Bahçe Bakımı ve Çiçekler Orkide Hakkında Herşey

Ella

Guru
Kayıtlı Üye
5 Mart 2014
37
31
34
601683_10151415439900913_2136569173_n.jpg


Orkide çiçekli bir bitki. Familyası: Salepgiller (Orchidaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’da tabiî olarak yetişmekle birlikte kültür şekilleri sera ve salonlarda yetiştirilir. Çeşitli türleri yavru vatan Kıbrıs’ın “Beş Parmak Dağları”nda da yetişmektedir.

Sera ve salonlarda yetiştirilen süs bitkisi. Tropik, subtropik, ılıman ve hatta serin iklim kuşaklarında tabiî hâlde yetişir. 20.000’den fazla tür ve varyeteye sâhiptir. Bunlar içinde 15-20 tânesi süs bitkileri olarak yetiştirilmektedir. Bilhassa Ceologyne cristata, Odontoglossum grande, Paphiopedilum insigne ve Lycaste skinneri çok kolay yetişen ve ısı istekleri fazla olmayan türlerdir.

Orkideler, sera ve salon süs bitkileri içinde çok nârin, gâyet güzel, câzip, dekoratif ve uzun müddet dayanan çiçekleriyle kıymetli bitkilerin başında yer alır. Aynı zamanda bilhassa tropik orkideler kesme çiçek olarak da özel bir renk ve fon güzelliğine sâhiptir. Tropikal orkideler genellikle epifit olarak ağaçların üzerinde yaşarlar.





1146552_10151559778395913_1321654991_n.jpg


Orkide çiçeği alacağımız zaman ilk olarak bu gösterişli çiçeğin goncalı, yeşil ve dik yapraklı olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun nedeni, gonca sayısıyla çiçeğin ömrünün doğru orantılı olmasıdır.
Aldığımız orkidenin uzun ömürlü olması için ayrıca, evlerde ya da ofislerde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir. Klimanın yakınlarında olması ise orkide bitkisi için son derece zararlıdır.
Şeffaf renkli orkide saksısı, mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Toprağı özel bir karışımdır ve bunu piyasadan elde etmek bir hayli zor bir iştir. Saksının şeffaf renkli olmasının nedeni ise çiçeğin üst kısımları kadar köklerinin de güneş ışığına ihtiyaç duymasıdır.
Orkide çiçeğinin sulaması bir diğer dikkat edilmesi gereken konulardandır. Sulama, haftada iki defa olmalıdır. Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.

Orkidenin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Bu süre sonunda çiçekler açılımını tamamladıktan sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Fakat budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanması gerekir.






Orkide çiçeğinin en çok tercih edilen rengi beyazdır. Ama lila ve pembe renkli orkideler de rahatlıkla bulunabilir.
Otellerde ve restoranlarda masa çiçeği olarak kullanılan küçük orkidelerin de bakımı, büyük orkidelerle hemen hemen aynıdır. Pembe ve bordo renkli küçük orkideler en çok rağbet gören çeşitleridir.

Son olarak orkide çiçeği saksısından zamanla taşan köklerin, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kesinlikle kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde orkide çiçeği fazlasıyla zarar görecektir.



970552_10151415439350913_689576332_n.jpg


 
X