Otizm ve akraba

Siz olsanız söyler miydiniz?

• Evet

• Hayır

• Öğretmenle konuş.

• Hiç kimseyle konuşma.

Oylama sonuçları oy kullanıldıktan sonra görülebilir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
benim cocugum 4 yaşında, etrafimda bilgili arastiran biri olarak bilinirim, daha gecen yıl otizm belirtileri nedir ogrendim. yani otizm belirtileri cok insanin bilmedigi seyler. o nedenle cocugumun otizm olabileceginden suphelenen birinin bana soylemesini isterdim. hem cehalet hem gurur cocuklarimiza bazen dogru yaklasmamizi önlüyor. cocugun anne babasi nasıl insanlar bu onemli. eger biraz akli basinda, makul insanlarsa onlara soyleyin. degillerse mantikliolan baska birine soyleyin.

mesaj biraz cocukta otizm varmis gibi oldu yok sukur bir durumu.
Son cümlenizi anlayamadım?

Doğrudan "çocuğunuzda otizm " olabilir şeklinde söyleyerek değil de "bazen çocukların konuşmamasının nedenlerinin araştırılması gerekiyormuş ..bir çocuk doktoruna gitmek ister misin belki o sizi yönlendirir" şeklinde çocuk doktoruna gitmesini sağlayabilirsiniz.Özellikle Pandemi sürecinde uyaran eksikliği/ekrana maruz kalmak otizme benzer davranışlar görülmesini arttırdı ne yazık ki.

Söylemelisiniz, belki haberleri bile yok. Bu gözlemleri aileden sonra en iyi öğretmenler yapar bence. Ve eğer gecekten otizm ise guzel bir eğitim ile otizmde güzel sonuçlar alınabiliyor.

Merhaba kk üyeleri, sabah bir annenin burdaki başlığından sonra benim de kafama takılan bir durum olduğu için ben de size danışayım istedim.

Eşimin ailesinde 29 aylık bir çocuk var. Kendisiyle ve ailesiyle denk geleli çok zaman oldu koronadan dolayı ama sosyal medyada görüyorum sürekli. Kayınvalidem de koronadan dolayı görüşmedi ama onun da ağzını aradım. Çocuk göz teması kurmuyormuş, kelime haznesi ya yok ya 1-2 kelime. Suratı fotoğraflarda hep donuk gülmüyor yani. Video çekimlerinde de hiç konuşmuyor. Hırçın bi çocukmuş. Kayınvalideme otizm olabilir dedim. Ailede tek öğretmen ben değilim diğer öğretmen olan kişi çok yakın akrabası bu çocuğun onun fark edip etmediğini bilmiyorum ama doktora gitmiş olsalar kesin duyardım. Eşime diyorum birisinin söylemesi lazım. Kimse bi şey yapmıyor. Ben de erken teşhisin önemine inanıyorum. Bu kişilerle iletişimim baya azaldı( başka sebeplerden+korona) ama yakın sayılacak seviyede akrabalık söz konusu. Sorum şu annesine böyle bi ihtimalin olabileceğini söylemeli miyim? Yoksa kendi hallerine mi bırakayım? Bu soru 1 yıldır kafamda.

Diğer bi seçenek o öğretmen olan kişiye mi söyleyeyim?

ay canımmm sen ne kadar iyi niyetlisin, göruşen herkesin ağzını aramak, kayınvalidene otizm olabilir demek.
videoları o kadar dikkatle izlemek, kendileriyle goruşme sıklığın azaldığı halde.

Bilinçi bir aileyse zaten düzenli dr kontrolüne gidiyorlardır, varsa bir sıkıntı illaki dr anlamıştır veya kendileri şüphelenmişlerdir. Belkide teşhis edildi bile, bundan haberiniz olmak zodunda değil.
Bilinçli bir aile değilselerde yanlış anlabilirler. Çok hassas bir konu.
Sizin yakınlık derecenizi anlayamadım. Ama sanki bunu aileye sizin söylecek kadar yakınlığınız yok gibi. Karışmanız doğru olmaz o yüzden.

Doğrudan "çocuğunuzda otizm " olabilir şeklinde söyleyerek değil de "bazen çocukların konuşmamasının nedenlerinin araştırılması gerekiyormuş ..bir çocuk doktoruna gitmek ister misin belki o sizi yönlendirir" şeklinde çocuk doktoruna gitmesini sağlayabilirsiniz.Özellikle Pandemi sürecinde uyaran eksikliği/ekrana maruz kalmak otizme benzer davranışlar görülmesini arttırdı ne yazık ki.

çocuk daha 29 aylık, videodan otizm teşhisi konmaz, psikiyatristler bile yanlış teşhis koyabiliyor, bu teşhislerin bir dunya parametreleri var. kimse anneden daha iyi tanıyamaz çocuğunu, bir problem olduğunu duşunse,şehirde yaşıyorsa, 21. yuzyıldayız mutlaka götururdu. ben uzmanlar ve çocuğu uzun sure gözlemleme imkanı olan akrabaları ve öğretmenleri haricinde dışta olan kimsenin çok iyi niyet taşıdığına inanmıyorum açıkçası bu konuda.

Yaklaşık 8 -9 önce is arkadasimin çocuğunun otizm olabileceğinden şüphelendim söylerken çok zorlanmıştım. Direkt söylemek yerine doktor önerisinde bulundum ikimiz de öğretmeniz, arkadaşın erkek kardeşi doktor , kiz kardeşi hemşire olmasına rağmen şüphelenmemişlerdi. Gittikleri ilk doktor bekleyin demişti, ben baya ısrar ederek yönlendirme yapmıştım çok zor söylemek .

Bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum, söyleyin ya da söyletin ama ailenin kulağına bir çalınsın bu durum bir şekilde. Burada yazan bazı arkadaşlar çocuklar geç konuşuyor, videodan vs anlaşılmaz demişler; evet düşünceniz hatalı olabilir. Çocuk tamamen sağlıklı da olabilir. Ama ya değilse ayları geçtim günlerin bile yeni beceri kazanmada altın değerinde olduğu bu tarz durumlarda hepimiz hassas olmalıyız. Bizim görevimiz aman bir şey yoktur diye aileyi rahatlatmak değil, bir şüphe varsa bunu uzmanların değerlendirmesini sağlamak. Deniz yıldızı hikayesindeki gibi, belki tüm deniz yıldızlarını denize geri atıp kurtaramayız ama suya atabildiğimiz deniz yıldızı için bir fark yaratmış oluruz.

çocuk daha 29 aylık, videodan otizm teşhisi konmaz, psikiyatristler bile yanlış teşhis koyabiliyor, bu teşhislerin bir dunya parametreleri var. kimse anneden daha iyi tanıyamaz çocuğunu, bir problem olduğunu duşunse,şehirde yaşıyorsa, 21. yuzyıldayız mutlaka götururdu. ben uzmanlar ve çocuğu uzun sure gözlemleme imkanı olan akrabaları ve öğretmenleri haricinde dışta olan kimsenin çok iyi niyet taşıdığına inanmıyorum açıkçası bu konuda.
Hanımefendi benim de 26 aylık çocuğum var. Memlekete gittiğimde o çocuktan bahsediyorlar. Böyle yapıyor ya da yapmıyor diye. Ben teşhis koymadım zaten ihtimal veriyorum. Ayrıca akrabasıyım. Bilmiyorsunuz atıp tutmayın bari. Sizin gibiler yüzünden insanlar yardım etmeye korkar oldu. Böyle bir durumdan art niyet bekleyenin fikri neyse zikri de odur.

Kayınvalidemin dediğinden sonra diğer kıstaslara baktım. Yoksa ben manyak mıyım durduk yere bi çocuğun sağlığından şüphe edeyim? Üstelik böyle ciddi bir konuda.
Bunun ihtimalini uzaktan video ve foto ile soylemeniz hos olmaz dedim. Tekrarliyorum da.
Neden yukseldiginizi anlamadim buna? Bana da bu normal gelmedi.
Konu acip soyleyim mi demissiniz hos olmaz demisim . Eeee

Bunun ihtimalini uzaktan video ve foto ile soylemeniz hos olmaz dedim. Tekrarliyorum da.
Neden yukseldiginizi anlamadim buna? Bana da bu normal gelmedi.
Konu acip soyleyim mi demissiniz hos olmaz demisim . Eeee
Yazışmayla konuşma tamamen farklı anlaşılıyor. Gayet sakin yazdım. Yükseldiğimi düşünmeniz de bana normal gelmedi. Söylemeyeceğim zaten.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X