Ölen kişinin ardından devir yaptırtmak

tuciiii35

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ağustos 2013
82
2
28
İstanbul
arkadaslar ölen kişinin ardından devir yaptırılıyormus bu devir kişinin namaz kılmadıgı oruc tutmadıgı günlerin yasına göre hesaplanması ve ona göre para ödenmesiymiş yani bunu cok kisiden duydum ama bana pek mantıklı gelmedi o orucların namazların paraya dökülmesi ve günahlarının affolması.. ne kadar dogru bi bilgisi olan varsa aydınlatırsa cok sevinirim

ölen için sadece sadakayı duydum,ne kadar doğru bilmiyorum...

Din konusunda fetva vermek bana düşmez ama bu dediğiniz bence tam anlamıyla saçmalık. Olur mu öyle şey? Ben hayatım boyunca namaz kılmayayım, oruç tutmayayım ama ölünce ailem parasını ödesin oh ne ala.

Ölen kişinin amel defteri kapanır.
Ancak kendisi kendi malından veya parasından ben ölünce şu parayı fakire fukaraya dağıtın derse o başka
Çünkü onda da o parayı zaten o işlere niyet etmiştir.
Öteki türlü hurafeleri dinimize Sokanı inanın ki öldürmek istiyorummm

aynı sekilde bana da sacma geldi sormakta ki amacım bunu diyen kişinin din konusunda bilgi sahibi olduguna inandıgım bir kişi olmasıydı ki yanıldıgımı düşünüyorum yakın bir akrabamı kaybettim amacım ona karsı olan son vazifelerimizi eksiksiz yerine getirmek onun icin sordum tesekkürler cevaplar icinn :)

Öncelikle dini konuların açılması yasaktır burada. Ancak bu mevzunun aslı "kılınmayan namazlar ve oruçları para ödeyerek affettirmek" değildir. Zaten hali hazırda yaşıyorken bile yapılan ibadetlerin ve hayırların kabul edildiğinin, kişinin kati suretle affedildiğinin bir garantisi yoktur. Kişi ibadetini yapar yahut tövbe eder gerisi Allah'a kalır. Gökten zembille "ibadet kabul edilmiş, kul affedilmiştir" diye mühürlü bir kağıt inmez.

Aynı şekilde ölen kişi için de devir ve iskat denilen mevzu, "fakir ve muhtaç olan kulları sevindirerek, ihtiyaçlarını ölen kişi adına karşılayarak, yaradandan bu yapılan hayırlar hürmetine af ummak" tır. Bittabi garantisi yoktur. Veya "kılmadığı namazların karşılığı olarak bu para ödeniyor" gibi bir durum yoktur. Yapılan, ölenin ardından verilmiş sadaka gibidir. Devir ve iskatın bu durumdan tek farkı yapmadığı ibadetlerin yahut günahlarının affını umarak hayır yapmaktır. Kabul edilir edilmez o ayrı mevzudur. Bunu borç ödeme olarak düşünmemek gerekir. İskat ve devir yapıldığı halde kul affedilmeyebilir. Yapılmadığı halde affedilebilir. Keza iskat ve devir sonucunda sevindirilen kulların ve yapılan hayrın hürmetine affedilebilir.

Devir ve iskat mevzusundan birçok fıkıh kitabında, hadis ve ayetlerde bahsedilmiştir. Yineliyorum bu bir bedel ödeme değildir. Farz edelim ki ısrarla böyle anlaşılmak isteniyordur. Yapılan hayrın kime ne zararı olabilir ki?

Ek olarak: İskat farz değildir. Ancak yapılması daha iyi olur.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…