1- Sigara;
Evet turkiyede herkes sigara iciyor falan ama buraya geldikten sonra sogugun da etkisi ile ilgili olabilir disarda takilip sigara icen birisi yok. Ben bu sigarayı artik gel birakalim birlikte diyorum ama nisanlim sigara icmeye devam ediyor ve bieakmaya niyeti yok. Bu da sosyal hayat konusunda farkli beklentilerimiz olmasina sebep oluyor. O evde takilmaya daha yaklasti soguk da etkisiyle. Ben ise isten yabanci arkadaslarimla ya da expat turk arkadaslarimla bir grup olusturdum ve daha cok sosyallesiyorum. O ise evde kalmaya daha yatkin ve disari cikmak pek istemiyo. Hava cok soguk oldugu icin balkondan kafasini cikararak iciyo ve ben bundan cok rahatsız oluyorum. Ben normalde hic sigara icmezdim yanimda surekli icen birisi oldugu icin icmeye basladim ve o ulasilabilirlik beni icmeye itiyo (bahane degil biliyorum ama ister istemez bana arkadasini soyle sana kim oldugunu soyliyim)
ayni babam gibisin. o da hep anneme "gel sigarayi birakalim" der. ya da ne zaman sigarayi birakmasi icin bir konu acilsa "anneniz biraksin ben de birakirim" der.
siz de madem artik icmek istemiyorsunuz icmeyin. Ama adami aldiginizda zaten iciyormus. Hic rahatsiz olmamis hatta ona eslik etmek icin sigaraya baslamissiniz. bunca sene gecmis hic sorun yapmamissiniz. simdi yüzüğü taktiginiz gibi "sigarayi birak" diyorsunuz.
bence hos degil. Bazi seyleri kabul ettiyseniz sonradan degistirmeye calisamazsiniz. mesela ben alkol kullaniyorum, sevgiliyken benle icip eglenip yüzüğü takinca "ben alkolu biraktim sen de icme. hosuma gitmiyor" diyen nisanliya kkda konu acardim yedi duvel de ayril derdi

bu arada sigara kirmizi cizgim. nefret ederim. sigara icen yakin arkadasim bile yok. Sevgililrimden nadir jcen vardi onlar da yanimda icmezdi ama hicbiriyle evliligi dusunmezdim keyfine takıldığım icin beni rahatsiz etmezlerdi. Ama sigara icen biriyle sevgili olsam onun peşinden dunyalari assam tutup da bes senenin sonunda sigarayi birak demezdim bence
2- egzersiz: ben buraya geldigimden beri duzenli yoga pilates yapiyorum. Buradaki insanlar bu sogukta kalkip her gun kosuyo. Nisanlim asla egzersiz yapmiyo bu da enerjisizlik dusuk hayat kalitesi, durus bozuklugu boyun agrilari olarak ona geri donuyo.
yani bunu da anlamadim. nisanlinin sporundan sana ne?
sen kalk sen yap
benim esim de o sogukta kalkip her gün kosanlarin irkindan. normalde pazar sabahlari bir grubumuz var . sabah 7bucukta onlarla kosuyor. cumartesi sabah 7bucukta da havuzu var yuzmeye gidiyor.
benim ruhum bile duymuyor kendi kendine gidiyor geliyor - eger eslik etmiyorsam.
geldiginde yavas yavas uyanmis oluyorum kahvaltiya geciyoruz. bana "spor sana da lazim gelsene neden yatiyorsun sonra her yanim agriyo diyosun" diye soylense gicik olurum. su an saat 10bucuk, birseyler boyuyor. boyadiktan sonra kosmaya gidecekmis, sabah alarmla uyanmak istemiyormus. "alarmla uyanma uyaninca ayilinca gidersin" diyorum yok diyor ille de koşacağım :) ben de eslik edeceğim ama k.çim donmazsa sahilde denizi izler onu beklerim ya da kafeye giderim. ille de "sen de gel" demez. seni deli dürttüyse kosacaksan bana ne?
ya da denize gideriz o yunus gibi saatlerce yüzer. ben girdim eglendim onbes dakika. sonra cikar gunesin altinda camis gibi uyurum . bana zevk veren odur. ille de yüz, bana eslik et demez. ben guneslenirim, gelince uyandirir. ya da kamp yapariz o sabah 6bucukta uyanir tatilde bile. beni kaldirmasini istemem. gerekirse 10da 11de uyanayim ama tatilimde keyifle uyanayim. esimin hosuna gider mi? tabii ki ister gune erken baslayalim gezelim tozalim falan ama ben o degilim sonucta. Alisti o da.
yani siz de erken kalkmak istiyorsaniz kalkin, kosmak istiyorsaniz kosun, spora yazilacaksaniz yazilin
size ne adamdan?
spor sevmeyen milyonlarca insandan biri o da. avrupaya geldi diye onlar gibi yasamak zorunda degil ki
3- ev isleri: EN ONEMLİ KONU galiba bana gore bu. ev islerini daha cok ben yapiyorum ve bana yeterince yardimci oldugunu dusunmuyorum bu da benim inanilmaz sinirlenmeme ve kavga cikarmama gerginlik yaratmama sebep oluyo. Mesela tezgahi bi kere sildigi gormedim. Tuvalet ben 2 gune bir temizlenmesi gerektigini dusunuyorum en az. Bir iki kere anca temizlemistir kendiliginden ben soylemeden. Bulasigi arada yapar, camasar yikar serer (dolaplara yerleştirme isi hep bende) bi de alisverise gider. Ama onun disindaki her gun ya da düzenli aralıklarla yapilmasi gereken seyler yemek bulasik ev supurme silme tuvalet banyo temizligi ortalığı toparlama beslenme hazırlama (ofis için) gibi bana kaliyo. Ancak ve ancak benim soylememle yapiyor ben ise kalk sunu yap demek yerine cildiriyorum cunku cocuk gibi onu soylemek zorunda olmak beni cileden cikariyor
bu konuda sonsuz haklisin. tipine baksan, konusmasini duysan modern sanarsin. yasadigi yer isvec norvec neresiyse bilmem ama kafasi hala yozgatta dedesinde kalmis.
ne demek ev isini sana yikmak. sen olmasan b.k icinde mi yasayacakti?
2 gune 1 tuvalet silmek bence de fazla, o kadar titiz olmak zorunda degil. ama görev dagilimi yapabilirsiniz. benim esim mesela duzeni tertibi cok sever ama hijyen anlayisi yok. klozete degen bezle buzdolabini temizler(şaka degil yaşandi)
o yüzden tüm duzen tertip islerini ve bulasigi ona kitledim, hijyen gerektiren seyleri ve yemegi kendime aldim. siz de oyle yapin annesi gibi arkasini toplamayin da sorumluluk verin. yapiyorsa yapsin yapmiyorsa evi b.k gotursun
mesela verin bulasigi ona. yapti yapti. yapmadi yemek de yapmazsiniz "bulasik coktu tava yoktu" diye.
boyle omur geçmez
Buraya geldigimden beri burali arkadaslarimin iliskilerini gozlemledim ve ister istemez karsilastirip uzuluyorum. Birlikte sosyal etkinlikleri, erkeklerin ev islerine cok cok aktif katilmasi, surekli bebek arabali babalar gormek surekli aktif olmalari vs.
baskalarinin esiyle kiyaslayip üzülmen sacma çünkü kiyas iyi birsey degil o da başkalarının esine bakip bakip seni elestirse hosina gider mk?
ayrica avrupalilarin iliskisinin ozenilecek birseyi var mi? benim esim avrupali, onun anlattigi kadarindan - kendi cevremde iliski dedikodu yaptigim kisilerden duydugum kadarindan falan ruh gibi yasiyorlar iliskilerini.
misal romantik bir yemek yiyip sarap icen almani esim gormemis. ne boyle bir date'e cikmis ne cikani gormüs. ilk bulusmaya restorana gidenleri falan amerikan filmlerine ozel saniyormus. ilk buluşmada ya dag bayır orman yürürsün ya da uygulamadan tanismisindir evine gelir vs.
adamlarin romantizm anlayisi yok. (en azindan benim cevremde) ayni anda sofraya oturan cift yok. sen acikinca sen yersin, esin acikinca gider isitir o yer.
boyle yasayan bir toplum.
ayrica avrupalinin ev isine aktif katilmasina, bebege aktif bakmasina ozeniyorsun ama avrupali kocan olsa belki her daim senden para beklentisi oldugu icin - ev islerinde oldugu gibi ekonomik olarak da yuzde elli elli kafasinda oldugu icin bir turk olarak sinir olacaksin.
benim tanidigim cift evli gibi yillardir beraber yasiyor. markette ortak alisverisleri bir geciriyorlar. sonra kadin adamin yemedigi yulafini bilmemnesini kendi geciriyor adam sucugunu sosisini kendi geciriyor. karısının yulafini odemek istemeyen insanlar.
esim 16 yasinda evden ayrilmis haftasonu gittiginde bulasik yikiyor diye ve kavanoz - meyve vs veriyor diye annesine para odemisler. aile evine tekrar okumaya döndüğünde babasina kira odemis ki babasi kendi evine kendi kira odemiyor:))
yani boyle millettler (tabii ki hepsi ayni degildir ama soguk ulke milletlerinin cogu böyle. italyani iskocu ispanyalisi farkli olabilir)
ozeniyorsun ama iclerine girmedigin icin. belki de nisanlindan ayrılsan ve sevdigin ozelliklere sahip orali biriyle yasasan icini bayacakti.
hic bosuna özenme
Sizce bunlar cozulebilecek sorunlar mi abartiyormuyum yoksa evlilik öncesinde kesinlikle açıkça karşıma alıp konuşmam gereken şeyler mi? Onun dısinda mukemmel bi adam uysal anlayisli sakin. Benzer şeyler yaşayanlar olduysa yeşillendirin vallahi
cozulmeyecek sorunlar degil ama ask perdesi kalkmis gozunden. bence hemen evlilik için acele etme. bir izle gozlemle. sevmedigin huylari artarsa ve sen rahatsizligini dile getirdigin halde umursamadan evde elini ise surmemeye devam ederse tekrar düşünürsün
bugun ev temizlemeyen yarin cocuga da bakmaz