• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oruçla ilgili...

öncelikle konu sahibesi böyle bi konu açmakla şahsımca çok yanlış yapmışsın. çünkü islam dinini ve fıkhını bilip bilmeyen herkes sana burda cevap verecek. ve haliyle kafan karışacak. hangi mezhebe aitsen mesala hanefiysen aç hanefi fıkhını ordan öğren yada güvendiğin bi hocaya sor.ben hanefi mezhebindenim. bizim mezhebimize göre senin durumunda olan bir kadın mutlaka orucunu bozar.çünkü kadınlara özel olan bu hal allah cc tarafından bizlere bir ikram bir hediyedir. allah sana bi kolaylık tanımıştır sana bi hediye yollamıştır.sen onun hediyesini ister geri çevir ister çevirme. o sana kalmış. ayrıca hayızlıyken oruç tutmak dinimizde böle bişi olmadığı için de bidat sayılır.

26. ÂDETLİ KADININ ORUCU ve NAMAZI

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ {222}

“Sana kadınların âdet halini soruyorlar. De ki, o bir eziyettir. Âdet günleri onları rahat bırakın; temizleninceye kadar da yaklaşmayın. Tertemiz oldular mı, onlara Allah’ın size buyurduğu yerden yaklaşın. Allah tevbe edenleri sever, tertemiz olanları da sever.” (Bakara 2/222)

“Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın” emri, âdetli kadının temiz sayılmadığını gösterir. Namaz için abdesti veya boy abdestini şart koşan âyet şöyle biter: “… Allah size güçlük çıkarmak istemez ama sizi temiz kılmak … ister.” (Mâide 5/6) Âdetli kadın temiz sayılamadığından namaz kılması mümkün olmaz. Bu sebeple namazdan sorumlu tutulamaz. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Allah kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara 2/286)

Ümmü Habîbe binti Cahş, Allah’ın Elçisine kandan şikayet edince ona şöyle demişti: “Hayzın seni engellediği süre içinde namaz kılma; sonra yıkan ve namazı kıl[1].”

Âdetli kadın namazdan sorumlu olmayınca onu kaza etmekten de sorumlu olamaz. Bir kadın Aişe validemize: "Temizlendiğimiz zaman namazımızı kaza edelim mi?" diye sormuş, o da:

"Sen Harûriyye [2] misin?” demişti. Kadın; “Hayır, Harûriyye değilim ama soru soruyorum” deyince şöyle demişti: “Bizim başımıza bu olay gelince orucu kaza etmemiz emredilirdi ama namazı kaza etmemiz emredilmezdi[3].”

Orucun kazasının emredilmesi gösterir ki, oruç namaz gibi değildir; âdet kanı oruca engel olmaz. Bakara 187’de orucu bozan şeyler; yeme, içme ve cinsel ilişki olarak sıralanmıştır. Âdet kanı bunlardan hiç birine girmez.

Orucun Arapçası savm = صوم’dır. Savm, imsak yani kendini tutma, kendine engel olma anlamına gelir. Oruç tutan, kendini yeme, içme ve cinsel ilişkiden engeller[4]. Âdetli kadının kendini, normal yollarla âdet kanından engellemesi mümkün değildir. Bu sebeple ona, gücünün yetmediği bir yük yükleyip âdet kanını, orucu bozan bir şey saymak imsaka aykırı olur.

Yukarıdaki âyet, kadınların âdet halini eziyet saymıştır. Eziyet insana sıkıntı veren şeydir. Oruç açısından hastalığa benzer. Allah Teâlâ hasta ve yolculara oruç tutmama ruhsatı verdikten sonra şöyle demiştir: “Allah sizin için kolay olanı ister, zor olanı istemez.” (Bakara 2/185)

öncelikle konu sahibesi böyle bi konu açmakla şahsımca çok yanlış yapmışsın. çünkü islam dinini ve fıkhını bilip bilmeyen herkes sana burda cevap verecek. ve haliyle kafan karışacak. hangi mezhebe aitsen mesala hanefiysen aç hanefi fıkhını ordan öğren yada güvendiğin bi hocaya sor.ben hanefi mezhebindenim. bizim mezhebimize göre senin durumunda olan bir kadın mutlaka orucunu bozar.çünkü kadınlara özel olan bu hal allah cc tarafından bizlere bir ikram bir hediyedir. allah sana bi kolaylık tanımıştır sana bi hediye yollamıştır.sen onun hediyesini ister geri çevir ister çevirme. o sana kalmış. ayrıca hayızlıyken oruç tutmak dinimizde böle bişi olmadığı için de bidat sayılır.

haklısın arkadaşım.. cevap verdikleri yetmiyo bide başkalarını cahillikle suçluyo insanlar.. sağol yorumun için

Saçmalamayın Allah aşkına ! Adetliyken tabiki oruç tutulmazz gusül abdesti almalısın ne namaz kılınır ne Kur'an okunur. Bunun tartısmasına giricek kadar cahilsiniz birde tutulmaz diyenleri suçluyorsunuz . Siz tutmaya devam ediniz kimse size tutmayın diye yalvarmıyor. Gerçek budur değişmez.

işte budur...:lepi:

başka yoruma gerek yok bu kadar yeter by

tam olarak ben de boyle dusunuyorum...
ben de ılahıyattanım olay bu degıl kı...
sadece gormek ıstedıklerımızı gormeyelım degıl mı
ornek de verdım

faız haramdır
ustune lafımız olamaz
ayet acık net

zına haramdır
acık net

e hanı adetlıyken oruc haram...

surda anlasamıyoruz tutmak ıstemeyene ızın var zaten Rabbım o hakkı tanımıs ama tutabılecek gucu olana tutma denmemıs
size bişi sorabilirmiyim? peygamberimizin sahih hadislerine inanmıyormusunuz? ve hangi mezheptensiniz?

peki tek birsey sorucam size kitapda adetli kadın oruc tutamaz diye bir ibare neden gecmiyor peki bana bunu soyleyin ben kitapda yazanamı inanayım yoksa belki yalan belki degil emin olmadıgım peygamberimizin soyledigi iddaa edilen hadisleremi gecerli olan kitapmıdır peygamberimizin dediklerimi yada boyle sorayım..ben anlamıyorum sunu neden bozun orucunu diyenler olmus bu daha buyuk gunah degilmidir yahu..madem ilahiyat fakultesi mezunusunuz ben size bunları sormak istedim

moon lütfen tartışmak istemiyorum ben
ilahiyat değil imam hatip mezunuyum
peki kuranda namaz kılın diye kesin ayet var mıdır yokmudur
vardır değilmi
peki kuranda namazın nasıl kılınacağaı hakkında bi ayet varmı.secdesi,kıyamı vs
bunu kimden öğrendik peygamber efendimizden
farzlarını sünnetlerini vs
gene diyorum kuran peygamberlere indirilmiştir.ki... işte böyle çıkıp herkes kendi kafasına göre yorumlamasın.
tekrar diyorum.Allahın bize sırf adetliyken kan kaybettiğimiz için yapmış olduğu bi jesti sırf tartışmak için neden reddedelimki.
sonuçta emziren annelere ve hamilelere de izin verilmiş öğle değilmi.biz çıkıp da kesinlikle tutamazlar diyomuyuz hayır.
izin verilmiş diyoruz gücünüzle alakalı yani
hem burda emin olmadığım hadis deyip işin içinden çıkıp da peygamber efendimizi saf dışı bırakmak da bana göre çok yanlış
yani çok güvenli kaynaklar var sonuçta açıp okuyabilirsiniz.
ama nedense şu bi kaç yıldır zekeriya beyazlar türediğinden beri insanlar islamı kendi kafalarına göre yorumlamaya başladı
eğer senin kalbin rahatsa tut ne diyebilirimki
biz sadece sorulara cevap veriyoruz arkadaş kendi kafasına yatanı kendisi yapıcak
gerisi Allahla kul arasındadır
herkesin fikrine saygım sonsuzbuyrunnnnnnnnn

Saçmalamayın Allah aşkına ! Adetliyken tabiki oruç tutulmazz gusül abdesti almalısın ne namaz kılınır ne Kur'an okunur. Bunun tartısmasına giricek kadar cahilsiniz birde tutulmaz diyenleri suçluyorsunuz . Siz tutmaya devam ediniz kimse size tutmayın diye yalvarmıyor. Gerçek budur değişmez.
aynen vereliniortak tebrik edrim söylenecek söz yok.

Yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışıyoruz.
Din adamları bile bu konuda uzlaşamamışken biz hangi bilgimize güvenip yorumda bulunabiliyoruz ?
Kaldı ki sitede dini konularda tartışmanın yasak olduğunu hepimiz biliyoruz.
Konu dini içerikte olduğundan dolayı kapatılmıştır, dini tartışma yaratan mesajlar değerlendirilecektir.

Herkese hayırlı Ramazan'lar dilerim...
Ramazan ayı tüm insanlık için hayırlara vesile olsun inşallah :Saruboceq:

Back
X