Pandemi bitti de bir kac maske takanin haberi mi yok?

Gayet güzel demişsiniz. Ben açık alan kalabalıksa maske takıyorum. Ne var ki benim maske takmam da takmayanlara batıyor, "çıkar" diyorlar. Ben önlemlerimi birazcık ekstra alıyorsam kimsenin de buna karışmaması gerektiğine inanıyorum. Bugün bayram. Yan sitede çok sevdiğim komşularım var, ancak hiç tedbir almıyorlar pandeminin başından beri sürekli misafir ağırladılar. Gitmek istiyorum. Bahçelerinde masa koltuk var. Oturup sohbet etmek bayramlarını kutlamak istiyorum. Bana sarılıp öpmelerinden, ısrarla da maskeni çıkar, şunu ye bunu ye diye ısrar etmelerinden çekiniyorum mesela. Onların evi sürekli misafir dolu, yoksa biz oraya gittiğimizde sadece kendileri olsa maske takmayabilirdim, mesafemi korurdum.
Siz de bilimsel makaleleri takip ettiğinizi söylüyorsunuz. Benim kafamda bir soru var ona bir cevap bulamadım. Yiyecek yoluyla bulaşmadığını biliyoruz. Yani mideye inen virüs enfekte etmez. Orası net. Virüs solunum yolu ile bulaşıyor. Bizler de genelde burun, ayrıca da ağızdan da nefes alıyoruz. Ben ağızdan da alıyorum farkında olmasam da. Enfekte olan bir yiyecek veya restorandaki çatal, bıçak, bardak (düşük bir ihtimal de olsa) enfekte ise, biz bunu (mideye inmeden önce) ağzımıza sürüyoruz. Hani diyorlar ya ağzınıza burnunuza dokunmayın, elimizde virüs olabilir diye. Peki restorandaki yiyecek ve bardak, kaşığı da ağzımıza sürüyoruz sonuçta. Bu konuda bir yanıt bulabildiniz mi? Ben bulamadım.
Ben restorana gidince bardağı çatalı falan bi kaşıkla siliyorum. Ama yüzeyden bulaşma ihtimali de çok düşük. Garsonlar zaten maskeli sürekli. Hes kodu ya da aşı kartı gösterip giriyoruz çoğu yere.

El yıkama olayına gelince; ellerimiz coronadan bağımsız olarak en pis uzvumuz zaten. Yıkanmamış bir el umumi bir klozetin kapağından daha fazla mikrop ve bakteri taşıyor. El yıkamak zaten normal şartlarda, pandemi yokken bile yapılması gereken bir şey. O kısım bana hiç etki etmedi mesela zaten ellerini sık yıkayan bir insan olarak. Bizim millet genelde temiz geçinen ama hijyene çok dikkat etmeyen insanlar oldukları için tvler sürekli el yıkama olayını pompaladı.

Komşunuza gitmeyin o zaman. Çok elzem değildir sanıyorum. Bu kadar rahatsız olacaksanız gitmeyiverin. Hem siz gerileceksiniz hem onlar. Gerek yok. Açık havada maske takmak sağlığınız için özellikle koah olan eşiniz için zararlı aslında. Ama sizin bileceğiniz şey tabiki, kimsenin çıkar demeye hakkı yok.

%80 olamaz çünkü nüfusün %25ini 18 yaş altı oluşturuyor. Yurt dışında açık alanlarda maske takılmıyor, bizdeyse mecbur takılıyor sıcak havada nefes almakta insan zorluk çekiyor
Bu yüzden İsrail 12-18 yaş grubunu da aşılamaya başladı. İsrail aşılamada %70e ulaşmış vaziyette, ancak delta varyantı ile hastaneye yatanların %55i iki doz aşılı kişilerden oluşuyormuş.

Arkadaşım Aydın’da ve oda aynı sizin gibi şeyler anlattı . O şehre binlerce kişi girdi tatil için ama vaka öyle artmıyor güya diyor . Ben turizm için gerçek verilerin açıklanmadığına eminim açıkçası .
Gerçek verilerin açıklanmama ihtimali elbette var ama İzmir, Aydın özellikle Muğla aşılamada en üst sıralarda. Aynı şekilde bu illerde insanlar yaz kış açık havada zaman geçirir genelde. Bunların vaka sayısında etkili olduğunu düşünüyorum ben. 3 ay önce etraftan süreki enfekte olanları duyarken şu an hiç duymuyoruz. Çevremde, tanıdıklarımda hasta olan bir kişi yok.

Ben restorana gidince bardağı çatalı falan bi kaşıkla siliyorum. Ama yüzeyden bulaşma ihtimali de çok düşük. Garsonlar zaten maskeli sürekli. Hes kodu ya da aşı kartı gösterip giriyoruz çoğu yere.

El yıkama olayına gelince; ellerimiz coronadan bağımsız olarak en pis uzvumuz zaten. Yıkanmamış bir el umumi bir klozetin kapağından daha fazla mikrop ve bakteri taşıyor. El yıkamak zaten normal şartlarda, pandemi yokken bile yapılması gereken bir şey. O kısım bana hiç etki etmedi mesela zaten ellerini sık yıkayan bir insan olarak. Bizim millet genelde temiz geçinen ama hijyene çok dikkat etmeyen insanlar oldukları için tvler sürekli el yıkama olayını pompaladı.

Komşunuza gitmeyin o zaman. Çok elzem değildir sanıyorum. Bu kadar rahatsız olacaksanız gitmeyiverin. Hem siz gerileceksiniz hem onlar. Gerek yok. Açık havada maske takmak sağlığınız için özellikle koah olan eşiniz için zararlı aslında. Ama sizin bileceğiniz şey tabiki, kimsenin çıkar demeye hakkı yok.
Haklısınız insanlar en azından biraz hijyen öğrendi zorunlu olarak. Komşuya gideceğiz muhtemelen çünkü küsüyorlar gitmeyince, bugün de bayram. Gerilmeyiz, o çıkar diyecek ben de tatlı tatlı, "ıh ıh çıkarmam" diyeceğim. Geriliyorsa gelmedik diye küsmesin o zaman. Eşim çok enteresandır, maskeden rahatsız olmuyor ama biz genelde çok yere arabayla gidiyoruz zaten, arabada da takmıyoruz. Kalabalık yerlere girdiğimiz az, açık alanda, etrafta yakınımızda insan yoksa takmıyoruz. Yanı maske takma süremiz de az dolayısıyla, yoksa uzun süre taksak haklısınız.

Bu yüzden İsrail 12-18 yaş grubunu da aşılamaya başladı. İsrail aşılamada %70e ulaşmış vaziyette, ancak delta varyantı ile hastaneye yatanların %55i iki doz aşılı kişilerden oluşuyormuş.
Bizimkiler Almanya'yı takipliyor kronik rahatsızlıkları olanları yaparlar gibime geliyir

Gerçek verilerin açıklanmama ihtimali elbette var ama İzmir, Aydın özellikle Muğla aşılamada en üst sıralarda. Aynı şekilde bu illerde insanlar yaz kış açık havada zaman geçirir genelde. Bunların vaka sayısında etkili olduğunu düşünüyorum ben. 3 ay önce etraftan süreki enfekte olanları duyarken şu an hiç duymuyoruz. Çevremde, tanıdıklarımda hasta olan bir kişi yok.
Benim var maalesef. Hatta bir arkadaşım aşıya rağmen şu an hastanede yatıyor, yaşı da genç :KK43: . Bir de etrafımda çok sayıda "klimadan üşüttüm" "grip oldum" diyen var, geçen senelerde bu kadar "grip" olan yoktu yaz ayında. Tabi bu kişiler teste falan da gitmiyor dolayısıyla bilemiyoruz ama böyle klimadan üşütme ya da grip gibi geçiyorsa sevineceğim.

Haklısınız insanlar en azından biraz hijyen öğrendi zorunlu olarak. Komşuya gideceğiz muhtemelen çünkü küsüyorlar gitmeyince, bugün de bayram. Gerilmeyiz, o çıkar diyecek ben de tatlı tatlı, "ıh ıh çıkarmam" diyeceğim. Geriliyorsa gelmedik diye küsmesin o zaman. Eşim çok enteresandır, maskeden rahatsız olmuyor ama biz genelde çok yere arabayla gidiyoruz zaten, arabada da takmıyoruz. Kalabalık yerlere girdiğimiz az, açık alanda, etrafta yakınımızda insan yoksa takmıyoruz. Yanı maske takma süremiz de az dolayısıyla, yoksa uzun süre taksak haklısınız.
Biz şu an tatildeyiz toplamda 30 kişiye yakınız bir 4 aylık bir 1 yaşında bebek iki hamile üç 70 yaş üstü var aramızda. Havuzları ortak kullanıyoruz, birlikte yiyip içiyoruz. Çocuklar hariç herkes aşılı, beş gündür market dışında maske takmadım. Biraz normalleşmeye ihtiyacımız var bence çünkü insanın ruh sağlığının bu kadar soyutlanmayı kaldırabileceğini düşünmüyorum ben. Benimki kaldırmıyor en azından artık. Eylüle kadar biraz böyle rahat takılmayı planlıyorum.

Benim var maalesef. Hatta bir arkadaşım aşıya rağmen şu an hastanede yatıyor, yaşı da genç :KK43: . Bir de etrafımda çok sayıda "klimadan üşüttüm" "grip oldum" diyen var, geçen senelerde bu kadar "grip" olan yoktu yaz ayında. Tabi bu kişiler teste falan da gitmiyor dolayısıyla bilemiyoruz ama böyle klimadan üşütme ya da grip gibi geçiyorsa sevineceğim.
Dün bir doktor paylaşmıştı bir çeşit nezlemsi bişi salgını varmış. Belirtiler koronayla karışıyor diyordu.

Biz şu an tatildeyiz toplamda 30 kişiye yakınız bir 4 aylık bir 1 yaşında bebek iki hamile üç 70 yaş üstü var aramızda. Havuzları ortak kullanıyoruz, birlikte yiyip içiyoruz. Çocuklar hariç herkes aşılı, beş gündür market dışında maske takmadım. Biraz normalleşmeye ihtiyacımız var bence çünkü insanın ruh sağlığının bu kadar soyutlanmayı kaldırabileceğini düşünmüyorum ben. Benimki kaldırmıyor en azından artık. Eylüle kadar biraz böyle rahat takılmayı planlıyorum.
Haklısınız kaldırmıyor. Dolayısıyla kayınvalideme de bişey demiyorum. Kayınpederim iyi de kayınvalidemin psikolojisi çok bozuldu. Ben iyiyim, doğa insanıyım, ben dere tepe bayır çayır dolaşmayı seviyorum, bol bol doğa yürüyüşü yapıyorum, denize de giriyorum, dünya bana güzel. Ben pek sosyal bir insan değilim zaten. Eşimse İzmire gidecek bir kaç gün. Kendini koruyacağına güveniyorum. Zaten bizler önlemimizi almamıza rağmen olacaksak da olalım artık dedik; aşıdan başka yapılacak bir şey yok.

Bende aynısını söyledim %73 gibi bir oran var çünkü . Ama o dışardan binlerce insan geliyor dedi bilemiyorum ben .

Birde şu olay var geçen sene de aynen böyle olmuştu ve ne zaman yeniden kapanmıştık acaba ? Eylül müydü ekim mi ? Eğer yeni varyant olmasaydı aşı bizi bu sene kurtaracak derdim ama sanırım öyle olmayacak israilin durumu ingilitereyi okudum onlar 😞

Bende aynısını söyledim %73 gibi bir oran var çünkü . Ama o dışardan binlerce insan geliyor dedi bilemiyorum ben .
Enfekte olan insan eğer teste girmişse gelemez zaten ya da temaslıysa yine aynı şekilde seyahat edemez. Hes kodu kontrolü çok ciddiye alınıyor benim gördüğüm kadarıyla. 3 saatlik yolda dört kez çevirmeye girdik biz. Yani seyahat edenler hasta olmayanlar genelde. Ayakta atlatan, farketmeden geçiren, teste girmeyen mutlaka vardır ama çok sayıda olmadıklarını düşünüyorum. Bir de dediğim gibi açık havada zaman geçirmek de bulaşı engelleyen bi faktör bu illerde bence.

Pandemi bitti de benim mi haberim yok, diyorum ben de. Zaten dikkat ediyordum ama hamileyim diye daha da dikkat ediyorum. Kimseyle görüşmek istemiyorum. Açık hava bile olsa tedirginim. Çünkü varyantlarla devam ediyor, bitmiyor. Hele ev oturmaları, aklımın ucundan bile geçmiyor. Bir de insanlar her şey bitmiş gibi misafirliğe gelmek istiyor. Teyzem ve eniştem 65 yaş üstü, aşılı oldukları halde, eniştemin evlerine sünnet davetiyesi getiren yeğeni yüzünden ki büyük ihtimal o da aşılıdır, covid geçirdiler. Ve çok ağır geçirdiler. Anlatamıyorum kimseye derdimi, ya da anlamak istemiyorlar... Kendimi ve bebeğimi korumak istiyorum... Evhamlı, pimpirikli gibi algılanıyorum.

Bana da evhamlı muamelesi yapıyorlar ama umurumda değil. Aşı tam koruma sağlamıyor ve yeni varyantlara da etkisi çok az buna rağmen aşı olanların çoğu tam korunuyormuş gibi maske ve mesafeleri kaldırdılar, aşının tam koruma sağlamadığını dahası başkalarına hastalık taşıma ihtimallerini umursamıyorlar. Bu ekonomide bir daha geniş kapsamlı bir kapanma kararı verebilirler mi bilmiyorum ama herkes kendisini koruyacak başka yolumuz yok, insanlara laf anlatılmıyor çünkü, o kadar cesurlar ki on milyon kişi güneye tatile gitmiş, şimdi bayram herkes koştur koştur memleketinde aileler toplanıyor, kalabalık evler vs... bu zihniyetteki insanlara bazı şeyleri anlatmak zor, o yüzden kendimize dikkat edeceğiz, varsın pimpirikli desinler

Ne deseniz haklısınız ama inanın söylenince de kendiniz söylüyor kendiniz dinliyorsunuz, yerdeki maskelere elimi süremiyorum ama pet şişeleri, kek kurabiye paketlerini topluyorum, o bebek bezi atanlara da ne desem bilemiyorum, kimse kusura bakmasın çöp deyince bana geliyorlar, evlerinde titiz olduğunu söyleyen kadınların pedlerini, bebeklerinin bezlerini sokağa attıklarını görünce siz misiniz titiz diyorum, evine titiz sokakta pasaklılar.

Çocuklarına da hiçbir şey öğretmiyorlar, çocukları sokağa işiyor, çiğnediği sakızı yere atıyor.
Sonra gelsin müsilaj, tatil yörelerinde toplanan tonlarca çöp, yaz sonu okuruz Bodrum Marmaris gibi yerlerde tatilciler sonrası toplanan tonlarca çöpü.

İnsanımız neden böyle anlamıyorum
Beylikdüzünde belediye sokaklara geri dönüşüm kutuları koydu, hem de sık aralıklarla, evde geri dönüşüm için ayrı bir yer ayırdım hal böyle olunca, dönüşebilecek her şeyi toplayıp o kutulara atıyorum, kutuya gidene kadar evde topladığım kadarda sokaktan topluyorum, elime bir eldiven geçirip ne varsa geri dönüşüme yolluyorum. Bu bizim geleceğimiz, dünyanın geleceği neden bu kadar kötü insanlar anlamıyorum. Dönüştürülebilecek tonlarca ambalajı, kağıdı çöp haline çevirip sokaklara yayıyorlar, sonra vergi veriyoruz devlet toplasın, bu nasıl bir mantıktır, vallahi içim şişiyor

Allah korusun ama ne demişler sen önce eşşegini sağlam kaziga bagla sonra allaha havale et.
Astimim var maske takamiyorum kismini anlamiyorum ben.
Koah falan tamam agir seyredebiliyor ama, ben de dahil cevremde astim hastasi olup fos fos sigara icip daralmayan, ama maske takmak soz konusu olunca ay daraliyorum ven astim hastasiyim diyorlar.
Halbuki en cok takmasi gereken gruplar icerisinde

Astımım yok ama alerjik niritim var, burnumun içi özellikle yaz mevsiminde sürekli şiş olduğu için nefes almakta ciddi zorlandığım anlar oluyor ama maskeden hiç vazgeçmedim. Dün dışarı çıktım, maskemin içine selpak yerleştirdim yüzüm çok terliyor çünkü, bunaltıcı evet ama idare ettim, tenha yerlerde maskeyi indirip nefes tazeledim ama çıkarmayı hiç düşünmedim, benim gibi alerji hastaları ve astımı olanlar çok ciddi risk taşıyorlar, nasıl cesaret ediyorlar anlamıyorum

Enfekte olan insan eğer teste girmişse gelemez zaten ya da temaslıysa yine aynı şekilde seyahat edemez. Hes kodu kontrolü çok ciddiye alınıyor benim gördüğüm kadarıyla. 3 saatlik yolda dört kez çevirmeye girdik biz. Yani seyahat edenler hasta olmayanlar genelde. Ayakta atlatan, farketmeden geçiren, teste girmeyen mutlaka vardır ama çok sayıda olmadıklarını düşünüyorum. Bir de dediğim gibi açık havada zaman geçirmek de bulaşı engelleyen bi faktör bu illerde bence.
Hes kodu olduğunu bilmiyordum . Haziranın sonunda ailemizin yanına iç Anadolu’ya gittik mesela tabi böyle bir sorgu olmadı çevirmeye hep takılıyoruz ama oradaki amaç terör kontrolü . Teşekkür ediyorum bilgiler için

Astımım yok ama alerjik niritim var, burnumun içi özellikle yaz mevsiminde sürekli şiş olduğu için nefes almakta ciddi zorlandığım anlar oluyor ama maskeden hiç vazgeçmedim. Dün dışarı çıktım, maskemin içine selpak yerleştirdim yüzüm çok terliyor çünkü, bunaltıcı evet ama idare ettim, tenha yerlerde maskeyi indirip nefes tazeledim ama çıkarmayı hiç düşünmedim, benim gibi alerji hastaları ve astımı olanlar çok ciddi risk taşıyorlar, nasıl cesaret ediyorlar anlamıyorum
Az once kesim haneden ciktik yuzlerce insan ve bir allahin kulunda maske yok, vakalar coktan patlamistir eminim.
Bir aya yatacak yer bulamaz muhtemelen hastalananlar.
Asiri derecede rehavet var

Benimde aynı şikayetlerim var sizinle alerjik bakımdan çok zorlanıyorum burası 42 derece aşırı terliyoruz ama ince kaliteli maske tercih ediyoruz . Birde sık şekilde maske değiştiriyorum ben işe yarıyor

Az once kesim haneden ciktik yuzlerce insan ve bir allahin kulunda maske yok, vakalar coktan patlamistir eminim.
Bir aya yatacak yer bulamaz muhtemelen hastalananlar.
Asiri derecede rehavet var

İşte bu rehavet aşıdan geldi, aşı olduk bitti diye düşünüyorlar, kamu spotları arttırılmalı, maskeye ceza olayı yeniden başlamalı, öyle bir alanda mesafe olmalı, yüzlece insanı nasıl bir araya koyuyorlar anlamıyorum vallahi

Benimde aynı şikayetlerim var sizinle alerjik bakımdan çok zorlanıyorum burası 42 derece aşırı terliyoruz ama ince kaliteli maske tercih ediyoruz . Birde sık şekilde maske değiştiriyorum ben işe yarıyor

Çantam maske dolu, dediğiniz gibi değiştirmek işe yarıyor, selpakla da biraz kuru nefes sağladım, maskenin içinde ağzıma bulaşıyor ter, çıkmadan burun damlalarımı da sıktım, uğraşıyoruz işte, ne kadar bunalsakta hasta olmaktan iyidir, alerji hastalarının hepsi pandeminin başından beri çok zorlanıyor eminim, kışın bile zorlandım, işe yürüyerek gidiyorum, 73 basamaklık, azap yolu gibi bir merdiven çıkıyorum özellikle orada boğulur gibi olduğum çok olmuştur ama hastanede olmaktan iyidir, Allahım hepimizin yardımcısı olsun

Back
X