Ben de yurtdışındayım ve ülke çok önemli.ben danimarkadayım mesela ve herkes neredeyse sıfır makyaj,aşırı sade giyimli,ve topuklu ayakkabı giyen neredeyse yok...yani böyle bir ülkede,sen azıcık makyaj yapsan,topuklu giysen,inan çoook batıyor göze...ben de çok severim giyinmeyi makyajı vs ama,yapınca çok sırıtıyor burda.artık daha sade giyiniyorum.şimdi benim de gözüme batıyor böyle aşırı makyaj topuk falan.
Aynen! Burasida ayni! Hollanda'da yasiyorum. Aslinda yasadiginiz bolgede onemli, benim yasadigim ve calistigim bolge (ve organizasyon) cok beyaz bir bolge. Yabanci sayisi az. Farklilik az, ve cokta hos gorulmez (caktirmazlar amaaa!).
Asiri bir makyaj oldugunu dusunmuyorum, seviyorum ozenmeyi, suslenmeyi puslenmeyi evet. Ama her gun dugune gidercesine degil ya? Modayi takip etmeye calisan hanimlara nazaran gayet ortalama giyiniyorum. Ve israrla calistigim ortamdaki insanlara benzememek icin caba sarfediyorum.
Kadınsı ve frapan giyinme isteği daha çok gelişmemiş toplumlarda karşılaşılan bir durumdur. Kadınlar genellikle sosyal hayatta çok fazla var olamazlar ve dişilikleri ile ön plana çıkmaya çalışırlar.
Eskiden ben de abartı olmamak kaydıyla ile şık giyinirdim. Şimdi olgunlaştıkca, kendimi daha bilgili hissettikce sade olma isteğim artıyor. Diğer türlü eğitimimi, özgüvenimi ve zekamı geri plana attığımı hissediyorum.
Enteresan bir bakis acisi, ve eminim gecerli oldugu yerler vardir.
Zamanla benimde tarzim degisti, ama bunun bilgili olmaktan ziyade daha cok tarzimin oturmasiyla ve neyin nasil yakistigini daha iyi algilamamla alakasi oldugunu dusunuyorum. Ben ise tam tersi beauty&brains gerceginin varligina inananlardanim. Bakis aciniz biraz patronumunkine benziyor sanki, goruntunle on planda olma demeye getirdi bir nevii. Karsiliginda 'Goruntumun bazi yerlerde bana karsi bir durum oldugunu farkettinmi?' Diye sormama 'hayir oyle bir ornek veremem, ama boyle bisey olmamasinida onlemeni isterim' tarzinda bisey soyledi.
Kim demiş Louboutin moda diye ya, kafasına vuracağım onun.
Giyme, çok çirkin kesinlikle. Ofis şıklığına uygun değil.
Bana Louboutin' in ofise uygun bir ayakkabısını göster? Kesinlikle uygun değil, en sade ayakkabısı rugan. Git görümcenin düğününde halay çek.
Sahiden bu şekilde gidiyorsan gitme.
Louboutin alabilecek paran varsa ve gerçekten de overdressed bir hatunsan da style blogger falan ol. Boşver ne yapacaksın ofiste çalışmayı, sana uygun değil.
Haha! Louboutin bir espiriydi! Louboutinlerim yok cunku cok pahalilar, ben o topuklara ozenecegim derken iki gunde mahvedecegimi bildigimden almiyorum (yani begeniyorum eveeet!). Ama onlara yakin benzer ayakkabilar giydigimi soyleyebilirim evet (yani sivri burun ve topuklar). Guzel bir skinny jean ile yada boyfriend bir jean ile muthis oluyorlar valla. Uzerinede hos bir blazer, oh mis!
Exactly. Inanin, bu konuyla gozunuzde ne canlandi bilmiyorum, ama takip takistiran bir tarzim gercekten hic ama hic yok. Yani less is more olayi kesinlikle onemli bir mottomdur goruntumde. Gercigi herkesin less'i ve more'i kendince farklidir degilmi? Haha..
Bu konudaki yorumum net bir is yerinde durumuna pozisyonuna uygun ,ruh haline gore(hastalik harici) degismeyen, duz bir cizgide giyinmek onemli ,
Bunun haricinde sacim makyajim ya da kiyafetimle ilgili yaspilan her elestri mobing e girer ,
Mobing nedir?
Bu anlattıklarını başka yerde yapman gerekiyor. Protokol kurallarına göre iş hayatında kafana göre giyinemezsin. Mevsime, ortama, saate, sıcaklığa göre giyinmek zorunludur.
Overdressed yerine de abartılı giyinmek diye bir tabir var. Daha kolay ve kullanşlı. Plaza ağzını zorlama ve sonradan görme buluyorum.
Evet ama overdressed kelimesi abartiyla ayni yerlerde kullanilmiyor. Overdressed daha nasil desem..daha kabullenebilir sekilde giyinmek gibi sanki.
Protokol demissiniz, guzel. Calistigim organizasyonda protokol yasadigimiz ulkenin dogru bir yansimasini gosteren bir isci yapisidir. Lakin maalesef asiri beyaz bir organizasyonla beraber, farkliliklarada acik olmayan bir kultur oldugunu patronum bana tekrar cok acik ve net sekilde gosterdi.
Ha birde arada 'acaba kulturunlemi alakali senin boyle sik giyinme istegin' tarzinda bisey soyledi kadin. Nasil okadar sakin sakin cevaplar verdim, dusundukce dahada sinirleniyorum!
Her şirketin ofisin yazısız kuralları vardır. Bir reklam şirketinde herkes kotla çalışırken dopiyes giymek yadırganır. Ya da herkesin takım elbiseyle çalıştığı bir is yerinde yırtık kot tuhaf olur. Asgari ölçüde herkes bulunduğu yere hem rahatı hem bir nevi kurumu temsil ettiği icin uyum sağlamalı
Misal max 50 liralık canta üreten bir firmanın çalışanlarının ise lv çantayla gelmesi tuhaf olur.
Bir anaokulu öğretmenini bütün gun cocuk peşinde olmasına rağmen 12 cm topuklu görsem ne alaka derim.
Bir avukatın büroda pullu payetli giymesini yadırgarım
Şantiyede çalışan bir mühendis de mesela giyimini çalışma şartlarına göre ayarlar.
Yani moda sektörü ya da sahne sanatları dışında is yerinde abartıdan ve aşırılıktan hoşlanmıyorum. Fazla salaş ya da fazla frapan, gösterişli giyim çalışma hayatına uygun degil. Biraz törpülenmeniz gerek
Sizinde her bir cumlenize aynen katiliyorum, lakin ustteki hanima yaptigim yorumu sizinde okumanizi rica edebilirmiyim? Calistigim organizasyon hep farkliliklarin kendini iyi hissetmesi gerektigi bir organizasyon kulturu olmasi gerektigini soylerken bana (hicbir abesim olmadigi halde!) boyle bi yorum yapilmasi gercekten gereksiz. Nasil cevreci is arkadaslarimizin deo kullanmadan ofise gelmelerine bisey denmemesi gerekiyorsa, veya sene boyunca ayni ayakkabiyi giyenlere karisilmiyorsa, veya asiri moloz, aynaya bile bakilmadan ust uste kat kat giyilip sacma sapan renk kombinasyonlari yapanlarada karisilmiyorsa, banada ayni sekilde karisilmamasi gerekir.
Cok ciddi insanlarin arasinda hem agir göz makyaji hem mesela kirmizi gibi bir dudak boyasi sürüyorsaniz. Ya da ne bilim asiri abartili taki falan. Bence buna karisabilir. Sonucta sirketlerin de bir karekteri vardir. Belki calistiginiz sirketin karekteri sizin giyinisinizi kaldiramiyordur.
Sizede ustteki yorumlari okumanizi rica edebilirmiyim?
Turkiyede böyle bir konuşma yaşamış olsaydınız yorumum cok farklı olurdu zira belli kaliplar ve mahalle baskısı ile dönüyor birçok ortam ama yurtdışında bu konuda ülkemiz kadar kati olunmadigi icin acaba siz gerçekten biraz abarti mi giyiniyorsunuz? ayrica parayi veren düdüğü çalar demişler . .patron uyariyorsa dikkate almak lazim
Bu sebebten patron parami vermemeye kalkacaksa emin ol saniye durmam bu dusunceye sahip insanlarin yaninda:)) oyle bir durum olamaz elbette.
Guzel bir yere degindiniz. Cok guzel hemde. Batinin gobeginde bir organizasyondan bahsediyorum. Kendini cok ama cok entellektuel goren bir patrondan. Her firsatta Turkiyeyi yerle bir eden konusmalar yapan bir kadindan. Alttan alttan baska bir mesaj icerdigini dusunmuyor degilim, iste yok kulturun farkli, yok tarzin farkli, yok bazen daha 'dogrudan' olabilirsin, aliskin oldugun gozlugu cikarip baska gozlukle dunyaya bakabilirsin diye okadar sacma seyler zirvaladiki. Bi ara 'bi dakka, cok karisik seyler soyluyorsun su anda' bile dedim.
Yurtdışında ''overdressed'' sözcüğünü kullanmışsa patron, direkt anlamı bozmamak adına öyle aktarmış olabilir arkadaş. Her sözcüğün birebir karşılığı yok, Türkçesi yazılmış onar beşer ama hiçbiri bana İngilizcesini gördüğümdeki hissi vermedi. Yani görgüsüzlük ya da plaza Türkçesi olsun diye yazıldığını düşünmüyorum.
Konu sahibi, ''siz moloz giyiyorsunuz'' diye demişsiniz ya onun sebebi sadece ''özensizlik'' olmayabilir. Benim kendimce moloz olmayı tercih etme sebebim sizin sandığınızdan çok farklı mesela, açıkladım yukarda çeşitli örneklerle.
Evet, o yuzden o kelimeyi kullanmak istedim bende, cok tesekkur ederim.
Molozluk derken, inanin hic ama hic abartmiyorum, yani bazen bazilarinin giydigini gorseniz 'yardim kampanyasi acalimda uzerine uc bes kiyafet alsin' diyesiniz geliyor, ozensizligide gecip resmen bazen kirli, kokan, hic ama hic umursanmamisliga bile girebiliyor.
Moloz moloz dolaşmak neymiş gözümde canlandırmaya çalıştım :) Salaşsa kasıt, ben de öyle giyiniyorum :) İnsanın kendini iyi hissettiği şekilde giyinebilmesi gerektiği kısmına katılıyorum. Ben mesela mecbur kalsam ve kalem etek topuklu vs vs klasik giyinmem gerekse mutsuzluktan ölürüm herhalde, hiç bana göre değil, herkesin tarzı kendine güzel.
Bir de ayna önünde 5 10 dk durma kısmını nasıl anladınız merak ettim, çünkü salaş veya sade gördüğünüz tarz için de gayet ayna önünde vakit geçiriliyor, sade makyaj da gayet uzun sürüyor. İlla abartılı renklerle yapılan makyaj uzun sürmüyor.
Ama çalışılan ortama uyum sağlanması gerektiğini de düşünüyorum. Çok abartı olmasaydı böyle bir tepki gelmezdi bence kadından. Ya ortama uyum sağlamaya çalışacaksınız, ya da iş ortamını değiştirmek için yol arayacaksınız.
Ustteki hanimefendiye verdigim cevapta moloz derken neyi kastettigimi anlayacaksiniz umarim.
Elbette salasta giyinmelidir insan, bazi cumalari yirtik boyfriend jean'imle ve sweaterimlada gidiyorum! Ortama uyum saglamayan bir durumum olduguna inanmiyorum, sadece ortamdan bi tik daha sik, bi tik daha ozenilmis, bi tik daha bakimli olduguma inaniyorum. Bununda su anda bana karsi kullanilmasina sinirleniyorum.
Ya gectigimiz sene yaptigim projeler, basarilar degilde, bu konu konusmamizda bas konu oldu, gercekten inanamiyorum.