• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Psikoloğumun tavırları

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Ailemde 2 tane psikolog var ve bir danışmanın nasıl davranması gerektiğiyle ilgili çok fazla sohbet ettik. yazdıklarınız bana çok normal gelmedi.yaptığı yorumlar sizi yanlış yönlendirebilir veya paranoya geliştirebilir. Bence doktorunuz değiştirmelisiniz 👍

Sosyoloji lisansı sonrası psikoloji yüksek lisans ve psikoloji masterı yapmış kendisi

Gittiğiniz kişi terapist/psikolog değil. Böyle davranması çok normal. Çünkü bunun eğitimini almamış, bu alanda uzman bir kişi değil. Psikoloji yüksek lisansı yaparak psikolog/terapist ünvanı alınmıyor. Psikoloji yüksek lisansı bitirmiş kişilere psikolog, gerekli terapi eğitimlerini başarı ile tamamlamış, süpervizyon almış kişilere de terapist deniyor. Terapist tanımı da ülkemizde tam oturmuş durumda değil. Normalde psikoloji ya da psikiyatri alanında çalışan kişilerin terapist olabilmesi lazım ama bizde iki kıytırık belge ile ben terapistim diye gezen çok oluyor. Sizin gittiğiniz kişi yukarıdakilerden ikisi de değil bence.

öte yandan kağıtla oynama da bir tekniğin parçası olabilir: kısa süreli çözüm odaklı terapide hasta olumlu şeylerden bahsediyorsa büyük bir ilgi ile dinlenirken, olumsuz şeylerden bahsederken dinlenmez ve bu açıkça belli edilir, terapist ilgisini başka yöne verir; hastanın olumlu noktalara odaklanması hedeflenir yani.

Terapide/danışma seanslarında danışmanın kendisini belli bir ölçüde açması da normal olabilir; bir arkadaşlar sohbet eder gibi değil de belli başlı durumlarda savunma mekanizmalarının nasıl kullanıldığına dair örnek olması için yapılır bu. Ayrıca diğer danışmanlardan da örnek verilmesi sık kullanılan bir tekniktir. Amaç danışmanın yalnız olmadığını bilmesi/hissetmesi ve bununla birlikte kendini değiştirmede/geliştirmede yeterli gücü toplayabilmesi hedeflenir.

lütfen psikoloji mezunu olan, alanında yüksek lisans yapmış ya da gerekli eğitimleri almış, kendini donatmış bir kişi ile ilerlemeyi tercih edin. Lisans eğitimi ilgili alanda olmadığı sürece, yani binanın temeli sağlam olmadığı sürece, üzerine katılan değerlerin sağlamlığı da tartışılır bir durumdur bence.

Hiç normal değil, ne demek başkasında şöyle yaptık böyle sonuç aldık, sen psikologsun komşu teyze gibi örnek veremezsin. Ben yaklaşık 1,5 senedir terapi alıyorum, terapistim bir kere başkasından örnek vermedi, olay tamamen benim üzerimden dönüyor ve şahsi yorum da yapmaz kesinlikle, hatta bazen keşke şunu yap dese de yapsam diyorum ama asla yönlendirmiyor, kendi yolumu bulmama yardım ediyor. Saate bakmak vs de kesinlikle profesyonellik dışı hareketler.
Daha yeni başlamışsınız, terapistinizi değiştirmenizi tavsiye ederim

Kaygı bozukluğu olduğunu söylemiş zaten psikoloğunuz. Bu düşünce kaygı bozukluğundan ileri geliyor. Danışanlarından birinden örnekleme vermesi normal isim vermesi sıkıntı olur. Telefona anlık bakmasıda normal herşey normal yani 😊
Kaybı bozukluğu olan birisine açık açık kaygı bozukluğun var demenin bile doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.(psikolog arkadaşlar aydınlatırsa güzel olur) Ben de kaygı bozukluğu yaşıyorum, terapistime bu düşüncemden bahsettiğimde hepimizin çeşitli derecelerde kaygı bozukluğu var önemli olan bunu nasıl idare ettiğimiz dedi. Bu olması gereken üsluptur bence

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Yorumları okudum büyütüyorsunuz yazılmış. Kesinlikle haklısınız. Bir psikolojik danışman olarak bu tutumun oldukça yanlış olduğunu söyleyeyim. Telefona bakılması sizin dikkatinizi dağıtır. Ayrıca kişisel gözleme yer vermesi de yanlış sonuçta siz kişisel yorum isteyecek olsanız psikologa gitmek yerine arkadaşlarınıza hiç olmadı buraya yazar yorum alırdınız. Danışmada kişisel yorum minimum düzeyde olmalıdır. Zaten kendinizi iyi hissetmiyorsanız devam etmemenizi öneririm

Hödüğün teki. Kusura bakmasın ama yapmasın o işi. Diploma aldı diye arkadaş sohbeti gibi davranması iğrenç. Profesyonellikten uzak. Kafanıda karıştırmış davranışları.. Neden devam edesin ki parasıyla değil mi?

Bana psikoloğun tavırları garşo geldi. Öncelikle üslubu kullandığı kelimeler uygun değil.sizle doktor hasta ilişkisi değil sanki bir arkadaşınız gibi konusmus. Psikologlar çok konuşmaz ve sizi yönlendirmez. İyi kötü yargılamaz. Sizi çok güzel dinler sizin bile tam farkında olmadığınız yada isimlendiremediğiniz sıkıntıyı birkac kelime halinde söyler. Yani az ve öz konuşurlar ama etkili dinler ve konuşurlar. Ayrıca kağıt yırtmadık da sıkıldığının belirtisi. Bende olsam rahatsız olurdum. İşinin ehli değil belli. Az para değil bence başka psikolog deneyin içinize sinen bir doktorla devam edin. Eninde sonunda sürmeyecek belli ama hem zamanınız hem paranız gidecek

bence haklısınız takılmakta, normal bir durum olsa zaten aklınızı kurcalamazdı buraya konu açtıracak kadar sizi rahatsız etmezdi diye dusnuyorum

Herkese merhaba
Bir tane korkunç bir deneyimim oldu benim de. Lakin çok daha fena durumlar idi. Basiretim bağlandı resmen. O da gaşka danışanlarından bahsetmişti. Yadırgamıştım ben de. Çok büyük bir sorum değil bunlar belki ama bu orofesyonel olmadığını gösterir. Ve günevmeğibiz biri sizi iyileştiremez. Bence değiştirin. İçiniz ısınmadıysa bir sorun vardır. İyileşmenize gelince... zaten insan anlatınca ve bir iki tarafsız yorum duyunca sakinleşiyor. Bu normal.

Konuşma uslubundan, takındığı hal ve hareketlerinden yola çıkacak olursak, işinde pek profesyonel birisi olmadığı aşikâr. Ne demek yahu "kimle yatıp kalkacak belli değil" sen bir psikolog olarak nasıl böyle yargılı bir ifadede bulunabilirsin. Bu ne paçozluk?
Büyük ihtimalle hanımefendi bunu kullandı oda aynısını tekrar edio haklısın böyle düşüneblrsn dedi bence

Ben psikologun tarzını hiç ama hiç doğru bulmadım.bende yaklaşık 2 senedir terapiye gidiyorum.terapistim klinik psikolog ve ayrıca belli bir ekolde uzun yıllar psikoterapi eğitimi almış.sadece master yapıp klinik psk olması o kişiyi psikoterapist yapmaz.özel eğitimlerle terapi becerisini de kazanması gerekir.sizin gittiğiniz kişi bana göre nerden tutsam elimde kalıyor bir kere odaya tel alıpta bakması danışanına saygısızlıktır ben kendimi kötü hissederdim, kağıtla oynaması da anlattığım şeylere değer vermediğini hissettirirdi.sonuncusuna gelmiyorum bile.mahalle ağzıyla konuşup başkalarından örnek verilmesi hiç ama hiç etik değil.bence kendinize henüz yol yakınken, kendinizi tanıtmak için çok emek vermemişken bu kriterlere uygun(klinik master, psikoterapi eğitimi) başka birini bulun

Ya bi insan sana dunyanin en agir duran lafini da edebilir ama oyle bi soyler ki güler gecersin önemli olan sana ne hissettirdigi. Ben bi sakınca gormedim. Benim bi psikologum düşünceler osuruk gibidir samantha gelir geçer cok takilma derdi :)) ilk duydugumda bi profesyonelligini sorguladim ama kendini tuta tuta konusan ve cogunlukla hic yorum yapmayan psikologlardan iyi emin ol 1960 larim modasi çünkü susarak dinlemek. Kadinin verdigi ornegi de begendim ikinci adami kendi davranisiyla degistirmesi.

Canım ben de bir psikolog olarak yorumda bulunayım. Öncelikle bu konuları, seni rahatsız eden şeyleri terapistinle mutlaka konuşmalısın. Çünkü bunlar senin muhtemelen sadece terapistinle ilişkinle değil gündelik hayatında insanlarla ilişkilerinde de seni rahatsız eden şeyler, ama o insanlara bunların seni rahatsız ettiğini söyleyemiyorsun. Terapi tam da bunu yapabileceğin bir ortam. Terapistinle ilişkin senin insanlarla genel olarak ilişkini de yansıtır, o yüzden bu konuları terapistinle konuşup bunların seni neden rahatsız ettiğini, neden gözüne battığının üzerine çalıştığında insanlarla da ilişkilerini düzeltmeye başlarsın. O yüzden sana kesinlikle çok abartmışsın, bunlar önemsiz şeyler deyip geçmiyorum. Evet abartmışsın, ama sen bunu diğer insanlarla olan ilişkilerinde de yaşıyosun. Onlarla da konuşurken başka bir şeyle ilgilendiklerini gördüğünde muhtemelen seni önemsemediklerini, seni dinlemediklerini düşünüyorsun bu yüzden bu ufak şeyler bile gözüne batıyor. O yüzden, bunu mutlaka paylaş terapistinle. Kurduğu cümleye gelince de, eğer sen konuşurken bu kelimeleri daha önce kullandıysan o yüzden kullanmış olabilir. Terapide danışanın kelimelerini kullanmak önemlidir. Mesela ben de argo konuşmaktan hiç hoşlanmadığım halde eğer terapide danışanım bir konudan bahsederken b. k gibi demişse aynı şeyden bahsederken ben de bu kelimeyi kullanırım ki hem danışan onu dinlediğimi, kullandığı tabirleri aklımda tuttuğumu görmüş olur hem de onun tanımlamalarını kullanmış olurum. Çünkü ben o konudan bahsederken b. k gibi demek hoşuma gitmediği için başka bi kelimeyle bunu ifade etmeye çalışsam bu, danışana uymayabilir. O yüzden sırf bundan yola çıkarak psikoloğunun profesyonel olmadığını söyleyemeyeceğim, tam tersine profesyonel olduğu için de bunu yapmış olabilir. Sen terapiden fayda almak istiyorsan mutlaka aklından geçen her şeyi paylaş. Terapistinle ilgili meseleler geçiyorsa onları da paylaş. Bunlar terapi için değerli şeyler.

Psikologlar genelde garip davranabiliyor anneminki de surekli kilosuyla dalga geciyordu adam da baya kiloluydu ama ben cok fitim bak falan diyomus her geldiginde daha da buyuyosun demis anneme ama babamla konusurken de bilerek ugrastigini ne tepki verecegini merak ettigini soylemis yani biri bana boyle soylese sanane diyip tartisirim ama annem sonucta tedavi goruyordu normal bir tartisma olmazdi o 😁

Konuşma uslubundan, takındığı hal ve hareketlerinden yola çıkacak olursak, işinde pek profesyonel birisi olmadığı aşikâr. Ne demek yahu "kimle yatıp kalkacak belli değil" sen bir psikolog olarak nasıl böyle yargılı bir ifadede bulunabilirsin. Bu ne paçozluk?

+++
Ben de çok rahatsız edici buldum, çok saygısızca ve varoşça bir uslüp. Başka insanlara ilgi duyabilir dersin, orda başka hayat başlar seni unutur dersin ... dimdirekt olayı yatıp kalmaktan giren insanlar ya sığ, ya uçkurbeyinli oluyor. Ben de hiç beğenmedim bu psikoloğu, ben olsam değiştirirdim.

C Cokokuyanbilir bu kişi bir özel hastanede psikolog olarak çalışmış diyorsunuz.

Size şöyle anlatayım. Lisans eğitimim sonrası bir devlet hastanesine psikolog olarak atandım, 3 yıldır çalışmaktayım. Psikoloji lisansım vardı ancak klinik psikoloji uzmanlığım yoktu, yani psikologtum ancak uzman klinik psikolog değildim (şuan yüksek lisans yapmaktayım). normal şartlar altında terapi yapamamam seanslara girememem gerekiyordu. Ancak atandığım hastane ve devlet benden danışan/hasta almamı ve seanslara girmemi bekliyor/bekledi. Çalışırken kursunu/eğitimini almadığım sertifikamın olmadığı psikolojik testleri uygulamamı da beklediler. Hastanedeki diğer kıdemli psikolog arkadaş bana testlerin nasıl uygulanacağını anlattı, elime de o teste dair el kitabı verildi. Ve ben o şekilde o testleri uyguladım. Danışan aldım. Almak durumunda kaldım.

Demem o ki devlet kurumlarında dahi böyleyse özelde neler neler olur:) o nedenle psikoloji yüksek lisansı yapan bir sosyolog özelde işe de alınır, o kişi kendini uzman klinik psikolog da sanır, terapi de yapar. Sosyolog, pdrci, hemşire, sosyal çalışmacı vs bu memlekette kursa giderek "aile ve çift terapisti" olup terapi verebiliyor. Devlet onaylı. Çok yalnış işler. Sadece bu kişileri eleştirmek eksik olur. Bunun dışında kendisini psikiyatr sanan psikologlar da doktorculuk oynayabiliyor, ilaç önerisinde bulunabiliyor veya kafasına göre tanı koyabiliyor. İşte tüm bu nedenlerle (yani hem psikologları diğer meslek elemanlarından ayırmak hem kendini doktor sanan psikologları ayırmak hem psikologların hem de hastaların haklarını korumak için) bir meslek odası ve meslek yasası istiyoruz. Hem alanımız ihlal edilebiliyor, hem kendini bilmez psikologlar başka alanları ihlal edebiliyor hem de tüm bunlar nedeni ile hasta/danışan hakları ihlal ediliyor.

Yani yani bu işte nasıl bir regulasyon olmaz? İnsanlar gerçekten uzman olmayanların elinde telef oluyor bu şekilde. Sağlık bakanlığı neden bir yönetmelik getirmiyor, oysa ki gayet kolay diploması olana izin vericeksin olmayana vermiceksin ... yazık milletimize abuk subuk tiplerin elinde heba oluyorlar :KK57:

Herkese merhaba
bence de büyütmüşsün doğal şeyler bunlar takılma böyle

Back
X