sizi karamsar yapan şeylerin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? yani neden hep olumsuz açıdan bakıyorsunuz mesela, bunu yaratan şey ne? kötü örnekler mi, altıncı hisleriniz mi, sizin çabalamanızla mı alakalı yoksa çevrenizdekilerden mi etkileniyorsunuz? bunu bulmak lazım. karamsarlık tamamen içinizden gelen birşey de olabilir, yaşadığınız kötü tecrübeler falan da olabilir. eğer çevrenizde olumsuz insanlar varsa mesela, çıkarın onları hayatınızdan, silin atın. hayatınızdan çıkaramıyorsanız da mesafe koyun ya da derin konular konuşmayın. olumlu ve olumsuz enerjinin yayılma gücü yüksektir, ben negatif insanların enerjisini hemen alıyorum ve onlardan olabildiğince uzağa kaçıyorum mesela. negatif insanlar asla sevilmezler, bir süre sonra sizi çevresinde kimse istemez, kimse size birşey anlatmaz, danışmaz. kaçacaksınız çünkü öylelerinden. çevrenizde size devamlı dert yakınan, birşeylerden şikayetçi olan insanlar mı var? bunlardan etkileniyor da olabilirsiniz. ben derhal çıkarıyorum ya da hiç hayatıma almıyorum öylelerini.
tanıdığım en negatif insan üniversitedeki oda arkadaşımdı mesela, yurtta. biz 4 kızdık, birimiz dünyanın en karamsarı, en şikayetçisi... birlikte birşey yapalım deriz, arıza çıkarır... bir yere gideriz kusur bulur laf söyler. sınav kötü geçer hem kendine hem çevresine dünyayı zehir eder, özellikle seninki iyi geçtiyse yandın, hiç kapatmaz o konuyu. özellikle olumsuz konuları asla kapatmazdı, bilmem kaç ay önceki meseleyi durup durup anlatır, şikayet ederdi. en kötü tarafı çözüm de üretemezdi. boştu yani, boş laf. hep aramızda idare ettik falan ama baktık olmuyor enerjimizi tüketiyor, aldık karşımıza konuştuk. ben böyleyim, değişmem dedi döndü sırtını biz de arkadaşlığımızı kestik, aynı odaya da çıkmadık. hal böyle olunca fesatlık yaptı, bizim birlikte aynı odaya çıkmayı düşündüğümüz kızla bizden önce konuşup kendisi birlikte çıkma kararı aldırdı.
neyse dedik üzerinde durmadık, kendi yolumuza baktık. aradan iki gün falan geçti, o işi de bozuldu, tamamen yalnız kaldı. rasgele birilerini buldu ama onlar da aynı odaya çıktığına pişman oldu. bunları nereden mi biliyorum? kız yurdu orası, dedikodu eksik olmazdı. :) yani karamsar olmanın kötü kalpli olmayla da ilişkisi oluyor genelde. ya karamsarlık insanın kalbini karartıyor ya da kalbindeki karalık yüzünden karamsar oluyorsun. GENELLEME yapmıyorum, sadece düşüncem bu. o nedenle pozitif olmaya odaklanın bence.