• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Psikoloğumun tavırları

Konuşma uslubundan, takındığı hal ve hareketlerinden yola çıkacak olursak, işinde pek profesyonel birisi olmadığı aşikâr. Ne demek yahu "kimle yatıp kalkacak belli değil" sen bir psikolog olarak nasıl böyle yargılı bir ifadede bulunabilirsin. Bu ne paçozluk?

+1, bana da psikoloğunuz hiç profesyonel gelmedi.
ayrıca kağıtla oynaması falan da bence hoş değil. Sıkılmış gibi bi algı yaratıyor. Ben olsam değiştirirdim.

Demeye çalıştığım, şu an yaptığında bir sorun yok ama yetersiz insanla çalışırsan illa ki bir yerde tıkanır ve yarı yolda kalırsın. Hayatta siyah yada beyaz yok. Bir insan bir yere kadar yetersiz eğitimiyle doğru iş yapabilir. Eğitiminin yetersiz olması her yaptığının yanlış olduğu anlamına gelmez. Ben bu yetersizliğin şimdi değilse de ileride soruna yol açabileceğini söylemek istemiştim.
Hımm tamam şimdi anladım. Evet sonuna kadar katılıyorum size. :super:

bana pek normal gelmedi. arkadaşınla dedikodu yapmıyorsun ki sana başka bir arkadaşını/danışanını anlatıyor? ben çok profesyonel bulmadım işin açığı. danışanının ismini vermese bile olayı başka bi şekilde anlatabilirdi. bence açık olun psikoloğunuza

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Öncelikle sizi tebrik ediyorum.
Farkındalığıniz yuksek ve siz de kendinizi tebrik edin lutfen.
Rahatsiz olduğunuz hususların tümü olmaması gerek seyler. Ki zaten hissedip rahatsız olmussunuz. Büyüyorsun diyenler hic terapi almadı heralde. Daha ne sekilde gosterebilir psikolog profesyonel olmadığını.
Dediginiz gibi genelde saat konur siz farkinda olmadan bakarlar. Eline kağıt alması sizin dikkatinizi dağıtır, belki o anda degersiz hissettiniz dinlenmediginizi düşündünüz, onun bunun farkında olmasi gerekirdi.
Hele ki bi danışanimin basina geldi kısmını konusmaya bile gerek yok. Psikolog size oneri bile yapamaz yapmamali, ne hissettiginizi o sormali analiz etmeli. Rahatsiz olmakta haklısınız, rahatsız oldugunuz konulari dile getirerek durumu tekrar ele almak da bir secenek psikolog degistirmek de. Ama ikisinden birini yapmakta fayda oldugunu düşünüyorum.

Sosyoloji veya benzer lisans eğitimleri sonrası psikoloji yüksek lisansı yapılabiliyor. Ancak bu psikolojinin her alanında değil. Örneğin genel psikoloji yüksek lisansı veya sosyal psikoloji yüksek lisansı yapılabilir. Ancak Klinik psikoloji yani danışan almak veya terapi yapmak bunlardan biri değil. Klinik psikoloji yüksek lisansını yalnızca psikoloji lisans mezunları yapabilir. Dolayısıyla danışan alabilen veya terapi yapanlar yalnızca psikologlar olmalıdır. Ancak ülkemizde psikologların bir meslek yasası olmadığı için bu durum çok suistimal edilmekte ve başka mesleklerden kişiler kendisini psikolog sanarak terapi hizmeti vermekte. Önerim kendinize gerçek bir klinik psikolog bulmanızdır.
Bunu bilmiyordum çok teşekkür ederim. Bu hafta başka bir psikoloğa gideyim öyleyse

Yanlış derken ? Psikoloji eğitiminiz var mı yanlış olduğunu bana kanıtlayabilir misiniz? Pdrde de psikolojide de kendinden örnek vermek diye bir ilke vardır, danışanla yakınlık kurabilmek adına. Bakın ilke diyorum. Hiçbir şeyden haberiniz yok kafanıza göre tez yazıyorsunuz
Sosyoloji okuyup psikoloji yüksek lisansı ve masterı yapan biri ismi çokça bilinen bir özel hastanede psikolog olarak çalışabilir mi

Sosyoloji veya benzer lisans eğitimleri sonrası psikoloji yüksek lisansı yapılabiliyor. Ancak bu psikolojinin her alanında değil. Örneğin genel psikoloji yüksek lisansı veya sosyal psikoloji yüksek lisansı yapılabilir. Ancak Klinik psikoloji yani danışan almak veya terapi yapmak bunlardan biri değil. Klinik psikoloji yüksek lisansını yalnızca psikoloji lisans mezunları yapabilir. Dolayısıyla danışan alabilen veya terapi yapanlar yalnızca psikologlar olmalıdır. Ancak ülkemizde psikologların bir meslek yasası olmadığı için bu durum çok suistimal edilmekte ve başka mesleklerden kişiler kendisini psikolog sanarak terapi hizmeti vermekte. Önerim kendinize gerçek bir klinik psikolog bulmanızdır.
Özel bir hastanede psikolog olarak çalışmış ve ciddi bir özel hastanede.

Ben de psikoloğa gidiyorum, bana da psikiyatriste gitmemi söyledi. Sizin gibi maddi durumumun elverişli olmadığını söyledim o da, devletinkine gidebileceğimi söyledi. şuan devletinkine gidiyorum hiç bi sıkıntı yok. Sizinki de özelde ısrar etmiyorsa, bu durumda bi art niyet göremiyorum.

C Cokokuyanbilir bu kişi bir özel hastanede psikolog olarak çalışmış diyorsunuz.

Size şöyle anlatayım. Lisans eğitimim sonrası bir devlet hastanesine psikolog olarak atandım, 3 yıldır çalışmaktayım. Psikoloji lisansım vardı ancak klinik psikoloji uzmanlığım yoktu, yani psikologtum ancak uzman klinik psikolog değildim (şuan yüksek lisans yapmaktayım). normal şartlar altında terapi yapamamam seanslara girememem gerekiyordu. Ancak atandığım hastane ve devlet benden danışan/hasta almamı ve seanslara girmemi bekliyor/bekledi. Çalışırken kursunu/eğitimini almadığım sertifikamın olmadığı psikolojik testleri uygulamamı da beklediler. Hastanedeki diğer kıdemli psikolog arkadaş bana testlerin nasıl uygulanacağını anlattı, elime de o teste dair el kitabı verildi. Ve ben o şekilde o testleri uyguladım. Danışan aldım. Almak durumunda kaldım.

Demem o ki devlet kurumlarında dahi böyleyse özelde neler neler olur:) o nedenle psikoloji yüksek lisansı yapan bir sosyolog özelde işe de alınır, o kişi kendini uzman klinik psikolog da sanır, terapi de yapar. Sosyolog, pdrci, hemşire, sosyal çalışmacı vs bu memlekette kursa giderek "aile ve çift terapisti" olup terapi verebiliyor. Devlet onaylı. Çok yalnış işler. Sadece bu kişileri eleştirmek eksik olur. Bunun dışında kendisini psikiyatr sanan psikologlar da doktorculuk oynayabiliyor, ilaç önerisinde bulunabiliyor veya kafasına göre tanı koyabiliyor. İşte tüm bu nedenlerle (yani hem psikologları diğer meslek elemanlarından ayırmak hem kendini doktor sanan psikologları ayırmak hem psikologların hem de hastaların haklarını korumak için) bir meslek odası ve meslek yasası istiyoruz. Hem alanımız ihlal edilebiliyor, hem kendini bilmez psikologlar başka alanları ihlal edebiliyor hem de tüm bunlar nedeni ile hasta/danışan hakları ihlal ediliyor.

Psikoloğu elestirmeyende ne bilim🤣🤣🤣🤣🤣
Elbette eleştireceğim. Eleştiri yalnızca negatif yönde olmaz ve ben daha iyi hissediyorum diyerek pozitif bir eleştiride de bulundum.
Ayrıca elbette eleştirme ve irdeleme hakkım var. Bu yalnızca psikolog için geçerli değil her meslek grubu için geçerli bir durum. Etkileşimde olduğunuz hiç bir meslek grubu ile ilgili olumsuz bir düşünceniz olmadı sanırım benim eleştirim ile eğlendiğinize göre..

Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi

Terapistiniz alanında harika olabilir.
Ya da hiç bilmediğiniz bazı teknikler nedeniylebile olabilir bu yadırgadığınız tavırlar.

Amaaa...
Terapide esas şeylerden biri danışan danışman uyumudur.
Dünyanın en profesyonel danışmanı da olsa nu uyum yakalanmazsa verim düşer.

O yüzden onun tavırlarını irdelemek yerine kendi hissiyatınıza yönelin.
Ona Göre bir tercih yapın

Sosyoloji okuyup psikoloji yüksek lisansı ve masterı yapan biri ismi çokça bilinen bir özel hastanede psikolog olarak çalışabilir mi
Sanırım daha önce yazılmış ama tekrar aynı şekilde yazmışsınız. Tekrar yazayım; master = yüksek lisans. Farklı şeyler değil onlar :)

Klinik psikoloji yüksek lisansıni sadece psikoloji mezunlari yapmaz, terapi yapmak için lisans eğitimi yeterlidir.
Meslege özel yasa olmaz, ruh sağlığı yasası ile ilgili çalışmalar başladi diye biliyorum, ve ruh sağlığı psikoloji alanınin tekelinde değildir.

selamlar, psikoloji lisans mezunuyum, uzmanlığım klinik psikoloji alanı dışında bir alanda, doktora yapıyor ve terapi eğitimi alıyorum. şu an ülkemize herkes her şey olabilir. bakırköyde psikiyatrist arkadaşım daha yeni bana antrolpoloji mezunu birinin kurumlarında psikolog olarak çalıştığını söyledi. piyasaya bakarsanız herkesin her işi yaptığını iddia ettiğine, apartman üniversitesi klinik yüksek lisans programlarının da x, y, z bölümlerinden öğrenci aldığını görebilirsiniz. siz bilinçli davranmalı, görüşeceğiniz psikologun yetkinlik sınırlarını araştırmalısınız. seans esnasında rahatsız olduğunuz ve dikkatinizi dağıtan unsurlar varsa belirtmekten çekinmemelisiniz. alacağınız cevaplardan tatmin olma ya da olmamanıza göre psikologunuzu değiştirmek tabii ki sizin elinizde ancak bu gibi durumlar kendinizi de biraz sorgulamaya itebilir. örneğin kişinin saatine baktığına emin misiniz telefonda? ses kaydı alıyor muydu, onu kontrol etmek istemiş olabilir mi? veya kağıdın yırtılmış olması sizde ne çağrışımı yaptı, neden rahatsız oldunuz, sıcağı sıcağına belirtirseniz üzerine çalışma fırsatınız olabilir. tabii olmayabilir de, malum, her sene yüzlerce mezun veren bölüm, kimbilir kime denk gelmiş olma ihtimaliniz de var. sevgiler :)

Ben bir sorun görmedim. İlk ikisi gayet insani durumlar. Üçüncüsünde de daha önceki tecrübelerinden örnek vermesi gayet normal geldi. İsim vermeden spesifik olmayan bir durumdan bahsetmiş sonuçta.

Herkese merhaba
başka bir psikolog bulun.

Ben ilk psikologa gittigimde devlet hastanesinde .sozde belli etmeden bana yan gozuyle bilgisayardan okuyarak sorular sordu.hayatta seni en cok etkileyen 2 olayi anlat demisti mesela bilgisayardan bakip.bence cok onemli elektrik tutmasi.profesyonel hissetmeniz ki ona guvenin ki duzelme umudunuz artar

Herkese merhaba
Örnek verdiği şey size hikayeleştirmek için hayal ürünü olabilir. Farklı teknikleri var nihayetinde. Sizi anladığını ve hak verdiğini sizi onaylamadan nasıl gösterebilir? Böyle böyle düşünmüşsünüz çok normal demiş.

Ben abdest bir durum görmüyorum. Fakat sizin içinize sinmemişse yenilik yapın derim. Fayda sağlanması için güven duyulmalı.

Son düzenleme:
Back
X