- 3 Mart 2016
- 18.150
- 76.570
- 598
O değil de masallar ah masallar. Çocuklarıma ilk masal kitabı alacaktım heyecanlıyım. Hiç düşûnmeden hansel grateli aldım. Masal ya hani çocuklar için. Okumaya başladım. Üvey annenin çocukları istemediği kısıma gelince bi duraksayıp sansürledim orayı. Kötü duygu vermiim dedim. Öyle sansürleye sansürleye okudum. En son fırına gelince kalakaldım. Yanan fırına atıyo ya diye hayret ettim. Çocukluğumde belki 20 defa okumuşumdur. Ama ne kadar normal geliyodu. Şimdi masal kitabı almıyorum çocuklara. Neden masallardaki kötü karakterler hep kadın ve prenseslerin hepsi pasif, yardıma muhtaç ve güzel? Erkekler neden kendini bir prensese beğendirmek için birilerini alt etmek zorunda? En önemlisi neden tüm kızların hayatlarındaki en büyük amaç bir prensle evlenmek sanki sonsuza dek mutlu olcakmış gibi?
"Asi kızlara uykudan önce hikayeler" diye bir masal kitabı var, 100 kadar kadının gerçek başarı öykülerini ele alarak masallaştırmışlar. Kitap yorumlarında "Biraz detaysız-sade kalmış anlatım, daha çok ayrıntı verilerek işlenebilirdi" deniyor ama, yine de klasik prenses hikayelerine nazaran daha tercih edilesi bir anti prenses kitabı. Bi bakın isterseniz.