- 27 Mart 2017
- 16.160
- 65.352
- 598
Degil .
Bir lösemi hastasının neler yaşadığını bilmeden onunla empati kuramazsınız .
Bir ruhsal acisi olanın benzer bir acisini hissetmeden anlayamazsınız.
Empatide as olan bilgidir, deneyimdir .
Normal seviyede bir zeka da her şey için yeterlidir .
Bu konuda size katilmiyorum , duygular bu kadar kesinligi olan seyler degildir
Losemi olmadim ama cok agir bir hastalik gecirdim , bu sebeple agir hastaligi olan herkese empati kurabiliyorum , evet deneyimle elde ettigim bir empati bu ama mesela ogluma bebekliginden beri empatiyi ogretiyorum
İlk ogrendigi kelimelerden biri empatidir ve gercekten bunu uygulayabilen bir cocuk hayatinda
Birine empati duymak icin illa o olayi yasamasi gerekmiyor , mesela benim basima gelseydi ne hissederdim , ne dusunurdum diyerek anlamaya calismasi da empatidir , oglum kendisine vuran bir arkadasi icin bile empati kurabiliyor mesela , neden bu eylemi yapti , nasil yetisti , anne babasi nasil davrandi da bu hale geldi , ben onun yerinde olsaydim bende mi boyle hissederdim vs vs
Umarim anlatabilmisimdir ne demek istedigimi
Mesleginiz geregi belki de duygulara cok kesin gozlerle bakiyorsunuz , ancak duygu degiskendir , insana ozeldir , farklidir , kesinlestirilemez , her insan icin aynidir denemez
Bence basarili bir psikolugunda empati becerisi cok yuksek olmali hastasini anlayabilmek adina , illa hastanin tum yasadigi acilari deneyimlemesine gerek yok bu empatiyi gosterebilmesi icin , empati yoksunu psikologlarinda basarili olacagina inanmiyorum