Porsiyon lar hakkında herkes bildiğini yazsın bence :)

siyahsema

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Ekim 2010
25
0
36
Ankara
herşeyin başı porsiyon miktarları çünkü ne yediğimizden ziyade ne kadar yediğimiz önemli,diyet yaparkende porsiyonlar çok önemli herkes 1 porsiyon şu kadar gram diyor ama porsiyon nedir ve ne kadardır pek kimse emin olamıyor mesela 1 porsiyon çorba kaç kaşık,1 porsiyon pilav kaç kaşık bence çoğu insan 1 porsiyon çorba diye 2 ye yakın yiyordur :) bu konu hakkında bilgisi olanlar burdan yazarsa çok seviniriz bende detaylı bir araştırmaya girecem

Son düzenleme:
burdakilerin hepsi 1 er porsiyon :)

6 Yemek Kaşığı Taze Fasulye
2 Adet Bisküvi

6 Yemek Kaşığı Ispanak
4 Adet Diyet Bisküvi

6 Yemek Kaşığı Bamya
2 Adet Etimek

6 Yemek Kaşığı Patlıcan
1 Adet Galeta

6 Yemek Kaşığı Lahana
2 Adet Grissini

6 Yemek Kaşığı Karnabahar
1/4 Adet Simit

2 Orta Boy Çiğ Dolmalık Biber
1 Kase pirinç Çorbası

6 Yemek Kaşığı Ebegümeci
1 Kase Şehriye Çorbası

6 Yemek Kaşığı Pazı
1 Kase Tarhana Çorbası

3 Yemek Kaşığı Bakla
1 Kase Mercimek Çorbası

3 Yemek Kaşığı Kereviz
2 Yemek Kaşığı Pirinç Pilavı

1 Orta Boy Enginar
2 Yemek Kaşığı Bulgur Pilavı

3 Yemek Kaşığı Pırasa
2 Yemek Kaşığı Makarna

3 Yemek Kaşığı Havuç
2 Yemek Kaşığı Erişte

3 Yemek Kaşığı Bezelye
1 Orta boy Patates

1 Kase Çiğ Sebze

ve bir önemli bilgi daha

Besin Grubu: Sebze= Günde 2-3 bardak

* 1 orta boy patates: Bilgisayar faresi boyutlarında (yaklaşık 156 gram)

* 1 ölçü havuç: Küçükle orta arası bir boyda 2 havuç

* 1 bardak brokoli veya herhangi yeşil sebze: Küçük bir top büyüklüğünde

Besin Grubu: Meyve= Günde 1.5-2 bardak

* 1 orta boy elma: Orta boy top büyüklüğünde (yaklaşık 7 cm çapında)

* 1/2 bardak çilek: Yaklaşık 7 çilek

* 1/2 bardak üzüm: Yaklaşık 16 üzüm

Püf Noktası: Öğünlerinizin hepsinde yemeğinizin yarısı çeşitli meyve ve sebzelerden oluşmalıdır. Kronik hastalık risklerini azaltmak için meyve-sebze tüketimini artırmak gerekiyor. Lif, A, C, E vitaminleri bakımından zengin meyve ve sebzeler sindirim borusundan yağ birikintilerini yok ederek vücudu arındıran antioksidanlar içerir.

Meraba canim. Ben Amerikada yasiyorum ve burdaki urunlerin hepsinde calorisi yaziyo. Restorantlarda bile yemeyin yaninda calorisi yaziyo cogu yerde. Bir insanin gunde almasi gereken 2000 kalori ve kilo vermek istiyosan 1500 kalori yemen lazim. Ben 1 hafta 4 ogun yiyerek ve sadece 1500 kalori alarak hic spor yapmadan hatta evden bile hic cikamamistim soguklardan 1 kilo verdim. Kalori olarak takip ettigimde hep kilo verdeim. Biraz kafayi kalorilerle siyiriyosun ama ise yariyo..

tebrik ederim canım :) bilinçli olmak güzel şey özellikle amerikada bunu başarabilmen ayrı güzel kaloriyi takip etmek çok önemli ama herkesin porsiyon belirleme şekli çok başka çevremde gördüğüm kadarıyla yani insanlara anlatamadım bunu bir türlü benim 2 porsiyon diye düşünüğüm bir pilavı onlar 1 porsiyon diye yiyebiliyor mesela onu kalori hesaplarken 1 porsiyon diye hesaplıyor ama aslında 2 porsiyon böyle olunca kilolar gitmiyor tabi :) sadece buna dikkat çemek istedim

Besin Grubu: Protein (Balık, kümes hayvanları, kuruyemiş, yumurta ve baklagiller)= Günde 140-184 gram

* 56-85 gram tavuk: Bir deste oyun kartı boyutlarında

* 1/4 bardak badem: Yaklaşık 23 badem

* 2 yemek kaşığı yerfıstığı ezmesi: 2 pinpon topu kadar

Püf Noktası: Sosis, sucuk gibi işlenmiş etler yerine yağsız et veya kümes hayvanlarını tercih edin. Yağsız etlerin besleyici değerleri daha yüksektir. Kas ve kemikleri güçlendiren, enerjiyi artıran, vücudun metabolizmasını düzenleyen ve kan dolaşımında oksijen taşıyan alyuvarların oluşumuna yardımcı olan demir, magnezyum, çinko, B vitamini gibi gerekli besin maddelerini içerirler.

Besin Grubu: Tahıllar (Ekmek, gevrekler, pirinç ve makarna)= Günde 140-226 gram

* 1 dilim ekmek: Bilgisayar disketi boyutlarında

* 1 açma ya da simit: Ton balığı konservesi büyüklüğünde

* 1/2 bardak pirinç/makarna: Ampul büyüklüğünde

Püf Noktası: Tahıllarınızın en az yarısı esmer pirinç, akdarı, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, kepekli gevrek vb gibi tam tahıllardan oluşmalıdır. Tam tahıllı ürünlerde bulunan lif hastalıklarla savaşır ve sindirimi güçlendirir. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye, atıkların sindirim borusundan aşağıya aktarılmasına ve kan pıhtılarının oluşumunu engellemeye yardımcı olurlar.

ve önemli bir bilgi daha

Salatalar: Eğer sezar sos ve rokfor gibi salata malzemelerini seviyorsanız en iyisi bunların salataya karıştırılmadan servis edilmesini istemek. Hatta zeytinyağı ve sirkeyi de ayrı olarak isteyip bu malzemelerden istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz. Yalnızca bir çay kaşığı zeytinyağı kullanın. Sirkeden ise istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.

Yalnızca sos 240 kalori ve 20 gram yağ içerir.
Bu şekilde 40 kalori ve 1 gram yağ içeren bir salata yiyebilirsiniz.

Ağırlıklı olarak neler yediniz? Bende 1500i geçmiyorum ama kilo verme gibi bi durum söz konusu değil

bence bakın bazal metabolizmanıza günlük kalori ihtiyacınızada bakın kilo ve boyla orantılı çünkü bunlar herkes aynı kaloriyle zayıflayamaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…