özel ders vermeli miyim?

sessia

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2013
195
5
46
İstanbul
Bir abla bana bi arkadaşının 7.sınıfa giden çocuğuna matematik dersi vermemi teklif etti. Ben de önce tereddüt etsem de sonra en azından harçlığım çıkar diye kabul ettim. Matematiğim iyi sayılır, mühendislik okudum ama bir matematik öğretmeni gibi olamam tabi. Anneme fikrini sorduğumda "sen sabırsız bir insansın zorlanırsın, özel ders ciddi bir şey eğer notları düzelmezse onlar bir şey demese bile sen kendini kötü hissedersin" dedi ve benim kafam karıştı. İlk defa özel ders verecektim ama galiba bana göre değil bu, tüm sınıfa anlatmak gibi değil(öğretmenlik yapmıştım birkaç ay). Geç anlayan bir çocukmuş. İyice çekindim şimdi, hiç başlamayayım diyorum ama ablaya ne diyeceğim?

Eğer geç anlayan bir çocuksa, ailesi de kendi çocuklarını iyi tanıyosa (ki bazı aileler bunu kabul etmezler) ders verebilirsin.yani demek istediğim notları artmassa zaten durumu belli.sen elinden geleni yaparsın tabi.ama sabırsızsan , hem öğrenciye hem kendine işkence etmiş olursun.istersen bir ay dene bak bakalım.çocuk derse karşı ilgilimi, birşeyler alabiliyor mu? Senin durumun nasıl falan diye. 1ay sonunda baktın olmuyor,ilerleyemiyoruz dersin annesine olur biter. Yalnız eğer sabrın varsa ders vere vere kendini de geliştirebilirsin. Kendine güvenin gelir. Herkes süper bilgi donanımına sahip olabilir,fakat bunu karşısındakine aktaramayabilir. Kendini denemiş olursun. Bence derse başla ve harçlıklarını koy kenara :10:

denemekte fayda var sen elinden gelenı yaarsın anlamıyorsa ailesıne söylersın usulunce

bence herkes kendi işini yapsın yapamazsın diyemem ama sen öğretmen değilsin öğretmenlik formasyonun yok şahsen özel ders alacak olsam mühendisten almazdım öğretmenden alırdım teklif edenler de garipmiş ucuza mı kapatacaklar acaba ..

sabırsızsan ve çocuk da gec anlıyorsa, maddi açıdan zorda değilsen hiç bulaşma derim, 3 kuruş alacaksın diye sinirlerin harap olur, sana da yazık insanlara da

bir kütphane gibi bir yerde ders ver bence gitme elalemin yanına devir kötü babası sapık filan çıkar.

bence herkes kendi işini yapsın yapamazsın diyemem ama sen öğretmen değilsin öğretmenlik formasyonun yok şahsen özel ders alacak olsam mühendisten almazdım öğretmenden alırdım teklif edenler de garipmiş ucuza mı kapatacaklar acaba ..

bence de amaç daha uygun bir ücrete ders aldırmak olabilir.bu da çok normal mühendislik öğrencileri de gayet özel ders veriyorlar lisedekilere falan bir de 7.sınıf.bir öğretmenden daha uygun olur ücret olarak diye düşünülebilir.

sanki her öğretmen çok iyi anlatıyormuş gibi.formasyon alsalar ne olacak ben çocuk psikolojisiyle hiç alakası olmayan ne öğretmenler gördüm ya.sadece formasyon almakla iyi öğretmen olunmuyor.

konu sahibi anlatacağı dersi konuyu önceden konuşsa hazırlıklı gitse gayet anlatabilir diye düşünüyorum.ama çok da bir paraya ihtiyacınız yoksa uğraşmaya da değmez diye düşünüyorum.

Lisede bir matematik ogretmenim vardi ,bazen yanlis yapardi hep ben duzeltirdim. Ondan onceki baya iyiydi. Her insanin kapasitesi farkli bazilari dogustan ogretebilir bazilari saatlerce konusur birsey ogretemez. Gec anlayan bir cocuk diyorsun, sabirli olacaksan , sadece para icin yapmayacaksan, pesini birakmayacaksan(ek-ders gibi) bir dene derim ben.

Kapasitesi olmayan bir çocuga özel ders vermek kadar büyük bir işkence olamaz.
Birebir zordur.Ve verdiğini alamadıgın zaman bırak çocuktakı yükselmeyi sen tatmin olamıyorsun ve o 40 dk 1 saat herneyse işkenceden öteye geçemiyor.
Biraz düşün derim.

Valla benim çevremde her veli hemen hemen üniversite öğrencisinden aldırıyo çocuğuna dersini, tabii genelde üniversitesi soruluyo. Hem öğrenci uygun fiyatlı taze bilgiyi aktarıyo, hem de öğrencinin harçlığı çıkıyo. Sonuçta bir 4.sınıf fizikçi de pek güzel ders anlatabilir öğretmen olmasına gerek yok. Konuya hakim olan + sabırlı olan yapar diye düşünüyorum ki çevremde çok öğrenci var böyle.

Konu sahibi arkadaşım bence denemelisin. Çocuk geç öğreniyor-dur belki ama biraz da iş sende bitiyor:1:
Mesela benim arkadaşım fizik okuyor ben ise aynı üniversitede gazetecilik. Sayısalı kötü olan beni gerekli sınavlarda beni o an kurtaracak kadar bilgiyle donattı resmen:1:He noluyo öbürüne bi'kere anlatıyo anlıyo, bana 2 kere anlatıyo anca öyle anlıyorum. Paso -ııı çok karışık bu. -Tamam bak şimdi bi'de şöyle anlatıyım diye başa sarıyoduk.

Senin öğrenci daha minik olduğu için algılar daha açıktır emin ol. Mümkün olduğunca anlamasa bile güler yüzü eksik etme ki anlamadığında okulda oldğu gibi senin de yanında strese girip iyice algıları kapamasın :)

Önce konuyu anlatırsın sonra beraber anlatarak çözersin. Sonra anlamadığı, kafasının karıştığı, oturmayan bi'yer var mı sorarsın. En son bi'soru da ona çözdürürsün. Takılırsa o noktada yine devreye girer çözüme götürürsün anlatarak. Bence çok zevkli olur senin içinde, ne kaybedersin ki? :3:

canım zor anlayan bir çocuksa seni çok yorar. ama önce seviyesine bir bak ona göre yorum yapmak en doğrusu. eğer öğrenme güçlüğü varsa hiç başlama yok tembelliktense yaparsın...

Bende senin gibi ayni durumdaydim.
Anlatma kabiliyetim cok iyi olmadigini ve sabirsiz oldugumu düsünüyordum.

Bismillah diyip basladim ve gördüm ki bir cok ögretmene tas cikaririm:21:
Tek matematik degil, ingilizce, almanca, tarih,vs. dersi veriyordum.
Cok sükür ki ders verdigim cocuk notlarini düzeltti, bu sekilde beni ödüllendirmis oldu.
Cünkü para benim icin önemli degil, bilgim varsa paylasip faydali olmak isterim ki ozamanlar cok zamanim vardi.
Yinede sagolsunlar istemediigm halde her ay avcuma parayi skistirdilar :17:

Ders verdigim cocuk biraz konsantre olmakda zorlaniyordu, dersten baska hersey aklinda dolaniyordu ve bana anlatmak istiyordu.
Bende eger konsantre olup ders yaptigi takdirde, dersten sonra 15-30dk. onunla sohbet edecegimi söylemisdim.
Biraz zor oldu ama tam konsantre olmasa da, baya gelisme vardi.
Annesine ayni takdigi ben ders vermedigim günler de uygulamasi iyi olacagini söyledim.
Farka annesi bile sasirmis.
Aslinda okulda gecirdigi vakit haric zaten 24 saat anneyle birlikteydiler fakat cocuk sanirim bunu söz olarakda duymak istiyordu,
hani sen simdi dersini güzel yap bende dersten sonra senin istedigin konuyu konusacagim veya istedgn oyunu oynayacagim.

Kendisini de annesinide cok sevmistim oda beni ablasi görüyordu, can kulagiyla dinliyordu.
Simdi aklima geldide özlemisim ya onu :29:

Kesinlikle basla derim, eger sonuc alamazsan faydali olamadim baskasiyla dvm etseniz cocuk icin daha faydali olur diyerek birakabilirsin.
Bende baslarken daha önce kardesim haric kimseyle ders yapmadigimi söylemistim.
Faydali olamayabilirim bundan cekinirim demistim ama anne babasi bana güvenmistiler cokda tanimadiklari halde.
Bende elimden geleni yaptim acikcasi eger yapamadigi bir ödevi varsa, 1 saat duracaksam 2 saat durudum ama onu anlayana kadar birakmazdim :24:
Bunu yapmamin nedeni saat ücreti ders vermiyordum ve para istemiyordum.
Eger saat ücreti calissaydim sanirim cekinirdim ve uzun durmazdim, ama cocugada faydali olamayabilirdim.

Yani saat ücreti yapacaksan, bazen göz yumup dvm etmen iyi olacaktir.

Son düzenleme:
özel ders vermek çok zor değil ama öğrenci geç anlıyorsa bi zaman sonra ders vermek işkenceye dönüşebiliyor... ama bence harçlığının çıkması için kabul edebilirsin. hem zamanla öğrenci sayın artar ve iyi para kazanabilirsin :34: tabi dersi ne kadara vereceğinde çok önemli azsa hiç bulaşma derim değmez :34:

Bir abla bana bi arkadaşının 7.sınıfa giden çocuğuna matematik dersi vermemi teklif etti. Ben de önce tereddüt etsem de sonra en azından harçlığım çıkar diye kabul ettim. Matematiğim iyi sayılır, mühendislik okudum ama bir matematik öğretmeni gibi olamam tabi. Anneme fikrini sorduğumda "sen sabırsız bir insansın zorlanırsın, özel ders ciddi bir şey eğer notları düzelmezse onlar bir şey demese bile sen kendini kötü hissedersin" dedi ve benim kafam karıştı. İlk defa özel ders verecektim ama galiba bana göre değil bu, tüm sınıfa anlatmak gibi değil(öğretmenlik yapmıştım birkaç ay). Geç anlayan bir çocukmuş. İyice çekindim şimdi, hiç başlamayayım diyorum ama ablaya ne diyeceğim?

hemen kendini geri çekme. ilk 1 haftanı tanısma evresi olarak geçir kendini sewdir nebiliyim en bastan bişeyler anlat. sonra duruma göre işi kabul edip etmediğini söle onlar seni sende onları dene görmeden denemeden karar verme

Saati 25tl dediler ben de bu isleri fiyatlari pek bilmedigimden ve daha once hic yapmadigim icin bisey demedim.Haftada 1 gnde 2saat ya da 2 gun 2ser saat olacak,konuscaz. Paraya ihtiyacim var ama cok vhim durumda da degilim.hamdolsun... Harclik aliyorum arada idare etmeye calisiyorum ama kendim de.l biraz biseyler kazansam fena olmaz tabi. Cok mu ucuza yapmis olurum? Kadina sordum guvenilir insanlar mi diye evet dedi yoksa tavsiye eder miydim dedi. Annem de "ingilizce falan olsa yap derdim ama matematik birebir zor olur"dedi. İngilizceyi cok severim ve ingilizcem iyidir ama matematikte benim de zorlandigim yerler oluyor acikcasi. Yine de 7.sinif matematigini yaparim diyorum ama bir yandan da cekiniyorum. Ne dersiniz kizlar? Yine de denemeli miyim? Sabirsiz bi insanim bir iki dayanirim sonra sinirden patlarim en cok da kendime zarar vrririm psikolojik acidan,cunku her seyde kendimi suclayacak bi sey bulmak gibi de kotu bir huyum var

Saati 25tl dediler ben de bu isleri fiyatlari pek bilmedigimden ve daha once hic yapmadigim icin bisey demedim.Haftada 1 gnde 2saat ya da 2 gun 2ser saat olacak,konuscaz. Paraya ihtiyacim var ama cok vhim durumda da degilim.hamdolsun... Harclik aliyorum arada idare etmeye calisiyorum ama kendim de.l biraz biseyler kazansam fena olmaz tabi. Cok mu ucuza yapmis olurum? Kadina sordum guvenilir insanlar mi diye evet dedi yoksa tavsiye eder miydim dedi. Annem de "ingilizce falan olsa yap derdim ama matematik birebir zor olur"dedi. İngilizceyi cok severim ve ingilizcem iyidir ama matematikte benim de zorlandigim yerler oluyor acikcasi. Yine de 7.sinif matematigini yaparim diyorum ama bir yandan da cekiniyorum. Ne dersiniz kizlar? Yine de denemeli miyim? Sabirsiz bi insanim bir iki dayanirim sonra sinirden patlarim en cok da kendime zarar vrririm psikolojik acidan,cunku her seyde kendimi suclayacak bi sey bulmak gibi de kotu bir huyum var

bu huylarını aşmak için denemelisin:) yalnız saati 25 tl az ama ilk 1ay için iyi çünkü çocuğun derslerine düzenine bakmalısın. eğer baktın düzelme var sen işe yarıosun saati 50ye çıkarmak istediğini sölersin. gerçekten matematik dersi vermek çoooook zor heleki bilmeyen birine çok daha zor. ama sen ve annen daha iyi tanır seni. sen bilirsin:) ingizlce dersi verdirmek isteyende çok kişi var araştır onu yap ozaman :)

bu kadar tedirgin olunacak birşey değil bu bende sayısal çıkışlıyım üstelik mühendislikte değildim mimarlık okudum. öğrenciyken bana da böyle bir teklif geldi ve kabul ettim çok da güzel geçti hatta daha sonra daha fazla öğrenci buldum haftada 4 farklı öğrencim oldu kiramı bile kendim ödemeye başladım. ayrıca aileleriyle de çok iyi anlaştım. kendi evimde ders veriyordum anneleri gelirken benim sevdiğim yemekleri yapıp gönderiyordu halada görüşüyorum onlarla şuan ders vermesem bile beni arayıp matematikten şu notu aldım abla diye arıyorlar sadece kazanç değil bu iş aynı zamanda yardımcı olmanın mutluluğu oluyor ben çok memnundum.bir ders dene yapamayacağını düşünürsen devam etmezsin

yol parasıda dahil mi ücrete? gerçi öğrenciler genelde bu ücrete anlaşıyorlar... sabırsız olacak birşey yok kendi paranı kazanacağın için dayanılmayacak bi durum değil:34: 7. sınıf matematiğini yaparsın zaten ayrıca büyük ihtimalle öğrenci zayıf olacağı için seni zorlamaz....
şimdiden kolay gelsin

bu huylarını aşmak için denemelisin:) yalnız saati 25 tl az ama ilk 1ay için iyi çünkü çocuğun derslerine düzenine bakmalısın. eğer baktın düzelme var sen işe yarıosun saati 50ye çıkarmak istediğini sölersin. gerçekten matematik dersi vermek çoooook zor heleki bilmeyen birine çok daha zor. ama sen ve annen daha iyi tanır seni. sen bilirsin:) ingizlce dersi verdirmek isteyende çok kişi var araştır onu yap ozaman :)

Kusura bakmayın ama öğretmenler bile saati 50 liradan ders vermiyor. Herkes her işi yapamaz, yapmamalı da zaten.

Bir şeyi bilmek ayrı, bildiğini başkasına anlatmak, öğretmek apayrı bir olay. Benim de lisede ODTÜ Fizik bölümü mezunu bir fizik öğretmenim vardı. Alan bilgisi eminim çok iyidir ancak öğretmenlik okumamıştı ve inanın biz onun anlattığının tek kelimesini bile anlamıyorduk. Anlamadığımızı söylesek de birşey yapamayacağını, yine aynı şekilde anlatacağını ve bizim yine anlamayacağımızı söylerdi. Tabii ki herkesi aynı kefeye koymak doğru değil ama öğretmenlikte pedagojik formasyonun önemi çok büyük.

Konu sahibi İngilizce bilgisine güveniyor ama Matematik konusunda tereddüte düşmüş. Kendinize güvenmiyorsanız bence hiç kalkışmayın. Ben öğretmen olmama rağmen kendi branşım olmayan bir dersi anlatacak olsam zorlanırım.

Back
X