İkiniz de çok haklısınız bence. Devlette de staj yaptım özelde de, devlette de çalıştım özelde de. Devletteki rahat memurluk düz memurluk. Yoksa kariyer memurluklar pek de rahat değil, çok daha zor sınavlardan geçildiği için sanırım, dünyanın düzeni ,kafası çalışanı daha çok çalıştırırlar. Her ne hikmetse devlette de özellikle üst kurullarda işkolik tiplerin sayısı artmış sanki. Bekar yönetici sendromu devlete de gittikçe bulaşıyor. Ama en rahatsız en diken üstünde devlet memurluğu bile bile özel sektörün en rahatından daha rahattır sanırım. Çünkü hedefler yok, çok yükselsen de maaşlar aman aman artmadığı için deli gibi yükselme kavgası yok. İster istemez çalışanlarda bir rahatlık var, psikolojik bir gevşeklik var. Kendinin çok yorulduğunu düşünen bir devlet memurunu o süslü püslü plazalara bile koysan, belki de 3. gün çıldırır. Hepsini geç, devletteki doğum izni yeter. Ki bence bir kadın için en önemlisi de budur. Özel sektörde 2 saat süt iznin vardır onu da nasıl kullandırtmasamın hesaplarını yaparlar, minnacık bebeği bırakır işe gidersin vicdan azabı çeke çeke.
Ücret konusuna gelirsek de, kesinlikle saat ücreti bazında devlet özelden aşağı kalmaz diye düşünüyorum.Hem düz memurlukta hem de kariyer memurluklarda. Özel Bankada işe yeni başlayan uzman yardımcısı 1500 lira civarı alır, devlette de o kadar alır, bir de üstüne ikramiye, temettü, yardımlar, gün boyu rahat bir iş ortamı, iş garantisi...Yaşıtı özel sektörde yaptığı en ufacık hata yüzünden rezil rüsva edilirken bebek devlet memuru yıllarca zaten eğitime, yurtdışına, kantine, kütüphaneye gider.
Ama diğer taraftan bakılınca da özel sektörde birşeyler öğrenirsiniz, işi bırakıp başka yerde yenisini bulma özgürlüğünüz genelde vardır. Çünkü hem şartların yetersizliği sizi buna iter, hem de içi dolu insan yeni yerlerden korkmaz. Ama yıllarca rahat rahat takılmış bir devlet memuru nereye gidebilir ? Arkadaşlarından bıksa, amirinden bunalsa da napabilir?
Evet başka işler bulursunuz, memnun kalmadığınız o diğer benzer işlerden, içi dolu olsanız bu tempoda hayat gidiyor. Arkadaşlarından bıkan, amirinden bunalanda bizim gibi kpss ye girip kurtulabilir.
Yok yanlış anlaşıldım sanırım. Özel sektörde ortamından sıkılan benzer başka iş bulur, monotonluğu kırma şansı vardır. Ama binbir tane sınavla girmiş bir devlet memuru pek de kolay oynayamaz yerinden. Bunu demek istedim.
evet haklısınız. ben mesela kendi işimi kurmak isterdim hep. ama yapmaya gözüm yemez, garanti işim varken istifa etmeyi kestiremiyorum doğrusu. doğum yapsam bi sene izin alacağım, eşim yurtdışına giderse birlikte gideceğiz izin alacağım, ya da yurtdışında master yapacağım devlet karşılayacak. kariyer meslek memurluğu zaten merkezde çalışır, taşradaki arkadaşlar dahi vatandaşla muhattap olmazlar. kurumların beyin takımlarıdır. yurtdışı toplantılara katılanlar, mevzuatı hazırlayanlardır. o yüzden zaten mesai kavramımız yok. benim kıyasladığım kesim bunlardı.
ama halkla birebir muhattap olan düz memurları bizlerde hep eleştiririz. merkezde bile 20 yıllık bir memura iki dosyayı zor getirtiririz, adam alışmıştır rahata. kalkmaz çayını içmeden. yani yeni nesil ile eski nesili karıştırmamak gerek. devlette de duymuşsunuzdur, " yönetişime" geçiliyor. özel sektör mantığı getiriliyor artık. umarım sgk gibi emniyet gibi kurumların halkla muhattap olan personeli de gerekli eğitmlerden geçerek bu bilince kavuşurlar.
Canım özelde mühendis olarak çalıştın mı??? ben hiç sanmıyorum. Devletteki büyük kurumların lojmanı kreşi ve tatil yerleri vardır. Tamam diyorum herkes aynı oranda çalışmıyor ve bazı sosyal imkanlarıda kısıtlı oluyor ama kimse kalkıpta özelle kamuyu iş hayatı bakımından kıyaslamasın. Birbirinede teşekkür ederek kendilerine hak payı çıkarmısın. Dağlar tepeler okyanuslar kadar fark var.
Davulun sesi uzaktan hoş gelmesine gerek yok kamu çokta uzak değil, görünen köyde kılavuz istemez.!!!
Geneli için söylüyorum;
-Kamuda haftada 40 saat çalışırsın, özelde ise 50-65 saat ortalama çalışırsın.
-Kamuda haftasonu tatildir. Özelde cumartesi günü malum iştir. Pazarları da iş için çağrılırsın. Nöbetle sakın karıştırmayın. Nöbete benzemez.
-Kamuda en geç 17.30 , yada 18 te paydos edersin. 17.30 olanlar 17.15 te, 18 olanlar 17.45 te çoktan işten ayrılmışlardır. Özelde ne zaman çıkacağının o günün akşamına kadar belli değildir. Büyük şehirlerde evine 20 den önce varabilene helal olsun!!!!!!
-Maaşın her ayın 15inde düzgün olarak alırsın, özelde her ay farklı zamanda alırsın, hatta 2 ay sonra bile alabilirsin, bu arada kredi kartları ve borçları nasıl düzenlendiğini hesap et.
-Devlette sgk primin maaş üzerinden günü gününe yatar, özelde en asgarisinden ve düzensiz yatar. Bi bakmışsın 2 ay eksik yada 20 gün anca yatırılmıştır.
-Devlette yıllık izin ilk zamanlar 20 gündür, 10 yılı doldurduğunda 30 gündür. 10 günlük mazeret izninde vardır. Çoğu kurumda da bu yıllık izin gibi kullanılır. Özelde yıllık izin 1 hafta veya 2 hafta ( 2 haftayı birden biraz zor kullanırsın) o iznide istediği zamanda alamazsın. Değil 10 yıllık 30 yıllık elemanda olsan izin süren artmaz.
-Resmi tatillerde devlette çalışlmazsın, özelde muhabbeti bile olmaz. Diğer günlerden farkı yoktur.
-Cumartesileri, resmi tatiller çalışıldığı yetmezmiş gibi 9 günlük bayram tatilleride özelde yoktur.
-Devlette çocuk sahibi olduğun zaman, 16 hafta ücretli, arkasından takip eden 2 yıl ücretsiz izin alabilirsin. Özelde işsiz günleri hesaplayın artık.
-Bu arada eşin çalışmıyor diye, eş ve çocuk yardımı yapan özel sektör firması duymadım.
-Patron Baskısı, hedef baskısı, işin stresini hesaba katın. Her an işinin kaybetme duygusunun getirdiği baskıyı düşünün.
-Yıllık izin için yılbaşında program yapabiliyormusunuz. Özelde o sene aynı o işte olacağımızın bile garantisi yoktur.
-Bankalardan özel sektörde çalışanın kredi alabilmesi ne kadar zor olduğunu, işine güvenip yüklü bir takside girebilmenin ne kadar deli, cesareti olduğunu görmek zor değil.
-3/1 kademesine gelince alınan Yeşil pasaport vs. geçiyorum, kiralık ev alarken bile özeldekin sıkıntısı büyüktür. Memur kefil istenir.
-Kendi kurumun tatil yeri olmasda başka kurumun olanığı dışardaki birinden yine çok ucuza yararlanabilirsiniz.
-Artık emeklilik yaşı 40 larda değil 65 yaşında olunacak. Şu yukarda bashedilen tempoda kim bu sürede çalışalabilecek. Ki 30 yaşından sonra özel sektörde iş bulabilmek ne demek bilen bilir!!!
- En düşük memur maaşı, asgari ücretlinin 2 katıdır ki, bu asgari ücrette özelde çalışan %40 lık kesimin ücretidir.
-Liste uzar gider...
Sanırım özel sektörü şık plazalarda, klimalı ortamlarda masa başı, haftanın 5 günü çalışan, haftasonları abanta, romada toplantılara katılan, şık kıyafetlerin giyildiği, çok yüksek ücretlerin kazanıldığı gibi bir yer geliyor. Kimin için davulun sesi uzaktan geldiği bence belli...
Arkadaşlar ne diyosunuz bu özel sektörde saatler hepmi böyle gidecek hiç düzelmeyecekmi, Hep böyle ömrümüz iş yerinde mi geçecek. Ne olacak bizim bu halimiz dayanamıyorum kaldıramıyorum ben bu tempoyu
Offf kızlar bizim eşimle gündemde olan konumuz buydu eşim devlet kurumunda ben özel ve ben sabah 7,30da evden çıkıyorum o uyuyor ben akşamalrı 8de evde oluyorum o beni dışarda beklemek zorunda kalıyor o cmtsileri mışıl mışıl uyuyor ben sabahın köründe yollara dökülüyorum sonuç ne mi beni işten çıakrtmayı düşünüyor her akşam bunun kavgasını yapıyoruz sen normal 5te işten çıksan eve yetişriisn yemeğini yaparsın birde görüyor kendime hiç vakit ayıramıyorum örngeğin bir dr bile gidemiyorum oda sıkılıyor bu duruma ne yapıcam bilmiyorum bende zorlanıyorum ne evle ne kendimle ilgilenebiliyorum ama çalışmadanda duramam işten çıkmak yada çıkmamak üfff ya karar veremiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?