Mutfak Püf Noktaları pilavım lapa oldu

rdlpstck

Baş.:69.7 güncel:67.9 Hedef:60
Kayıtlı Üye
31 Ekim 2010
3.558
793
373
kızlar ben bugün bi yemek yapayım dedim yemeğin dibi tuttu pilavımda lapa oldu çokta özenmiştim:2:
şöyle pilav yapma konusunda kimse elime su dökemez diyen biri varsa beri gelsin
acil yardım

Ölçülü yap canım,pilavımı herkes sever ben 4 kişilik yapacaksam eğer bir kupa fincan pirince 2 kupa kaynamış su koyuyorum,bi de 2 kupadan birinde et suyu tableti eritip öyle döküyorum,3-4 damla da pilavın suyuna limon ohh mis gibi pilav sana:34:

Ölçülü yap canım,pilavımı herkes sever ben 4 kişilik yapacaksam eğer bir kupa fincan pirince 2 kupa kaynamış su koyuyorum,bi de 2 kupadan birinde et suyu tableti eritip öyle döküyorum,3-4 damla da pilavın suyuna limon ohh mis gibi pilav sana:34:

limon işini deniycem cok duymustum ama senden de onayını aldım bı bakalım:3:
tesekkur ederım bu arada pılavı nasıl tencerede yapıyorsunuz onunda etkısı var mıdır

haha benim genelde lapa oluyor :1:

bigün kocam beni tencereyle bir kapının önüne koyacak :37:

olur mu oyle sey ya emınım senı cok sevıyodur bu yuzden lapa pılavı da yer:16::nazar:

pilav çelik tencerede daha güzel oluyor, birde ben çok kavururum pirinci, ölçü olarakta 1 s.b. pirince 2 s.b. su olur ama pirinci önceden ıslattıysan 2 s.b. yerine 1,5 s.b. su koymalısın lapa olan pilavınıda atma canım onuda yoğurt çorbası yapabilirsin yada ben hani makarna salatası yapıyoruz ya aynı onun gibi yapıyorum, yoğurt, mayonez, turşu, bezelye vs. koyuyorum güzel oluyor :)

bende yarım limon koyuyorum pilava iyice kavuruyorum bullyon bide ben haif diri bırakıyorum kendi ısısında tane tane oluyo limon pirinç tane tane olsun diye

Bu konuda ben de vasatım ablalar:26:
Ama pirincten de kaynaklı biraz sanki.Böyle iri iri tane tane olmuyor,yapışık cıvık oluyor:14:

hee bide tavsiyem osmancık pirinçten şaşmayın öbür pirinçler ital ve lezzetsiz oluyo farkı görürsünüz:39::39::39::104:

limon işini deniycem cok duymustum ama senden de onayını aldım bı bakalım:3:
tesekkur ederım bu arada pılavı nasıl tencerede yapıyorsunuz onunda etkısı var mıdır

Dene canım mutlaka ama 3-4 damla falan suyuna at.
Ben hep teflonda yapıyorum anneme kalsa çelikteki pilavın yerini hiçbiri tutmuyormuş,öyle diyor,ama teflon da da güzel oluyor...

ayy hepinize tesekkur ederım kk yı bu yuzden sevıyorum herkes bırbırıne yardım edıyor:16:
su lapa pılavımın dalga konusu gecerse yenı pılavımda hepınızın dedıklerını uyguluycam:16:
ama arkadasın dedıgı gıbı ben sorunu bıraz pırıncte buldum acık pırınc ve cok cabuk pısıo 1 bardak pırınce 2 bardak su yapmıstım

harika pilav yaparım bu konuda mütevazi olamıcam:56:
mevlütlerin pilavcısıyım ailede:1:
püf noktalarına gelince
pirinci iyice yıkamak nişastasından kurtulmak en mühim nokta
sonra iyice süzmüş olduğumuzdan emin olmak
pirinç ne kadar kuruya yakın olursa o kadar kusursuz kavrulur
sonra kavururmaya başlarken hemen tuzunu atmak
yani tuzla kavurmaya başlamak
ve ağır ağır ama uzun süre pirinçler tane tane olana kadar kavurmak
ben 1 e 1,5 ölçü kullanırım her zaman
ve sıcağa yakın ılık su eklerim soğuk su eklemem
su iyice kaynamadan tencere kapağını kapatmam
iyice suyunu çektiğinde piştiğinden emin olduğumda da
karıştırıp kağıt havlu kapar dinlendiririm

Ben her yemegi yapamam ama pilav konusunda iddaliyim :D

1 tas pirince 2 tas su koyuyorum. Pirincleri iyice yikayip yarim saat tuzlu suda bekletiyorum. Sonra biraz yag da sehriyeyi biraz kavuruyorum. Sonra pirinci ekliyorum. Simdi bunu iyice kavurman lazim. Pirincler ilk basta böyle birbirine tutuyor (anlatamiyorum, böyle tahta kasikla karistirmasi zor geliyor iste) Kavurdukca, pirincler kolaylikla birbirinden ayrilir olacak. En sonunda hic birbirine tutmuyor. Iste o zaman kaynamis su ekliyorum. Tuz, bir tane kesme seker, varsa limon koyup karistirip. ALtini biraz kisiyorum.
Arada bir acip kontrol ediyorum. Pilavin suyu bitmis, ama hala istedigim yumsaklikta degilse biraz su ekleyiveriyorum. Ama ölcü olarak bire ikiyi kullanirsin problem olmaz. Pilav olunca da. Mutfak kagidi koyuyorum üstüne. Biraz bekletiyorum. Tane tane oluyor

Bende pirinci kesinlikle ılık suyla ıslatırım. biraz margarin biraz sıvı yağ koyup iyice kavururum. 1e 1.5 ölçülerde yaparım, limon bir kaç damla koyarım. suyunu soğuk koyuyorum ve altını kısığa alıyorum. kendi kendine pişiyo. gayette güzel oluyo. pilav zamanla oturan bi yemek bence. ilk evlendiğimde sütlaç kıvamında çok pilav yedik. yapa yapa sana en uygun pişirme yöntemine alışacak elin.

Pirince göre degisir ? Kendi tarifime gelince , diet ve bekar usülü pirinc pilavi

genelde basmati pirinc kullaniyorum.suda bekletmiyorum sadece 1 kac defa yikiyorum. Bir tencerede kaynayan suya tuz ilave edip. makarna pisirir gibi pirincleri atiyorum ve pisiriyorum. Pirincleri lapa hale gelmeden az pismis sekilde suyunu süzüyorum. Süzgecte bir kac defa yikiyorum. Daha sonra teflon genis bir tencereye az miktar sivi yag koyuyorum. Suyunu süzdügüm pirincleri tencereye koyuyorum ve pirinclerin üzerine bir kac damla su ve sivi yag (cok az miktarda) gezdiriyorum. Tencerenin kapagina yemek icin kullandigim mutfak bezini gecirip kapatiyorum. Buhar cikmaya basladigi anda ocagin altini kapatiyorum. 2-3 dakika bekledikten sonra tencerenin kapagini aciyorum ve 1 dakika buharin cikmasini bekliyorum. Eger kapali kalirsa lapa haline geliyor...

Aa bi de şunu unuttum,kayınvalidem de bir okulda yemek yapar ve şahane pilavı vardır.
bi gün gitmiş nohut-pilavcılara sormuş nasıl yapıyorsunuz da kuyruk oluyor diye(gerçekten bizim orda bi pilavcı var adam 2 araba bitiriyo resmen günde)

Abla biz pirinci yıkamadan koyuyoruz demişler,nişastasından arındırmıyoruz o yüzden lezzetli demişler..
Bizde kapalı paketteki pirinçten denedik bi kere harika oldu tane tane oldu gerçekten..

ama yıkamadan olmaz yaaa...

her pirincin su çekmesi farklıdır kimisi 1e 1 su çeker kimisi 1e 2. onun için pirincini hep aynı kullanırsan ancak ölçüyü tutturursun. biz osmancık pirincini kullanıyoruz onda bile su çekmesi farklı olur. ben pirinci ıslatmam hiç ilk önce sıcak suyla iyice pirinci yıkarım sonra sıvıyağ ile tereyağı karışımında iyice kavururum. daha sonra tuzunu atıp bir kere çevirip bulyıonla birlikte sıcak su koyarım. göz kararı pirinçlerin üzerini örtene kadar onu çektiğinde bakarım kıvamına biraz diriyse biraz daha su koyar onu çektirir havlu peçete örtüp kapağını kapatırım. tel tel olur böylece. limon pirinçleirn beyaz kalması için kullanılır zaten şehriyeli yaptığım için gerek duymadım hiç. yalnız bazen eşim burnunu sokar mutlaka suyu devirir bizde lapa gibi yeriz ondan sonra :))))

Back
X