Partnerinizde genital siğili nasıl anlarsınız? (Erkek HPV)

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
58
25
42
HPV virüsü nasıl bulaşır?

HPV virüsünün, cinsel yolla bulaşmasının alt nedenleri arasında oral ve anal cinsel ilişki önemli bir faktördür. Genital siğil bulaşma olasılığı, cinsel yaşamı aktif partnerler arasında % 60a yakındır. Bulaşma oranı yüksek bir virüs olan HPVden ötürü, cinsel hayatı aktif kadınlarda görülme oranı %50ye yaklaşmışken , erkeklerde bu oran çok daha fazladır.

HPVnin bulaşmasında birçok faktör söz konusudur. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken, HPV vakalarında en sık gözlenen riskli bulaşma faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

-Korunmadan cinsel ilişkiye girmek

-Erken yaşlarda cinsel ilişkiye girmek

-Fazla sayıda partnerle cinsel ilişki yaşamak

-Bağışıklık sisteminin, HPV risklerine karşı savunmasız olması

HPV nerelerde ortaya çıkar? Enfeksiyonun vücutta görüldüğü bölgeler

Kadınlarda ve erkeklerde HPV virüsü, farklı bölgelerde görülebilir. Bugüne kadar ortaya çıkan HPV vakalarında, kadın ve erkek hastalarda, enfeksiyonun görüldüğü bölgeler şu şekildedir:

Erkeklerde HPV enfeksiyonu nerelerde görülür?

Dış genital bölge

Makat çevresindeki perianal bölge

Kadınlarda HPV enfeksiyonu nerelerde görülür?

Genital bölgenin dışı

Vajina bölgesi

Rahim ağzı (serviks)

Makat çevresi

Bu çevreler dışında HPV enfeksiyonu aynı zamanda ağız bölgesinde, burun bölgesinde ve solunum yolu ile ilişkili kısımlarda da karşımıza çıkmaktadır.

Virüsün bulaştığı bölgeye bağlı olarak genital siğiller vücudun farklı yerlerinde de görülebilir. Sadece ağızda değil, ağız ile birlikte vajina bölgesinde de genital siğil görülebiliyor.


Erkeklerde siğil belirtileri nelerdir?


Erkeklerde penis, kasık bölgesi ve testis kısımlarında görülebilen siğiller nadiren de olsa anüste görülebilmektedir. İdrar yollarında problemler, dolayısı ile tuvalete çıkmakta birtakım zorluklar da, belirtiler arasındadır.

Zira erkeklerde de genital siğiller hızlı bir büyüme içerisine girebilir. Özellikle vücudun nemli bölgelerinde meydana geldiğinde genital siğillerin çok daha hızlı bir büyüme içerisinde olduklarını da söyleyebiliriz. Gözle görünmeyecek kadar küçük olan siğiller sadece birkaç gün içerisinde büyüyebilir.

Erkeklerde genital siğil tedavisi nasıldır?

Genital siğil tedavisinde lezyonun büyüklüğüne göre tercih edilecek yöntem değişebilmektedir.

Genital siğil tedavisi;

  • Genital siğilin cerrahi olarak çıkartılması
  • Koter ve lazer ile lezyonun yakılması
  • Kriyoterapi yöntemi ile genital siğilin dondurulması gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Lezyon anal bölgede ise genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içinde kontrol edilmesi gerekir. Lezyonun ağız içinde bulunduğu durumlarda ise Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir.

Genital siğil krem tedavisi siğilin neden olduğu şikayetleri azaltmak için doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Genital siğil kremleri cildin diğer yerlerinde ortaya çıkan siğiller için kullanılan kremlerden daha farklıdır. Bu yüzden elde veya vücudun farklı bölgelerinde çıkan siğiller için kullanılan kremleri genital siğil tedavisinde kullanılmamalıdır.
 
Hocam ii günler hpv tüm çeşitleri zamanla vücudumuz negatife dönüştürebilir mi yoksa belli başlı olanlar mı negatif oluyor
 
X