Ada'cim merhaba ,
demek dogru bilgi aldim ben yurtdisindaki forumlardan...
yani o zaman bir de su mu ekleniyor ustune '' parca kopmasi buyukse hamile kalma ihtimali daha da dusuyor''.
ne guzel

buyrun burdan yakin .
yoksa mantik su mu ?'' parca kopmasi buyukse erken kayiplar oluyor , aksi taktirde daha ileri hafta düşükleri oluyor'' .
eger buysa o zaman benim durumumu bu çok da güzel açıklar.
hiç hamile kalamama mı..
senin icin de cok sevindim .
kocamannn bir aydınlık acılmıs onune. saba nir sorunun var ve bunun bir tedavisi var demişler

çok memnun oldum.
umuyorum guzel sonuclarin olur canim .
olabilir Mervecim.
ben de adetim geciktiginde test hic yapmiyorum. belki yapsam çift çizgi görecegim.
gecmis olsun canim . nasıl oldu oglun?
İzzcim merhaba ,
biraz once Suskun adaya yazdigiı seyı okumussundur . bu konuda bir fikrin var mi? yani buyuk parca kpmasıysa hamıle kalma ıhtımalını daha da mı dusuruyor yoksa erken/ gec kayıp olayını mı degıstırıyor bu melese?
bu arada ınce dusuncen ıcın cok tesekkur ederım:) cok nazıksın .
benim 2 ve 15 nolu kromozomlar canım. 2 olan buyuk bır kromozom sanırım . q21 olansa 15 nolu kromozomun kirilma noktası.
adet gecıkmelerı donemınde yok hıc gıtmedım doktora. ama yumutladıgımı ben cok cok net bır sekılde anlıyorum İzzcim. henuz bozulmadı gibi sanki .
ama bellki o aya ozel olarak bir bozulma oluyordur tabı onu bılemıyorum.
Lavecim,
Benim bildiğim -daha doğrusu gittiğim genetikçilerin söylediği (bunlara forumda ismi en çok geçen isimler dahil) parca büyükse erken kayıp ihtimali artıyor.
Benim de, annemin de hep 10.haftaya kadar kayıplar oldu. Nitekim benim kromozomlar da küçüklerden değil (6,7)... Doğal denemeye hafifçe beni yönlendiren genetikçilerle -Allah korusun- sağlıksız birey ihtimalini sorgularken yukarıdaki bilgiyi destekleyici yorumlar yaptılar. "Problem varsa yaşamla bağdaşamaz çünkü kromozomlar ileri kromozomlar değil, büyükler" dediler. Hamile kalman zor bu yüzden demediler. Fakat erken kayıp üzerinde durdular.
Benim senin durumunla ilgili vurgulamak istediğim şu: erken derken bazen o kadar erken ki, ilk kese oluşmaya yüz tutup yolk kesesi ve emriyo dahi oluşamadan kayıp olabiliyor. Sende de bu olmuş olabilir.
Ayrıca, kafamdaki diğer şeyi de söyleyeyim hamile neden kalmadım sorgunla ilgili.
Dostum ben, kayıp yaşayıp kürtaj olduğum embriyo bile oluşmayan gebeliğimde, isteyerek gebe kalmamıştım. Plansız ve aslında kalınmaması gereken şartlarda kaldım (anladın, anladın:)..) Şimdiye gelirsek 1 yıldır planlıyorum, kalamıyorum, olmuyor. Doktor şunu söylüyor: tamamen psikolojik. Bu genetik konuya takılmıyorum sanıyordum... Takılıyormuşuz. Bu psikoloji inanılmaz güçlü dedi bana. Hamile kalmayı çok ciddi etkileyebilecek kadar güçlü. Bazı bünyelerde bu olabiliyor dedi.
Kromozom translokasyonlarıyla ilgili çalışmaların kökeni öyle yüzyıllar değil. Türkçe kaynaklar kısıtlı. Aslında benim anladığım (bunu dr.lar söylemedi ama okuduklarımdan anlayıp yorumladığım) her kromozom noktasının ortaya çıkarabileceği bazı haller/durumlar var (çünkü gen taşıyorlar). Down'ın bi adının olması o kromozomla ilgili daha sık problem görülmesi ve bu yöndeki araştırmaların anlamlı bir sonuca varmış olması. Bi kaynakta mesela bilmem kaçıncı kromozomun bilmem kaçıncı zerreciğiyle başka bir kromozomun a noktasına yapışması -mesela- kansere, mesela 6 parmaklı olmaya, mesela zor hamile kalmaya, mesela hızlı saç dökülmesine, mesela bağışıklık sisteminin zayıf olmasına- vs vs gibi belki daha kabul edilebilir sonuçlara da sebep olabiliyormuş.
Benim kromozomlarımdaki bu sorun, bende de muhakkak bir etki yaptı. Bunun ne olduğunu bilmiyorlar çünkü birebir aynı kromozomların aynı noktalarının aynı kollarındaki diğer kromozomun aynı zerreciğiyle birleşen birkaç örnek incelenip bir sonuca varılıp bunu da dokümante etmemişler henüz. Elimizde bize ışık tutacak birşeyler olsaydı kuşkusuz daha iyi hissederdik. Çünkü başımıza ne geleceğini çok bilmiyoruz pgt siz bir bebek denediğimizde.
Çok uzattım ama örnek olarak konuyla ilgili internetten bişeyler kopyalıyorum buraya:
1.Kromozom:En büyük kromozom...Alzheimer hastalığı,prostat kanserine eğilim,baskın sağırlık,doğuştan katarak,Rh faktörü,akciğer kanserine yatkınlık
2.Kromozom:Sık görülen birçok hastalığa neden oluyor.belleğin oluşumuyla ilgili bilgiler,kolon(kalın bağırsak) kanseri,kas gelişimini engelleyen gen,doğuştan gece körlüğü,2 tip şeker hastalığı.
6. kromozom: Şizofreniye eğilim,bağışıklık sistemi ,disleksiye yatkınlık,kroner damar sertliği,epilepsi
7.Kromozom: Kolon kanseri,sinir sistemi tümörü,otizm(içedönüklük),şizofreniye yatkınlık,kronik akciğer iltahabı,şişmanlık
21.Kromozom:Alzheimer hastalığı,amyotrofik lateral skleroz(Stephen Hawking’in hastalığı),manik depresif psikoz,Down sendromu,ilerleyici miklonik sara,parkinson,lösemi.
Bazen şu noktaya geldiğim de oluyor: olmazsa da en kötü ihtimalle olmaz. Ve ben, biz hayata sadece bunun için gönderilmedik. Hayatın amacı değil.
Yine de olumlu bitirelim mektubuzu:
Allah nasip etsin hepimize.