Özgüven eksikliği.

Meelekk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2011
202
0
46
İzmir
Merhabalar,
Nasıl başlasam bilemiyorum ama kendimi çok yalnız hissediyorum. Özgüvenim hiç yok, insanlarla konuşmaya çekiniyorum, konuşurken rahat olamıyorum, dışardayken acaba herkes banamı bakıyo gibi hissediyorum,insanlarla konuşurken göz teması kuramıyorum ben neden böyleyim nasıl aşıcam bu durumu bilemiyorum.

Son düzenleme:
Sorunu aşabilecek bir yaştasın, dert etme.. (; Yaşın itibari ile bir çok sosyal ortamda bulunabilirsin..
Okul, dershane, kurs vs..
Eğer bu tür ortamım yok diyorsan kendini geliştirmek için bir kursa yazıl, kendi üstüne git yani, insanlarla illaki iletişim kurmak zorunda kalıcaksın.. (;
İnsanlarla muhabbet ettikçe, iletişim kurdukça özgüven eksikliğin kalmayacaktır..
Hatta part-time bir iş sana tedavi gibi gelebilir.. (; Çevrende bir sürü insan olacaktır ve mutlaka da konuşmak zorunda kalacaksın.. (;

İkimizde aynı yaşyatız ve geçen yıl aynı sorun bendede vardı :) Nasıl mı aştım bu sorunu. Arkadaş ortamlarına girdim kalabalık yerlere girdim. Mesela biri bana nasılsın deyince iyiym diye cevap verirdim sen nasılsın diyemezdim çekinirdim. ama bianda cevap vere vere alıştım :) sonra psikiyatriste gittimverdiği ilaçlar sayesınde birazda benm cabalamalrımla aştım bu sorunu . Ha tamamen aştımmı ? aşmadım :)

Sorunu aşabilecek bir yaştasın, dert etme.. (; Yaşın itibari ile bir çok sosyal ortamda bulunabilirsin..
Okul, dershane, kurs vs..
Eğer bu tür ortamım yok diyorsan kendini geliştirmek için bir kursa yazıl, kendi üstüne git yani, insanlarla illaki iletişim kurmak zorunda kalıcaksın.. (;
İnsanlarla muhabbet ettikçe, iletişim kurdukça özgüven eksikliğin kalmayacaktır..
Hatta part-time bir iş sana tedavi gibi gelebilir.. (; Çevrende bir sürü insan olacaktır ve mutlaka da konuşmak zorunda kalacaksın.. (;

Yakın arkadaşlarımla konuşurken bi sorun yok yada bi insanla yalnız konuşurkende. ama kalabalık bi yerdeyken konuşamıyorum kendimi ifeda edemiyorum ne yazıkki.

İkimizde aynı yaşyatız ve geçen yıl aynı sorun bendede vardı :) Nasıl mı aştım bu sorunu. Arkadaş ortamlarına girdim kalabalık yerlere girdim. Mesela biri bana nasılsın deyince iyiym diye cevap verirdim sen nasılsın diyemezdim çekinirdim. ama bianda cevap vere vere alıştım :) sonra psikiyatriste gittimverdiği ilaçlar sayesınde birazda benm cabalamalrımla aştım bu sorunu . Ha tamamen aştımmı ? aşmadım :)

Bende aşabilsem çok iyi olcak.biriyle yalnız konuşurken sorun yok ama kalabalık bi ortamda konuşamıyorum bi türlü:26:

Özgüven için kısa bir yol var.İnsan kendisine saygı duymalı,kendisini takdir edebilecek şeyler yapmalı.Hiç kimse doğuştan özgüveni tam doğmuyor,yaptığın spor,başarıların,hobilerin ve sosyal ortamlarda bunu paylaşman(Reelde),bunun hakkında çalışmalar yapman,buluşmalara katılman senin kendine olan saygını artıracak,bir birey olduğunu hissettirecek şeyler.Dış görünümü spor ve gerekli desteklerle artırmak da aynı şekilde etki eder.Türkiye'de spor kültürü yok,etrafımdaki bayanlara,genç kızlara baktığımda şekilsiz,yağlı,berbat vücutlar görüyorum.Bu kültürü de edinmeliyiz,lafım meclisten dışarı tabi ama dikkat etmek gerekiyor...

Merhabalar,
Nasıl başlasam bilemiyorum ama kendimi çok yalnız hissediyorum. Özgüvenim hiç yok, insanlarla konuşmaya çekiniyorum, konuşurken rahat olamıyorum, dışardayken acaba herkes banamı bakıyo gibi hissediyorum,insanlarla konuşurken göz teması kuramıyorum ben neden böyleyim nasıl aşıcam bu durumu bilemiyorum.

konunu okuyana kadar kendimi öyle sanırdım
canım sen kaç yaşındasın okuyor musun peki

konunu okuyana kadar kendimi öyle sanırdım
canım sen kaç yaşındasın okuyor musun peki

ben buldum cevabımı :21::21: ya canım mesela dışarı çıktığında kolunda saatin olsa bile tanımadğın insanlara saat sor yada bir mağazaya girdiğinde merhaba de kendinden emin olarak ne biliim al eline telefonu rast gele çevir ev telefonu olsun sonra özür dile kapat:60::60::60::60::60::60::60::60::60:

tabi alışkanlı haline gelmesin son yazdığım:60::60::60::60::60::60::60::60:

kendini bunun gibi şeylere alıştır bence okuyor musun bilmiyorum ama okuyorsan bunun yüzünden yalnız bir okul hayatı geçürmeni istemem ben orte okulda 2 yıl yalnızdım:43::43::43::43::43::43:

kendini değiştir. görüntünü . ciddiyim cok iyi gelicek . estetik ol, dudak yaptır kalıcı makyaj göğüs neye ihtiyacnvarsa . yeni makyaj malzemeleri belki brezilya fönü görüntün herseyndir görüntünden emin oldugunda kendndende emin olursun :)

kendini değiştir. görüntünü . ciddiyim cok iyi gelicek . estetik ol, dudak yaptır kalıcı makyaj göğüs neye ihtiyacnvarsa . yeni makyaj malzemeleri belki brezilya fönü görüntün herseyndir görüntünden emin oldugunda kendndende emin olursun :)

Siz ciddi misiniz, 19 yaşındaki kıza estetik ol, dudak yaptır mı diyorsunuz ?!!! Diğer bahsettiğiniz işlermlerin de hepsi hem cilde hem sağlığa zararlı farkında mısınız, bunları 19 yaşında yaptıranlar 30 yaşında buruşmuş poşete dönüyor ne yazık ki.

Konu sahibesi, hangi konularda kenidini yetersiz buluyorsun kuzum, insanların seninle dalga geçmelerinden, sevmemmeleirnden, beğenmemelerinden mi çekiniyorsun ? Bence en önemlisi dolu bir beyine sahip olmak . Yani gazete oku, gündemi takip et, haber izle .......genel kültürünü ve bilgi birikimini geliştir. Değişik konularda, sanat ve politika konularında kitaplar oku. Genel kültürün gelişirse konuşacak çok şeyin olur inan bana.

Sosyofobik olabilir misiniz?Bakın belirtileri yazıyorum.
arpıntı
Titreme
Terleme
Kaslarda gerginlik
Midede rahatsızlık hissi
Göğüste sıkıntı hissi
Sıcak yada soğuk basması
Başta ağırlık hissi-Baş ağrısı

Aklıma ilk gelen oldu.Bende de sanırım var.İlk girdiğim ortamda rahat olamam ama biraz olsun aştım tabi üniverisitede.
Özgüven eksikliğide olabilir.Ama temel sorun ne onu düşün.
Mesela arkadaşlarla oturdunuz masada neden konuşmaya çekiniyorsun?Dalga geçerler diye mi,seni ciddiye almazlar diye mi veya başka nedenler.Sonrada o temel sorunu çözmeye çalış.Mesela dalga geçilmesinden mi çekiniyorsun.Çekinme onlarda senin gibi hiçbir farkınız yok.Ya da biraz düşünerek konuş yanlış birşey söylemekten kaçınıyorsan.
Biraz daha dış görünüşüne bak.Özen göster.Abartılı olmayacak bir makyaj yap,daha şık giyin.Ne de olsa biz bayanlar güzel göründükçe güvenimiz daha da yerine gelir.
Kendi kendine halledemiyorsan bu problemi bir psikologtan yardım al.Eminim ki seni rahatlatacaktır.

Merhabalar,

Merhaba Melek :)

Öncelikle Dalai Lama'nın bu konu ile ilgili yazısını okumanı öneririm:

"Bazen bir yabancıyla karşılaştığımzda fazlasıyla çekingen ve uzak olabiliriz. Bu tepki mantıklı değil. Aslında başka insanlarla ilişkiye girmekten korkmak için hiçbir neden yok. Sadece aynı özlemler, aynı ihtiyaçlarla bizim gibi insanlar olduklarını fark etmemiz lazım, o zaman buzları eritip iletişim kurmak kolaylaşır.

Biriyle ilk karşılaşmamda, kendime karşımdakinin her şeyden önce benim gibi mutlu olup acı çekmek istemeyen bir insan olduğunu söylüyorum. Yaş, cüsse, deri rengi ve sosyal rütbesi hiç önemli değil gerçekten; özünde aramızda hiçbir fark yok. Bu yolla, o insana sanki ailemden biriymiş gibi açılabilirim ve bütün çekingenlik kaybolur.

Çekingenlik çoğunlukla kendine güven eksikliğinden ve formalitelere, geleneklere çok fazla bağlılıktan kaynaklanır. Başkalarına takdim etmek istediğimiz görüntünün tutsaklarıyız. Bu durumda davranışımız ok yapaylaşır. Doğal eğilimlerimiz bazen oldukça güçlü bir şekilde bize bunu hatırlatmaz mı?

Çekingenlik bir kendini koruma biçimi ve çok sıkılgan olduğumuzun belirtisi de olabilir. Ama çelişkili bir biçimde , ne kadar kendimizi korumaya uğraşırsak, o kadar kendimize güvenimizi kaybeder ve utangaçlaşırız. Diğer taraftan başkalarına açıldıkça, sevgi ve şefkat gösterdikçe, kendimizle ilgili daha az saplantıl ve daha fazla güvenli oluruz.

DALAI LAMA "

Bu konuda bir dergide yayımlanmış olan yazımdan kendi oluşturduğum bir uygulamayı paylaşacağım:

"Sosyal Fobi

Başkaları tarafından değerlendirilme, eleştirilme, yargılanma, alay edilme gibi yoğun korkular hüküm sürer.

Körükleyici Düşünceler

- Benimle alay edecekler
- Rezil olacağım
- Komik duruma düşeceğim
- Bunu yaparsam başkaları benim hakkımda ne düşünür?

Olumlaması:

Karşımdakinin de benim gibi olduğunu biliyorum.
Yaşı, cinsiyeti, sosyal rütbesi ne olursa olsun özümüzde bir olduğumuzu biliyorum.
Benim zayıf ve güçlü yönlerimin olduğu gibi karşımdakinde de var olduğunu biliyorum.
Zaman zaman gülünç duruma düşebilirim başkaları gibi ve bunun normal bir durum olduğunu biliyorum.
Ve bunun bilinciyle düşüncelerimi rahatlıkla ifade ediyorum.
Duygularımı rahatlıkla ifade ediyorum.
Başkalarıyla rahatlıkla iletişime geçiyorum.
Kolaylıkla arkadaş ediniyorum.

Deniz Taşkın"

vermiş olduğum olumlamayı özellikle sabah ve akşamları 21 gün boyunca inanarak ve imgeleyerek yapmanız gerekir. Faydasını görüceğinize inanıyorum.

Onun dışında sizi çok rahatsız eden bir durumsa bu kesinlikle uzmanlardanyardım almanızı öneririm. Bilişsel terapi veya kısa sürede çözüm almak istiyorsanız EFT'yi öneririm.

Back
X