Oğlumun ismi, eşimin ailesini gerdi..

Sevgili ipek;

Her isim her dilde ,her kelime her dilde farklı anlamlar ifade edebilir canım sen de biliyorsun bunu..

Lütfen takılma böyle şeylere..Biz TÜRK'üz ! can kelimesi dilimizde çok güzel bir mana içeriyor, ne diye bu tip şeylere takıyor bu insanlar anlam veremiyorum..Saçmalığın daniskası !

Düşün arapça da öyle kelimeler var ki Türkçemizde çok komik ve terbiyesiz manalar içeriyor bizzat şahidim arapça dersi almış biri olarak :9: Onların ülkesinde belli bir nesneye verilen adı bizim ülkemizde söylendiğinde karşı taraf suratına bakar ve hatta dayak yemene vesile bile olabilir o derece !

Biz Türkiye'de yaşıyoruz, bizim ülkemizde derin ve güzel bir mana taşıyan bir adı en sevgili oğluna layık görmüş vermişsen kimseye bu isim üzerine laf söylemek düşmez:19:

Bak sana bir şey anlatayım. Ben solağım. Çocukluğumda bir gün köyde yemek yenirken cahil bir akraba herkesin içinde bana "sol eliyle yemek yiyen şeytanı besler" demişti, annem orada ortalığı ayağa kaldırdı, siz küçücük çocuğun yanında böyle zır cahil sözleri nasıl söyler, benim çocuğumu nasıl korkutursunuz diye. Bir daha kimse cesaret edemedi annemin, bizim yanımızda boş konuşmaya.

aynısını ben yıllarca yaşadım ve aynı lafları duydum, bi süre sonra "şeytan aç bakim ağzını" şakaları bile yaptım...:))
ne kadar anlamsız böyle safsataların Allah'a olan aşkın, inancın önüne geçmesi... kim O'nun adaletinden şüphe edebilir de böyle gereksiz tartışmalara girebilir, nasıl bi inançtır bu... ipekcim, Allah analı babalı sağlıklı ve hayırlı bir evlat yetiştirmek nasip etsin size... Can o kadar sık duyduğumuz bir isim ki, hatta sevdiğimiz insanların adının sonuna bile konuşmalarda ekleriz bazen... Bebeğin kişileri ve konuşmaları kavramaya başlayana kadar insanlar çoktan bu gereksiz inatlarından vazgeçmiş olurlar diye düşünüyorum... duymamazlıktan gel...

öncelikle Allah çocuğunuzu size bağışlasın,sağlıkla büyütün.
inanın ilk kez duydum anlatıklarınızı ,
bildiğimiz anlamından farklı olabilir ama alay konusu olması etrafınızda böyle aksettirilmesi hiç hoş değil,
değiştirip değiştirmemek anne ,babanın kararı çocuk çok küçük fikri alınamayacağına göre
eğer zaman içinde çocuğum bu tavırları duyunca üzülür,etkilenir derseniz vakit geçmeden değiştirin derim.
isim konusu cidden çok hassas çocuğun hayatını,kişiliğini etkileyen bir seçim ,anne ,babaya sorumluluk düşüyor .
eşinizle konuşup karar verin içiniz rahatsa sorun yok.

Dayanağını biliyorum ama konum kapanmasın diye açık yazmadım.
"Adem insanların atası, Can ise cinlerin atasıdır" diye ayet var gerçekten.
Umarım konumu kapatmazlar, amacım dini içerikli konu açmak değil.
Sadece çok ikilemde kaldım, seviyorum oğlumun ismini.
"Can isminde tanıdığım herkes gayet zeki ve kibar" diyecek oldum, "ee tabi ataları şeytan değil mi" dediler..!

mrb.Bende ayette böyle geçtiğini biliyodum ama bence kesinlikle niyet önemli.Siz severek aşkla koymuşsunuz oğlunuzun ismini o cahillerde (affınıza sığınıyorum)
saçmalıyorlar.Benim oğlumun adı da Yaman her ağladığında huysuzluk ettiğinde başıma kaktılar hiç umursamadım ne şakalarına maruz kaldık saçma sapan
Sonunda tepkimi koymaya başlayınca azalttılar.Allah oğlunuzu size bağışlasın sağlık,akıl,mutluluk versin gerisi tefarruat bence :)

Eşinin ailesi herhalde başka bir isim düşünüyordu ki beğenmiyorlar Can ismini. Güzel bir isim gerçekten, 3 harflilerde de alakası yok, c harfi ile başlayan kelimeler arapçadır yada farsça, ancak cin - can aynı kökten (görülmeyen gizli gibi, can' ıda görmeyiz cinide vs.)gelmesine rağmen başka anlamlar taşıyor, can demek nefes yaşam demek, cin ise metafizik bir varlığın adı, bal gibi de farklı kelime bunlar... Takma kafana, için rahat olsun kelime anlamı hakkında.

Son düzenleme:
allah sana ve eşine bağışlasın can'ını ipek'cim...

her kafadan bir ses çıkar,ama umursamamak en doğrusu :34:

daha neler :37: cnm onlarda değiştirp kendi beğendikleri isim konsun istiyorlar bence ne kadar can isimli çocuk var hatta ünlüler arasındada var havada gezmiyorlar :27:

oğlumuzun ismini ben koydum..can ismide çok güzel..3 harfliler vs hurafe bunlar..hiç duymadım böyle bir şey..severek koymuşsunuz..değiştirmeyin derim...

Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum arakadaşlar, iyi ki varsınız.
Yeğeniniz Can, teyzelerinin ellerinden saygıyla öper:-)

sevgili ipek
ben mesajımda ismin 3 harflilerle bir ilgisi yok demek istedim hiç duymadım bu güne dek kuranı kerimde tabiki 3 harflilerin olduğu yazılı..ama 3 harflilerle isme dair bir şay okumadım..oğlumun ismi taha arapça sanırım..ben sevdiğim bir isim olduğu için koydum..çok takılmadım o konuya...
sevgili canada ömür boyu sağlık ve mutluluk dilerim...

öncelikle bebeğinizi güle güle büyütün......eşinizin ailesi uzaydan mı geldi....yok öyle birşey çevremde birçok kişi ikici isim olarakta kullanan var...bu nası uydurma öyle...sırf onlar beğenmedi diyede değiştirmeyin...hemen atlayıp kendi dedikleri isimleri koyacaklar...

Yerinizde olsam hiç takılmam böyle insanlara...

Küçük bir araştırma ismin anlamı : 1. Can, ruh. Hayat. 2. Güç, kuvvet, hayatiyet, dirilik. 3. Gönül, yakın dost, çok sevilen arkadaş. 4. Mevlevi ve Bektaşi tarikatlarında dervişlerin birbirlerine hitabı. 5. Kişi, fert. 6. Sevgili.

Cin gibi diyip bi de üstüne gülen kadına ben olsam, gayet ciddi bir şekilde "niye bu kadar güldünüz" derdim... anlardı hatasını zevzek...

Benim oğlumun ismi Kur'an'da geçmiyor, bende kulağına isminin yanına Ömer'i okutturdum babacığıma...

Ömer ismini de çok severim...

ne saçma saçmalığın daniskası bence siz kendiniz koyduğunuz için içlerine oturmuştur. Ne demek ya o zaman Hz. Ali ismidemi 3 harflilerden töbe haşa yarabbim ne cahil insanlar var ya

ah ipek sen de mi diyecektim ki senin zekan beni bu denli şaşırtamaz sen zaten inandığından değil büyüdüğünde ona da bunları söylerlerse o da korkar etkilenirse diye düşündün değil mi onu anlıyorum mesajlarından

saçmalık

varsayalım cin olsa bile cin allahın yarattığı varlıklardan bir guruptur tıpkı insanlar gibi,yine tıpkı insanlar gibi iyi ve kötüleri vardır hepsi kötü diye bir şart yok,acaba başka nasıl varlıklar ,alemler var ...(bakınız kur'an :ben binlerce alem yarattım)

dinimiz çocuklarınıza güzel isimler verin diyor ama mesela en güzel isimler olan allahın isimlerini veremiyorsun sadece allahı seven ,allahın kulu gibi isimler verebiliyorsun ,can cin demek de değil cinlerden birinin adı ise yine aynı hesaba geliyor ..kaldı ki kötü cin olup olmadığı da belli değil ve zaten can da değil cannmış

asıl ironi biz türk'üz islamiyeti seçmemiş olsaydık bu cann ismi hiç de bizi ırgalamayacaktı ,sadece islamiyeti seçtiğimizde hayatımıza giren bir din ve dolayısıyla dil

can candan gelen candan kopan ,ne güzel bir isim boşver sana nerden ne rahatsızlık versek diye düşünüyorlar salla gitsin
ama tepkini göster ki çocukların yanında da bunları söylemesinler ,kızın anlamasa da ağzı alışabilecek yaşta ne de olsa
öptüm seni ve yumurcakları

arapçada "cânn" üçlü harfli anlamına geliyor, can değil diye biliyorum ben..

bu da demektir ki iki kelime arasında, hala ile hâlâ arasındaki farktan bile daha çok fark var..

seni zaten çok severim. Ama bu yorumun beni benden aldı, hakikaten ayette cann diye geçiyor. can değil, evet..!
bu noktadan hareketle araştırayım bakalım. sağol cnm.

Olay bundan ibarettir diyerek konuyu kapatıyorum.
Sevgili ipektuncer siz istemesenizde bu konu dini içeriğe gider ve tartışmaya açık olduğu için kapatmak zorundayım,anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.

Son düzenleme:
Back
X