- 23 Ocak 2008
- 10.806
- 13.020
- 823
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Hafife aldığım için demiyorum zaten.
Yarın oruç tutmayacağım diyen birine kefaret gerekmez, o kişi niyetli sayılmaz.
Konu kapanmaya gidiyor, bu tür sorular için forum çok yanlış yer.
Cevabı burda aramayın.
Dini konular yasak,birazdan kapatılır sanırım konu.
Ama yine de açıklayayım :
Kesin bir şekilde niyet etmediyseniz niyet etmiş sayılmazsınız ,öyle niyet ettim mi etmedim mi diye şüphe varsa ve hiçbir şey yemediyseniz bile niyet etmiş sayılmazsınız. Şüpheye düştüğümüzde abdest bile bozuluyor sonuçta.
Sahura kalkmak da sünnettir.Kalkmasanız da oruç tutabilirsiniz. Ama peygamber efendimiz (s.a.v) sahurda çok az da olsa yermiş.
Bugün orucunuz gitmiş artık kaza edersiniz başka zaman,pişman olmanız çok güzel bir şey.Pişman olmanız affedilebileceğinize işarettir![]()
Konu sahibi arkadaş hangi mezheptensin bilmiyorum. Hanefi mezhebine göre; Kefaret, oruca niyetlenip mazeretsiz yere bozmanın cezasıdır. Baştan oruca hiç niyet edilmezse kefaret değil, bir gün kaza tutulur.
Ben belki dini konularda iyi bilen biri varsa diye açtım konuyu bileydim açmazdım zaten.Şu an gerçekten hala soru işaretlerinden kurtulmuş değilim sinirden ağlıyorum.
Nolur kızmayın, ama pişmanlığınız çok tatlı geliyor bana
Aman deyip geçmiyorsunuz ne güzel, Rabbim görüyor bunları.
O gözyaşları ne kadar değerli onun katında.
Buraya bilen de yazıyor bilmeyen de.
Dinî konularda şu sorunun cevabı şu yazmak çok zor.
Hem her konunun ayrıntısı oluyor, hem de sorumluluk gerektiren bir şey.
O yüzden alo fetvadan destek alın en iyisi.
Tvde hocalara sorulan soruları abartı bulur, bilerek sorduruyorlar zannediyordum. Yanaktan öpmek orucu bozar mı filan. Gerçekten böyle insanlar varmış.
Valla ben Islama göre konuşuyorum. Vicdan azabı duymaniz bi şeyi değiştirmez hanımefendi. Ben de diyorum ki siz zaten niyetlisiniz eğer bulug çağına ermiş, akli dengesi yerinde olan bir muslumansaniz zaten oruç size farz hanımefendi farz ne demek bilir misiniz? Farz demek niyet etsen de etmesen de yapman gereken şey demektir. Farz ibadet için niyet gerekmez zaten doğuştan niyetli oluyoruz. Siz bilerek tutmamissiniz. Dedigim gibi Allah affetsin ama 61 gün tutmaniz gerekiyor.
Herkes şunu bilsin ki kaza Oruçlar için niyet gereklidir. Farz zaten kendiliğinden niyetlidir. .
EE ben akşamdan tutacağım diye düşünerek yattım.Sahura kalkmadım diye ailem dayanamazsan tutma dedi.Bende tutmadım.Şimdi kefaret mi oluyor bu.Hanefiyim.
Oruc tutarken niyet etmek orucun farzlaridandir. Oruc tutmak icin sahura kalkmakta niyet yerine gecer ama arkadas sahura kalkmamis. Farz ibadet icin niyet gerekmez de neyin nesi, namaza baslamadan öncede niyet ediyoruz. E zaten kildigimiz namaz belli diye dogrudan durmuyoruz namaza dimi, birazcik mantik... Ozaman nasil olsa dogustan farz diye herkes abdest almadan niyet etmeden dursun biyerde namaza....
Diyanetin fetva hattını arayıp bilgi alman daha doğru ama ben sana bildiklerim ölçüsünde yorum yaptım;
Kefaret mazaretsiz orucu bozmanın cezası, sen oruç bozmamışsın bugünkü orucunu tutmamışsın tabi niyet edip yatmadıysan. Aslına bakarsan kefaret durumu da mezheplere göre değişiyor mesela yanlış bilmiyorsam Şafi lerde kefaret yok kaza orucu var. Yani ulemaların görüşlerine göre değişen bir durum...
Ben bu konularda bu kadar yorum yapmam ama senin pişmanlığını görünce dayanamadım... Sen yine de sor öğren arkadaşım...
Çok şükür ki Rabbim bu anlayışı bana kazandırmış. Orucun farzı niyet etmek mi? Ciddi misiniz? Bence değilsiniz.. ben biliyorum ki niyet etsen de etmesen de farz olan şeyi yapmak zorundasın. Oruç farklıdır. Oruç Allah için tutulur ama namaz bizim içindir.. işte niyet diyerek şeytan oructan da uzaklastiriyormus vay be bunu da öğrendim... tavsiyem açın Kur'an'ı mealinden okuyun. Selametle. ...
Kuranı mealinden okuyun diyorsun da; Oruç keffareti konusunda Kuran'da herhangi bir âyet var mı?
Çok şükür ki Rabbim bu anlayışı bana kazandırmış. Orucun farzı niyet etmek mi? Ciddi misiniz? Bence değilsiniz.. ben biliyorum ki niyet etsen de etmesen de farz olan şeyi yapmak zorundasın. Oruç farklıdır. Oruç Allah için tutulur ama namaz bizim içindir.. işte niyet diyerek şeytan oructan da uzaklastiriyormus vay be bunu da öğrendim... tavsiyem açın Kur'an'ı mealinden okuyun. Selametle. ...
belli sebepler yokken (yani adet gibi Allah'n izin verdiği sebepler) tutmadığımız oruçları kaza edemiyoruz diye okumuştum bi yelerden ama bilemedim...
Evet orucun farzlarindan biri de niyet etmektir! Bu kalben olur, dille edilen niyet ise sünnettir! Farkindaysan farz olan seyi yapmak zorunda degil demedim lafi istedigin yere cekme bi zahmet. Farz olan bi seyi her müslüman yapmak zorunda bende aksini idda etmedim zaten. Ama niyet etmedigi biseyi veya oruc tutmak icin sahura kalkmadiysa oruc tutmus sayilmaz. Bilerek tutmadigi oruc icin ne sekil ceza ödemesi gerekir onu bilemem.
Cok bilmislik yapicagina bastan göster delilini. Burda ahkam kesme kimseye...
Okusaydiniz delilimi gorurdunuz. . Ben ahkam kesmiyorum çok şükür. Demek istediğimi hala anlamiyorsunuz bakın kalben niyet dediniz değil mi? Evet bütün müslümanlar ramazana iman etmişlerdir ve kalpleri de onaylamistir yani oruç tutacağim diye başlar bütün müslümanlar. Bu demek olmuyor ki niyet etmemisse tutmaz Hayır baştan niyet ettik biz zaten. Ben sizin Rabbiniz değil miyim?diye sorduğunda Rabbimiz..
Inşallah bu sefer anlatabilmisimdir, selametle..
Bana hâla anlatamadınız.
Ramazan orucunu tutmamak günahtır, hiç hoş değildir, bütün Müslümanların tutması
gerekir.
Orda sorun yok zaten.
Işi Kalu Bela'ya kadar getirdiniz de ne alakası var Allah aşkına oruçla?
Oruç için niyet şarttır ve niyet yoksa kefaret gerekmez.
Sizin dediğiniz gibi bir niyet yok, Kalu Bela'ya götürdünüz işi...
Ben sizin Rabbiniz değil miyim sorusuna eğer evet demisseniz o zaman Rabbin sözlerini de kabul etmissinizdir. Siz günaha giriyorsunuz ve bence Allaha siginin yarın öbür gün birisi sizin bu dediğinizi okusa ve niyet etmedim o zaman tutmama gerek yokmuş dese nasıl huzurda hesap verebileceksiniz?
Niyet etmese dahi müslüman farz olan orucu tutmak zorundadır( özel koşullar dışında). Niyete bu kadar niye taktiniz yahu? Ramazan gelmişse oruç için gelmiş. Niyet icin degil, oruc tutmamiz icin gelmis. Niyete sartlanmayin ve bahane edip de tutmamazlik etmeyin. Allah demiş mi ki ilk niyet edin yoksa olmaz diye haşa..
Haydin selametle..