• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşma Problemleri Oğlum konusmuyor

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
Siz su sureci bi bastan anlatir misiniz?

Onceden konusan cocugun sonradan susmasi normal degil, mesela bunu ilk goturdugunuz uzmana (kimdi o uzman mesela cocuk gelisimci mi, gelisimsel pediatri mi, psikiyatr mi?) anlattıniz mi?

Hic konusmamis 4.5 yasindaki cocukla bir donem konusup sonra susan cocuk farklı sorunlara sahiptir.
Benim oğlum bazı kelimeleri söylüyordu sonra onlar gitti, başka kelimeler söylemeye başladı sonra, önceki kelimeler de eklendi. Psikiyatriste söyledim. Endişelenecek bir durum yok gelişimin bir parçası dedi. Dkt ler bunu kaybolan kelimeler olarak adlandırıyor

Haberleri de izlemeyeceksiniz hanımefendi. Oğlum sekiz yaşında hala o uyumadan bir şey açıp izlemeyiz. Televizyon bizim için her akşam çocukla açılıp ortak yarım saat bir şey izlemekten ibaret. Haftasonu da bir film izleriz iki üç saat. Aynı şekilde ekranda ödevi yoksa tablet de olmaz. Haftasonu sadece tablet bir iki saat serbest. Yani 8 yaş çocuk haftaiçi yarım saat bir şeyler izliyor. Haftasonu da iki saat film üç dört saat de tablet hakkına sahip.
Yani kurallar koyacaksınız ve en başta siz fedakarlık yapacaksınız.
Ayrıca çocuk seneye zorunlu anaokulu yaşında. İki sene sonra da ilkokul bir. O zamana kadar çözemezsiniz okula mı gitmeyecek? Bu bir çözüm mü sizce

Benim oğlum bazı kelimeleri söylüyordu sonra onlar gitti, başka kelimeler söylemeye başladı sonra, önceki kelimeler de eklendi. Psikiyatriste söyledim. Endişelenecek bir durum yok gelişimin bir parçası dedi. Dkt ler bunu kaybolan kelimeler olarak adlandırıyor
Konuşma yoktu en azından anne araba gibi bi kaç kelime net olmayan şekilde çıkarabiliyordu kızım olduktan sonra ilgilimi veremedim hastanelerde çok kaldık😞dediğim gibi desteksiz çok kaldım sonraları oğlum kelimeleri çıkarmada zorlandığını farkketim yani en basitinden Cat pat güm hop gibi sesleri bile cikartamiyordu suan baba anne zorlanarakta olsa aç gibi sesleri çıkartıyor tabi yasina göre çok çok geri😔

Konuşma yoktu en azından anne araba gibi bi kaç kelime net olmayan şekilde çıkarabiliyordu kızım olduktan sonra ilgilimi veremedim hastanelerde çok kaldık😞dediğim gibi desteksiz çok kaldım sonraları oğlum kelimeleri çıkarmada zorlandığını farkketim yani en basitinden Cat pat güm hop gibi sesleri bile cikartamiyordu suan baba anne zorlanarakta olsa aç gibi sesleri çıkartıyor tabi yasina göre çok çok geri😔
Ne kadar ilgisiz kaldık bu çocuk bu seviyede. Fiziksel bir problem mi var acaba. Her dakika tablet yoktur herhalde çocukta. Ayrıca ne tableti o yaş çocuğa da oralara girmeyecegim

Evet bunu biliyorum, yeni kelimeler eklendikce eski kelimeleri kullanmayi birakiyorlar, bu oldukca normal ve evet gelisimin parcasi.

Ancak konusan cocugun sonra aniden susmasi yani hicbir kelime kullanmamasi normal degil, bu sessizlik hali bazi otizm vb konulardada gorulebiliyor, bu sebeple doktora bu detayin mutlaka dogru sekilde anlatilmasi gerekiyor. Bizzat bu sureci yasamis bir anne olarak yaziyorum bende.

Çocuğunuzu psikiyatri gördü mü? Konuşan çocuğun kelimelerinin kaybolması normal bir durum değil, konuşma terapisi ile çözüleceğini de sanmıyorum. Bence çocuğunuz uyaran eksikliği için değerlendirilmeli

Ayda 8 saat dil terapisiyle, evde çok fazla egzersiz yapamıyorsunuz anladığım kadarıyla, yaşıtlarından epeyce geride olan çocuğun ciddi bir yol katedebileceğini düşünmüyorum açıkçası. Birde var olan kelimeler gitti diyorsunuz. Çocuğu psikiyatri gördü mü? Gördüyse başka bir doktora.da gösterin.

Ben tekerlemelerin çok faydasını gördüm. Çocuklar rutini çok sever her gün okuldan geldikten sonra aynı saatte aynı sırayla tekerlemeleri el kol hareketleriyle kucağıma oturtup yaptım. 3 5 tekrardan sonra o da benimle birlikte yapmaya başladı. Sonra kitaplara geçtik şimdi işaretlerle masal anlatacak seviyede. Çok zorlanınca kelimeler çıkıyor. Bizim uyaran eksikliği problemimiz var. Bu arada el ve dil bir arada ilerliyor. El becerisi arttıkça dile de yansıyor. Benim iki küçüklerin arası 15 ay ve çok zorlandım. Ona zaman ve fırsat tanıyın, yapabildiği her şeyi yapsın. Geç olsun ama o yapsın.

Bence farklı bir dr çocuğu görmeli.bir de etrafınızdan destek alın gelip size yardımcı olsunlar çocuğunuzla ilgilenmeye çalışın bu döngünün içinde diğer çocuğunuzda da aynı problemi yaşayabilirsiniz.Evde ekran açmayın bol bol kitap okuyun ikisi içinde faydalı olacaktır. Günlük hayatın gereklilikleri ve koşturmacası içinde bazı şeyler zor biliyorum ama belli bir süre bu konuya eğilmelisiniz benim oğlum 28aylikken konuşmaya başladı onun öncesinde panik yaptım çocuk doktoru evde siz de TV izlemeyeceksiniz dedi yaptık günde iki kez parka çıkarttım bol bol kitap okudum faydası oldu belli bir süre bu konuya odaklanın bazı şeyler bırakın kalsın ev dağınık olsun yemek az olsun kısacası bu konuya adayın kendinizi ve hem Dr hem çevre desteği alın

Merhaba İşitme testi yaptırdınız mı

Özel gereksinimli çocuk annesi olarak yazıyorum öncelikle bir kbb uzmanına giderek işitme testi isteyin sonra çocuk nöroloji ve çocuk psikiyatriste götürün gerekirse nöroloji eeg falan isteyebilir beyin fonksiyonlarına bakabilir. Bunlar çok basit işlemler korkmayın illa bi sıkıntı çıkacak değil. Ama içiniz rahat eder evet ekran vs kapatmakta önemli etken ama altta yatan gerçek sıkıntıyı bulmak gerekiyor.

Desteksiz 3 çocuk büyütmüşsünüz, son ikisi yakın aralıkta, bir şeyler için evet biraz geç kalınmış ama elinizden gelen buydu demek ki.
Genetik olarak geç konuşma var belli ki, 2 yaşında 3 yaşında şakıyacak çocuklar değillermiş.

Konuşma odaklı kutu oyunları alın, bol bol kitap okuyun.
Hikaye küpleri var(birkaç markada var), siz başlayın, siz anlatın o dinlesin, sonra küçük küçük ona anlattırırsınız.

Ders gibi yaparsanız kaçar çocuk, zorlandığı bir şeyde dikkatini size vermemesi doğal.
Her şeyi oyunlaştırmalısınız.

Özel gereksinimli çocuk annesi olarak yazıyorum öncelikle bir kbb uzmanına giderek işitme testi isteyin sonra çocuk nöroloji ve çocuk psikiyatriste götürün gerekirse nöroloji eeg falan isteyebilir beyin fonksiyonlarına bakabilir. Bunlar çok basit işlemler korkmayın illa bi sıkıntı çıkacak değil. Ama içiniz rahat eder evet ekran vs kapatmakta önemli etken ama altta yatan gerçek sıkıntıyı bulmak gerekiyor.
Rapor alırken nöroloji psikiyatri görüyor sıkıntı yok dedi ama aklıma takılan birşey var oğlum doğduğunda Burun tıkanıklığı vardı geçmedi bi türlü 2 ay sonra çocuk doktoru bingildaginda şişlik farkeeti rontgende sıvı birikmesi vardı fakülteye gittik apar topar orda emar çekilirken klorahidrat ilacını makattan yerine ağızdan sütüne karıştırarak siringayla vermemle burnundaki bütün sümük balgam boşaldı ve tıkanıklığı geçti bingildagi da saniyesine indi bu yazdiklarimi yaşarken inanın ömründen omur gitmişti Allah yardım etti bize yoksa başka hastalıktan şüphelenip çocuğum direk ameliyata alinacakti ya o bu yaşadığımız olay beyinle ilgili olduğu için anlattım beyin fonksiyonlarina bakılsın dedinkzya acaba bu olay olumsuz etkilemis olabilirmi

Bagirsak temizliği önemli.Hollanda da seymatje diye bir fenomen var.fulvik asit ve zeolit ile çocuğunda yaşadığı gelişmeleri anlatiyo.sayfasinda öne çıkanlardan bakabilirsin.
Arkadaşımın da çocuğu 5 yaşında konuştu.simdi hiç bir sıkıntı yok.o fenomenden görüp aldı deneyimledi.Hergun okulda gördüğüm (Kizimla ayni sinifta oldugu icin hergun goruyorum)çocuk 2 haftalık bi tatilden sonra baktım konuşmaya başlamış. Tabi ben şok.inanin gözümle görmesem o çocuktaki gelişmeyi inanmazdım.Turkiyede misiniz ya da Türkiye de var mı bilmiyorum ama araştırın derim.

Tabi bu arada arkadasim kesinlikle telefon tablet televizyon gibi uyaranlardan uzak tuttu.sifir ekran diyebilirim.
Araştıracağım canım gerçekten güzel gelişme olmus

Desteksiz 3 çocuk büyütmüşsünüz, son ikisi yakın aralıkta, bir şeyler için evet biraz geç kalınmış ama elinizden gelen buydu demek ki.
Genetik olarak geç konuşma var belli ki, 2 yaşında 3 yaşında şakıyacak çocuklar değillermiş.

Konuşma odaklı kutu oyunları alın, bol bol kitap okuyun.
Hikaye küpleri var(birkaç markada var), siz başlayın, siz anlatın o dinlesin, sonra küçük küçük ona anlattırırsınız.

Ders gibi yaparsanız kaçar çocuk, zorlandığı bir şeyde dikkatini size vermemesi doğal.
Her şeyi oyunlaştırmalısınız.
Evde etkinlikler yapiyoruz dediğim gibi TV tablet vermiyorum boyama şarkı söyleme taklit oyunları gibi yani elimden geleni yapmaya çalışıyorum evde kapanip kalmıyoruz soğukta olsa en az 1 saat Park yada gezmek için gergin çıkarıyorum dışarı yazın sürekli mahallede çocuklarla oynadı parkta filan

Rapor alırken nöroloji psikiyatri görüyor sıkıntı yok dedi ama aklıma takılan birşey var oğlum doğduğunda Burun tıkanıklığı vardı geçmedi bi türlü 2 ay sonra çocuk doktoru bingildaginda şişlik farkeeti rontgende sıvı birikmesi vardı fakülteye gittik apar topar orda emar çekilirken klorahidrat ilacını makattan yerine ağızdan sütüne karıştırarak siringayla vermemle burnundaki bütün sümük balgam boşaldı ve tıkanıklığı geçti bingildagi da saniyesine indi bu yazdiklarimi yaşarken inanın ömründen omur gitmişti Allah yardım etti bize yoksa başka hastalıktan şüphelenip çocuğum direk ameliyata alinacakti ya o bu yaşadığımız olay beyinle ilgili olduğu için anlattım beyin fonksiyonlarina bakılsın dedinkzya acaba bu olay olumsuz etkilemis olabilirmi
Ah yavrum benim ya tadı mı iğrenç geldi bende eeg çekiminde içirecektim mamaya katıp verecektim içmedi kızım doğal uyudu neyseki. Raporda bulunan doktorlar inanın çok Bişeye bakmıyor sizin drlar muayene ettiyse bilemem bizim rapor doktorları yazıp yolluyor muayene olup öyle gelin diyolar tanı falan koymuyorlar yani siz bence çocuk nöroloji doktoruna gidin tekrardan hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama artık her hastanede oluyor nöroloji doktorları İnşaAllah bi sıkıntı çıkmaz. Ablamın oğlu böyleydi çok geç konuştu ama konuştu sonunda o zamanlar tv tablet telefonda yoktu 30 yıl öncesinden bahsediyorum genetikte olabiliyor. Benimde oğlum 2 yaşında ablası konuşamadığı için oğlumda ondan mı etkileniyor bilmiyorum tekrar etmiyor kelimeleri inatla istese söylüyor mesela dayı de diyorum dayısına dayı dedi ama inadına amca diyo gibi gibi :) akranları bıcır bıcır konuşuyor bizimki ilk iki harfle başlıyor kırmızı diyecek tıı diyo sarıya cııı dil terapistine gittik kızımı götürdüğüm terapist çok iyi, bunlarda kelime sayılıyor dedi henüz ufak biraz daha takip edelim dedi bakalım kelimeleri artacak mı diye. Şimdikileri liste yaptık karşılaştıralım dedi bi kaç ay sonra gelişme var mı diye. adım adım konuşuyorumun setiyle çalışıyorlar bende evde destek veriyorum bu setin uygulaması da var adım adım konuşuyorum diye yazarsanız indirebilirsiniz app storedan ya da google playden gerçekten çok faydalı kitap olarakta seti var uygulama ücretli ama ücretsizde sayfaları var denemek için ve terapi içinde yeterli oluyor. Erkek çocukları biraz daha geç konuşuyor gözlemlediğim kadarıyla.

Evde etkinlikler yapiyoruz dediğim gibi TV tablet vermiyorum boyama şarkı söyleme taklit oyunları gibi yani elimden geleni yapmaya çalışıyorum evde kapanip kalmıyoruz soğukta olsa en az 1 saat Park yada gezmek için gergin çıkarıyorum dışarı yazın sürekli mahallede çocuklarla oynadı parkta filan
Konuşan çocuk her şekilde konuşuyor desteğe ihtiyaç olanlar içinde anne olarak siz zaten çaresizliğinizi ve ilginizi buraya yazarakta belli ediyorsunuz🩷 Kızımın geçirdiği kalp ameliyatı ve lösemi tedavisi eğitimlerini çok aksattı tekrardan başladık ve çok faydasını gördük sizde götürün gerçekten terapiler çok iyi geliyor kızımın hiç kelimesi yoktu anne bile demiyordu terapi sonrası kelimeleri olmaya başladı mâşâAllah İnşaAllah devamıda gelir her şeyin başı sağlık 🤲🏻

KUsura bakmayin da anlamiyorum ilkine iyice bakmadan buyutmeden digerini doguran sizleri. Guzel mi boyle !?

KUsura bakmayin da anlamiyorum ilkine iyice bakmadan buyutmeden digerini doguran sizleri. Guzel mi boyle !?
Neden çoğul konuşma gereği duyuyorsunuz? Herkes bi ahkam kesme derdinde bu forumda! vasfınız nedir kimsiniz siz hiç kimsenin haddine değil başkasının hakkında bu şekilde yorum yapmak size düşmüyor boyunuzu aşan yorumlar yazmayın faydanız olacaksa yazın

Neden çoğul konuşma gereği duyuyorsunuz? Herkes bi ahkam kesme derdinde bu forumda! vasfınız nedir kimsiniz siz hiç kimsenin haddine değil başkasının hakkında bu şekilde yorum yapmak size düşmüyor boyunuzu aşan yorumlar yazmayın faydanız olacaksa yazın
DUsuncelerimi ifade edebilirim sanirim

Back
X