• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ölüm

Benim de gördüğüm ilk ölüm canım babaminkiydi. Henüz 22 yaşımı doldurmamıştım. Babam 8 aydır kanserle boğuşuyor ve acı çekiyordu. Son gününde babamın yanındaydık. O gün bizimle bağını kesmişti. Sadece her nefesinde Allah-Allah diyordu. Sanırım o da artık son nefesine yaklaştığının farkındaydı. Tıpkı sudan çıkan balığın nefes alış verişi gibi görünüyordu. Ve saat gece 12 buçuk oldu. Arkadaşları, akrabaları, hepimiz babamın başındaydık. Babam artık nefes almıyordu. Hepimiz öldüğünü biliyorduk ama donup kalmıştık. Ölmüştü anlamıştım ama yine de göğsüne bakıyordum. Allahım nolur bir kerecik kıpırdasın göğsü diye düşündüğümü hatırlıyorum. Sonra yengem babamin bileğini tuttu ve nabız yok, abimi kaybettik dedi. O an hepimiz birden ağlamaya başladık.

Babam için ağlamadım aslında ben. O öyle guzel bir hayat yaşamıştı ki... Yeryüzü meleği derlerdi ona, öyle mükemmel bir insandı. Sadece kendim için ağladım. Onu bir daha göremeyeceğim, öpüp sarılamayacağım, sesini duyamayacağım, eşimle tanıştıramayacağım, çocuklarımla dedesine gidemeyeceğim için...

Hiç korkmadım biliyor musun onun cansız bedeninden. Alnından öptüm. Sıcacıktı. Sanki elbisesini yeni çıkarmış da kenara koymuş gibiydi bedeni. Ruhunun çok daha güzel bir yere ait olduğunu biliyorum. Sanki hala yaşıyor gibi. Neredeyse 5 sene olacak. Hala birileri onun için "Rahmetli" deyince komik geliyor :)

Evrende hiç birşeyin yok olmadığı da ölümün bir son olmadığının delili değil midir?

Ben o gün çok yüce bir duygu hissettim. Sanki tanımlayamadığım birşeyle aramda sadece ince bir perde var gibiydi. Sanki bir adım atsam o şeye ulaşacaktım. Tarif edebilmek için söyleyebileceğim tek şey göklerin kapısı açılmış gibi bir histi. Aynı hissi oğlum dünyaya geldiği anda da çok yoğun olarak yaşadım. O an anladım ki ölüm ve doğum kardeşmiş.

Ben o günden sonra ölmekten hiç korkmadım. Şuanda da ölmekten korkmuyorum. Sadece oğlum annesiz kalacak diye üzülürüm o kadar. Babamin gurur duyacağı bir hayat yaşayacağım ve bir gün babamla karşılaştığımda onun ellerini öpeceğim ve yaptığım tüm güzel şeyleri anlatacağım inşallah.

Son olarak bu uzun yazıma "Dünyada ölümden başkası yalan" diyerek son vermek istiyorum :)

Benim de gördüğüm ilk ölüm canım babaminkiydi. Henüz 22 yaşımı doldurmamıştım. Babam 8 aydır kanserle boğuşuyor ve acı çekiyordu. Son gününde babamın yanındaydık. O gün bizimle bağını kesmişti. Sadece her nefesinde Allah-Allah diyordu. Sanırım o da artık son nefesine yaklaştığının farkındaydı. Tıpkı sudan çıkan balığın nefes alış verişi gibi görünüyordu. Ve saat gece 12 buçuk oldu. Arkadaşları, akrabaları, hepimiz babamın başındaydık. Babam artık nefes almıyordu. Hepimiz öldüğünü biliyorduk ama donup kalmıştık. Ölmüştü anlamıştım ama yine de göğsüne bakıyordum. Allahım nolur bir kerecik kıpırdasın göğsü diye düşündüğümü hatırlıyorum. Sonra yengem babamin bileğini tuttu ve nabız yok, abimi kaybettik dedi. O an hepimiz birden ağlamaya başladık.

Babam için ağlamadım aslında ben. O öyle guzel bir hayat yaşamıştı ki... Yeryüzü meleği derlerdi ona, öyle mükemmel bir insandı. Sadece kendim için ağladım. Onu bir daha göremeyeceğim, öpüp sarılamayacağım, sesini duyamayacağım, eşimle tanıştıramayacağım, çocuklarımla dedesine gidemeyeceğim için...

Hiç korkmadım biliyor musun onun cansız bedeninden. Alnından öptüm. Sıcacıktı. Sanki elbisesini yeni çıkarmış da kenara koymuş gibiydi bedeni. Ruhunun çok daha güzel bir yere ait olduğunu biliyorum. Sanki hala yaşıyor gibi. Neredeyse 5 sene olacak. Hala birileri onun için "Rahmetli" deyince komik geliyor :)

Evrende hiç birşeyin yok olmadığı da ölümün bir son olmadığının delili değil midir?

Ben o gün çok yüce bir duygu hissettim. Sanki tanımlayamadığım birşeyle aramda sadece ince bir perde var gibiydi. Sanki bir adım atsam o şeye ulaşacaktım. Tarif edebilmek için söyleyebileceğim tek şey göklerin kapısı açılmış gibi bir histi. Aynı hissi oğlum dünyaya geldiği anda da çok yoğun olarak yaşadım. O an anladım ki ölüm ve doğum kardeşmiş.

Ben o günden sonra ölmekten hiç korkmadım. Şuanda da ölmekten korkmuyorum. Sadece oğlum annesiz kalacak diye üzülürüm o kadar. Babamin gurur duyacağı bir hayat yaşayacağım ve bir gün babamla karşılaştığımda onun ellerini öpeceğim ve yaptığım tüm güzel şeyleri anlatacağım inşallah.

Son olarak bu uzun yazıma "Dünyada ölümden başkası yalan" diyerek son vermek istiyorum :)
sabır dilerim ölümle yüzleşmek gerçek anlamda zormuş helede sevdiklerimizin ölümleri ise
dünyada ölümden başka gerçeklerde var bireysel olarak ölüm gerçektir fakat yaptıklarımızla varız birşeyler bırakıyoruz ve devamlılığımız var tabi herşey bir yanılsama değilse yanılsama olması demek ölümünde gerçek olmadığı anlamına gelir ozamanda sorun yok

sabır dilerim ölümle yüzleşmek gerçek anlamda zormuş helede sevdiklerimizin ölümleri ise
dünyada ölümden başka gerçeklerde var bireysel olarak ölüm gerçektir fakat yaptıklarımızla varız birşeyler bırakıyoruz ve devamlılığımız var tabi herşey bir yanılsama değilse yanılsama olması demek ölümünde gerçek olmadığı anlamına gelir ozamanda sorun yok

Aynen, biz zaman ve mekan kavramlarıyla sınırlı olduğumuz için bizim literatürümüzde doğum ve ölüm kavramları var aslında.

Son düzenleme:
Hayat bu hepimiz birgün öleceğiz bunu kabullenmek dildede olsa kabullendiğimiz bir durum
buna inandığımı kabullendiğimi düşünüyordum düne kadar
Hayatımda ilk kez ölü bir insan gördüm ve karma karışık bir ruh hali içerisindeyim neden
Ve bu kesinlikle korku değil
varmı böyle bir durum mu yaşayan

Ben görmedim ama cansız beden grmek çok zor çok ağır bir şey bence, kaldıramazdım herhalde.

Ben görmedim ama cansız beden grmek çok zor çok ağır bir şey bence, kaldıramazdım herhalde.
ben basit birşey olduğunu düşünürdüm sonuçta organların işlevini yitirmesi ama değilmiş düne kadar gördüğüm konuştuğum bir insan orda hareketsiz yatıyor çok farklı bir duygu
görerek bu durumla sık karşılaşarak aşılabilecek duygular sanırım

Hiç bir iz bırakmadan da giden var ama adı sanı hatırlanmayan. Hatta kimsesiz, hatta bir anda.. hatta topluca.. onlara ne için yaşamış sence, en ufak bir eseri yoksa dünya yüzeyinde?

Hayat bu hepimiz birgün öleceğiz bunu kabullenmek dildede olsa kabullendiğimiz bir durum
buna inandığımı kabullendiğimi düşünüyordum düne kadar
Hayatımda ilk kez ölü bir insan gördüm ve karma karışık bir ruh hali içerisindeyim neden
Ve bu kesinlikle korku değil
varmı böyle bir durum mu yaşayan
babannemi gözlerimin önünde kaybettikten 6 ay sonra çok ciddi panik atak hastası oldum.gerçekten farklı bir duygu her anını görmek korkmak değil ama size benzer hisler yaşadım bende ama geçiyor zamanla bu his ben birde ardından evlendim belki o yüzden atlatabildim bilemiyorum.

o zaman olume yukledigin anlam itibariyle kafanin karismasi normal. Cunku olum zaten cok acayip bir sey...
İnsanlar adlandıramadığı anlamlandıramadığı şeylere boyun eğdiler biat ettiler taptılar mesela güneşe taptılar yıldırıma anlamlar yüklediler yıldızlardan gelecek okudular
ölüm muamma olduğu için anlamlar yükledik onun üzerinden ceza ve ödül alma şeklinde teoriler geliştirdik bende bu açıklamayı doğru bulurum
Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlı varlıkların herhangi bir dokusunun canlılığını kaybetmesine de ölüm denir.
Ötesi yok sadece alışık olmadım bir duruma verdiğim tepki ve ölüm ile yüzleşmeydi benimkisi şimdi iyiyim

Olum her zaman soguk ve urperticidir. Herkesin olecegi bu gercegi degistirmez..

Ablamın ölümünü gördüğümden beri ölümden korkmuyorum

Yani o ölmeden önce sanki ölüm bize hiç uğrmazmış, sonsuza kadar yaşayacakmışız gibi gelirdi bu nedenle asla ölmek istemezdim çok korkardım

Ölüm bu kadar yakınıma gelince kabullendim sanırım böyle bir olgunun varlığını

Yaklasik 2 yil olacak kardesimi kaybedeli. 7 gun komada yatti. O gunleri hatirliyorum ama nasil sabrettim nasil dayandim bunlarin ben de cevabi yok. Bazen su an olsa ayni sey dayanabilir miyim diyorum kendi kendime. Doktor ilk kardesinizin genc olmasi hayatini kurtarabilir demisti. Beynindeki basincin dusmesini bekleyecegiz dedi. Beklemek, bir sonsuzluk gibiydi. Hic bitmeyen gece ve gunduz. Yemeden icmeden, suskun bir kosede kardesimin uyanmasini bekledim 7 gun boyunca. Gunler gectikce beynindeki basinc inmek yerine yukseliyordu. 4.gunun sonunda kendimi kardesimin ölümü dusuncesine hazirlamaya basladim. Annem kardeslerim ablam zor ayakta duruyorlardi birinin guclu olmasi gerek diye dusundum. Oyle zordu ki benim icin. Her an her saniye yanindaydim, ellerini tutuyor, yuzunu oksuyordum. 25 yasinda gencecik delikanliydi, yapili, uzun boylu. O hastane yatagina, o ölüm dosegine hic yakistiramiyordum ama sonra dusunuyordum. Bu beden bize Allah'tan bir emanet. Vakti geldiyse kim Allah'in emrinin karsisinda durabilir. Bizim durumumuzda sabah hayatta olan kardesim aksam hastane yatagina dusunce idrak edebilmemiz cok zor oldu. Bilmiyor ki insan ne zaman son dakikalarimiz, saniyelerimiz. O gunun sabahinda daha masada kahvalti yaparken kavga etmistim kardesimle. Bir abla olarak iyiligini istiyordum sadece, onu dusundugumden. Agir konustuk birbirimize. Hastanede yataginin bas ucunda hep elini tuttum ve af dilerim. Affet kardesim bilsem hic kalbini kirar miydim dedim. Konustum, konustum, agladim. Aglamak, sadece aglayabiliyorsun sanki o anda. Bazen yaslar kuruyor gozlerinde. Insanlar komada olsalar bile yanlarinda soylenenleri duyanlar oluyormus gibi seyler okumustum. Duysa da, duymasa da, hep konustum. Biliyordum ki, bir sure sonra ebediyyen bizden ayrilacak, daha onun elini tutamayacagim, yuzunu oksayamayacagim. Artik makinaya bagli nefes alabiliyordu ve doktorlar daha fazla hayatta tutamayiz diyorlardi. Yurtdisinda yasiyoruz ve burda hasta kendi nefes alamiyorsa, oyle cok fazla cihazda bagli tutmuyorlar, fisini hemen cekiyorlar. Biz 7 gun erteleyebildik sadece...7.gunun ogle vakti fisi cektiler ve kendi nefes almaya calisiyordu fakat oyle zordu ki onun icin. Dakikada gogsu belki 15 20 sefer inip kalkiyordu ve bu sekilde uzun sure dayanamayacagini biliyordum. Onu oyle gormeye yuregim el vermiyordu, cok zorlaniyordu. Doktorlar beyninin buyuk olcude öldügünü soylediler aksama dogru. Artik o ani bekliyor gibi birseydik. Annem hala umut ediyordu, kahir ustune kahir.

Ruhunu teslim edecegi gece, ayaklarina dokundugumda ayaklarinin sogumaya basladigini hissettim. Annem de hissetmis sogudugunu ayaklarina corap giydirmisti. Anne iste. Gece saat 3 bucuk gibi kalbi tamamen durdu. Mahser gunu gibi bir kalabalik toplandi hemen. Feryat figan etmedik, belkide edemedik, bir robot gibiydim sanki, hissizlesmistim. Sessizce bir kenara cokup kaldim. Sonra dokundum kardesime. Bembeyazdi, o esmer cocuk bembeyaz kesilmisti. Hala dunyanin en yakisiklisiydi. Kirpikleri, dudaklari, burnu. Cenaze gunu tabutunun icinde sanki her an ayaga kalkacakmis gibi yatiyordu, sanki uyuyordu. Yuzunde hafif bir tebessum vardi. Hayallerimiz vardi kardesimle. Ben diplomami alinca beraber tatile gidecektik. Ben yine aldim diplomami ama kardesim yoktu. Onun ismini andim, senin icin dedim.

Inancim olmasa su an yasamiyor olurdum. Deneyecek oldum cok sonra vazgectim. Inandigim halde 1 yil boyunca psikolojik tedavi gordum. Su an hayattayim ama kardesim giderken kalbimde buyuk bir bosluk birakti. Hicbir mutlulugum tam degil, hicbir gulusum tam icten degil. Yarim bir insanim. Hergun biraz daha buyuyor o bosluk. Hergun biraz daha yok olmak gibi. Yasiyoruz ama elbet birgun hepimiz ölümü tadacagiz.

Allah tum ölülerimizin mekanini cennet eylesin. Geride kalanlara sabir versin...
Biz sevdiklerini kaybedenlerin bir nebze de olsa kendini avutmasidir ölünce kavusagiz düşüncesi... Çok üzüldüm inan kıraç çok üzüldüm rabbim.mekanini cennet eylesin rabbim cennetinde kavuştursun inşallah sizi.

Ölü insan görmek korkutmuyor beni. En sevdigimin bedenini gördükten sonra ölü bedenler sadece bana onu hatırlatıyor. Bu konu da...

İnancınız yoksa etkilenmenizede gerek yok heralde çünkü sizlik bir durum yok inancı olmayan insan bu kadar etkilenmez
Kuzum bende nefes alıyorum benimde duygularım var bende üzülüp seviniyorum birini bir daha göremeyeceğim bilmek bende üzer soğuk bir teni hissedebilirim inançsızım dedim insan değilim demedim yapmayın lütfen

Anneciğimden sonra üzülemiyorum bile ölenlere, hissizleştim. Sokakta orta yaşta bir bayan görünce burnumun direği sızlıyor neden benim annem diye :(

Back
X