Psikoloğumun tavırları

Saat konusunda haklısınız. Benim psikologumun tam karşısında saati var. Danışanlar saati görmüyor ama o görüyor ve bi seferde görüşmemizi özetleyelim soracağınız soru var mı diyip sürenin dolduğunu hatırlatıyor. Kağıt oynama kısmı belki sizin tepkinizi test etmek içindir. Diğer danışanlardan örnek verme kısmını benim psikologum da uyguluyor lakin ben gerçekte öyle bir danışan olmadığına inanıyorum tamamen beni iyi hissettirmek için örnek verdiğini düşünüyorum.

Zaten psikoloğa gittiğinizde olması gereken sizinki gibi. Ağlamanız çok doğal. Psikologlar danışanı pohpohlamazlar. Önce bozup sonra yapmak gibi düşünün. Yılların travmaları açığa çıkıyor. 2 seans gittim oh hayatıma renk geldi gibi bir durum olmaz yani.
Katılıyorum. Hiç şikayetçi olmadım bu durumdan. Hayatmıza renk farkındalıkla geliyor, o da zaman alıyor.

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Bence psikologunu degistir

Danışanlarını anlatacaksa (isim vermese bile) dedikodu yapan mahalle teyzelerinden bir fark görmem, yani profesyonel gelmedi bana. Hiçbir psikolog ya da psikiyatr başka bir danışanından bahsetmez. Sizi de başkasına mı anlatacak?

Konuşma uslubundan, takındığı hal ve hareketlerinden yola çıkacak olursak, işinde pek profesyonel birisi olmadığı aşikâr. Ne demek yahu "kimle yatıp kalkacak belli değil" sen bir psikolog olarak nasıl böyle yargılı bir ifadede bulunabilirsin. Bu ne paçozluk?
Yalnız psikolog belki de hanımefendinin kurduğu cümleyi yineledi? Hanımefendi orda kimle yatar kalkar vs diye bi şey demişse psikolog aynısını tekrar edebilir.

Kimle yatıp kalkacak derken hemen karı peşinde koşmak babında değil insana eşi danışmadan yurtdışına gitse bin türlü düşünce gelir aklına psikolog da elbette haklısın insanın aklına bu tarz düşünceler gelir demek istemiş bence
Bunu bu şekilde dile getirmesi son derece yanlış ama. Sizin üslubunuzla söylemiş olsaydı zaten bi sıkıntı yoktu.

Yalnız psikolog belki de hanımefendinin kurduğu cümleyi yineledi? Hanımefendi orda kimle yatar kalkar vs diye bi şey demişse psikolog aynısını tekrar edebilir.
Evet. Bu bir püf noktasıdır mesela. Siz olayı hangi kelimelerle anlatırsanız psikolog da o kelimelerle anlatır.

Danışanlarını anlatacaksa (isim vermese bile) dedikodu yapan mahalle teyzelerinden bir fark görmem, yani profesyonel gelmedi bana. Hiçbir psikolog ya da psikiyatr başka bir danışanından bahsetmez. Sizi de başkasına mı anlatacak?
E iyi de tv de danışanların dizisini izliyoruz mesela gerçek hayat hikayesi deniyor. İsim verilmedikçe sorun yok

Bir psikolog olarak söyleyebilirim ki saat için telefonuna bakmak, kağıtla oynamak gibi sizin dikkatinizi dağıtacak şeyler pek doğru değil. Saat konusu küçük bir mesele gibi görülebilir ama onu size belli etmeden yapması gerekli. Diğer yorum meselesine gelecek olursak tam içeriğini bilmediğim için yorum yapmam çok doğru olmaz.

bana çok abartı gelmedi açıkçası psikologunuzun tavırları. sonuçta ne kadar profesyonel olursa olsun onlar da insan, sürekli robot gibi hareket edemezler. telefonuna bakması ve ya kağıt parçalaması bana çok dikkat dağıtıcı gelmedi, sizi bilemem beni etkilemezdi. muhtemelen sizin anlattığınızdan yola çıkarak o cümleleri kullandı diye düşünüyorum yorumunda da. danışanlarından örnek vermesi, isim söylemediği takdirde bana garip gelmezdi, çünkü öyle biri hiç olmayabilir bile. size örneklerle anlatmak istiyordur tamamen. ben çok psikologla kasılmadan konuşmaktan yanayım, aksine benden biri gibi değil de çok ciddi ve aşırı prof olursa kendimi rahat hissedemem gibi. ama kişiden kişiye göre değişir

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Merhabalar. Psikoloğum, lisans eğitimi sırasında görüşme teknikleri ile ilgili dersler aldık. Bu teknikler ekolden ekole değişiyor tabiki. Örneğin kimi psikologlar danışanın uzanması için divan kullanırken kimisi rahat ve eşit seviyede bir sandalye/koltuk kullanıyor. (Psikoloğun koltuğu/sandalyesi danışan ile eşit seviyede olmalı fazla görkemli veya daha yüksek seviyede bir sandalye danışana psikolog ile arasında bir seviye farkı veya hiyerarşi olduğunu hissettirebilir.) Net bir şekilde hatırladığım bir anımda ise hocamız bir dersimizde "odanızda başınızı/ gözlerinizi oynatmadan kontrol edebileceğiniz bir konumda saat bulunmalı ve seans süresini bu saat ile danışana hissettirmeden kontrol etmelisiniz. Yine aynı şekilde danışanın rahatlıkla görebileceği bir yerde ikinci bir saat bulunmalı" dedi. Çünkü karşınızdaki kişi her ruh halinde olabilir, sizin ona belli ederek saati kontrol etmeniz ona sıkıldığınızı veya seansın bitmesini beklediğinizi düşündürebilir/hissettirebilir. Veya dikkatini dağıtabilir. Bunlar dışında psikolog seans sırasında değil telefon ile uğraşmak, danışanın dikkatini dağıtacak veya onunla ilgilenilmediğini düşündürecek hiçbir şey yapmamalı. sadece danışanın anlattıkları hakkında notlar almalı. Kendim bir dönem farkında olmadan seans sırasında elimdeki kalemle oynadığımı fark etmiştim. Hemen dikkat ederek o davranışı kestim. Bunlar ufak önemsiz şeyler olarak algılanabilir veya bir başkasının umrunda dahi olmayabilir ancak aslında önemliler.

Psikolog danışanıyla kişisel görüşleri veya şahsi kanaatleri ile değil, profesyonel bir yaklaşım ışığında objektif ve bilimsel şekilde iletişim kurmalı. Bunu yaparken kendisinden veya hayatından örnekler vermek, kendini anlatmak doğru değildir. Bu durum hem psikolog danışan arasındaki terapötik ilişkiyi zayıflatacak hem de danışanın zamanından çalınmasına neden olacaktır (çünkü o seans danışana ait bir süredir, bunu psikolog olarak kendimizi anlatarak çalamayız. Bize düşen dinlemek ve ona yardımcı olarak kendisini açmasını sağlamak gerekli yerlerde ufak müdahalelerde bulunmaktır. ) Ancak kim oldukları tamamen gizli kalacak şekilde başka danışanlardan ve onların süreçlerinden örnekler verilebilir. Bu kişiye yalnız olmadığını hissettirmeye yardımcı olabilir veya başka insanların benzer durumlarda nasıl davrandıklarını göstermeye yardımcı olabilir. Ancak bu da yine birisine şöyle oldu o da böyle yaptı vs vs şeklinde bir dedikodu veya günlük sohbet havasında olmamalı. Umarım biraz yardımcı olabilmiş ve aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir. Ancak unutmayın ki anlattıklarımın hepsi benim eğitim aldığım kurum ve hocaların benimsediği ekol ışığında öğrendiğim şeyler. Her ekol bu şekilde değil, bunlar kesin doğrular değil.

Seanslarınız daha çok yeni, psikoloğunuzla devam edip nasıl gideceğine bakabilir veya bir başkası ile devam edebilirsiniz tamamen size kalmış ancak her iki durumda da bu düşüncelerinizi mutlaka kendisi ile paylaşın. Çünkü hem aldığı eğitim (ekol nedeni ile) bu tavırları normal görüyor olabilir hem de sonuçta kendisi de bir insan, yaptığı şeylerin size nasıl düşündürdüğünü farkına varamamış olabilir.

Herkese merhaba
Çok zor bı insansınız galiba.

Hassassiniz bu yuzden takiliyor olabilirsiniz. Psikiyatri devlet hastanesin de var gidebilirsiniz.

..Benim danıştığım psikolog; ergen gibi telefonuna bakamaz, elinde herhangi bişeyle oyalanamaz! Komşuya 5 çayına gitmedik heralde. Işine odaklanmalı!

Haklısın arkadaşın. Değiştir psikoloğunu lütfen.

Anlattığınız kadarıyla psikoloğun tavırları olması olması gerektiği gibi değil. Saat konusu genellikle bir duvar saati vs. ile halledilmeli. Süreyi psikolog yönetmeli ve sürenin sonuna doğru konu dağılmadan ve yeni bir konu açılmadan toparlayabilmeli. Bir şeylerle oynamak ya da oyalanmak da karşıdakine bazen sıkıldığınızı hissettirebilir . O nedenle karşıdakini dinlerken tamamen ona odaklandığını göstermeli diye düşünüyorum. Sizin konunuza benzer danışanlardan örnek vermesi de yanlış. Sonuçta bu bir grup terapisi değil sizin seansınız ve herkesin durumu farklı olabilir. Gizlilik açısından da doğru bulmuyorum bu tarz şeyleri. İlişkinize dair yapılan yorum da çok yanlış. Terapide psikolog çıkarım yaparak danışanı yönlendirmez temel olan sorularla veya yansıtma ile danışana farkındalık sağlayabilmek. İçinize sinmeyen bu durumları psikoloğunuzla konuşmanızı tavsiye ederim. Eğer eğitiminden emin değilseniz bunu da sorgulayın bence, çünkü tavırları bana pek profesyonel gelmedi.

Kesinlikle etik ihlali bu. Böyle bir cümle kuranın diplomasından şüphe ederim, zaten ülkede psikoloji mezunu olmadığı halde psikologculuk oynayan çok kişi var. Gitmeden önce çok iyi araştırmak lazım
Sosyoloji lisansı sonrası psikoloji yüksek lisans ve psikoloji masterı yapmış kendisi

Back
X