- 11 Aralık 2018
- 41.556
- 258.227
- 598
Ben restorana gidince bardağı çatalı falan bi kaşıkla siliyorum. Ama yüzeyden bulaşma ihtimali de çok düşük. Garsonlar zaten maskeli sürekli. Hes kodu ya da aşı kartı gösterip giriyoruz çoğu yere.Gayet güzel demişsiniz. Ben açık alan kalabalıksa maske takıyorum. Ne var ki benim maske takmam da takmayanlara batıyor, "çıkar" diyorlar. Ben önlemlerimi birazcık ekstra alıyorsam kimsenin de buna karışmaması gerektiğine inanıyorum. Bugün bayram. Yan sitede çok sevdiğim komşularım var, ancak hiç tedbir almıyorlar pandeminin başından beri sürekli misafir ağırladılar. Gitmek istiyorum. Bahçelerinde masa koltuk var. Oturup sohbet etmek bayramlarını kutlamak istiyorum. Bana sarılıp öpmelerinden, ısrarla da maskeni çıkar, şunu ye bunu ye diye ısrar etmelerinden çekiniyorum mesela. Onların evi sürekli misafir dolu, yoksa biz oraya gittiğimizde sadece kendileri olsa maske takmayabilirdim, mesafemi korurdum.
Siz de bilimsel makaleleri takip ettiğinizi söylüyorsunuz. Benim kafamda bir soru var ona bir cevap bulamadım. Yiyecek yoluyla bulaşmadığını biliyoruz. Yani mideye inen virüs enfekte etmez. Orası net. Virüs solunum yolu ile bulaşıyor. Bizler de genelde burun, ayrıca da ağızdan da nefes alıyoruz. Ben ağızdan da alıyorum farkında olmasam da. Enfekte olan bir yiyecek veya restorandaki çatal, bıçak, bardak (düşük bir ihtimal de olsa) enfekte ise, biz bunu (mideye inmeden önce) ağzımıza sürüyoruz. Hani diyorlar ya ağzınıza burnunuza dokunmayın, elimizde virüs olabilir diye. Peki restorandaki yiyecek ve bardak, kaşığı da ağzımıza sürüyoruz sonuçta. Bu konuda bir yanıt bulabildiniz mi? Ben bulamadım.
El yıkama olayına gelince; ellerimiz coronadan bağımsız olarak en pis uzvumuz zaten. Yıkanmamış bir el umumi bir klozetin kapağından daha fazla mikrop ve bakteri taşıyor. El yıkamak zaten normal şartlarda, pandemi yokken bile yapılması gereken bir şey. O kısım bana hiç etki etmedi mesela zaten ellerini sık yıkayan bir insan olarak. Bizim millet genelde temiz geçinen ama hijyene çok dikkat etmeyen insanlar oldukları için tvler sürekli el yıkama olayını pompaladı.
Komşunuza gitmeyin o zaman. Çok elzem değildir sanıyorum. Bu kadar rahatsız olacaksanız gitmeyiverin. Hem siz gerileceksiniz hem onlar. Gerek yok. Açık havada maske takmak sağlığınız için özellikle koah olan eşiniz için zararlı aslında. Ama sizin bileceğiniz şey tabiki, kimsenin çıkar demeye hakkı yok.