Pilavım Tane Tane Olmuyor

zuhhree

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2014
14
0
1
İstanbul
Arkdslar pilav yaparken hangi pirinci tercih ediyorsunuz olcu olarak nasil yapiyrsunz yardmci olurmusnz lutfen

Son düzenleyen: Moderatör:
pirinçten pirince değişir canım ama 1 bardak pirince 1 bardak kaynar su normali bu önceden ıslattığın pirinçte ama önceden ıslatmadıysan 1 bardak pirince 1 buçuk bardak kaynar su. kapağını pişene kadar hiç açmıycaksın. içine 3 damla limon yarım kesme şeker atarsan daha beyaz olur.

benim pilavım çok güzel olur herkes de çok beğenir, suyunu hep göz kararı koyarım üstünü serçe parmağı eninde kadar geçecek .
tenceresi de önemli iyi bir teflon pilav tenceresi olmalı..
pirinçleri önceden ılık tuzlu suda bekletirim sonra iyice yıkarım duru su akana kadar .
terayağda şehriyesini hafif renk değiştirene kadar kavururum sonra pirinçi eklerim kavururum. şöyle birbirini tutacak kadar kavrulunca suyunu eklerim tuzunu atarım bikaç damla limon sıkarım bir tutam da şeker eklerim . ama suyunu koyunca hiç karıştırmam. kapağını kapatıp önce 2-3 dakika hızlı ateşte fokurdar sonra iyice kısıp suyunu çektiririm . suyunu çekince altını kapatırım en az yarım saat açmadan bekletirim.

Arkdslar pilav yaparken hangi pirinci tercih ediyorsunuz olcu olarak nasil yapiyrsunz yardmci olurmusnz lutfen

canım pirinçleri beyaz olana kadar kavurup üzerini azıcık gececek kadar soğuk su dök

Benim genelde yapışım şöyledir ve tane tane oluyor azıcık yumuşak seviyorum ama hep diri taneli

1 bardak pirince şehriyeli ise eğer 1 buçuk bardak kaynar su koyarım ama özellikle en az 1 saat ılık tuzlu ve bir kaç damla limon damlatılmış şekilde pirinci bekletiyorum kapağı kapalı olacak tepsi gibi bir şeyde Biraz margarin biraz tereyağ biraz sıvıyağ hepsini iyi bir teflon tavaya alarak eritiyorum ve şehriyemi ekliyorum çok fazla kavurmuyorum hafif renk attığında bol suyla rengi duru su çıkana kadar yıkadığım pirinçlerimi ekliyorum çok iyi bir şekilde kavuruyorum ince noktası pirinçlerin rengi değişeni kadar şeffaf hale dönüyor bir süre sonra o şekilde kavurmak pirinçler eğer tavuk suyu ile yapacaksan tavuk suyunu ekliyorum ama normal yapacaksan tavuk bulyonu katacağım suya ekleyip eziyorum sonra pilava ekliyorum biraz karıştırdıktan sonra tuzunu kontrol edip tekrar tuz takviyesi yapıyorum önce yüksek ateşte hafif çekmeye başladığında altını kısıyorum o şekilde pişiriyorum en son çok az suyu kaldığında hepten çekmeden altını kapatıyorum kaşıkla altını üstüne getiriyorum üstler kuru kalmasın diye bu şekilde bir kenarda en az 10 dakika bekletiyorum

ben de en başta1 bardak pirince 1,5 bardak su ölçüsünü kullanıyorum bu arada tam tutuyor pirinçleri ılık suda ıslatırım içine limon sıkıp ne kadar zamanım varsa bekletirim daha sonra nişastası gidene kadar yıkarım
pişirirken de içine de biraz sıvıyağ biraz tereyağ kullanırım .şehriyeleri rengi dönene kadar kavururum fazla değil kesme şeker atarım ve tavuk bulyonu eritir dökerim : ) pilav yaparken suyunu sıcak koymalısınız kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiririm :)
ve de pişerken kesinlikle karıştırılmamalı bence yoksa diriliği kayboluyor Pirinç çeşidi de baldo prinç kullanabilirsiniz ben bimdeki yasemin pirinçi kullanıyorum çok güzel oluyo :)

zeytinyağı ve tereyağını karışık kullanırsanız pilav çok lezzetli olur.
pirincin cinsine göre 1e 1,5-2 bardak su gider.(ben osmancık tecih ediyorum lezzet olarak en sevdiğim bu çünkü)
pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulursa yapışma ihtimali azalır.
pilav pişer pişmez yenmemeli dinlenmeye bırakılmalıdır.
ben şöyle yapıyorum.biraz zeytinyağında arpa şehriyeler hafif pembeleşene kadar kavuruyorum.sonra içine tereyağı ekliyorum tereyağının yanmaması lazım eriyince ılık suda yıkadığım pirinçleri koyup pirinç yağı emip şeffaflaşana kadar kavuruyorum.kavurunca 1 bardak pirince 1,5 bardaktan az daha fazla ılık hatta soğuğa kaçık su koyuyorum (su kaynar olursa pirinçler yapışır ) tuzunu da atıp yarıma kısıyorum ocağı.başında bekliyorum zaten.pişince delik delik olur üstü.bu iyi piştiğini gösterir.altını kapatıp.kapağını açıyorum.buharı biraz çıkınca kağıt havlu koyup kapağını kapatıp 10 - 15 dk dinendiriyorum.
herkes de sorar nasıl yaptın diye(egom tavan yaptı bi sonraki pilavım lapa olmazsa iyidir:) )

Son düzenleme:
Selamlar :)
pilavın tane tane olması için maddelerîm şöyle:
1- osmancık denilen kırık pirinç cinsi tavsiye edilmez. İyi marka baldo pirînç gerekir. Reis marka baldo iyi oluyor.
2- pirinci önceden ıslatma. Sadece beş dk kala duru su akana kadar yıka.
3- en önemlisi, yağda uzun süre kavurmak püf noktası. 3-4 dk aralıksız.
4- 1 bardak pirince 1,5 sıcak su. Diğer püf nokta, Su aşırı kaynar olursa döker dökmez haşlanırlar. Tane tane olması için su beş dk kadar önce kaynamış olmalı.
5- suyu dökünce tuzunu hemen atıp 1-2 kere azcık karıştırıp ağzı hemen kapatılmalı. Orta ateşte ağzı hiç açılmadan suyu bitene kadar kaynamalı. Kapağını açmadan bakıp suyu bitince altını kısıp 10-12 dk daha kısıkta pişmeli, hala ağzını açmadan 10 dk sonra altı kapatılıp yarım saat daha demlenmeli.
Afiyet olsuun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…