Psikoloğumun tavırları

Benim terapistim de aynı sizinki gibi. Ben kendisini çok seviyorum ve ona çok güveniyorum. Yaşadığım sıkıntılı dönemde bana çok doğru şekilde yol gösterdi. İlk seanstan çıktıktan sonra 1 hafta ağlamıştım. Hala sert geçen seanslar sonrası birkaç gün dağılıyorum ama toparlandığımda daha iyi olduğumu hissediyorum. 1 yıl dolmadan hayatımdaki büyük problemleri geride bırakabildim çok şükür. Kendimle ilgili farkındalığım arttı, tabi bu konuda benim de çabam çok oldu. Çok okudum, araştırdım, kendimi dinledim. Mobinge karşı onun söylediklerini yüreğime taş basıp yaptım ve birkaç hafta içinde işler 180 derece değişti.
Aynı klinikte başka bir terapiste giden arkadaşımsa hiç memnun değildi. Dakikalarca karşılıklı susuyorlarmış. Arkadaşım sosyal fobi için gitmişti.
Belki hastanın tavrına göre terapistin tavrı da değişiyordur. Terapistler bunu daha iyi açıklayabilir. Siz iyi hissediyorsanız, farkındalığınız artıyorsa bence problem yok.

Bazı psikologlar var arada bir soğuk duvar örülmüş aa hasta danışan ilişkisi dikkatli olmak lazım prensiplere çokkk aykırı masasına oturmuş karşısında danışanını dinliyor ilk önce bir dr olarak değil de arkadaş olarak yaklaş derdiyle dertlen ve o hastaya gerçekten bir yakınınmış gibi yardımcı olmaya çalış bakalım o hasta önündeki engelleri aşmıyor mu psikoloji çok hassas bir konu ve çok ince bir şekilde yapılması gereken bir branş

Mesleki olarak bu çok yanlış diye birşey yoktur. Her doktorun kendi izlediği bir yol vardır. Nasıl bir ameliyatı yapan her doktorun eli farklıdır bu da aynı şekilde onların da kendilerine göre belli başlı prensipleri var tutturmuşlar bir mesleki olarak yanlış demeyi ben bunu anlamadım gitti
Pardon ama kişisel yorum sunmak hangi piskoloğun kendine has pirensibi olabilir? Hemde böyle bi üslup ve tavırla! "Yatmak kalmak" gibi çirkin bi cümle kullanmak hangi mesleki doğruyla bağlantılı acaba? Tabiki hem mesleki olarak hemde etik olarak çok yanlış.

Pardon ama kişisel yorum sunmak hangi piskoloğun kendine has pirensibi olabilir? Hemde böyle bi üslup ve tavırla! "Yatmak kalmak" gibi çirkin bi cümle kullanmak hangi mesleki doğruyla bağlantılı acaba? Tabiki hem mesleki olarak hemde etik olarak çok yanlış.
Kesinlikle etik ihlali bu. Böyle bir cümle kuranın diplomasından şüphe ederim, zaten ülkede psikoloji mezunu olmadığı halde psikologculuk oynayan çok kişi var. Gitmeden önce çok iyi araştırmak lazım

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şe
Doğal değil.Gittiğiniz kişinin psikolog olduğunu düşümüyorum.Bu meslek biraz sıkıntılı gerekli eğitimi almadan bırkac sertıfıka ile ozel yer açabılıyorlar.Gerçek psikologlarda cok şikayetçi bu konudan.Psikiyatra gidin o da terapi yapacak bundan ıyı dınler o kesın.İlaca ihtiyacınız varsa ilaçta yazacak. Üniversite hastanelerinden randevu alabilirsiniz gayet ilgili oluyorlar (maddi olarak hazır değilim demişsiniz,ücretsiz olur sigortalısınızdır heralde) manen de buna nasıl bır hazırlık yapacaksınız ki onu hiç anlamadım? Size ağar uyutan ilaçlar vermeyecek ki.Belki de ilaç bile vermeyecek psikologla devam edin diyecek sonuçta şu an terapi aldığınız kişi bana hiç güven vermedi.Yok illa psikolog derseniz 4 yıllık psıkolojı + klınık yuksek lısans eğitimi olanı bulun.

Bence orada danışanının eşinin izinsiz yurtdışına gitmesi ile ilgili aklından tahmini olarak geçirdiği cümleleri söylemiş sanırım aralarındaki muhabbet tam nasıl oldu öğrenmeden yargılayamayız

Yaptığı yorum bana da hiç profesyonel gelmedi açıkçası.
Biraz daha devam edin bence yine de sonuçta etki ediyormuş.
Çok rahatsız olacağınız şeyler olursa o zaman düşünürsünüz değiştirmeyi

Bence orada danışanının eşinin izinsiz yurtdışına gitmesi ile ilgili aklından tahmini olarak geçirdiği cümleleri söylemiş sanırım aralarındaki muhabbet tam nasıl oldu öğrenmeden yargılayamayız
Tabiki aralarındaki muhabbeti bilemeyiz bu konuda haklısınız ancak bi arkadaşınıza dahi anlatsanız bu meseleyi bu şekilde yorum yapamaz. Hele ki profesyonel olarak bu mesleği icra eden biri hiç yapamaz.

Şu hayatta içineze sinmeyen kimse ile kendinizi zorlamayın.
Bu doktor olur, arkadaş olur vs vs.

İçinize sinmedi ise ki hislere be gözlemlerinize inanın.
Bence değiştirin.

Çok saati merak ediyorsa başka iş yapsın.
Psikologlar doktor değil zaten.

Bence doktora gidin.

İstanbul'da bakırköy ruh ve sinir hastalıkları Hastanesi'nde doktorlar hastaları ile gayet güzel ilgileniyorlar.
Hasta takipleri de çok güzel.
Çok yakınım gidiyor çok memnun.

Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Şu satırları ben mi yanlış anlıyorum ya eşi kendisine danışmadan yurt dışında gitmiş yahu yakın bir yere gitmekten bahsetmiyoruz elbette haklısın demiş kafasında insan bir sürü şey düşünür demiş insan başına gelse böyle birşey eşi danışmadan çekip gitse yurtdışına insan düşünmez mi ne yapacak ne edecek belki kimle yatıp kalkacak (bu demek değildir ki hemen karı peşinde koşmak) güvenilir insanlarla beraber mi olacak diye düşünmekte elbette haklısın demiş

Akıl sağlığı uzmanları da insandır. Gözü kayabilir, eline bir şey alıp oynayabilir. Put gibi oturup pür dikkat sizi dinleyemezler ki. Eğer o an katarsis falan yaşamıyorsanız saniyelik telefondan saate bakmanın seansı çok etkileyeceğini düşünmüyorum, olmasa daha iyi tabii. Danışandan verdiği örnekte eğer isim ya da danışanı ele verecek tarifler yapmadıysa sıkıntı yok. Bana biraz fazla hassas geldiniz. Bu arada seanslarda yeri gelecek rahatsız hissedeceksiniz, yeri gelecek bambaşka konular açılacak belki size tuhaf gelecek. Çünkü dertleşmeye gitmiyorsunuz.

Tabiki aralarındaki muhabbeti bilemeyiz bu konuda haklısınız ancak bi arkadaşınıza dahi anlatsanız bu meseleyi bu şekilde yorum yapamaz. Hele ki profesyonel olarak bu mesleği icra eden biri hiç yapamaz.
Kimle yatıp kalkacak derken hemen karı peşinde koşmak babında değil insana eşi danışmadan yurtdışına gitse bin türlü düşünce gelir aklına psikolog da elbette haklısın insanın aklına bu tarz düşünceler gelir demek istemiş bence

Kendi psikoloğumla kıyasladım ve bana hiç profesyonel gelmedi. Özellikle de “kiminle yatıp kalkacak” demesi beni çok şaşırttı. Sizin yerinizde olsam devam etmezdim
Kiminle yatıp kalkacak kaba bir tabir olmuş bence de. Ama seansın tümünü bilmeden yorum yapmak çok zor. Psikolog, doktor, kuaför falan deneye deneye insan memnun kalacağı kişiyi buluyor.

Bende pek hoşlanmadım şu anlattıklarınızdan. Değiştirin bence başka bi psikologla görüşmeye başlayın. Hiç işinde profesyonel biri gibi gelmedi bana.

Kiminle yatıp kalkacak kaba bir tabir olmuş bence de. Ama seansın tümünü bilmeden yorum yapmak çok zor. Psikolog, doktor, kuaför falan deneye deneye insan memnun kalacağı kişiyi buluyor.
Bu konuda deneyimim olduğu için kıyas yapınca genel olarak profesyonel gelmedi. Katılıyorum bazen enerjimiz tutmayabiliyor, olmuyorsa zorlamamak bizim yararımıza

Önümde not almak harici, kağıttır kalemdir vırttır zorttur oynayan, saati 2-3 kontrol eden insanın seansına gitmem. Bende güven oluşturmaz, baştan elerim üzerine düşünmem.

Siz rahat hissediyorsanız devam edebilirsiniz, benim psikolog da vaktinde ağzından küfür kaçırmıştı; hoş "Aynı yorumu arkadaşım da yapardı, bi farkı olaydı" diye düşünmüştüm.
4-5 seans kadar devam edip bırakmıştım çünkü benim için yeterli değildi, doktor değiştirdim; şu an memnunum.

Ha çok berbat bir anım olur, gideyim bi ona da derim giderim, öyle muhabbetine iyiydi.
Saati 2-3 kere geçirip sekreteryadan gelen telefonla toparlamıştı.

Benim de terapistim psikiyatr ve psikoterpist (doktorasını da Harvard'da yapmış) ve aynı böyle davranıyor.
Eğitimsiz kişileri ben de görüyorum, hatta daha dün buldum birini koca klinik açmış sosyolog olduğu halde. İki eğitim alan terapi yapamaz.
Burada yatmak kalkmak terimini hastasının bir sözü üzerine söylemiş olabileceğini düşünüyorum. Aslında bence olay şu, terapistimiz bizi yüzleşemediğimiz gerçeklerle yüzleştirir. Bu da bize ağır gelir. Bazen bunu sert bir şekilde yapması gerekebilir. Kendimden örnek vereyim. Benim de eşim (o zaman nişanlım) ben yurtdışındayken imkanı olduğu halde çeşitli sebeplerle yanıma gelmedi. Ben mobing için gitmiştim, o problemi çözdükten sonra konu buna geldi. Gay mi diye sordu direkt. Yok dedim eminim değil :KK48: o zaman hayatında başkası var, bu normal değil dedi. Uzun uzun anlattı. Ben de durumu anlattım, ilişkimizde problem olmadığını anlayınca annesi obsesif mi dedi :KK70: he dedim yaa canını yediğim nereden bildin :D (Şimdi görmediği kimseye teşhis koyamaz diyecekler gelmeden söyleyeyim, obsesif annelerin çocuklarının belirgin özellikleri var) Öyle böyle terapistimin ilişkim konusundaki bu sert tavrı sayesinde ben manipüle edildiğimi anladım. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil.

Ben bu konunun uzmanı değilim. Çok çeşitli terapi yaklaşımları var. Terapisti ile karşılıklı güven ilişkisi kuran biri kendi için faydalı yöntemi bulabilir.

C Cokokuyanbilir , hisseetiğin rahatsızlık içinde bir yaraya dokunulduğu için olabilir. Geçen terapistim şunu paylaşmış: 'Nobody really tells you this, but sometimes the healing hurts more than the wound. ' (Kimse sana gerçekten söylemez ama bazen iyileşmek yaranın kendisinden daha çok acıtır.)

Benim terapistim de aynı sizinki gibi. Ben kendisini çok seviyorum ve ona çok güveniyorum. Yaşadığım sıkıntılı dönemde bana çok doğru şekilde yol gösterdi. İlk seanstan çıktıktan sonra 1 hafta ağlamıştım. Hala sert geçen seanslar sonrası birkaç gün dağılıyorum ama toparlandığımda daha iyi olduğumu hissediyorum. 1 yıl dolmadan hayatımdaki büyük problemleri geride bırakabildim çok şükür. Kendimle ilgili farkındalığım arttı, tabi bu konuda benim de çabam çok oldu. Çok okudum, araştırdım, kendimi dinledim. Mobinge karşı onun söylediklerini yüreğime taş basıp yaptım ve birkaç hafta içinde işler 180 derece değişti.
Aynı klinikte başka bir terapiste giden arkadaşımsa hiç memnun değildi. Dakikalarca karşılıklı susuyorlarmış. Arkadaşım sosyal fobi için gitmişti.
Belki hastanın tavrına göre terapistin tavrı da değişiyordur. Terapistler bunu daha iyi açıklayabilir. Siz iyi hissediyorsanız, farkındalığınız artıyorsa bence problem yok.
Zaten psikoloğa gittiğinizde olması gereken sizinki gibi. Ağlamanız çok doğal. Psikologlar danışanı pohpohlamazlar. Önce bozup sonra yapmak gibi düşünün. Yılların travmaları açığa çıkıyor. 2 seans gittim oh hayatıma renk geldi gibi bir durum olmaz yani.

Her psikolog yapıyor mu veya yapması sağlıklı mı bunu merak ediyorum

benim psikiyatristim asla yapmaz böyle şeyler ilk iki durumla ilgili. Genelde duvar saati olur ve saate bakarak "zaman azaldı, konuyu toplayalım" mesajı verir gibi geliyor ve ben de konuyu topluyorum.
telefona bakmak direkt terapiyi etkiler bence. Eline kağıt alıp oynaması da çok garip. Çünkü terapide konuşulanların dışında sözsüz iletişim denilen bir durum da var. Anlatılanların sizi ne derecede etkilediği, abartıp abartmadığınız gibi durumlrı yüzden anlaşılır gibi geliyor. Hatta maske ile bile terapinin başarısız olacağını düşünen doktorlar var.

Örnek verme konusunda da eğer danışanın ismini vermiyorsa sorun yok bence. Ben başka insanların da benzer durumlar yaşamasını ve nasıl davrandığını önemserim, o yüzden rahatsız etmez. Hem isim vermedikten sonra sizi de bir başka danışanına anlatsa yaşadığınız durumu kim sizi bilebilecek ki?

Back
X