• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Para biriktirmek bu kadar mı zor?

Biz her gun 100 lira bankaya atiyoruz. Her hafta da bir ceyrek aliyoruz. Buna mecbur tuttuk kendimizi. Siz de mecbur tutun, birikim iyidir.

Sanırım bizim paramız bereketsiz.10 senedir çalışıyoruz orta halli bir araba- hala da kredisini ödüyoruz- dışında bişeyimiz yok.bunun dışında çektiğimiz ufak tefek krediler var.ailelere her ay düzenli para vermiyoruz ama eşimin ailesi uzakta yazın 1 ay gidiyoruz.yol parası,orada harcadıklarımız,ben anneme elimden geldiğince bişey alıp veriyorum.Her ay bütün ödemelerimiz hariç 2000 tl para kalıyor bize.Eşimin sigarası 150 tl,benzin 150 tl,mutfak masrafımızda yok annemlerle yemek yiyoruz ama aynı sonu hep eksi hesaba düşüyoruz.kıyafet almayız.arada lcw den bir kazak,bir pantolon, kuaför vs harcamam yok,tatile gitmeyiz,küçük şehirdeyiz sosyal Aktivite yok.Önümüzdeki yıl tayin istemeyi düşünüyoruz ama şimdiden az birikim yapsak iyi olacak.ama nasıl?
Tüm cevapları baştan sona okudum. Sonra ilk mesaja döndüm. Içimden pes dedim. Tüm ödemeler bitince 2000 tl kalıyor. Mutfak masrafı yok tatil yok sosyal hayat yok. Pardon ama bu 2000 tl yi para olacakmış yiyordunuz.
Ben evde tüm mail işlerin sorumlusuyum. Borçlar ödendikten sonra kalan paranın 800 tl şini ayırıyorum. Eşimle harçlıkmşywtine bölünüyoruz. Geri kalanını kaç kaldı ise artık biriktiriyoruz. Hem ev hem arabam borcumuz var. Kışın para biriktirip yazın yiyoruz. Yaz aylarında gelirimiz düşüyor çünkü.
Bir arkadaş bozuk paralardan bahsetmiş. Ben de her akşam cüzdanımda kalan bozuklukları kumbaraya koyuyorum. Ara sura sayıyorum. Tamamlanınca çeyrek alıyorum.
Birikimci hatunlar adında bir topik var. Orada hep beraber para biriktiriyoruz.

ay bende yapiyim :) 1 lira falan bana nedense biriktirmeye değmiyor gibi geliyor.. bundan sonra ne bulursam atcam bi kenara.. takdir ettim valla sizi iyi para biriktirmişsiniz.. ben yüzlirada koysam bir iki hafta sonra geri alıyorum olmuyor.. aylardır uğraşmama rağmen hala sıfırdayım
kesinlikle hatta kocam dalga gecti benimle sonra benden borç istedi:))

Cok gezıp tozmuyoruz arada gıder dısarda yeriz. Cok marka kıyafet gıymeyız. Temızlıge kadın almayız esımle yapıyoruz. Tatıle yılda 1 defa gıder max 1500-2000 tl oderız. Toplam gelırımız 9 bin civarı bırıkım 3-4 bın ancadır. 1000 tl bakıcı 500 bireysel emeklilik 1000 tl kredı kartı 600 tl kıra yol vs derken cok da kalmıyor. Para harcanıyor yani

İnanmıyorum size nasıl yettiriyosunuz maşallah
2 kişiyiz 500-600 sadece mutfak tutuyo 100 liraya biaylık mutfak bravo
Sakıncası yoksa siz neden çalışmıyosynuz
Oğlum ekim 15de 4e girecek ,bakicak kimse yok,babaanne yaşlı ,anneanne hasta:-(esimde diplomani al o yönde çalış diyor,yani oğlum biraz daha buyurse inşallah,açıköğretim den iki yıl daha okuyup diplomami almak istiyorum.

Kira, elektrik, aidat,su eğitim gideri ,mutfak,birazda sosyal aktv.

Bi yerde okumuştum. Bi genelde harçlıktan artmanı biriktirmeye çalışıyoruz. Oysa ki birikimden artan harcanacakmış. Bi para biriktirirken sanki o da aylık gidermiş gibi yapıyoruz yıllardır her ay oğluma 1 gr altın alıyorum. Ilerinde eğitiminde kullanır diye. Ya da başka nir ihtiyacında.
Benim Bir defterim var. Her ay okuldaki çay parasına kadar yazarım liste halinde. Ödedikte orada işaretlerim. Sanki fatura gibi Yada kart borcu gibi bir gram altını ve bir miktar parayı da yazıyorum. Yani bu ödeneler yapıldıktan sonra kalanı harcıyorum
Geçen yıllarda her ay 100 Euro alıyordum. 300 tl gün parası diye koyuyordum ama günüm yoktu varmış gibi yani.
Ve biz o eurolarla 2 kere yurtdışına gezmeye gittik.
Şimdi kurban gelsin yine başlayacağım.

Kredinin bereketsizliğine bizde inanıyoruz. Bankaya haksız yere tomar tomar para ödeniyor resmen. Ben biriktirdiğimiz az buçuk parayı gecelik faize koyuyorum, çok birşey getirmiyor ama eşim kızıyor, faiz olduğu için bereket olmuyor diyor, ama enflasyondan az faiz işliyor ve neticede ben paramı bankaya kiralamış oluyorum. Bilmiyorum... Ama o kadar hesap yapıp kalan 2000 lira nasıl harcanıyor ki? 1000 lirasına yok gözüyle bakın, ay sonuna gelene kadar o para yokmuş gibi davranın, onu bir güvence olarak görmeyin. Belki harcamazsınız

Misafir vardı cevap yazamadım. Benim de demek istediğim hiçbirşeyden kusur kalmadan para biriktiren insanlar nasıl yapıyor?Tabii ki yemeden, içmeden,arabayı kullanmadan para biriktirilir.Benim demek istediğim farklı.Mesela okuldan bir arkadaş ki onun eşi de öğretmen hem 250000 tl ye ev alıp,hem de her fırsatta güneye tatil köylerine gidebiliyor.O da ev kredisi ödüyor. onun da arabası var.üstelik çocuğu var.ailesinden yardım da yok.

Misafir vardı cevap yazamadım. Benim de demek istediğim hiçbirşeyden kusur kalmadan para biriktiren insanlar nasıl yapıyor?Tabii ki yemeden, içmeden,arabayı kullanmadan para biriktirilir.Benim demek istediğim farklı.Mesela okuldan bir arkadaş ki onun eşi de öğretmen hem 250000 tl ye ev alıp,hem de her fırsatta güneye tatil köylerine gidebiliyor.O da ev kredisi ödüyor. onun da arabası var.üstelik çocuğu var.ailesinden yardım da yok.
Bana kalırsa si bunları düşünmeden önce şu borçları ödedikten sonra kalan 2000 tl nin nereye harcandığı konusunda kafa yorun. Normal insanların para harcadığı mutfak sosyal aktivite gibi şeylere para harcamıyorsunuz da bu para nerey gidiyor.
Bence hemen bir defter edinşn.
Ve deftere aylık gelirinizi ve harcamalarınızı kalem kalem Yazın. Sizin evdeki para problemimin temelinde düzensizlik yatıyor. Eve ne giriyor ne çıkıyor yazarak görmelisiniz

Evet yahu, o 2000 bin hicbir ekstraniz olmadigi halde nereye gidiyor? Bunun derdine dusun once.

Dünden başlıyım hemen misafir için 80 tl market harcaması yaptık.bugün kedimizin aşısı vardı 20 tl.öğleden sonra çarşıya gideceğiz.Git gel yol parası 10tl.eşim sigara 5 tl.çarşıda hiçbirşey almadık diyelim.sadece bir çay bahçesinde birer tost ve 2 çay içsek.15 tl de onlar. İki günde oldu 150 tl.

Dünden başlıyım hemen misafir için 80 tl market harcaması yaptık.bugün kedimizin aşısı vardı 20 tl.öğleden sonra çarşıya gideceğiz.Git gel yol parası 10tl.eşim sigara 5 tl.çarşıda hiçbirşey almadık diyelim.sadece bir çay bahçesinde birer tost ve 2 çay içsek.15 tl de onlar. İki günde oldu 150 tl.

150tl mi aboooo :KK57:
Ben okulda geçen yıl 10-15 gün sadece 2tlyle durdum millet 2 günde 150 harciyo:KK57:

Sadece yemege gidiyor bu para yani. Bizde de boyle olmustu bir donem. Alisverisimi aylik olarak yapmaya basladim ve disaridan yememege basladik. Kismen duzeldi. Siz o 1000 lirayi yokmus gibi kenara ayirirsaniz harcaminizi da ona gore yaparsiniz.

Bazi insanlar gercekten fazla fazla biriktirebilecek olmasina ragmen biriktiremiyo bi sekilde. Ben hala ogrenciyim ev kira faturalar mutfak masrafi hep bende bi de yurtdisindayim. Gelen para da kısıtlı. Ama hem hic biseyim eksik kalmiyor heo para biriktiriyorum. Ama size nasil biriktirdigimi soyliyim siz orda hata yapiyo olabilirsiniz belki diye. Param geldigi an bi kismini ayirip unutuyorum. Harcamalari da ona gore ayirdigim para yokmus gibi yapip elimdekini yettiriyorum. Boylece her ay bi miktar para kenarda kaliyo. Denemesiyseniz boyle bi deneyin biriktirirsiniz heralde. Cunku elinin altinda olunca bi sekilde harciyosun.

2000:30= 66 tl. Yani siz günlük 66 tl harcıyorsunuz ve bence çok fazla. 2 günlük harcamayı yazmışsın ben e bu da abes birşey yok. Sonuçta hergüm misafir gelmiyor ama misafir için yapılan alışveriş çok fazla. 80 tl ye ne aldınız.
Biz dü akşam dışarıda yemek yedik. 34 tl
2 çay içtik 4 tl
Çocuk bi oyuncağa bindi 7 tl
Dondurma aldık 4 tl. Toplam 49 lira.
Ama bugün bir ekmek alırız. Bitti o kadar.
YarınpZara çıkarım 50 tl
Yani 3 günde 100 lira.
Hafta içi eşimin ve benim yemek paralarımız 10 lira tutuyor. Günlük yoğurt v ekmek gibi şeyler alsak hadi 10 lirada o tutsun. Tutmaz da bol keseden desek.
Haftalık harcama 140 tl. Ayda 600. Ki bu hesap oldukça iyimser bence.
Kesinlikle parayı harcarken nereye gittiğine vakmalısınız
Marketten aldıklarınıza bir bakın. Ama sizin işte bir tuhaflık var.

Mesela bizi. De şu anda kredi kartına çok takdirimiz var. Eve birşeyler almıştık. Eşimle karar verdik. 300 tl ee. Fazla tutan birşey olursa taksit yaptıracağız gerisini tek çektireceğim. Biz şu anda evde çoluk çocuk kart taksicini azaltmaya çalışıyoruz.

Ben birikimi gectim bir ay aysonunu rahat getirsek sukredecegim.
Ben calismiyorum, esimin maasi 2800 tl
Kira+aidat 850
Yazin faturalar 200 civari geliyor kisin en az 400 oluyor dogalgazla
600 tl taksitimiz var
Elimize 1000-1200 civari bisey kaliyor, hafta sonu market pazar alisverisi en a 200 tutuyor, ekmek su sogan sarimsak derken elimizde 5 kurus kalmiyor, ne eşim ne ben usumuze basimiza nerdeyse hicbir sey almiyoruz.
2.5 yasinda kızım var krese verip calisayim diyorum bu civarda kresler 800 den basliyor, cocuk ateslense hasta olsa bikac gun krese gondremeyecek olsam bakacak kimsem yok. Ozel sektorde de oyle her seye izin alinamiyor. Bir sene daha idare edelim diyoruz ama kış aylarında iyice cikmaza giriyoruz :KK43:

Back
X