okurum. Bir sürü kitabımız var ve en sevdikleri şeylerin başında kitaplar geliyor.

Hemen bakıyorum. Teşekkür ederim.
 
Bence bol bol kitaplarla haşır neşir olun ama asıl kreş Zaman'ı geldiğinde asla sıradan öylesine bi yere vermeyin, eğitim kalitesini çok iyi araştırın, o yüzden şimdilik yapılacak en iyi şey birikim bence.. Bir oyuncak alın 3 oyuncak parasını kenara atın, ananeler dedeler özel günlerde altın versinler rica edin, ben kızımda en büyük gelişimi doğru okulu seçtikten sonra gördüm, mesela yanında her zaman İngilizce öğretmen olan bi okul olsun kriteriniz

Çok istiyorum iyi bir yere vermeyi. Bakalım umarım başarabilirim.
 
Yok ben kutuya takılmadım zaten evde var o kutulardan. Yalnız Süper Dadı' da o kutulardan atıyorum çocuğun adına has malzemeler falan çıkıyor. Acaba hani böyle kit gibi falan satan yerler var mıdır ki?
O kadarini bilemicem ben pek internetle hasir nesir degilim ama illaki vardir nette ole yerler
 
bence dil mil ikinci plan. önemli olan hayata pozitif bakabılen mutlu gelişme odaklı dıngın bır cocuk ınsan yetiştirmek. koşulsuz sevgı verın şımartmayın tutarlı olun.
doğan cüceloğlu içimizdeki çocuk ve başarıya götüren aile kitaplarını tavsıye ederım. adem güneşi beğenıyorum ama bazen çok da profesyonel baktıgını düşünmuyorum

Tabi canım muhakkak. Hepimizin hedefi bu aslında. Bende önceliği mutlu ve huzurlu bir birey olmasına veriyorum. Ama bazı şeyler oluyor ki zamanı geri döndüremiyoruz. Bir danışmak istedim acaba şimdiden yapmamız gereken şeyler var mı diye. Teşekkür ederim paylaşımın için.
 
gozumle gordugum bi cok ornekte hic sIkinti yasamadiklarini gordum.
3 dili goturen cocuklar var,onlar bi sekilde onun ayrimini yapiyor,tabi su da var biraz gec konusuyorlar ama ogrendigi butun dilleri konusmaya basliyorlar.
benim kuzenim rusla evli,oglu azer bulbul`un sarkilarini rusca soyluyor 3 yasinda :KK53:

Vay anasını :D. Tam Turkish Style! Yerim onun totosunu ha!
 
Genel kanı o yönde zaten. Her zaman ne kadar erken öğrenirsen o kadar kalıcı olur diye bilinir.

Ama henüz ana dilini tam olarak öğrenip konuşamayan bir çocuk, yanında ikinci dil de öğrenirse, hangisinin öncelikli olduğunun ve ikisinin farklı diller olduğunun ayrımına varamaz.

Bunu ben değil pedagoglar söylüyor. Anne ya da babadan biri yabancıysa bile bir dil seçilip ilk 2 yılda sadece bu dil konuşulmalı deniyor. Eğer o kadar önemsiz olsaydı, ebeveynlerden bu şekilde davranmaları istenmezdi herhalde.

Ama iki dili götürenler var canım ya. Yani gramer çalışmayacağız ki sonuçta. Kelime falan...
 
Biz bulaşık makinesini birlikte boşaltmaya başladık. Her ne kadar eline cam tasları aldığında akla karayı seçsem de şimdilik bu faaliyetten memnun görünüyor :KK66:...


çaktırmadan sen camları al önce sonra kaşık çatal ona kalsın mesela bıçakları ayıkla geri kalanını o koysun

oğlum 5,5 yaşında keskin bıçaklar hala tezgah üstünde yemek bıçakları vs çekmecede

geçen bir şey kesilecek ve getirilip yenecekti ben keserim dedi

tabak aldı kesti getirdi

gittim baktım ne ile kesmiş diye yemek bıçağı ile kesmiş

hem kesebilmiş hem de ona uygunmuş çok sivri değilmiş öyle dedi

10 yıllık eşim çamaşırların yerini bilmez ne hangi çekmecede oğlum 2 yaşında iken biliyordu

konuşamıyordu ama babasına gösteriyordu
 
Bahsi geçen dergi seti zekare olabilir
Şimdi baktımda sanırım pakolino
 
Gelisimsel konularda acele edilmemesinden yanayim,erken yapilan her girisim aslinda gelisimlerini olumsuz etkiliyor üzerlerinde baskı yaratabiliyor ,ya da anlam karmasasi yaratabiliyor

Bunda beni endişelendiriyor bir yerde. Yani bunaltmadan onun çocuk ruhunu yormadan neler yapabilirim onun derdindeyim...
 
Gelisimsel konularda acele edilmemesinden yanayim,erken yapilan her girisim aslinda gelisimlerini olumsuz etkiliyor üzerlerinde baskı yaratabiliyor ,ya da anlam karmasasi yaratabiliyor

Bunda beni endişelendiriyor bir yerde. Yani bunaltmadan onun çocuk ruhunu yormadan neler yapabilirim onun derdindeyim...
 
Ben İngilizce öğretmeniyim. Yabancı dil eğitimini 'acquire' edebilmesi için yaşı uygundur. Bilingual büyür. Noam Chomsky'nin 2nd language acquisiton teorilerine bakarsanız biraz fikir edinebilirsiniz. Türkçesi var mı bilmiyorum ama.
Oyuncak içinse, kırdılı vurdulu oyuncaklardan çok düşünmesine yardımcı olacak oyuncakları seçebilirsiniz.

Not aldım. Araştıracağım. Teşekkür ederim.
 
Benim yaptığım girişimler kendim öğretmen olduğum ve montessori eğitmeni sertifikam olduğu için benim gözetimimde oluyor, o sebepten bu anlamda kendimce doğru ilerliyoruz. Maksat çocuğa zevk alacağı şeyler yaptırmak. Çocuk rakamları soruyorsa onu engelleyemeyiz, tane hesabı yada toplama yapmaya çalışıyorsa ona şimdi zamanı değil dersek ozaman bilgiden soğur. Mesele çocuğa ayak uydurmak,öyle olunca bilgiye aç oluyor zaten.

Bu konuyla ilgili önerebileceğin bir kaynak var mı?
 
mahallenin en mutlu yumurcağı olası 2 yaş krizleri için tavsiye kitabım.
şimdiden bul-tak, lego, yapboz gibi parça bütün ilişkisi ve birleştirme oyunlarına başlayın (eğer henüz başlamadıysanız)
hepsiburadada bazı ahşap oyuncaklar indirimde, yüz birleştirme tarzı oyunlar var göz atın derim.
oyun hamurları basit ama muhteşem oyuncaklar, özellikle el kasları için. ama hazır kalıp kullanmadan kendiniz şekillendirmenizi öneririm. hazır kalıplar yaratıcılığına ket vuruyor bence.
bol bol kitap okuyun timaş yayınlarının mini masallar serisinde çok güzel hikayeler var. ayrıca dil gelişimi için büyük resimli kitaplar alıp nesneleri öğretebilirsiniz. net yayınlarının ilk kitabım kitapları çok güzel, yavru hayvanlar, ilk sözcük kitabım, ilk renkler kitabım v.s. hepsi güzeldi.
bi de bol bol gezin, çocuklar en çok görerek ve dokunarak öğreniyor, deneyimleyerek büyüyorlar ve mutlu oluyorlar :)

Teşekkür ederim. Kitabın adını not aldım. Selamlar...
 
Dil eğitimine artık yavaştan başlayabilirsiniz. Daha önce de yazmıştım yeğenim 2 yaşında ve şu an İngilizce sayıları, alfabeyi, renkleri biliyor. Adını söyleyebiliyor. Yes, no, maybe gibi basit kelimeleri biliyor. Zaten şarkı sürüsüne bereket :KK48: Bir de şarkıları yarı Türkçe yarı İngilizce söylüyor bazen..

Belkide bu konuda yeteneklidir. Çok güzel. Maşallah.
 
Allah im hayirli evlat olmasini nasip eder islh öncelikle bende bir anneyim 4 yasinda bir kizim var ve herzaman onunla ilgiliydim en onemlisi anne ve cocuk arasinda ki iliski cnm ve cevre faktorleride etkiliyor cocugun gelişimini sende bi anne olarak zamanla o dozu ayarliycaksin emin ol biraz daha büyüyüp gelisince sen bile ondan farkli seyler ogrene biliyorsun emin ol cocuklar bizden daha güçlü ve herseyi daha cabuk ogreniyorlar sen biraz destek olman yeterli olacaktir zamanla herseyi yerine oturcaktir

Katılıyorum ama çalışan anne olunca ister istemez daha az zaman geçiriyorsunuz :(...
 
ben tam gün çalışıyorum, oğlum tam gün kreşte.

eve geldiğimde bilerek aktivite vs yaptırmıyorum. Okulda tüm gün aktivite yapıyorlar. boyama, resim, kara kalem çalışması,...

evde daha çok biz ne yapıyorsak bize yardım ediyor.
bazen ben yemek yaparken, sandalyeye çıkıp beni izliyor, o arada ulaşabildiği şeyleri dağıtıyor :)
bazen de babasıyla sofra kuruyor. sofra kurma konusunda baya marifetli.

çamaşır asarken mandallar onun, vs vs.

oynamayı sevdiği 3 çeşit oyuncağı var; arabalar, yap-bozlar, toplar, tekerlekli büyük arabalar. bunlarla bizimle de oynuyor, tek başına da vakit geçiriyor. bunlar dışında oyuncak pek almıyoruz. bunların içinde benim favorim toplar. tamam arada tv yi hedef aldığı da oluyor ama, koordinasyon, karşılıklı oyun, gideceği yeri hesaplama, düzgün vuruş...öğrettiği çok şey var.

kreşinde ingilizce dersi alıyor, öğretmeni sadece ingilizce konuşuyor. kulak alışkanlığı oluyor, ama daha ileri seviyeye geçer mi bilemem.

kitaplar çok faydalı, cümle kurmasına ve kelime hazinesinin gelişmesine faydası oluyor. ben de masal tarzı kitapları tercih ediyorum. yenilerde tübitak yayınlarından daha bilimsel kitaplar da aldım, hoşuna gitti ama hala hikayeleri tercih ediyor. set almak yerine genelde tek kitap tercih ediyorum. konuşması çok güzel, bazen bizi düzeltiyor :)

bir kağıda bişiler çiziktirip, "bu araba" ya da "bu anne" falan diyor bu aralarda. hayal gücü de gelişiyor sanırım, çok hoşuma gidiyor.

kreşin özellikle paylaşma ve adalet duygularına çok faydası oldu.

ve en önemlisi onunla konuşmak. düzgün bir ses tonu ile onun seviyesine inilerek anlatılan her şeyi anlıyor ve aklının bir köşesine yazıyor.
özellikle ben oğluma hiç yalan söylemem, bu da uzun vadede güven ilişkimize faydası olduğunu düşünüyorum.
oğlunuz kaç yaşında
 
Back
X