Makarnalar (PastavillaSponsorluğunda)Güveçte Köfteli Soslu VeYoğurtlu Lumaca - EvErişteliSalata.

istanbulsultani

Guru
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2012
5.242
1.854
448
Merhaba hanımlar :) öncelikle yarışmaya katılma sebebim anneme süpriz yapmaktı hemde sizden alacağım yorumlarla, eleştirilerle kendimi biraz daha geliştirmem ve kendi bildiklerimi sizinle paylaşmam umarım bilgi aktarımında bulunurum :) iyi olan kazansın derim hatunlar

Benim uyguladığın bazı püf noktalar:
*Hanımlar ilk başta belirtmek isterim ki her zaman cam bir kap kullanın ister hamur yoğurun ister köfte cam hem en sağlıklısı hemde en lezzetlisidir.
*Daima ununuzu eleyerek kullanın ki topaklanma olmasın hemde unun içinden bazen bişeyler çıkabiliyor bunları ayırabilin. İster ekmek yapın ister tatlı her daim eleyerek kullanın.
*Hem makarnanızın hem genel yaptığınız yemeklerin tuzunu fazla atmayın. Türkiyede tuz kullanım oranı normalin neredeyse aşağı yukarı 3-4 kat fazla. Vücudunuzun ihtiyacı ve yeterli tüketiminiz 5-6 gramdır(1 çay kaşığı kadar) fakat bu oran Türkiye’ de 18 gram.
*Makarnanıza tuzu suyu kaynayınca atın ki kaynamasını geciktirmesin suyun.
*Çok fazla yağ kullanmayın. 1 kilo sebze yemeğine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanın çünkü bundan fazlasını vücut depo eder.
*Erişte, tarhana, meyve mi kurutucaksınız bunları sakın güneşte kurutmayın! Serin ve güneş olmayan kuru bir yerde kurutun deyse bütün vitaminlerini güneşle beraber uçurursunuz.
*Tatlandırıcıyı pek fazla kullanmayın çünkü çoğu doğal değil bunun yerine esmer şeker kullanın.
*Gel gelelim pilavlara bulgur pilavı mı ? pirinç pilavı mı ? deseler elbette çoğunuzun seçimi bulgur olur değil mi neden çünkü pirinç kilo aldırır diye biliyoruz hayır yanlış aslında pirinç pilavını yedikçe yiyesimiz gelir. Ama bulgur protein açısından zengin olduğu için çabuk doymamızı sağlar arada ki fark bu kızlar :))
Ev Eriştesinin Malzemeleri :
2.5 su bardağı un
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çoz az su

Yapılışı :
Malzemeler bir cam bir tabakta iyice yoğurulur ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Bezelere ayrılır ben 4 bezeye ayırdım 2 bezesini dalgalı kestim 2 bezesini düz kestim. Bezeler istenilen kalınlığa göre açılır ve 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen parçalar erişte şeklinde tekrar kesilir. Kesilip bolca unla tepsiye yayılır 200 derecelik fırında en az 10 dakika en fazla 20 dakika kurutulur. Ben buz dolabına atmadım kurutup teysideki unuyla birlikte kilitli buzdolabı poşetlerine koyup mutfakta ki makarnaların yanına koydum.

Ev Erişteli Salata
Malzemeler:
Pişireceğiniz kadar erişte
Yoğurt
Taze-yeşil soğan
3 diş sarımsak
Dilerseniz içine turşu, mısır, bezelye atılabilir fakat ben sade yapmak istedim evdekiler öyle istedi
Tuz, reyhan
Yapılışı:
Kaynayan suyun içine tuz ve erişteler atılır yumuşayınca süzülür. Bir kapta yoğurdu, tuzu, rendelenmiş yada küçük küçük doğradığınız sarımsaklar ve yine minik minik doğranan taze soğan katılıp iyice harclanır. Harçlanan yoğurt sosu pişen erişteyle iyice karıştırıp reyhan ve baharatlarla süsleyip servis yapılır.

Eki Görüntüle 694900

Eki Görüntüle 694899

Eki Görüntüle 694901

Eki Görüntüle 694909

Güveçte Mini Köfteli, Soslu VeYoğurtlu Lumaca

Güveçte Köfte İçin:
175 gram kadar kıyma
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı galete unu
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Yeni bahar

Yapılışı:
Malzemeler cam kapta karıştırılır ve yarım saat dolapta bekletilir ama eğer erken karar verirseniz dilerseniz bir gece önceden bekletin. Süre sonunda fındık büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır ben ilk önce ceviz büyüklüğünde yaptım fakat baya büyük oldu kibar olsun biraz dedim ve fındık büyüklüğünde karar verip yaptım
Fırınlayacağınız güveci az zeytinyağıyla yağlayın. Dilerseniz ince kesilmiş soğanı,ince kesilmiş domatesi ve köy biberini ile güveci süsleyin. 150 derece fırında 30-45 dakika arası pişirin.

Eki Görüntüle 694919

Eki Görüntüle 694916

Lumaca Sosu
1 yemek kaşığı kadar biber salçasını yapacağınız makarnaya göre zeytinyağı dökün. Ve kızartın içine kırmızı biber kara biber tuz ve reyhan atın ben nane yerine reyhan kullandım. Ve makarnanızın kaynayan suyundan 2 kaşık koyun.
Haşladığınız makarnayı süzün. Servis yapacağınız tabağa ilk önce makarnayı koyun makarnanın üstüne sarımsaklı yoğurdu gezdirin ve üzerine salçalı Lumaca sosunu gezdirin tabağın kenarına güveçteki mini köftelerden koyun afiyet olsun..:))

Son düzenleme:
çok güzel görünüyor ellerine sağlık erişteni de açmışsın ohhh mis gibi. ayrıntıları çok güzel yazmışsın sanırım genç bir arkadaşımızsın tebrik ederim gözlerinden öperim.:) inşallah benim kızım da bize böyle güzel yemekler yapar :)

Ellerine sağlık yarışmada başarılar dilerim
Hijyen çalışmışsın çok hoşuma gitti,çalıştığın masan tertemiz lekesiz,bardakların ve kullandığın araç gereçler,borcamın lekesiz,tırnakların kısa ve ojesiz,hamur açma tahtan muntazam ve tertemiz...
Diğer arkadaşları görmediğimden şu an için benden tam puan.
Tekrar başarılar

Canim benim, çok hoş görünüyor:) ellerine sağlık! !

sana desteğin için ayrıyeten teşekkürler bebeğimm!!

Ellerinize sağlıkYarışmada başarılar dilerim

teşekküler :) bu marifetli hanımların yanında pek şansım yok gibi ama :)

ellerine sağlık kuzum.... karnım acıktı o ne muhteşem bir görüntüdür yaaaa

şşşştt idenciğim lütfen çabuk bizim topic (çocuklar duymasındaki mutfaaak diyoloğunun k versiyonuu!! )

evet teşekkürler henüz 17 yaşındayım :) anlaşılan sizde marifetlisiniz mutlak kızınızda en az sizin kadar becerikli olucaktır :)

hijyen ve titizliğimi annemden aldım mutfakta özellikle baya dikkat ederim :) puanınız ve güzel düşünceleriniz için minnettarım :)

Hiç belli olmaz canım sende bayağı emek vermişsin

ellerinize emeginize saglik görünümü muhtesem

cok emek vermissiniz yarismada basarilar dilerim

hijyen ve titizliğimi annemden aldım mutfakta özellikle baya dikkat ederim :) puanınız ve güzel düşünceleriniz için minnettarım :)

En önem verdiğim şey benim,yemeğin sunumundan önce hijyen önemli benim için,nerde çalışıldığı nasıl o hale geldiği,hangi kap kacaklar kullanılmış ve birde kullanılan araç gereçler...

En önem verdiğim şey benim,yemeğin sunumundan önce hijyen önemli benim için,nerde çalışıldığı nasıl o hale geldiği,hangi kap kacaklar kullanılmış ve birde kullanılan araç gereçler...

ne kadar hazin olsada artık herkes sunumuna bakıyor ablacım :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…