Osmanlı Mutfağı

KARİDESLİ BÖREK
$34.jpg
MALZEMESİ

2 adet ince kıyılmış kuru soğan
300 gram haşlanmış ve suyu süzülmüş karides
4 yufka
1,5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 yumurta sarısı
Yeterince tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Öncelikle soğanı yağda güzelce soteleyin; tuzunu, karidesleri, karabiberi de ilave edip biraz daha pişirin ve altını kapatın. Fırın tepsisini yağlayıp 1 kat yufkayı serin, arasına biraz süt dökün. 1 kat daha yayıp bunun üzerine karidesli içi güzelce yayın ve diğer yufkayı da serip arasına süt koyup kenarlarını da güzelce katlayın; en üste yumurta sarısını sürüp 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin, sıcak servis yapın.

Tarihçesi

Saray mutfağında pişirilen hamur işlerine baktığımızda, karidesli börek dışında deniz ürünü kullanılarak yapılan börek veya çöreklere (son yüzyılda hamsili pide vb.) rastlayamamaktayız.
Yemek kültürümüze girmiş balık ve diğer deniz ürünleri ile yapılan yemekler, Ramazan aylarında daha az tüketilmiştir. Çok eski bir rivayete göre balık “beni yiyen doymasın, beni tutan olmasın” demiştir. Bu anlayışla olsa gerek balığın tok tutmayacağı düşüncesiyle Ramazanlarda balık az tüketilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet dönemindeki masraf defterlerine bakıldığında balık, karides ve istiridyeye rastlamaktayız. Bu, deniz ürünlerine Fatih Sultan Mehmet döneminde önem verildiğini göstermektedir. Karides sadece börek olarak değil, aynı zamanda yahni, güveç, çorba, kavurma, ızgara ve salata olarak da rağbet görmüştür.

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:
KAĞITTA TEKİR KEBABI
$33.jpg

MALZEMESİ

10-12 adet temizlenmiş, yıkanmış tekir balığı
1 çorba kaşığı dolusu zeytinyağı
Yeterince tuz ve karabiber
İki çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı dolusu sirke veya limon suyu

YAPILIŞI

Öncelikle balıkların yapışmaması için yağlı kâğıdı fı¬rın tepsisine açın, biraz zeytinyağı gezdirip balıkları kâğıda sı¬ğacak şekilde sıralayın. Bir başka kapta zeytinyağını, karabiberi, tuzu ve sirkeyi güzelce karıştırın, balıkların üzerinde eşitçe gez¬dirin, maydanozları serpin, kâğıdı güzelce hiç açılmayacak şekilde paket yapın. Tepsiyi bu şekilde 180 C derece sıcaklıktaki fırına koyun. 10 dakika kadar pişirin servis tabağına kâğıdıyla beraber koyup masada herkesin alacağı şekilde servis yapın.

Tarihçesi

Osmanlı döneminde sonbaharda Boğaz’dan geçen ton balıkları Arnavutköy kıyılarında yakalanırmış. O dönemlerde denizler çok bereketli olduğundan, denize daldırılan kepçelere balık dolduğu rivayet edilmektedir. Gayrimüslim ve fakir halkın en değerli besin kaynağı balık, bol ve ucuz olması sayesinde halk mutfağında her zaman yerini almıştır.
Belirtmekte fayda var ki eski İstanbul sofralarında balık yemeklerinden sonra su içilmez, onun yerine koruk şerbeti ya da tadı az limon şerbetleri içilirdi. Bu da İstanbul yemek kültürünün ayrı bir yanını oluştururdu.
Saray mutfaklarında yapılan tarifler arasında kâğıtta pişirme yöntemi dikkat çekmektedir. Mangalda köz ateşinde ya da ızgarada da aynı şekilde pişirildiği görülmektedir. Tekir balığının adı, çene altında bulunan iki adet bıyıktan gelmektedir

ALINTIDIR..
 
KURU BÖRÜLCE SALATASI

$31.jpg
MALZEMESİ

2,5 su bardağı haşlanmış kuru börülce
1 adet kuru soğan (jülyen doğranmış)
4 çorba kaşığı koruk suyu veya sirke
Yeterince tuz ve karabiber
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

YAPILIŞI

Börülcenin içine soğanı, zeytinyağını, koruk suyunu ya da sirkeyi, yeterince tuzu ve karabiberi atıp karıştırın. Buzdolabında biraz bekletip daha sonra servis yapın.

Tarihçesi

Börülcenin Afrika kıtasından Amerika’ya ve Avrupa’ya yayıldığı bilinmektedir. Börülce Ege ve Akdeniz bölgesinin karakteristik bitkisidir.
İstanbul ve çevresinde oturan göçmenlerin, getirdikleri tohumları bahçelerinde ekerek yetiştirmeleri börülcenin İstanbul mutfağında yayılmasında etkili olmuştur. 19. yüzyıl yemeklerinde kendini gösteren börülceden taratorlu salata, piyaz, zeytinyağlı yemek, çorba ve turşu yapıldığını söyleyebiliriz. Halk arasında da çok sevilen börülceye bazı yörelerde “karnı kara” denmektedir. Hepimizin bildiği gibi börülce türkülere de konu olmuştur (Bahçelerde börülce, oynar gelin görümce) .
Börülcenin içeriğinde C vitamini ve bitkisel protein bulunur. Göğüs ve akciğere faydalı olan börülcenin, bazı yörelerimizde suyunun yanıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

ALINTIDIR..
 
PEYNİRLİ SAKIZ KABAĞI DOLMASI
$30.jpg
MALZEMESİ

1 su bardağı çökelek
1 su bardağı ufalanmış yağlı peynir
3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış nane
Yeterince tuz ve karabiber
1 çorba kaşığı sıvıyağ
5-6 adet taze kabak
Yarım su bardağı sıcak su

YAPILIŞI

Önce kabakları yıkayıp güzelce süzün. Sonra kabuklarını biraz kazıyın. Daha sonra ikiye kestiğiniz kabakların içini kaşık sapı ile yavaş yavaş kırmadan oyun, içlerini elinize biraz aldığınız tuz ve karabiberle hafifçe ovun. Bu işlem kabağa tuzun ve karabiberinin geçmesini sağlar. Fazla suyunu çıkartın ki kabağın sulu olması engellensin. Tüm iç malzemelerini güzelce bir kâsenin içinde karıştırın. Kabaklara yeterince doldurup ağızları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişerken yarım bardak sıcak suyu ilave etmeyi unutmayın. Sonra sıcak veya soğuk servis yapın.

Tarihçesi

Kabak 15. yüzyıl Saray mutfağında borani olarak pişirilmiştir. 16. yüzyıldan sonra İstanbul mutfağında kabak dolmasının, koruklu kabağın, bal kabağının tümüyle dolmasının, kabak kalyesinin, yoğurtlu kabağın, kabak salatasının, kabak çorbasının, kabak kavurmasının, kabak turşusunun, kabaklı kol böreğinin, sakız kabağından kıymalı musakkanın, asma kabağı dolmasının, tatlı kabak tatlısının ve reçelinin tüketildiği görülmektedir.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra mübadele ile Girit’ten gelenler, yeni yemek kültürlerini de beraberinde getirmiştir. Mesela kabak, çiçeği ile birlikte toplanmış, hem kabak hem de çiçeği dolma olarak pişirilmiştir. Peynirli ve çökelekli kabak dolması bu şekilde İstanbul mutfağına girmiştir. Günümüz İstanbulunda bazı restoranlarda kabak çiçeği dolmasını yiyebilme imkanımız vardır.


ALINTIDIR..
 
SOĞANLI MUSKA BÖREĞİ

$25.jpg
MALZEMESİ

6 adet yufka
3 kaşık tereyağı
6 adet halka doğranmış, hafif haşlanmış ve süzülmüş soğan
1 çorba kaşığı sirke
6 yumurta
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı anason
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kakule

YAPILIŞI

2 çorba kaşığı tereyağında soğanları ve anasonu biraz pembeleştirin. 5 yumurtayı bir kâsede güzelce çırpın, daha sonra sirkeyi ve diğer baharatları da ilave edin, soğanla güzelce karıştırın, biraz pişirip soğutun. Diğer tarafta 2 kaşık tereyağını eritin, içerisine sütü ve 1 yumurtayı kırıp güzelce çırpın. Tepsiyi yağlayın, bir yufka serin, yufkaların arasına sütlü karışımdan sürün, ortaya gelince içi güzelce yayın, sonra diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın, üzerine sütlü karışımdan sürün, çörek otu ve haşhaş tohumu serpip 175 C derece fırında 40-45 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.


Tarihçesi

Saray mutfağının çok eski ve en sevilen böreklerinden biri olan bu börek, İstanbul halk mutfağında da beğenilerek yapılmıştır. 18. ve 19. yüzyılda çokça yapılmasına karşın günümüzde unutulan bir börek çeşididir.
D’ohsson, Saray mutfağında yapılan enfes böreklerden çok etkilenmiş olsa gerek, 1788 yılında yayınlanmış olan kitabında “hamur işi olan bu böreklerin, halkın çok sevdiği yemek olduğundan; hafifliği, güzelliği (lezzeti) ve kat kat yapraklı oluşu ile Avrupa pastalarına benzediğinden; içlerine çeşit çeşit sebze, et, meyve ve reçel konularak çok büyük yapıldığından; yapan aşçıların çoğunun Arap olduğundan” bahsetmiştir.

ALINTIDIR..
 
ZERDE

$zerde-tarifi.jpg
Malzemeler :

3/4 Su bardağı kırıksız baldo pirinç
5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta ( mısır veya buğday )
Yarım çay kaşığı zerdeçal ve çay kaşığının ucuyla safran
1 yemek kaşığı gülsuyu
Çamfıstığı, kuş üzümü

Yapılışı :

Pirinç ayıklanıp, bol su ile yıkanıp süzülür.
2 bardak su ile pirinçler yumuşayıncaya değin kaynatın.
Kalan 3 bardak suyu ilave edin.
*Not : Suyun iki parçaya bölünmesi zerdenin suyunun duru, bulanıklıktan uzak olması içindir.
Safranı ve zerdeçalı bir parça su içinde çözdürüp, rengini suya vermesini bekleyin.
Az bir su ile nişastayı topaksız kalacak kadar ezin.
Kaynamakta olan pirinçlere evvela safranlı ve zerdeçalı çözdürdüğünüz suyu ilave edin.
Ardından şekeri ve suda çözdürülmüş nişastayı azar azar ilave edin.
Bu arada hafifçe karıştırıp nişasta ve safranın nüfuz etmesini sağlayın.
Bir-iki taşım kısık ateşte kaynatın.
Kaselere aldığınız zerdelerin üzerine şam fıstık ve kuş üzümü ile süsleme yapın.
Süslediğiniz zerdelere üzerlerine birkaç damla gülsuyu serpiştirip, soğuk bir yerde kıvamını sağlamlaştırmasını bekleyin.
Servise soğuduktan sonra alın.

Not : Safran çok pahallı bir baharattır. Öte yandan çok az safran bile çok mikratda suyun rengini değiştirmek için yeterlidir. Bu sebeple safran zerde yapımında olabildiğince az, çay kaşığının ucuyla bir fiske eklenir. İlaveten yarım çay kaşığı zerdeçal eklenir. Eğer ki safran bulamazsanız, zerdeçal mikrarını 1 çay kaşığına çıkararak rengi yakalayabilirsiniz.

Tarihçesi
OSmanlı saray mutfağından gelen bir tatlı olarak bilinen hafif ve lezzetli bir tatlı olan zerde tatlısı Kendine has rengi ve tadı ile ev mutfaklarında mütemadiyen aranan bir tatlı olma özelliğini hala korumaktadır .. .

Yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında hem hafif hem lezzetli bu tatlı sofralarınızın vazgeçilmezi olmaya aday..Zerdenin hazırlanışı sütlaç uygulamasına benzer fakat burada malzeme olarak süt yerine su kullanılır. Nişasta ile bağlanan kıvamının ne çok sulu ne de çok koyu olması arzu edilir. Kendine has rengini veren safran veya zerdeçal baharatının kullanımı ise bu tatlının kendine has özelliğidir.

ALINTIDIR..
 
Tarife geçmeden önce şekerpareden biraz bahsetmek istiyorum. Kimi yörelerde şerbetli kurabiye olarak anılan şekerpare bir saray tatlısıdır. Nice Osmanlı Sofralarına konuk olan Şekerpare günümüzde de Türk Tatlı Dünyasının vazgeçilmezleri arasındadır.


Şekerpare

$sekerpare-resimleri.jpg

Hamuru Gerekli Malzemeler
•4 su bardağı un
•1 su bardağı kadar pudra şekeri
•1 paket margarin
•2 adet yumurta
•4 yemek kaşığı irmik
•3 yemek kaşığı hindistan cevizi
•1 Paket kabartma tozu
•1 Paket vanilya

Şekerparenin Şerbetini Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler ise Şöyle;
•3.5 su bardağı şeker
•4.5 su bardağı su
•İkiye ayrılmış bir limonun suyu

Ayrıca şekerpareyi süslemek için fındık içi.Fındık içinin yerine fıstık ve cevizde kullanabilirisiniz.Ancak fındık içi çok daha estetik duracaktır şekerparelerin üzerinde.

Şekerpare Tarifi


Şekerpare hamuru için yukarıda verdiğimiz malzemeleri bir hamur kabına boşaltın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur kıvama geldikten sonra kurabiye büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlayın ve elinizle hafifçe düzleyin.Tepsiye dizdiğiniz şekerparelerin üzerine birer adet fındık içi yerleştirin.Önceden ısıtmış olduğunuz fırını 170 dereceye getirin ve yaklaşık 15 dakika şekerparelerin üzeri hafif pempeleşene kadar pişirin.

Bu arada şekerparenin şerbetini kaynatabilirsiniz. 3.5 su bardağı şeker ve 4.5 su bardağı suyu bir tencerede kaynatın.Kaynamasına müteakip limon suyunu ekelyin ve bir müddet daha kaynatın.Kaynayan şerbeti ılımaya bırakın

Bu arada yetişin şekerpareleriniz pişti bile. Fırından çıkardığınız şekerpareleri 3 dakika kadar bekletin. Sonrasında ılık şerbeti hafif hafif şekerparelerin üzerinde gezdiririn. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şerbetin ılık, şekerparelerin ise sıcak olmasıdır.Şerbeti ekledikten sonra başka bir tepsi kullanarak şekerparenizin üstünü kapatın ta ki servis yapana kadar.

ALINTIDIR..
 
OSMANLI PİLAVI
$acem-pilavi1.jpg

Malzemeler

2 Su bardağı pirinç
Yarım paket margarin
300 gr kuşbaşı et
1 Çay bardağı kabukları soyulmuş badem
1 Kahve fincanı yemeklik fıstık (iç fıstık) ve kuşüzüm

Osmanlı Pilavı

Osmanlı Pilavı tarifi

Pirinci tuzlu suda ıslatarak bir saat kadar bekletin.
Badem ve fıstıkları yağsız tavada ayrı ayrı kavurun.
Eti de ayrı bir tencereye alın.
İçine 2 çorba kaşığı margarin ve 1 su bardağı su koyarak pişmeye bırakın.
Tam kavrulmadan suyu çekmeye başlayınca ocaktan indirin.
Pilav yapacağınız tencereye, kalan margarini koyun.
Daha sonra pirinçleri ekleyin ve kavurun.
Kavurduğunuz eti pirincin suyuyla birlikte dökün.
Badem, fıstık ve kuş üzümünü de ekleyin.
Üzerini örtecek kadar su koyun.
Suyunu çekmeye yakın, yarım su bardağı soğuk suyu üzerine gezdirin.
Pilavı alt üst ederek karıştırın.
Kısık ateşte demlenmeye bırakın.
ALINTIDIR..
 
Osmanlı Tatlısı
$Osmanlý-Tatlýsý-300x225.jpg
Malzemeler
►Milföy hamuru
►6 adet
►Toz şeker (2, 5 çay kaşığı)
Şerbeti için:
►Toz şeker (1,5 bardak),
►Su (3/4 bardak, soğuk),
►Limon suyu (1 çay kaşığı)

Osmanlı Tatlısı Osmanlı Tatlısı Tarifi:
Tezgâha yan yana dizdiğiniz 6 adet milföy hamu.runun 5′inin üzerine yarım çay kaşığı toz şeker serpin. Ve en üste şeker serpmediğiniz hamur ola.cak şekilde hamurları üst üste koyun. Bir merdane yardımıyla hamurları açarak yaklaşık olarak 15′e 25 santimetre ebatlarında büyütün.
Hamurun bir kısa tarafından avucunuzla yuvarla.yarak yarısına kadar sarın. Aynı şekilde diğer yarı.sını da yuvarlayarak sarın. Birkaç kez üzerinden merdane ile geçerek hamurun yüzeyini düzgünleştirin. Ters çevirerek her iki ucundaki fazlalıkları kesin. Bıçağı fazla bastırmadan hamuru yaklaşık yarım santimetre kalınlığında keserek
Kestiğiniz parçaları önceden pişirme kâğıdı serdi.ğiniz ince fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek biçimde dizin. Tepsiyi önceden 175 derecede ısıttığı.nız fırına vererek yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
Tatlınız pişerken şerbetini hazırlamak için ocağa aldığınız derin bir tavaya 3/4 bardak soğuk su ve 1, 5 bardak toz şeker koyup, 1 çay kaşığı limon suyu sıkın. Ve şerbeti kaynamaya bırakın. Kaynayan şer.beti ocaktan alıp, soğumasını bekleyin. 5Üzeri iyice kızaran tatlıyı fırından çıkarın. Sıcak tatlıları soğuttuğunuz şerbetin içine koyun. Tat.lıları iyice karıştırarak şerbeti emmelerini sağlayın. Şerbeti iyice emen ve soğuyan Osmanlı pare tatlısını servise hazır hale getirin.

ALINTIDIR..
 
Hanım Göbeği Tatlısı
$hanimgobegi.jpg

malzemeler

Un (1 bardak)
Su (1 bardak)
Yumurta (1 adet bütün ve hamurun kvamına göre gerektiğinde 1 adet sadece sarısı)
Margarin (yarım çorba kaşığı)

Şerbeti için:
Su (3 bardak)
Toz şeker (3 bardak)
Limon (1/4 adet)

Kızartmak için:
Sıvıyağ (2 bardak)

YAPILIŞI
Şerbeti için bir tencereye 3 bardak soğuk su koyun. 3 bardak şeker ilave edin. 1/4 adet limonun suyunu tencereye sıkıp tencerenin kapağını yarım şekilde kapatın kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.

Bir tencereyi ocağa alın ve ısıtın. Üzerine 1 bardak su koyun ve yarım çorba kaşığı margarin ekleyin.Suyu karıştırarak kaynamasını bekleyin. 2-3 dakika sonra suyun kaynamasına yakın üzerine 1 bardak unu dökün ve çırpma teliyle hızlıca karıştırın. 1 dakika sonra çırpma telini bırakıp tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. Hamur tahta kaşlğa yapışmayı kestiği zaman ocaktan alıp ayrı bir kaba alın ve 1-2 dakika karıştırıp hafifçe ılıklaştırın. Bu sürenin sonunda hamurun üzerine 1 adet yumurta kırın. Tahta kaşıkla 1-2 dakika karıştırıp sonra 4 dakika mikserle karıştırın, eğer hamur hala sert ise içine 1 adette yumurta sarısı ekleyin. Elinizi hafif yağlayarak hamuru toparlayıp alın ve bir tezgahın üzerine koyun.Tezgahın üzerine aldığınız hamuru elinizle tezgaha bastırarak 1 dakika daha yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan yuvarlak küçük parçalar koparın ve hamurun kenarlarına dizin. Elinizi hafifçe yağlayarak dizdiğiniz parçalardan birini elinizin içiyle yuvarlayıp düzgünleştirin. Ve işaret parmağınızın yardımıyla ortalarını delin. İçine 2 bardak sıvıyağ koyduğunuz bir tencereye dizin. Bu işlemi tüm parçalara uygulayın.İçinde soğuk yağ bulunan tencereye dizdiğiniz tatlıları ocağa koyun ve altını yakın. 15 dakika kadar tatlıların kızarmasını bekleyin. Kızarttığınız tatlıları önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbete koyun. Tatlıların şerbeti çekmesi için kevgirle karıştırarak yaklaşık 2 dakika boyunca bekletin ve şerbetten çıkarın. Tatlınız soğuduktan sonra servise hazır hale getirin.

ALINTIDIR..
 
Çikolatalı Baklava
$cikolatali_baklava.jpg
Malzemeler

3 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un


Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı kakao
250 gram margarin
250 gram tereyağı


içine:
300 gram iri kıyıimış ceviz
1 su bardağı damla çikolata


Şerbeti için:
4 su bardağı su
4 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu

hazirlanisi

HAMURU hazırlamak için, yumurta, yoğurt, sıvıyağ, sirke ve kakaoyu bir kaba alıp karıştırın. Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru folyoya sarıp yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru 15 bezeye ayırın.

1 su bardağı nişasta ve 1 su bardağı kakaoyu eleyin. Bu karışımdan serperek her bezeyi tepsinizden daha büyük açın. Tepsiyi yağlayın. Margarin ve tereyağını eritin.

Ceviz ve damla çikolatayı karıştırın. Açtığınız yufkalardan 3 tanesini kenara ayırın. Kalan yufkaları dörde bölün. iki kat tepsiye serin. Üzerine yağ gezdirin. Dört kattan sonra çikolatalı cevizli harç serpin. Kestiğiniz yufkalar bitene kadar, her iki katta bir yağ gezdirip, dört katta bir de cevizli karışımdan serpin. En üste bütün bıraktığınız üç adet yufkayı yerleştirin. Kalan yağı üzerine gezdirin. Daha sonra baklavayı arzunuza göre dilimleyin. Orta ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğutun. Fırından aldığınız sıcak baklavanın üzerine şerbeti dökün. Baklava şerbeti çekince servis yapın.
ALINTIDIR..
 
GÜLLAÇ
$gullac1.jpg
malzemeler

10 yaprak hazır güllaç
2.5 litre süt
2.5 su b.toz şeker
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı hindistan cevizi
Yarım çay bardağı gülsuyu
yeşil fıstık
file fındık

Süslemek için:
kiraz şekerlemesi
toz yeşil fıstık

YAPILIŞI

Tencereye sütü alın ılıtalım.Üzerine 2.5 su bardağı şekeri ve gülsuyunu ilave edelim.Yuvarlak bir tencereye bir kepçe sütten dökelim.Ardından güllacın parlak kısmı üste gelecek şekilde 1 adet yapraktan koyalım.Bu şekilde 5 adet güllaç yaprağını üstüste ve her seferinde aralara süt dökerek koyalım.Yarısı tamamlanmış olan güllacın üzerine pudra şekerininin yarısını, hindistan cevizinin yarısını, yeşil fıstık ve file fındık ilave edelim.Kalan yaprakları da aynı şekilde dizdikten sonra kalan pudra şekerini dökelim.Hindistan cevizi ilave edip tekrar süt ekledikten sonra yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyelim.
ALINTIDIR..
 
Dilber Dudağı
$dilber.jpg
malzemeler

2,5 su bardağı un
5 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı su
1 çaykaşığı tuz
1 çaykaşığı tozşeker
3 adet yumurta

Şerbet için:
4 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yarım paket vanilya

Kızartmak için:
Sıvıyağ

Servis için:
Dondurma, kaymak

hazirlanisi

Öncelikle şerbeti hazırlayın.Su ve şekeri kaynatın, 10 dakika kadar kaynadıktan sonra vanilya ve limon suyunu ilave edip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.1 su bardağı su, margarin, tuz ve şekeri bir tencerede kaynatın.Unu ilave edip pürüzsüz olana dek karıştırın.Kısık ateşte 10 dakika pişirip soğumaya bırakın.Ilınan hamura yumurtayı tek tek kırıp iyice yedirin.Elinizi sıvıyağ ile yağlayıp hamurdan misket büyüklüğünde parça alın.Elinizde bastırarak yuvarlak şekilde genişletip ikiye katlayın.Böylece dudak şeklini alacaktır.Bu arada 3 su bardağı sıvıyağı bir tavaya alıp ısıtın.Çok kızmasına izin vermeden yaptığınız dilber dudaklarının yarısını atın.Kısık ateşte 10 dakika boyunca kızartın.Pişen dilber dudaklarını çıkartıp soğuk şerbetin içerisine atın.Bu arada tavadaki yağın altını kapatıp 5 dakika boyunca soğutun.Ateşin altını yakmadan ılık yağa kalan dilber dudaklarınızı da atın.3 dakika piştikten sonra ateşi yakıp kısık ateşe 8-10 dakika daha pişirin.Tekrar pişenleri çıkarıp soğuk şerbetin içerisinie atın.Şerbetin içerisinde 10ar dakika bekleyen tatlıları dondurma veya kaymak ile servis yapabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
Cevizli Baklava
$baklava.jpg
Malzemeler

Yarım kilo un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Bir tutam tuz
3 çorba kaşığı yoğurt

Yufkayı açmak için:
1 kase nişasta

İçi için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg dövülmüş ceviz

Üzeri için:
1 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:
7 su bardağı şeker
8 su bardağı su
Yarım limon suyu

YAPILIŞI

Şerbeti için şekeri ve suyu kaynatıp şurup kıvamına gelince limon suyunu ekleyin.Geniş bir kapta elenmiş un, yumurta, süt, sıvıyağ, tuz ve yoğurdu karıştırıp kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.Hamurdan 30 adet beze koparıp elinizde yuvarlayın.30 dakika kadar dinlendirin.Nişasta serptiğiniz düz bir alanda tepsi büyüklüğünde bezeleri tek tek açın.Hafifçe yağlanmış tepsiye ilk katı yerleştirin, üzerine sıvıyağ sürün.Her katta aralara sıvı yağ sürün.Her 4 katta bir ceviz serpin.Bu şekilde tüm yufkaları dizdikten sonra 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.Tepsiyi biraz yan çevirip tekrar aynı şekilde kesin.Baklava dilimlerini elde etmiş olacaksınız.Üzerine 1 su bardağı sıvıyağını gezdirin.Orta dereceli bir fırında üzeri kızarana dek pişirin.Fırından çıkarınca soğuk şerbeti üzerine dökün.

ALINTIDIR..
 
PADİŞAH TATLISI
$padisah-tatlisi-300x225.jpg
MALZEMELERİ

1 kg İrmik
2 lt Süt
1,5 kg Toz Şeker
600 gr Margarin
100 gr Dolmalık Fıstık
100 gr Vanilyalı Dondurma

YAPILIŞI

Geniş bir tencerede margarini eritin.

Dolmalık fıstıkları ekleyip 5 dakika kavurun.

İrmiği ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.

Başka bir tencerede sütü ısıtın.

Şekeri ilave edip arada bir karıştırarak, kaynatın.

Kaynayan sütü irmiğin içine boşaltın, irmik sütü çekene dek karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika dinlendirin.

Tatlıyı kaseye alıp kaşık yardımıyla sıkıştırın.

İçine dondurma ya da kaymak ilave edip üzerini irmikle kapatın.

Kaseyi servis tabağına ters çevirip servis yapın.
ALINTIDIR..
 
Osmanlı mutfağından leziz bir Tavuk sarma tarifi, içindeki miskokulu baharatlar sayesinde kokusuna ve tadına doyamayacaksınız...

SARAY USULÜ TAVUK SARMA

$saray_usulu_tavuk_sarma.jpg
MALZEMELER:•

1 adet bütün tavuk
• ¼ demet dereotu
• 1 adet dolmalık yeşil biber
• 1 adet dolmalık kırmızı biber
• 1 adet dolmalık sarı biber
• 1 adet kuru soğan
• 1 buçuk bardak çilav (veya ince pirinç)
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 2 yemek kaşığı kuş üzümü
• 2yemek kaşığı çam fıstığı
• 1 tatlı kaşığı kişniş
• 2 adet çubuk tarçın
• 1 tatlı kaşığı toz bulyon
• 2 yemek kaşığı kabuksuz badem
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 1 tutam zencefil
• Karabiber
• 2 bardak su

Yapılışı:
1. Öncelikle çilavı bir kaba alarak ıslatalım. Çilav bulamayanlar pirinç kullanabilir.
2. Kuş üzümümüzde yumuşaması için ıslayalım.
3. Soğanımızı ince ince kıyalım.
4. Biberlerin çekirdek yataklarını temizleyerek küp küp doğrayalım.
5. 2 yemek kaşığı tereyağımızı tenceremize alalım, soğanımızı ilave edip kavuralım.
6. Daha sonra biberlerimizi ilave edelim ve biberler saldığı suyu çekene kadar kavuralım.
7. Islattığımız çilavın suyunu süzerek, kavrulan harca ekleyelim.
8. Kuş üzümü, çamfıstığı, bademi ve toz bulyonu ilave ederek kavuralım.
9. Biraz kavurduktan sonra çubuk tarçınlarımızı ve kalan baharatlarımızı ilave edip kısık ateşte demlenmeye bırakalım.
10. İç harcımız piştikten sonra soğumaya bırakalım ve bu esnada bir tutam zencefil ilave edelim.
11. Soğuyan harçtan çubuk tarçınları çıkaralım ve ince ince kıydığımız dereotlarını ilave edelim. Dereotlarımızı soğuduktan sonra ilave etmemiz sayesinde renklerini koruyacak ve solmayacaklardır.
12. İçi temizlenmiş tavuğumuzu karın kısmından başlayarak göğüs kemiğinin kenarından ikiye ayıralım.
13. But kemiğini tamamen çıkaralım.
14. Et tokmağıyla etlerimizi incelttikten sonra, bir miktar tuz, karabiber ekleyelim.
15. Soğuyan iç harcımızı dövdüğümüz et parçalarının içine koyarak dikkatlice sarıp, ısıya dayanıklı bir fırın kabına ters çevirerek dizelim.
16. Kalan tereyağımızdan, sarmalarımızın üzerine birer parça koyalım.
17. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının orta rafında 30 dakika pişirelim. Pişirirken arada bir tavuğun üzerine akan yağlarından gezdirelim.
18. Sütlü ıspanak kavurması üzerinde dilimleyerek servis edelim.

ALINTIDIR..
 
Badem Çorbası

Eki Görüntüle 1058045
Malzemeler
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı badem
1 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞI
Tencerede tereyağı ve unu alıp pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra üstüne soğuk
sütü ilave edin. İçine fırınlanmış bademlerin bir kısmını ilave edin. Suyunu, tuzunu ekleyip
kaynamaya bırakın.Sıcak olarak servis edin.
Servis yaparken kalan bademleri üstüne atın.

AFİYET OLSUN..

ALINTIDIR..
 
HÜNKAR BEĞENDİ
$hunkar_begendi.jpg

Malzemeler
500 gr Koyun Eti
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Sirke
2 Adet Domates
2.5 Su Bardağı Sıcak Su
5 Adet Patlıcan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1.5 Çorba Kaşığı Un
1.5 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz , Kekik

YAPILIŞI
Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin.
Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyle çok ince kıyın.
Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.

ALINTIDIR.
 
CİĞER SARMASI
$Ciger-Sarma-210x150.jpg
Malzemeler:

Kuzu Ciğer - 500 gram
Kuzu Gömleği - 1 Adet
Pirinç - 250 gram
Kuru Soğan - 1 Adet (Büyük boy)
Taze Soğan - 2 Adet ( Sadece yaprak kısımları )
Dere Otu - 1/3 Demet
Kuş Üzümü - 2 Yemek kaşığı
Kuru Nane - 1 Çay kaşığı
Tuz -
Karabiber -
Su - 2 Su bardağı (Sıcak)
Sıvı yağ - 1/2 Çay bardağı
Yumurta Sarısı - 1 Adet

Hazırlanışı:


Kuzu ciğerini iyice yıkayıp, sinirlerini ayıklayın ve küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kuş üzümünü yarım fincan suyun içinde bekletin ( Yarım saat yeterlidir ). Küp küp doğranmış kuru soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ciğeri ilave edin üzerine biraz tuz serpin , ciğerleri 3-4 dakika kavurun . İnce kıyılmış taze soğan yapraklarını, dereotunu ,nane ve karabiberi ekleyin. 2 dakika sonra suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerini ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve biraz daha tuz ilave edip 1 dakika kadar karıştırın. Kaynamış su ilave edin ve pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Harcımız tamam.

Ciğer gömleğini ılık suya bastırın, yavaşça çözülmesini bekleyin . İnce yerlerini seçerek yemek tabağı büyüklüğünde olacak gibi bıçakla kesin ( Kare şeklinde ) , yine ılık su dolu bir kabın içine koyun. Daha sonra kestiğiniz parçaları harç ile doldurup bohça şeklinde kapatın. Üstlerine yumurta sarısını sürerek 200 dereceye ayarlanmış fırına verin ve üzerileri çıtır kıvama gelene kadar fırında bırakın( 15-20 dakika kadar). Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!
ALINTIDIR..
 
KARNIYARIK

$karniyarik-210x150.jpg
Malzemeler:

Orta boy patlıcan - 5 Adet
Tuz - 3 Çorba Kaşığı (Suda bekletmek için)
Sıvı yağ - 1 Su bardağı (Patlıcanları kızartmak için)
Soğan - 2 adet (Orta boy)
Sarımsak - 3-4 Diş
Kıyma - 300 gram
Domates - 4 Adet (Orta boy)
Maydanoz - 1 Tutam
Tuz -
Karabiber -
Et suyu - 1 Su bardağı (İsteğe bağlı normal su)
Salça - 1 Yemek kaşığı
Sivri biber - 5 Adet (Sunum için)

Hazırlanışı:


Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun.
Alta geçmeyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Bir tavaya 1 bardak sıvıyağı koyun ve patlıcanları iyice yumuşayıp rengi dönünceye kadar kızartın.
Kızarmış patlıcanları tavadan alıp, peçete üzerine koyarak fazla yağını alın.
Kızartma yaptığınız tavanın fazla yağını süzün (2 yemek kaşığı kadar kalsa yeterli) yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsakları kızgın yağa ilave edip, yumuşayıncaya kadar sürekli kavurun.
Kıymayı ilave edip, birkaç dakika kıyma suyunu bırakıp tekrar çekene kadar, karıştırarak pişirin. Küp küp doğradığınız yada rondodan geçirdiğiniz domatesi ilave edin ve birkaç dakika domates suyunu çekene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın, kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi ilave edip, karıştırın.
Kızartılmış patlıcanları bir tepsiye dizin ve patlıcanların ortasındaki yarıkları maşa yada çatal yardımı ile genişleterek hazırladığınız harcı doldurun. Hafifçe yağda kızarttığınız sivri biberleri üzerlerine yerleştirip süsleyin.
1 su bardağı et suyunu kalan domates püresi ve salça ile karıştırın. Sosu tepsinin kenarından dökün.
Önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırında, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika fırında pişirin. Karnıyarıklarınızı, üzerlerine pişme suyunu gezdirdikten sonra sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
X