Ramazan, bayram, yalnızlık, sorgulama

reedd

Guru
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2013
919
1.050
313
Herkese merhaba. Sadece içimi dökmek istiyorum.
Biz yalnız bir aileyiz. Annem babam ve ben varız sadece annemin tarafı var ama herkes kendi kendine. Ramazanda bayramda o kadar mutsuz hissediyorum ki. Herkesin sofraları dolu dolu olur bizim bomboş. Ben şuan evliyim mesela eşim 15-20 dakikalığına eve gelecek iftarda yiyip gidecek annem tek kalacak evde. Annem hep yalnızdı. Beni doğurduğu gün bile kimse kalmamış yanında ki aşırı fedakar bir kadındır. Kendimi geçtim ama annemin bu kadar yalnızlıkla sınanması beni çok düşündürüyor. Bayram olurdu yatak odamızın yan tarafı komşumun balkonu.. dolar dolar taşardı biz vakit geçsin diye uyurduk. Bir şekilde hep yalnız kalıyoruz ve ben bazen isyan ediyorum artık neden sürekli yalnızlıkla sınanıyoruz diye.. çok içimde bu mesele hep rahatlamak için yazdım

Esinizin tarafinda da mi kimse yok? Bayramda artik esiniz siz gidersiniz annenizin yanina yalniz olmaz. Disari cikip gezdirirsiniz ailenizi hem evde tikili kalmamis olursunuz. Cikarci kotu insanlarla cevrili olmaktan iyidir az ve oz insan olmasi.

Bunca senedir arkadaşta mı edinemediniz ailecek? İlla kan bağı olmasına gerek yok, insan arkadaşıyla bile bayram görüşüyor. Uzak akrabalarla küs değilseniz görüşebilirsiniz.

Anne tarafi niye kendi halinde? Küslük falan mi var? Ya da arayip cagirsaniz gelmezler mi? Baba tarafinda durumlar nasil? Peki esinizin ailesi?
Yalnizlik cok zor. Benim annem de kalabaliklar icinde yalniz. Etrafta insan olmasi da bir yere kadar. Anlayisli insanlarin olmasi lazim.

Esinizin tarafinda da mi kimse yok? Bayramda artik esiniz siz gidersiniz annenizin yanina yalniz olmaz. Disari cikip gezdirirsiniz ailenizi hem evde tikili kalmamis olursunuz. Cikarci kotu insanlarla cevrili olmaktan iyidir az ve oz insan olmasi.
Kayınvalidem kayınpederim ve kayınlarım var ama kaynımım biri başka şehirde zaten. Her akşam da birine gidilmez ki. 1 kere belki 2 kere bir araya gelinir ben, eşim ve babam da çalışıyoruz çünkü.
Bunca senedir arkadaşta mı edinemediniz ailecek? İlla kan bağı olmasına gerek yok, insan arkadaşıyla bile bayram görüşüyor. Uzak akrabalarla küs değilseniz görüşebilirsiniz.
Annemin arkadaşları hep başka şehirlere taşındılar genelde şansına. Bir de biraz olgun bir kadın herkesle de anlaşamıyor.
Hayır küslük yok ama herkes farklı şehirlerde. He çağırsa annem gelirler belki ama en fazla biri gelir diğerleri uzak diyor

Ben de boyle seylerin biraz tercih oldugunu dusunuyorum. Bi de ne kadar istersek isteyelim genlerin kaderi degismiyor. Benim annemler taraf hep yalnizlar, kavgalilar falan. Bunu degistirmek icin ben cok ugrastim ama degismiyor. Evliligimde bile bu kaderle yasiyorum. Her ne kadar ugrassam da bilincaltim simdiye kadar yasanan bicimi tercih ediyor bence.
Bu bayramda anneniz arasin gelebilecek olan herkesi. Toplasin evde. Siz de gidebildiginiz kadar kalabalik gidin yanina. Sevinsin

Arada bir fakir kişileri cagirip.misafir edin evinizde.Yalniz kalmazsınız.

Ben de şu sıra yalnızlığımı düşünür oldum tutunacak bir dal arıyorum Allah yardımcımız olsun.

Başta biraz tercihli yalnızlıktı anneminki şimdi üzülüyor

Yalnız bu işler biraz karşılıklı
yani öyle kaynım başka şehirde biz çalışıyoruz gidemeyiz gelemeyiz derseniz
kimse de size gitmez gelmez
kısaca durum bu...

ailem kalabalık ama bizde de ne küslükler ne sıkıntılar oldu
1500 km yol yaptığım oldu 2-3 gün için
yolda arabada iş yetiştirip (kendi işim) karda kışta yolda kalıp bayramlara gittiğim oldu (67 yaşında babam var ve o da hala çalışıyor, herkes çalışıyor ama 1 günse 1 gün yine de gidiliyor, mesela)

seküler takılan arkadaş çevrem de var
bir yılbaşı biri program yaparsa bir yılbası ben yaparım

annem de mesela babam ablası ile (halam yani) konuşmazken o giderdi bayramda evine
ya da tepsi tepsi baklavalar yapardı...

ha annem-babam memlekette oturmuyor. yaşadıkları yerde de akraba yok, tabi ki memleketteki kadar yüzlerce kişi gelmiyor ama bir şekilde sosyal ortamları var, bir şekilde birleri geliyor birilerine gidiyorlar.

siz bu işe yatırım yapacaksnız ki karşılığını görün.

not: benim annem de beni yalnız doğurmuş bu kalabalıkta, o biraz baht meselesi. biraz da bizde doğum filan çok önemli şeyler değildi... herkesin 10-11er tane filan doğurduğu bir aileydi (babam zaten yokmuş sırada, başka şehirde) gidip yanında kalacam derseniz biraz gülerler, zaten o kalacak kadının da emzikli çocuğu vardır, misal, kim nasıl kalsın.

Sizi bilmem ama belki de anneniz insan sevmiyor, kalabalığı kafası kaldırmıyor.
Bu seçenek olabilir mi?
Her şey akraba değil ki, iftar sofrasına aile dostları, arkadaşlar, komşular, kayın ailesi vs de geliyor - eğer davet edilirlerse
Hiç olmazsa durumu olmayan bir aile davet edilir yani ramazanda, davet etmek isteyene. Bunca sene hiç evine geleni gideni olmaması bence normal değil.
Kardeşleriyle arası kötü diyelim. Yeğenini cagirsin. Koca tarafiyla bozuk mu, sizin sehrinize taşınan bir akraba olmadı mı hiç, onu davet etsin, yeni iliskiler kurmak icin. Dunurlerini cagirsin, arkadaş, es dost, konu komşu... İftara çağıracak insan mı yok?
Bence siz evet yalnızlıktan mutsuzsunuz ama anneniz değil. Mutsuz olsa bunca sene bir çözüm bulurdu, Türkiye'de hele ki 50-60 yaşındaki kadınlar için sosyalleşmek oldukça kolay bir şey, çünkü komşu kavramı en canlı zamanlarındayken genç olmuşlar :)
Benim ablam da hiç misafir sevmez. On yıla geliyor evliliği bizden ve eşinin ailesinden başka kimseyi ağırlamaz,ne hala ne dayı. Hatta salondaki yemek masasinı bile sattı , 'misafir gelecek diye günlük alanımi kisamam' diye
Bence anneniz de onun ekolünden birisi.
Siz annenize üzülmeyin, kendiniz için yalnızlıktan rahatsizsaniz sık sık davetler verin, hatta yaşıtı birileri varsa anneniz de çağırın, kadincagiza değişiklik olur

Annenizin tercihi olduğunu düşünüyorum yalnızlığının ,tabi ki akraba kısmını kastetmiyorum burada arkadaş eş dost vb kişiler kastettiğim.
Benim annemde böyle oldu yaşı ilerleyince zira.
Kuzenim taşınmak istedi teyzemlerle yaşadığı yere,ona bile siz burada yapamazsinız,sen iş bulamazsın şu bu dedi caydırdı.
Anne dedim ne güzel gelirlerdi yakınına sen kuzeni zaten çok seversin zaten iyi olur sanada ,kimseyle uğraşamam kızım bu yaştan sonra dedi.
Böyle böyle uzaklaştırdı kendinden insanları. Babamı kaybettikten sonra kademeli olarak şahit oldum annemde buna. Zamanla tek tük görüştüğü insan bıraktı çevresinde.
Bayram,seyran özel günlerde cocukları,torunları işte sadece, bizde bizbizeyiz genelde.
Alıştık,sizde alışın bence. Anneniz zaten alışkın bence. Kendisi adım atıp sosyalleşmedigi sürece siz birşey yapamazsınız ki zaten.

Yukarıda da bir arkadas yazmış . Bu işler biraz da karşılıklı diye ,kesinlikle katiliyorum. İlişkilere emek vermek gerekiyor . Size bir arkadasiniz gelecekse mesela annesini ve annenizi de davet edin . Tanışmış olurlar :)) Sosyal çevrenize onu da dahil edebilirsiniz .

Başta biraz tercihli yalnızlıktı anneminki şimdi üzülüyor
Başta bunu tercih ettikten sonra sonrasında edinmek zor olur maalesef çünkü insanlar bizim istedigimiz zaman gidip istediğimiz zaman gelmezler maalesef. Bu bencede kesinlikle tercih çünkü başka türlü bu denli yalnızlık olamaz.

Ramazan için açmanızın Özel bir sebebi mi var yoksa böyle günlerde daha çok mu yalnız hissediyorsunuz? Ben pandemiye kadar her akşam ya davet verir ya bir yere davetli olurdum ama teravihe filan yorgun olurdum. 2-3 senedir ibadete daha fazla vakit ayırıyorum regl olduğum hafta misafir çağırıyorum sadece. Yapacağım harcamayı da bol bol sadaka verdim yanlış anlamayın. Bu akşam teravihe gittim bi sürü tanıdık yüz gördüm samimi değiliz ama mahallede görüp merhaba dediğim insanlar. Bi adım atsam emin olun kanka olacak gibiyiz. Bence Ramazan özelinde ise cami türbe gezin muhakkak çok candan insanlar oluyor. Diğer zamanlar için ise kurs, belediye etkinliği, sahil (varsa) yürüyüşü yapın insanlara merhaba, iyi akşamlar vb deyin yavaş yavaş ısınır kaynaşırsınız. Ama aileniz kendi halinde daha mutluysa insanların rutinini bozmayın. Bugün yeni evli arkadaşıma dediğim gibi kendi evinin hanımı sensin düzeni sen kuracaksın? Misafir ağırlamak istersen zaten akrabalarla iş arkadaşlarınla başlarsın kafan uyarsa kardeş gibi oluyorsun. Dışarıda sosyalleşmek istersen al çayını çekirdeğini parka git bi bardak çay ikram edersin birine tanışırsın. Herkes kötü değil herkes bizi dolandırmaya çalışmıyor baştan temkinli olursunuz sonra sonra ısınır ortam

Kalabalık aileler kimine göre güzel olabilir ama anneniz, babanız ve siz hayattasınız bu büyük şans değil mi? Al anne babanı bi yerde oturun çay için sohbet edin. En büyük zenginlik. Kuru kalabalık olacağına gerçek sevgi en güzeli.
Teyzeler, halalarla toplaşıp oturmak mı önemli anne babanın sağ olması mı? Aslında ne kadar kıymetliymiş değil mi böyle düşününce o küçük aileniz. İyi tarafından bakmayı bilmek lazım.
Benimde çekirdek ailem var bayram falan eskilerde kaldı çok romantize etmiyorum. Birgün annem ablam eniştem yeğenim ben(malesef babam hayatta değil) bi bayramda gezdik dolaştık sahilde dondurma yedik:) Benim için güzel bi bayramdı mesela. Bide babam olsaydı dünyanın en güzel bayramı olurdu.
Sende hayatta olmanızın kıymetini bil. Herkesin hayatı bir olacak değil. Sizinki de böyleymiş bundan keyif alacaksın. Zamanın varken ailenle zaman geçirmeye bak hayat cidden çok kısa.. En güzel bayramda en sevdiklerinle olmaktır bence. :)

Anneniz belki kendisi istemiştir bu durumu. Belki zor geliyordur misafir ağırlamak. Anneniz sosyalleşmek istiyorsa Kuran kursuna gidip oradan arkadaş edinebilir. Annem emekli olunca gitti, arkadaşlar kazandı oradan da. Canı istemiyorsa zorlamayın ama illa gelen giden olsun diye. Ben çok severdim misafir, evim dolardı sürekli kahkahalar gırla ama sonunda bel fıtığı oldum, şimdi ayaklarımı uzatmak rahat geliyor bana. Misafir ağırlamak kolay değil yorucu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…