Pandemi bitti de bir kac maske takanin haberi mi yok?

Covid geçirdim, aşımı da yaptırdım fakaf hala maske ve mesafe olayına elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Bir kafede oturup, bir bardak çay içemem mesela hala :) bardakların nasıl yıkandığından emin olamam, ya da kalabalık bir ortamda huzursuz hissedebilirim :) el sıkışmıyorum, kimseye sarılmamaya çalışıyorum hala pek misafir davet etmiyorum, ailem dışında. Tatil planım var orada nasıl olacak bakalım şimdiden kara kara düşünüyorum malum vakalarda yükseldi.

Mesafe mi:))) C.tesi pazara gittim maskesiz dolaşanlar ve sıfır mesafe yüzünden nasıl çıkacağımı bilemedim, herkes ağız ağıza, ki şu an virüsün delta varyantının görülme sıklığı daha fazla sanırım ve delta varyantı çabuk bulaşıyormuş, birine çift doz aşısına ve çift maskeli olmasına rağmen delta varyantı bulaşmış.
50 doz aşı da vurulsa o maskeyi çıkarmam çünkü virüs sürekli mutasyona uğruyor, bilim kurulu bile maske kalkmasın hiçbir şey kesin değil deyip delta plus, lambada gibi varyantlar ve dahi korona virüs bilinmezliklerini vurgularken dikkatsiz olma lüksümüz yok bence.
Bulunduğum sokak biraz tenha, gün içinde boş olabiliyor, kimse yoksa kenara çekiyorum maskemi. Karşı kaldırımda bile bir insan olsa takıyorum. Üstelik astımım var, maskeyle bu sıcaklarda nefes almakta çok zorlanıyorum. Antalya’nın nemli sıcakları meşhurdur, bilirsiniz.

Şaka gibi yasak kalkmadığı halde marketlere maskesiz girenler var 🤦🏼‍♀️. Ben maskesiz insan görünce vebalı gibi kaçıyorum açıkçası, yerde maske görünce de 😂. Kalabalığa olabildiğince girmemeye özen gösteriyorum çift maske bile olsa. İnsanlar maskesiz kalabalığa nasıl giriyor anlamış değilim. Kendi bahçemize bile insem -tamamen boşken- maske olmazsa bir rahatsız hissediyorum, güvensiz hissediyorum. Bir şey unuttum, bir şey eksik diye alarm veriyor beynim.

Vaka sayıları aşıyla birlikte iyice artacak. Çünkü aşı olanlar taşıyıcı olabiliyor. Önemli olan hasta sayısı ve ölümler bence. Bunların giderek azalacağını düşünüyorum zamanla.

Aslında aşı olmayanlar kalabalığa karışmasın derken de onları düşündüğümüz için diyoruz, aşı olanlarda hastaneye yatma ve ölüm oranları çok çok düşük. Aşı olmayanlar hem kendilerini hem de toplum sağlığını riske ediyor. Aşı olanlardan aşı olmayanlara bulaşa bulaşa daha güçlü mutasyonlara sebep olup aşıların etkililiğinin de düşmesi çok olası maalesef. Geçtiğimiz birkaç yılda basit aşılarla engellenen çocuk hastalıklarında salgınlar oluştu mesela aşı karşıtları yüzünden 🤷🏼‍♀️. Herkes aşılanmadan maskeyi atmak imkansız.

İnsanlarda bencillik de hat safhada. Ben başından beri hep genç bir birey olarak farkında olmadan korona kapıp taşıyıcı olursam bünyesi zayıf birine bulaştırıp ölümüne sebep olurum korkusuyla evden çıkmadım. İnsanlar şimdi aşı oldum hasta olmam deyip maskeyi atıyor 🤦🏼‍♀️ aşı olmayanları düşünmüyor.

Buradaki askerler teroristleri bıraktılar gocmenlerle uğraşıyorlar artık sınır dolup taşmış 😒
Onlarida hasta edecekler, zaten 3 5 gun sonra napalim sokagami atalim din kardeslerimizi diyip onlarida iceri alacaksiniz aşi maşı yapmadan.
İnsanlari ne ugrastiriyorsunuz.
Bari bu sefer akil etseler de verem kizamik asilari vs kontrol edilse.

yanımızdaki bina yıkıldı. şu an inşaata başlamıyorlar, bu arada biraz taş vs dağınıklık var.
birkaç kişi çöpünü oraya atmış.
100 metre yürüse çöp kutuları sıra sıra.
demem o ki o önlemler alınsa da kaç kişi dikkat edecek ?
o kadar haklısın ki...

cahil insanı eğitmek bence dünyadaki en zor şey.

insanda bilinç olmadığı sürece istediğin önlemi al istediğin yasağı koy. nafile...

canım bak aşıyı kuvvetle tavsiye etsem de olmak istemeyeni yine bir nebze anlayabilirim. yan etkilerinden çekiniyordur derim,tamam,olabilir. içime sinmese de tamam. ancak maske olayı maalesef öyle değil. sen sağlıklı olabilirsin, öyle hissediyor olabilirsin,ancak maske takmayarak virüsü çoktan bünyene almış olup,etrafına bulaştırıyor olma ihtimalin çok fazla. herkes kendinden sorumludur olayı burada geçerli olmuyor maalesef.

basit bir gripten bahsediyor olsak haklısın ama pandemi,kıtalar arası yayılmış olan,mortalitesi çok yüksek bir hastalıktan bahsediyoruz. ondan dolayı bulaşı azaltmak için herkes maske takmalı. maske tamamen korumuyor diyorsun ama tek kişi maske taksa koruyuculuk yüzde 10, ancak senin karşındaki de maske takarsa koruma yüzde 90 lara çıkıyor. sence az bir oran mı? bence uygulamaya değer bir önlem.

ha evet haklısın,bıktık,1.5 senedir maske, izolasyon,inan bana ben de bıktım. ancak napalım olmuyor? ülkemizde salgın kontrol altına alınamadı,lanet olsun ki bitmedi virüs,o yüzden şartlara uyum sağlamaktan başka şansımız var mı? uyum sağlamazsak süreç daha da uzayacak çünkü.

toplumsal bağışıklık,yani diğer adıyla sürü bağışıklığı demek , çok bulaşıcı hastalıklarda toplumun en az yüzde 90'nın,daha az bulaşıcı olan hastalıklarda ise toplumun en az yüzde 70 inin hastalığa karşı bağışık olması demektir.

aşılanan/immün bireylerin, aşılı olmayan veya hastalığı geçirmediği için antikora sahip olmayanları koruması, sürü bağışıklığının temel prensibidir. haklısınız sadece aşılamayla bu bağışıklık elde edilemez, çünkü aşının yanında hasta - enfekte birey sayısının da mümkün olduğunca minimumda tutulması gerekmektedir.

yani siz maske takarsanız,aşılanmasanız bile enfekte olmaktan korunacağınız için, bağışıklık elde eden birey sayısının toplumun en az yüzde 70 ine ulaşmasına yardımcı olmuş olursunuz.

eğer maske takmazsanız, enfekte birey sayısı artacağı için,haliyle bağışık popülasyonun yüzdesini de azaltmış olacaksınız. ve böyle şartlar altında sürü bağışıklığı elde edilebilir mi? evet elbette,ancak elde edilene kadar milyonlarca kişinin öleceği de unutulmamalıdır...

yani özetlemek gerekirse :

''Sürü bağışıklığı veya toplum bağışıklığı(toplumsal bağışıklık) ; bir popülasyonun belli bir yüzdesinin enfeksiyon veya aşılama yoluyla, bakteri veya virüs gibi patojenlere karşı bağışık hale gelmesi ve bu sayede, toplumun geri kalanının da o patojenin sebep olduğu enfeksiyondan korunması veya o patojenden etkilenme riskinin azalmasıdır. Bir diğer deyişle sürü bağışıklığı, toplumda aşılanan veya belli bir hastalığı atlatan kişilerin, toplumda henüz aşılanmayan veya o hastalığa henüz yakalanmamış kişileri de koruma özelliğidir. Örneğin aşılama çalışmalarında, popülasyonun en azından "sürü bağışıklığı kazanabilecek düzeyde" aşılanması hedeflenir ki, aşı olmayan kişiler de bu bağışıklık sayesinde korunabilsin.''

umarım açıklayıcı olmuştur :))
Çok açıklayıcı oldu. Teşekkür ederim meslektaşım .

İşte aslında henüz net bir şey diyemezler, Prof. Mehmet Ceyhan'ında açıklaması var, mutant virüs dedikleri varyantlar 0-9 yaş grubu çocukları daha çok etkilemiş, bununla ilgili rapor açıklayan ülkeler varmış, virüs ilk çıktığında 65 yaş üstü daha riskli görülüyordu, şimdi şu yaş daha riskli bu yaş daha risksiz denemiyor çünkü hala bir sürü bilinmezlik var, aynı geçmişteki diğer salgın hastalıklar gibi üzerinden yıllar geçecek ki bu virüs şu şu etkileri yapıyor, şu tedavi yöntemi kesindir, şu yaşlar veya hastalar daha risk altındadır denebilsin.

Bilim insanlarından mucize bekliyoruz lakin bildiğiniz şeyle mücadele kolaydır, bilmediğinizle zor.
Bilin insanı Uğur Şahin, en az 10 yıl normal yok diyordu geçen ay. bilinmeyen çok olduğu gibi, demek ki daha pek çok bilinmeze de gebe bir süreç.

Onlarida hasta edecekler, zaten 3 5 gun sonra napalim sokagami atalim din kardeslerimizi diyip onlarida iceri alacaksiniz aşi maşı yapmadan.
İnsanlari ne ugrastiriyorsunuz.
Bari bu sefer akil etseler de verem kizamik asilari vs kontrol edilse.
Duvar oruluyor sınıra artik başa çıkamıyorlar çünkü belki rahatlariz biraz

Şu anda Doğu Karadenizde yayladayız. Büyükşehirlerden akın akın insan geldi. Araç park etmeye yer yok. Herkes sarılıp tokalaşıyor. Kimsede maskede yok. Bayramda yakın köyler ve yaylalarda gelir. Bi de düğün var.Normalde aşırı dikkatliydik, ama burada hiçbir şey yapamıyoruz. Millet eve giriyor, çıkıyor. Evlerde su yok, ortak çeşmeler var. Herkes ağzını dayayıp içiyor. Birkaç günümüz kaldı. Hayırlısıyla bir eve dönsek.

Bulunduğum sokak biraz tenha, gün içinde boş olabiliyor, kimse yoksa kenara çekiyorum maskemi. Karşı kaldırımda bile bir insan olsa takıyorum. Üstelik astımım var, maskeyle bu sıcaklarda nefes almakta çok zorlanıyorum. Antalya’nın nemli sıcakları meşhurdur, bilirsiniz.

Şaka gibi yasak kalkmadığı halde marketlere maskesiz girenler var 🤦🏼‍♀️. Ben maskesiz insan görünce vebalı gibi kaçıyorum açıkçası, yerde maske görünce de 😂. Kalabalığa olabildiğince girmemeye özen gösteriyorum çift maske bile olsa. İnsanlar maskesiz kalabalığa nasıl giriyor anlamış değilim. Kendi bahçemize bile insem -tamamen boşken- maske olmazsa bir rahatsız hissediyorum, güvensiz hissediyorum. Bir şey unuttum, bir şey eksik diye alarm veriyor beynim.

Vaka sayıları aşıyla birlikte iyice artacak. Çünkü aşı olanlar taşıyıcı olabiliyor. Önemli olan hasta sayısı ve ölümler bence. Bunların giderek azalacağını düşünüyorum zamanla.

Aslında aşı olmayanlar kalabalığa karışmasın derken de onları düşündüğümüz için diyoruz, aşı olanlarda hastaneye yatma ve ölüm oranları çok çok düşük. Aşı olmayanlar hem kendilerini hem de toplum sağlığını riske ediyor. Aşı olanlardan aşı olmayanlara bulaşa bulaşa daha güçlü mutasyonlara sebep olup aşıların etkililiğinin de düşmesi çok olası maalesef. Geçtiğimiz birkaç yılda basit aşılarla engellenen çocuk hastalıklarında salgınlar oluştu mesela aşı karşıtları yüzünden 🤷🏼‍♀️. Herkes aşılanmadan maskeyi atmak imkansız.

İnsanlarda bencillik de hat safhada. Ben başından beri hep genç bir birey olarak farkında olmadan korona kapıp taşıyıcı olursam bünyesi zayıf birine bulaştırıp ölümüne sebep olurum korkusuyla evden çıkmadım. İnsanlar şimdi aşı oldum hasta olmam deyip maskeyi atıyor 🤦🏼‍♀️ aşı olmayanları düşünmüyor.
Valla maskesiz çok rahat her yerde geziyorlar, marketlere paldır küldür dalan mı dersiniz, sokakta dibdibe yürümek mi dersiniz, ne ararsanız var:)
Maskesiz görünce kaçın zaten kimin taşıyıcı olduğu belli değil, kusura bakılmasın ama tamam hepimiz sıkıldık bunaldık da sanki salgın yokmuşcasına rahat olmak da normal değil, c.tesi dışarı çıktığımda iğne atsanız yere düşmezdi o kadar kalabalıktı, ufo görmüş masum köylüye döndüm onca insanı görünce, uğramam gereken bir sürü yeri pas geçtim çünkü tıka basa insan doluydu, çift maskem vardı hava 40 derecenin üzerindeydi ve ben keşke bir maskem daha mı olsaydı acaba diye düşünmeye başladım, pazarda insanlar tüm sebze ve meyveleri elleyip rahatça yiyorlardı🤦‍♀️Virüsü de geçtim herkesin dokunduğu ve zirai ilaç atıkların olduğu meyve sebzeleri yemekten bile korkmayan mangal yürekli insanlarımız var.

Hala maske takiyoruz ailecek. Hatta arabada bile takiyoruz, cikarmayi unutuyoruz su sicak yaz gününde. Bütünleşik yasiyoruz resmen. Disarda yemek de yedik evde mesafeli misafir de agirladik. Gelen giden ve biz 2 doz asiliyiz. Tedbiri elden birakmadan sosyal hayata böyle döndük.

Benim arkadaşım hemşire o kapmadı oğlu kreşten getirdi 4 yaşında . Başka bir arkadaşım öğretmen onda da aynı olay çocuk okuldan getirdi . Bizim çocuk doktorumuz 2 yaşın altındaki çocuklara maske önerilmiyor nefes kontrolü yapamadıkları için dedi .
Evet Dünya Sağlık Örgütü tavsiye etmiyormuş. Ben de kreşe gönderiyorum oglumu, geçen eylül başladığında maske takmalarını önermedi kreş yönetimi, sonra bulunduğumuz ülkede vaka sayıları çok arttınca, bu sefer de velilere bırakıyoruz dediler.

Bir de kişi pozitife döndükten 2-3 gün sonra bulaştırmaya başlıyormuş sözde. Belki hemen farkedildiği için cocuklardan bulaşmamıştir tanidıklarınız. (Belki diyorum halen hiçbirşey net değil çünkü, zira ilk zamanlar da cocuklar için süper taşıyıcı, semptomsuz yayıcılar falan denildi.)
Karanlık bir süreç, 2 yıl oluyor hiçbir netlik yok, yeni varyantlar ile yeni yeni süreçler başlıyor tekrar tekrar. Can sıkıcı..

Bende tek maskeyi geç çift maske takan insanlara şok oluyorum. Hava zaten sıcak terden sırılsıklam oluyoruz.maskenin altında biyiklarimiz terliyor damlarlar maskenin altından çıkıyor neredeyse ve sen çift maske takıyorsun helal olsun valla.bende astım da var normalde bile nefesim daralır .maskeyle boğuluyorum oyuzden takamiyorum...çoğu insan nefes alamıyor o maskeyle bence ondan takmıyorlardir bide havada malum.allaha emanet yaşıyoruz iste

Bende tek maskeyi geç çift maske takan insanlara şok oluyorum. Hava zaten sıcak terden sırılsıklam oluyoruz.maskenin altında biyiklarimiz terliyor damlarlar maskenin altından çıkıyor neredeyse ve sen çift maske takıyorsun helal olsun valla.bende astım da var normalde bile nefesim daralır .maskeyle boğuluyorum oyuzden takamiyorum...çoğu insan nefes alamıyor o maskeyle bence ondan takmıyorlardir bide havada malum.allaha emanet yaşıyoruz iste

2 defa maske sayesinde bulastan korundum en basindan beri iyi maskeler kullandim su anda acik havada etrafimda kimse yoksa maske de yok amaa maske takamiyorum boguluyorum demek yogun bakimdakileri dusununce icimden gelmiyor. Ben maskenin koruyuculugunu cok net yasadim maskeyle nefes alamiyoruz ama covidden bogulanlari yok sayiyoruz, is arkadasim ne salgini yeaa derken 10 gun entube 40 gun yatisla eve gecti, su an oksijen tupuyle yasiyor ayaga kalkamiyor evden cikamiyor.

Hanimlar maske ile nefes almak da sorun virusten korunacagiz derken petrol turevi maddeler soluyorsunuz.acik alanda takmiyorum.ama cenemdr bir gelirse hemen cekiyorum.bunaldik,bittik tukendik...simdi kisin okullar da acilacak daha fazla kapayamazlar valla bunaldik...cocuklardan da yayiliyor her yere.umarim acmazlar

ben normal cerrahi maske,üzerine n95,üzerine cerrahi maske takıyorum,hele entübasyon falan yaparken üzerine bir de gözlük takmam gerekiyor,gerisini siz düşünün :KK48: buğulu bir görüş açısı,nemli,sıcak bir iç atmosfer... :KK61::KK53:

Şuna her yer o kadar kalabalık ki çoğu kişi de maske yok.
Ben kapalı yere girerken çift maske takıyorum.
Tatil yerleri her yer dolu dolu ve mesafe yok.
Nasil bu kadar rahat oluyor insanlar.
Çoğu kişi aşısı zaten.Asi olsa bile maske mesafe devam.etmeli vaka kalmadan.
Bir o kadar da yakalanan var .
Maske mesafe devam.etse az bebeğimle çıkıp dolanmak istiyorum ama bebis maske olmadığı için çıkamıyorum
. Eylül sil baştan olacak .Ama kışın da yazın bile kazanamayan insanlar var.Allah sonumuz hayır etsin.

O kadar haklisiniz ki ben 3.doz asimi oldum ama her yere çoğunlukla cift maskeyle gidiyorum. Bu artik cehalette degil baska bisey. Kendini zeki sanan ama zekadan yoksun insanciklara yogunbakimlarda genci yaslisi o insanlarin nasil nefes alamadan vefat ettiklerini gostermek lazim.

Dün kapımızın önünde olan sokak düğününe maske ile ayıp olmasın diye iştirak ettim. Ama düğün sahibi tarafından amansız bi biçimde öpüldüm. Reddetmeye fırsat kalmadı. Aşılarımı oldum ama korkuyorum.

Kalabalık alanlara gireceksem maske takıyorum,ıssız yerde maskem yok.Şu an yurtdışındayım, Avrupada kalabalık alanlar dışında maske zorunluluğu yok neredeyse herkes aşılı.bu sıcakta çift maske takanlara helal olsun cidden

Hastalığı kaparsan daha fena olur.Takmaya çalış nolur:):KK200:

Back
X