canım merhaba. ben de 3.5 yılık evliyim 30 yaşındayım ve biz 2.5 yıldır bebek istiyorduk. pko olduğundan en baştan doktora gitmeye başladım. ilk ay kendiliğinden yumurta oluştu ve çatladı ama gebe kalamadım. sonraki 4 ayda oluşmadı. doktorum düşük dozda klomene başladı. 4 ay boyunca bir kutu klomeni içtim. ilk ay yumurta oluştu çatladı ama gebe kalamadım. sonraki ay da yumurta oluştu çatladı ve gebe kalamadım. 3. ayda yumurta oluştu ama kendiliğinden çatlamadı. 4. ayda ise yumurta oluşmadı. doktorum aile dostumuzdu ve eşim de biraz aceleci olduğundan hemen tüp bebek yapalım diordu o yüzden uzun süre klomen içmen zararlı olur diyerek beni başka bir hastanenin tüp bebek bölümüne yönlendirdi.Selam arkadaslar.polikistik over hastasiyim.26 yasinda ve 3bucuk yillik evliyim.1senedir istiyoruz bebek.kizligimdan beri benimle pko.evlendim 1 sene yasmin ictim duzenler belki diye.ama malesef braktigim an adetlerim delirdi.1sene yasminle tikir tikir adet oldum.braktim 4 ay gelmedi adetimklomen denedik ise yaramadi.yumurtaliklarim cok direncliymis.doktorum ignelere gecelim dedi.gonalf kullandim.3yumurta oldu asilama yaptik malesef belkide vakti gelmedi.ama ben umudumu kaybetmiorum.Rabbime her an dua ediorum.bi kendime diil tum isteyenlere.birde cevrenin baskisi cok zoruma gidior bilmeden knusmalari beni cok zedeliyor.simdi bska bi doktora gdiorum.2.asilama olucam bukez puregon igne kullanicaz.benim gbi olup hamile kalan warmi nolurrrr yazin (((
yaz tatili dönemine geldiği için ara verelim eylülde başlarız dedik. sonra eylülde o hastaneden randvu aldığımda spontan hamile kalabileceğimi söyleyip 4 ay folikül takibi yaptılar tabii ki hiç yumurta oluşmadı. bu arada hsg çekildi temiz dedi doktor. 4 ayın sonunda tüp bebek doktoruna yönlendirdi. biz yine yaz boyu zor olacağını düşünüp eylüle bıraktık oraya gitmeyi. ve ilk randevumda rahmimde eğrilik olduğunu düzeltilmesi gerektiğini bu şekliyle bebek geliştiğinde dar geleceğini ve büyük ihtimal düşük yapacağımı söyledi. şok oldum! çünkü film temiz demişti aynı hastanenin diğer doktoru. hatta sol tüpün de kapalı görünüor ama sağ açık sorun değil dedi. operasyonu olmak zorunda olmadığımı ama kendine güveniyorsam olmam gerektiğini söyledi. doktorum da ünlü bi prof ve çok fazla tanıdığın tavsiyesiyle gittiğim için güvendim ve operasyonu oldum. bu aşamaya gelene kadar inanabiliyor musun 2 yıl geçmişti...
bu ekimde operasyon oldum 2 ay rahim toparlansın dedi doktorum. biz direkt tüp bebek istiorduk ama doktorum iki aşılama sonrası devletin tüp bebek desteği verdiğini hem bu aşılamaları da karşıladığını söyledi. iki aşılama tavsiye etti. ocak ayında 75lik merional kullandım ve tek yumurta oluştu. tek yumurtayla aşılama oldum. biz de umutluyduk ki eşimin değerleri zaten inanılmaz yüksek... olmadı tutmadı.
şubatta ikinci aşılamaya başladık. doktorum ilacın dozunu 100e çıkaracağını yumurta sayısını 2 yapmak istediğini söyledi. ama eğer 2 den fazla olursa kanunen aşılamayı iptal edioruz. kabul ederseniz tüp bebeğe geçeriz etmezseniz iptal olur sonraki ayı bekleriz yine dedi. ilk kontrolümde 11 yumurta vardı ve aşılama iptal olacaktı kesin... biz en baştan tüp bebek için acele ettiğimizden zaten kabul ettik hemen. ikinci kontrolümde yumurta sayısı 29a çıkmıştı.
sonra opu yapıldı. 32 adet yumurta toplandı. sonraki gün embriyolog arada sabah ve bunlardan 23ünün olgun olduğunu ve sadece 7 tanesinin döllendiğini söyledi. oldukça düşük bi döllenme oranı vardı baya canımız sıkıldı. doktor eşimin değerleri çok iyi olmasına rağmen ne sperm ne de yumurta çok iyi değildi normal o yüzden sayının düşmesi dedi. heyecanla bekledik transfer haberini. transfer gününde 5 adet embriyomuz kalmıştı geriye. bir tanesi 5. gün blastokist diğer 4ü 5.gün morula blast idi. yani blast öncesindeki evre... ısrarımıza rağmen doktorum yine de tek embriyo transfer etti.geriye kalanlar da tek tek dondurmaya müsait diilmiş çok iyi değillermiş yani o yüzden tek kapta dondurduk onları. bir sürü aksilik yaşadım kendimce. umutsuz bir bekleyişteydik ama şu an hamileyim. 10 gün sonra hayırlısıyla kalp atışını duycaz. hala inanamıorum hamile olduğuma. belki çok uzun yıllardır bekleyenlere 2.5 yıl uzun bir süre değil. hatta senin bir yılı bile kaale almazlar. çünkü bana da öyle yapıorlardı sürekli sen daha gençsin spontan hamile kalabilirsin diyorlardı.
tahminimden de uzun sürdü anlatışım ama net olarak anlaamnı istedim. zaman çok hızlı geçiyor. ve aşılamanın başarı şansı çok düşük. benim 32 yumurtamdan geriye 5 tane embriyo kalıorsa zaten o tek yumurtayla aşılamada hamile kalmam imkansızmış diye düşünüorum. aşılama evresini fazla uzatma ve güvendiğin bir doktorla tüp bebeğe geç. üzülme olacak göreceksin... pko olup kendi kendine hamile kalan o kadar çok insan var ki... bunu bir infertilite nedeni olarak görmüyor bile doktorlar. sadece güçleştiriyor diyorlar. benim tanım sebepsiz infertiliteydi... pko için sıkma yani canını... hem pkolu olunca fazla yumurta oluşuyor. bizim kalitesizmiş diye geriye fazla kalmamış ama %65 oranında döllenme oranları yakalayanlar var